یکی از دلایل مهم ایجاد دردهای لگنی، بیماری بورسیت لگن است. این دردها تیر کشنده و تیز هستند و کم کم به سمت خارجی ران کشیده می شوند. افراد مبتلا به این بیماری نمی توانند به پهلو بخوابند یا راحت دراز بکشند. در این مقاله به بورسیت لگن و روشهای درمان آن پرداخته ایم. برای دسترسی سریع به مطالب می توانید از فهرست زیر استفاده کنید.
فهرست
بورسیت چیست؟
بیماری بورسیت لگن چیست؟
نشانه های بروز التهاب بورس لگن
ریسک ابتلا به بورسیت لگن در چه کسانی بیشتر است؟
دلایل درد و التهاب لگن
تفاوت بورسیت حاد و مزمن لگن
عوارض بورسیت لگن چیست؟
روش های تشخیص بورسیت لگن
راههای درمان بورسیت لگن
درمان درد بورسیت لگن با فیزیوتراپی
حرکات اصلاحی درد لگن
بورسیت چیست؟
در اطراف تمام مفاصل بدن، بین استخوانها و بافت های نرم اطراف آن، کیسه های کوچک و پر از مایعی به نام بورس قرار گرفته است. این کیسه ها نقش ضربه گیر را دارند و از سایش و ضربه خوردن مفاصل جلوگیری می کنند. التهاب این کیسه ها باعث ایجاد بیماری به نام بورسیت می شود.
بورسیت را به دو نوع حاد و مزمن می توان دسته بندی کرد. این بیماری معمولا با درد و التهاب بورس همراه است. هر چند این کیسه ها به ندرت عفونی می شوند اما عفونی شدن آنها غیر ممکن هم نیست.
بیماری بورسیت لگن چیست؟
یکی از انواع بورست، بورسیت لگن است. لگن دو بورس دارد که یکی از آنها داخل لگن و دیگری در ناحیه استخوان مفصل لگن قرار گرفته است. ایجاد التهاب در هر یک از آنها منجر به بیماری بورسیت لگن می شود. انواع بورسیت لگن عبارتند از:
• بورسیت تروکانتریک: التهاب بورسی است که در قسمت برجستگی استخوان لگن قرار دارد.
• ایسکیال: بورسیت استخوان نشیمنگاه، التهاب بورس داخل لگن است که در پایین ترین قسمت لگن قرار گرفته و التهاب آن علت اصلی درد نشیمنگاه است.
التهاب بورس استخوان لگن یا تروکانتریک بسیار شایع تر از التهاب بورس داخل لگن است که در این مقاله به آن پرداخته ایم.
نشانه های بروز التهاب بورس لگن
دردهای تیز لگن که به ران نیز کشیده می شود علامت اصلی بورسیت لگن است. درد لگن به مرور کمتر می شود اما بیمار در قسمت های بیشتری از لگن احساس درد مبهمی دارد. بورسیت لگن معمولا با علائم زیر همراه است:
• التهاب و تورم قسمت خارجی مفصل لگن و ران
• حساسیت به لمس
• سوزش در محل التهاب
• بیشتر شدن درد در شب
• تشدید درد موقع طولانی نشستن، چمباتمه زدن یا بلند شدن از صندلی
همچنین افزایش درد لگن در موقعیت هایی مثل راه رفتن طولانی، بالا رفتن از پله، اسکوات و یا دراز کشیدن به پهلویی که بورس لگن آن ملتهب شده از دیگر علائم بورسیت لگن است.
ریسک ابتلا به بورسیت لگن در چه کسانی بیشتر است؟
این بیماری در بین زنان شایع تر از مردان است. بورسیت لگن بیشتر در افراد مسن دیده می شود و احتمال ابتلا به آن در سنین جوانی بسیار پایین است. احتمال بروز بورسیت لگن در بیماران دیابتی، افرادی که مبتلا به روماتیسم مفصلی هستند یا سابقه ی جراحی های لگنی دارند نیز بیشتر از دیگران است.
نامساوی بودن طول پاها، لاغری های شدید، خوابیدن روی سطوح سخت و آسیب های قبلی لگن نیز می توانند شخص را بیشتر مستعد بیماری بورسیت لگن کنند.
دلایل درد و التهاب لگن
عوامل مختلفی می تواند علت بورسیت لگن باشد. از جمله مهمترین و شایع ترین علل ابتلا به این بیماری، موارد زیر هستند:
• افتادن و ضربه خوردن لگن
• ابتلا به بیماری های نقرس، شبه نقرس و عفونتهای باکتریایی
• بیماری های مربوط به ستون فقرات مثل اسکولاریس
• ایجاد زائده یا خار استخوانی در لگن
علاوه بر موارد بالا، استفاده بیش از حد از مفصل لگن و فشار آمدن به آن موقع دویدن، دوچرخه سواری، پیاده روی طولانی، بالا رفتن از پله و فعالیت هایی شبیه به آنها می تواند باعث ایجاد بورسیت لگن شود.
در صورتی که در لگن خود احساس دردهای تیز و تیر کشنده دارید، برای کاهش درد و التهاب لگن خود می توانید از فیزیوتراپیست های مرکز فیزیوتراپی مهربان بهره مند شوید. این مرکز با در اختیار داشتن کادری تخصصی و جدیدترین دستگاههای روز دنیا به عنوان مجهزترین مرکز فیزیوتراپی غرب تهران آماده ارائه خدمات تخصصی به شما همشهریان عزیز است. جهت کسب اطلاعات بیشتر با شماره 02126741456 تماس حاصل فرمایید.
تفاوت بورسیت حاد و مزمن لگن
فرق اصلی بورسیت حاد و مزمن در مدت زمان بروز علائم است. بورسیت های حاد معمولا برای چند ساعت یا چند روز باعث بروز درد و التهاب لگن و سایر علائم بورسیت می شود. اما علائم ناشی از بورسیت مزمن تا چند هفته ادامه دارند یا به طور مقطعی علائم ناپدید شده و دوباره ظاهر می شوند.
عوارض بورسیت لگن چیست؟
در صورتی که برای درمان بورسیت حاد اقدام نکنید، ممکن است در آینده، بورسیت لگن تان مزمن شود. همچنین به دلیل محدودیت های حرکتی که بورسیت لگن ایجاد می کند، ممکن است دچار آتروفی عضلانی یا ضعف عضلات پا شوید.
روش های تشخیص بورسیت لگن
پزشکان برای تشخیص بورسیت لگن، درباره علائم و سوابق بیماری های شخص سوال می کنند. علاوه بر معاینات فیزیکی، از تصاویر اشعه ایکس و MRI نیز برای تشخیص دقیق بورسیت لگن استفاده می شود.
راههای درمان بورسیت لگن
پزشکان با توجه به شرایط بیمار از روش های زیر برای درمان بورسیت لگن استفاده می کنند:
• درمان خانگی بورسیت لگن: استراحت کردن، کاهش وزن، پرهیز از انجام کارهای سنگین و فشار به لگن، استفاده از واکر یا عصا باعث کاهش فشار بر بورس های ملتهب می شود.
• طب سنتی: ممکن است بعضی از مواقع درمان گیاهی بورسیت لگن برای کاهش درد و التهاب بیمار مفید باشد. مثلا می توانید از چای پوست بید، دمنوش بابونه استفاده کنید یا روی محل درد، روغن زیتون یا کرچک بمالید.
• دارو درمانی: مصرف بعضی از داروها برای کاهش درد و التهاب لگن موثر هستند. داروهایی مثل قرصهای مسکن، ضد التهاب های استروئیدی، آنتی بیوتیکها و یا تزریق کورتون به محل درد از جمله داروهای بورسیت لگن هستند.
• آسپیراسیون: در این روش از یک سوزن برای تخلیه مایعات درون بورس استفاده می شود. این کار به کاهش التهاب و تورم بورس کمک می کند. معمولا همزمان با آسپیراسیون، تزریق کورتیزون نیز برای بیمار انجام می شود.
• فیزیوتراپی: تکنیک های مختلف فیزیوتراپی، درمان قطعی بورسیت لگن هستند. این روش به تنهایی و یا در کنار سایر روشها برای درمان بیمار تجویز می شود.
• جراحی: به ندرت از جراحی برای درمان بورسیت لگن استفاده می شود. در این روش بورس لگن که ملتهب شده، از محل خود خارج می شود.
درمان درد بورسیت لگن با فیزیوتراپی
فیزیوتراپی از جمله روش های درمان سریع بورسیت لگن است که با تکنیک های مختلفی انجام می شود. فیزیوتراپیست ها بنابر تشخیص خود از روش های زیر برای درمان بیماران استفاده می کنند:
• سرما و گرما درمانی
این روش به کاهش درد و التهاب بورسیت لگن کمک می کند. در صورتی که مفصل لگن دچار سفتی و خشکی نباشد از سرما درمانی استفاده می شود. در غیر این صورت گرما درمانی گزینه ی خوبی برای درمان بیمار است. فیزیوتراپیست ها از تکنیک های سرما و گرما درمانی در 24 تا 48 ساعت اولیه بعد از بروز علائم استفاده می کنند.
• ماساژ درمانی
استفاده از ماساژ درمانی به بهبود جریان خون در مفصل لگن کمک می کند. در نتیجه درد و محدودیت حرکتی مفصل کاهش می یابد. همچنین این روش به طور موثری التهاب بورسیت و تورم آن را کاهش می دهد. اما در صورتی که بورسیت لگن عفونی شده باشد، نمی توان از ماساژ درمانی استفاده کرد.
• اولتراسوند تراپی
این روش یک روش درمان سریع بورسیت است که برای کاهش درد لگن و التهاب بیمار مورد استفاده قرار می گیرد. اولتراسوند تراپی به:
• درمان تاندونیت لگن
• درمان التهاب و تورم بورسیت لگن
• انعطاف پذیری و تحرک بیشتر مفصل و عضلات لگن
کمک می کند. همچنین از این روش به خصوص در مواقعی که بورسیت منجر به آتروفی عضلات شده استفاده می کنند.
• ورزش برای بورسیت لگن
از این روش در کنار تمام روشهای فیزیوتراپی بورسیت لگن استفاده می شود. ورزشهای بورسیت لگن شامل حرکات کششی و تقویتی هستند. این حرکات به تقویت و انعطاف پذیری تاندون عضلات کمک می کنند.
در نتیجه میزان ساییدگی عضله به بورس کمتر می شود. همچنین، انجام تمرینات ورزش درمانی می تواند به کاهش درد و التهاب بورسیت لگن کمک کند.
شما هم برای درمان بورسیت لگن با اولتراسوند تراپی یا دیگر روشهای فیزیوتراپی می توانید از فیزیوتراپیست های مجرب مرکز فیزیوتراپی مهربان بهره مند شوید. مهربان، مجهزترین مرکز فیزیوتراپی غرب تهران بوده و آماده ارائه خدمات تخصصی به شما همشهریان عزیز است. جهت کسب اطلاعات بیشتر با شماره 02126741456 تماس حاصل فرمایید.
حرکات اصلاحی درد لگن
همانطور که گفتیم از ورزش برای درمان بورسیت لگن استفاده می شود. بعضی از این حرکات ورزشی در زیر آورده شده اند:
• تمرین 1
برای تقویت عضلات لگن و ران، به پشت بخوابید و زانوها را خم کنید. باسن را از زمین جدا کنید و تا جایی آنرا بالا بیاورید که زانوها، شکم و سر در یک راستا قرار بگیرند. 5 تا 10 ثانیه در این حالت بمانید. سپس باسن را روی زمین بگذارید. 10 مرتبه این حرکت را تکرار کنید.
• تمرین 2
برای کاهش درد بورسیت لگن، به صورت زیر بخوابید و زانوها را خم کنید. پایی که درد می کند را به آرامی تا جایی که می توانید بلند کنید. چند ثانیه پا را به همین حالت کشیده نگه دارید. به حالت استراحت برگردید و همین تمرین را ده مرتبه انجام دهید.
• تمرین 3
به پشت بخوابید. زانوی راست را خم کنید. مچ پای چپ را به زانوی راست بچسبانید. ران پای راست را با دو دست بگیرید و آن را از زمین به شکل زیر جدا کنید. 15 ثانیه کشش را نگه دارید و بعد به حالت استراحت برگردید. حالا پاها را عوض کرده و تمرین را تکرار کنید. در ستهای 10 تایی می توانید این کشش را انجام دهید.
• تمرین 4
برای تقویت عضلات لگن و ران، به پشت بخوابید و پاها را کاملا در حالت کشیده قرار دهید. در حالی که نوک انگشتان پاها را به سمت داخل بدن می کشید، سعی کنید زیر زانوها را به زمین نزدیک کنید. این کشش را 5 تا 10 ثانیه نگه دارید. به حالت اول برگردید و این تمرین را 10 مرتبه تکرار کنید.
• تمرین 5
بایستید و پاها را جفت کنید. ساق یک پا را به حالت ضربدری روی ساق دیگر قرار دهید. تا جایی که می توانید خم شوید و دستها را به سمت زمین بکشید. 5 تا 10 ثانیه مکث کنید. سپس بالا بیایید و همین حرکت را برای پای دیگر هم انجام دهید.
این تمرینات را به آرامی و بعد از گرم کردن بدن انجام دهید. بهتر است با توجه به وضعیت خود، قبل از انجام تمرینات، در مورد نوع ورزشها با فیزیوتراپیست خود مشورت کنید.
در صورتی که سوال دیگری درباره درمان بورسیت لگن با فیزیوتراپی دارید، سوالات تان را در بخش نظرات ارسال کنید.