فیزیوتراپی مهربان
مرکز تخصصی فیزیوتراپی غرب تهران (سعادت آباد)

 

آدرس مرکز: تهران، سعادت آباد، سرو شرقی، کوچه رشادت، کوچه اقبال ملی، پلاک ۱، ساختمان فرهنگ، طبقه اول، واحد ۳

برای درمان خشکی مفصل لگن چکار کنیم + حرکات ورزشی

درمان خشکی مفصل لگن

مفصل لگن، بزرگترین مفصل بدن است. به دلایل مختلفی ممکن است این مفصل دچار خشکی شده و راه رفتن را برای شخص دردناک و مشکل کند. حتی ممکن است شخص بدون اینکه احساس درد داشته باشد، نتواند به درستی راه برود و دامنه حرکت مفصل ران بسیار محدود شود. در این مقاله قصد داریم به علت خشکی مفصل لگن و روشهای درمان آن بپردازیم. برای دسترسی سریع می توانید از فهرست زیر استفاده کنید.


فهرست
خشکی مفصل چیست؟
خشکی مفصل لگن
آناتومی مفصل لگن
علائم خشکی مفصل لگن
مراحل پیشرفت خشکی مفصل لگن
علت خشکی مفصل لگن
درمان خشکی مفصل لگن
فیزیوتراپی خشکی مفصل لگن
حرکات ورزشی برای خشکی مفصل لگن 

 

خشکی مفصل چیست؟

مفصل به محلی گفته می شود که سر دو استخوان به کمک رباط ها کنار هم نگه داشته می شوند. در سر استخوان ها و در محل مفصل، غضروف قرار گرفته که حرکت استخوانها را راحت می کند. همچنین غضروف مانع از فرسودگی و سایش سر این استخوانها می شود. اما زمانی که مفصل نتواند حرکت کند و دامنه حرکت آن محدود شود، خشکی مفصل اتفاق می افتد. 

 

خشکی مفصل لگن

مفصل لگنی که دچار خشکی شده، علاوه بر محدود شدن حرکت پا، معمولا با درد نیز همراه است. اگر درد باعث ناتوانی در حرکت مفصل لگن شود، با برطرف شدن درد، حرکت مفصل بدون مشکل خواهد شد. این وضعیت را نمی توان خشکی مفصل لگن نامید. خشکی مفصل لگن زمانی اتفاق می افتد که حتی با رفع درد نیز همچنان مفصل لگن به درستی حرکت نکرده و گیر می کند. 

 

آناتومی مفصل لگن

برای درک بهتر نحوه حرکت مفصل لگن و خشکی آن می توانید از عکس مفصل لگن کمک بگیرید. همان طور که در تصویر زیر می بینید، مفصل لگن، محل اتصال دو استخوان لگن و ران است. این دو مفصل طوری کنار هم قرار گرفته اند که می توانند دامنه حرکتی زیادی در جهات مختلف دارند. برای جلوگیری از ساییدگی آنها در اثر اصطکاک و سایش، یک لایه غضروفی بین دو استخوان قرار گرفته است. 

آناتومی مفصل لگن

 

علائم خشکی مفصل لگن

افرادی که دچار خشکی لگن هستند موقع حرکت کردن، در این ناحیه دچار احساس درد شده و دامنه حرکتی مفصل لگن آنها کم می شود. همچنین این افراد دارای علائم زیر نیز هستند:

• گیر کردن مفصل لگن موقع راه رفتن
• صدا دادن مفصل لگن موقع راه رفتن
• ناتوانی در حرکت دادن پا در همه جهات

همچنین این افراد حتی در صورت عدم وجود درد، نمی توانند به راحتی راه بروند و دچار محدودیت های حرکتی هستند. 

 

مراحل پیشرفت خشکی مفصل لگن

در مراحل اولیه ی خشکی مفصل لگن، ممکن است صبح بعد از بیدار شدن از خواب، بیمار احساس خشکی داشته باشد اما بعد از گذشت چند دقیقه، حرکت مفصل لگن او راحت تر می شود. با پیشرفت بیماری، شخص بعد از نشستن طولانی، زمانی که می خواهد بلند شود در زانوها احساس خشکی می کند. اما به تدریج با راه رفتن این حالت خشکی کمتر می شود.

در مراحل پیشرفته تر این بیماری، خشکی مفصل لگن دائمی شده و با حرکت کردن به تدریج از خشکی آن کم نمی شود. این علامت را در آرتروز لگن و روماتیسم مفصلی هم می توان دید.

مرکز فیزیوتراپی مهربان با در اختیار داشتن کادری تخصصی و جدیدترین دستگاههای روز دنیا به عنوان مجهزترین مرکز فیزیوتراپی غرب تهران آماده ارائه خدمات تخصصی برای درمان خشکی مفصل لگن به شما همشهریان عزیز است. جهت کسب اطلاعات بیشتر با شماره 02126741456 تماس بگیرید. 

 

علت خشکی مفصل لگن

آرتروز لگن شایع ترین علت خشکی لگن است که در اثر از بین رفتن غضروف های مفصل لگن و ساییدگی استخوان ها ایجاد می شود. اما دلایل دیگری نیز هستند که باعث بروز خشکی مفصل لگن می شوند. مثلا:

علت خشکی مفصل لگن

• سیاه شدن سر استخوان ران (نکروز)
• روماتیسم یا دیگر بیماری های آرتریتی
• آسیب های مفصل لگن مثل افزایش مقدار مایع مفصلی، بورسیت لگن، پارگی رباطهای مفصل لگن، رشد بافت سینوویال درون مفصل و غیره
• جوش خوردن نامناسب شکستگی های استخوان لگن
• بیماری هایی مثل عفونت مفصل لگن، نقرس، سل، تومورهای ایجاد شده در مفصل لگن یا اطراف آن
• ایجاد زائده های استخوانی
• گیر کردن منیسک پاره شده یا غضروف آزاد در داخل مفصل
• عدم تحرک مفصل به مدت طولانی که باعث کاهش انعطاف پذیری یا کوتاه شدن رباط، تاندون یا عضلات می شود. این حالت خیلی وقتها بعد از شکستگی لگن اتفاق می افتد.
• کاهش انعطاف پذیری کپسول مفصلی

هرچه سن افراد بالاتر برود، احتمال بروز یکی از این دلایل و خشکی مفصل لگن نیز بیشتر می شود. 

 

درمان خشکی مفصل لگن

درمان خشکی مفصل لگن بستگی به این مسئله دارد که علت ایجاد خشکی چیست و چه مدتی شخص درگیر این عارضه شده است. با توجه به این موارد، پزشکان از روشهای زیر برای درمان خشکی مفصل لگن استفاده می کنند:

• تخلیه مفصل: با توجه به اینکه چه چیزی باعث شده مفصل گیر کرده و درست حرکت نکند، روش درمان مناسبی برای تخلیه زائده های درون مفصل انتخاب می شود. مثلا: خارج کردن زائده استخوانی، خارج کردن مایع مفصلی اضافی، تخلیه بافت سینوویال یا غضروف گیر کرده از داخل مفصل لگن.

• دارو درمانی: اگر عفونت یا بیماری دیگری باعث خشکی مفصل شده باشد، آنتی بیوتیک ها یا داروهای دیگر می توانند داروی درمان خشکی مفاصل لگن باشند. همچنین مصرف داروهای مسکن به کاهش درد بیمار کمک می کند.

درمان خشکی مفصل لگن با دارو

• فیزیوتراپی: فیزیوتراپی برای درمان خشکی مفصل لگن از جمله روشهای درمانی است که کمک می کند بسیاری از بیماران نیازی به جراحی نداشته باشند. در ادامه، بیشتر با روشهای درمان خشکی مفصل لگن با فیزیوتراپی آشنا خواهید شد.

• جراحی: اگر روشهای فیزیوتراپی نتواند مشکل خشکی مفصل لگن را برطرف کند و مدت زیادی از خشکی مفصل لگن گذشته باشد، پزشکان مجبور به انجام جراحی هستند. این جراحی ها ممکن است شامل جراحی تعویض مفصل، خارج کردن تومور و غیره باشند. 

 

فیزیوتراپی خشکی مفصل لگن

اگر مدت زیادی از خشکی مفصل لگن نگذشته باشد، با فیزیوتراپی می توان بیمار را درمان کرد. در چنین مواردی، فیزیوتراپیست ها از روشهای زیر برای درمان بیمار استفاده می کنند:

• تمرین درمانی
انجام تمرینات ورزش درمانی تحت نظر فیزیوتراپیست که بیشتر شامل حرکات کششی هستند، می تواند خشکی مفصل لگن را درمان کند. حرکات ورزشی علاوه بر کاهش درد بیمار، دامنه حرکتی مفصل لگن را افزایش می دهند. همچنین حرکات ورزشی باعث کاهش سفتی و خشکی لگن شده و به انعطاف پذیری بیشتر مفصل لگن کمک می کنند.

• لیزر درمانی
فیزیوتراپیست ها از لیزر سرد برای درمان خشکی مفصل لگن استفاده می کنند. لیزر تراپی می تواند به کاهش درد، بهبود عملکرد عصب های مفصل لگن و نیز ترمیم آسیب دیدگی های آن کمک کند. استفاده از پرتوهای لیزر باعث می شود خشکی و سفتی مفصل کاهش پیدا کرده و انعطاف پذیری و دامنه حرکتی مفصل بیشتر شود.

• الکتروتراپی
این روش برای تحریک الکتریکی عصب های مفصل لگن و بهبود عملکردشان بسیار مفید است. همچنین از این روش برای:

• کاهش درد
• تقویت ماهیچه های اطراف مفصل لگن
• تسریع استخوان سازی
• بهبود گردش خون

در ناحیه مفصل لگن استفاده می شود. این روش برای افزایش تحرک مفصل نیز بسیار موثر بوده و بسیاری از بیماران را از انجام جراحی بی نیاز می کند.

الکتروتراپی مفصل لگن

• اولتراسوند تراپی
فیزیوتراپیست ها از این روش برای درمان بورسیت لگن و آرتروز لگن استفاده می کنند تا خشکی مفصل لگن را کاهش دهند. همچنین اولتراسوند تراپی برای موارد زیر موثر است:

• کاهش درد
• افزایش انعطاف پذیری مفصل لگن
• رفع خشکی مفصل
• بهبود خونرسانی به مفصل لگن
• سرعت بخشیدن به ترمیم آسیب های مفصل لگن

اما در صورتی که عفونت یا تومور علت خشکی مفصل لگن باشد، از اولتراسوند تراپی برای درمان این عارضه استفاده نمی شود. چون استفاده از این روش برای این بیماران با عوارض و خطراتی همراه است.

شما هم می توانید برای درمان خشکی مفصل لگن با فیزیوتراپی از کادر تخصصی و جدیدترین دستگاههای روز دنیا در کلنیک فیزیوتراپی مهربان بهره مند شوید. این مرکز، مجهزترین مرکز فیزیوتراپی غرب تهران است که کلیه درمانهای فیزیوتراپی خشکی مفصل لگن در آن ارائه می شود. جهت کسب اطلاعات بیشتر با شماره 02126741456 تماس بگیرید. 

 

حرکات ورزشی برای خشکی مفصل لگن

می توانید از حرکات کششی و تقویتی زیر برای درمان خشکی مفصل لگن استفاده کنید. اما استفاده از این ورزشها باید با اجازه فیزیوتراپیست شما باشد. چون همه حرکات برای همه اشخاص مفید نبوده و حتی می تواند مضر باشد.

• تمرین اول
روی زمین دراز بکشید، پاها را به حالت کشیده قرار دهید. یک پا را خم کنید و مثل شکل زیر، زانوی دیگر را به سینه بچسبانید. این حرکت کششی را برای 20 ثانیه نگه دارید. حالا پا را به حالت اول برگردانده و همین تمرین را برای پای دیگر انجام دهید. برای هر پا یک ست سه تایی را دو بار در روز انجام دهید.

تمرین اول درمان خشکی مفصل لگن

• تمرین دوم
پشت به دیوار بایستید. پاها را به عرض شانه باز کنید و شانه و پشت خود را به دیوار تکیه دهید. سپس زانوها را طوری خم کنید که زاویه 90 درجه بسازند. 5 ثانیه مکث کنید و به حالت اول برگردید. این تمرین را در یک ست ده تایی می توانید انجام دهید.

تمرین دوم درمان خشکی مفصل لگن

• تمرین سوم
به پشت دراز بکشید. یک پا را خم کنید و پای دیگر را به کمک فشار لگن و کمر از روی زمین بلند کنید. به حدی باید پاها را بالا بیاورید که هر دو زانو در یک خط قرار بگیرند. دوباره پا را به زمین برگردانید. 10 بار این تمرین را تکرار کنید و سراغ پای دیگر بروید.

تمرین سوم درمان خشکی مفصل لگن

• تمرین چهارم
روی یک سطح سفت، به پشت بخوابید. یک پا را خم کنید. مچ پای راست را روی زانوی چپ قرار دهید. دستها را دور ران پای چپ حلقه کنید و پای چپ را بالا و به سمت سینه بیاورید. 20 ثانیه در این حالت بمانید. سپس به حالت اول برگردید و همین کار را برای پای دیگر انجام دهید. برای هر پا دو بار این تمرین را تکرار کنید.

تمرین چهارم درمان خشکی مفصل لگن

به کمک این تمرینات ورزشی و دیگر روشهای فیزیوتراپی، می توانید خشکی مفصل لگن را برطرف کنید.

امیدواریم تا اینجا به سوالات شما درباره درمان خشکی مفصل لگن پاسخ داده باشیم. اما در صورتی که سوالی در این مورد دارید، در بخش نظرات این مقاله می توانید آنها را مطرح کنید. 

بیشتر بخوانید...

ارسال سوال و دیدگاه

ساعت کاری فیزیوتراپی مهربان

ساعات مطب

صبح ها (همه روزه)
09:00 الی 13:00

عصرها (غیر از پنجشنبه ها)
16:00 الی 20:30


رزرو نوبت

021-26741456

0218 195 0991

 

علت درد و سوزش بین دو کتف چیست؟ درد وسط دو کتف - علت درد بین دو کتف پشت - درمان درد ستون فقرات بین دو کتف - درمان درد ستون فقرات بین دو کتف
علت های شایع بی حسی در پاها + درمان علت بی حسی در پاها چیست - چرا بی حسی در پاها را باید جدی بگیریم - آشنایی با درمان بیحسی پاها
درمان سر و گردن رو به جلو + بهترین حرکات اصلاحی سر و گردن به جلو - ناهنجاری شانه به جلو - پیشگیری از سر به جلو - تمرینهای اصلاحی برای سر به جلو