فیزیوتراپی مهربان
مرکز تخصصی فیزیوتراپی غرب تهران (سعادت آباد)

 

آدرس مرکز: تهران، سعادت آباد، سرو شرقی، کوچه رشادت، کوچه اقبال ملی، پلاک ۱، ساختمان فرهنگ، طبقه اول، واحد ۳

مهمترین روشهای تشخیص پای پرانتزی چیست؟

روش تشخیص پای پرانتزی

زانوها به طور طبیعی زمانی که ایستاده اید و قوزک پاها را به هم می چسبانده اید 5-7 درجه به داخل منحرف شده اند. اگر درجه انحراف زانوها به سمت داخل بیش از این باشد، نشان دهنده زانوی پرانتزی یا ژنوواروم است. در این حالت پاها کمانی شکل می شوند یعنی ساق پاها به داخل منحرف شده و زانوها از هم فاصله ای بیش از 4 انگشت پیدا می کنند. به خاطر تفاوت آناتومی بدن زنان و مردان، زانوی مردان کمی پرانتزی تر از زنان است.

پای پرانتزی اگر زودتر درمان نشود، می تواند شدیدتر شده و مشکلات بیشتری ایجاد کند. به همین دلیل در این مقاله به موضوع روش تشخیص زانوی پرانتزی خواهیم پرداخت. پای پرانتزی علاوه بر بزرگسالان در نوزادان و کودکان نیز وجود دارد. برای آشنایی با نحوه تشخیص پای پرانتزی تا پایان این مقاله همراه ما باشید. برای دسترسی سریع به مطالب می توانید از فهرست زیر استفاده کنید.


فهرست
چرا تشخیص پای پرانتزی ضروری است؟
راه های تشخیص پای پرانتزی
تشخیص پای پرانتزی در نوزادان
نحوه تشخیص پای پرانتزی کودکان
راه تشخیص پای پرانتزی در نوجوانان
روش تشخیص پای پرانتزی در بزرگسالان
درمان پای پرانتزی در کودکان و بزرگسالان
درﻣﺎن ﭘﺎی ﭘﺮاﻧﺘﺰی ﺑﺎ ﻓﯿﺰﯾﻮﺗﺮاﭘﯽ
سوالات پر تکرار درباره تشخیص پای پرانتزی 

 

چرا تشخیص پای پرانتزی ضروری است؟

تشخیص سریع پای پرانتزی بسیار مهم است. زیرا تشخیص سریعتر می تواند باعث درمان زودتر این عارضه شود. تشخیص به موقع زانوی پرانتزی به دلایل زیر اهمیت دارد:

• با افزایش سن و کاهش انعطاف دستگاه اسکلتی بدن، درمان این بیماری سختتر و طولانی تر می شود.
• عدم تشخیص به موقع این عارضه می تواند بر ساختار پاها و زانو تاثیر بگذارد.
• شدت درجه پای پرانتزی از خفیف تا شدید متغییر است. عدم درمان به موقع می تواند به شدت پرانتزی بودن پاها اضافه کند. 

ضرورت تشخیص پای پرانتزی

 

راه های تشخیص پای پرانتزی

یکی از ابتدایی ترین راه های تشخیص پای پرانتزی، مشاهده فاصله بین زانوهاست. یعنی زمانی که فرد ایستاده و پاها را کنار هم قرار می دهد، بین زانوها فاصله وجود دارد. اغلب زانوی پرانتزی با درد زانو همراه نیست. پزشک برای تشخیص پای پرانتزی در بزرگسالان و کودکان ممکن است از روشهای زیر استفاده کند:

• تشخیص پای پرانتزی با آزمایش
ممکن است علت پای پرانتزی، وجود یک سری بیماریها باشد. پزشک برای تشخیص پای پرانتزی در نوجوانان و بزرگسالان و حتی کودکان ممکن است آزمایشهایی را تجویز کند. این آزمایشها ممکن است مربوط به آزمایش ژنتیک، آزمایش خون، آزمایش ادرار یا تراکم سنجی استخوانهای فرد بیمار باشد. همچنین ممکن است میزان ویتامین D فرد بیمار نیز بررسی شود.

• تشخیص پای پرانتزی با اشعه ایکس
گاهی پزشک در مواردی مجبور است برای تشخیص پای پرانتزی در بزرگسالان و کودکان از اشعه ایکس استفاده کند. اشعه ایکس به تشخیص موارد زیر کمک می کند:

• تشخیص محل ناهنجاری: اشعه ایکس به پزشک کمک می کند که بفهمد ناهنجاری در استخوان درشت نی وجود دارد یا در استخوان ران.
• تعیین اندازه زاویه پای پرانتزی: تغییر اندازه زوایای معمول در استخوانهای پا در تشخیص اینکه پای پرانتزی بخاطر ناهنجاری در کدام استخوان است کمک زیادی می کند.
• تشخیص پای پرانتزی با سی‌تی اسکن

برای وضعیتهای نگران کننده یا مشاهده تاثیر درمان، ممکن است پزشک برای بیمار تصویربرداری سی تی اسکن را تجویز کند.

• تشخیص پای پرانتزی با MRI
در موارد جدی، پزشک ممکن است برای تشخیص پای پرانتزی یا ارزیابی تاثیر روش درمانی، برای بیمار ام آر آی تجویز کند.

برای تشخیص پای ﭘﺮاﻧﺘﺰی نوزادان یا کودکان و بزرگسالان می توانید از خدمات مرکز فیزیوتراپی مهربان بهره مند شوید. در این مرکز تمام درمانهای فیزیوتراپی پای پرانتزی کودکان، نوجوانان و بزرگسالان ارائه می شود. جهت کسب اطلاعات بیشتر در این باره و یا دریافت وقت مشاوره با شماره 02126741456 تماس بگیرید. 

راههای تشخیص پای پرانتزی

 

تشخیص پای پرانتزی در نوزادان

پای پرانتزی در نوزادی طبیعی و بسیار شایع است. تمام نوزادان هنگام تولد به خاطر طرز قرار گرفتن در رحم مادر در زمان جنینی پاهایشان پرانتزی و با زاویه 15 درجه است. شدت زاویه پرانتزی بودن زانوها با رشد نوزاد کمتر می شود و و موقع راه افتادن کودک این عارضه خودبخود اصلاح می شود. نحوه تشخیص پای پرانتزی نوزادان عبارت است از:

• پاهای نوزاد قبل از راه افتادن به سمت داخل خمیده است.
• وقتی برای ماساژ دادن، پای نوزاد را دراز می کنید به خوبی در هر دو پا یا یکی از پاها خمیدگی را می توانید ببینید.
• گشاد راه رفتن کودک موقعی که به تازگی راه افتاده است.

در اغلب موارد این حالت تا پایان 2 سالگی و راه افتادن کودک خودبخود بهبود می یابد. بنابراین نیازی به درمان نیست. اگر این مشکل تا بعد از سه سالگی ادامه یافت، حتما باید به پزشک یا فیزیوتراپیست مراجعه کنید. 

 

نحوه تشخیص پای پرانتزی کودکان 

اگر احساس می کنید کودک شما گشاد راه می رود و حالت پاها و زانوهای او طبیعی نیست به پزشک مراجعه کنید. پزشکان می توانند برای تشخیص پای پرانتزی کودکان به روشهای زیر عمل کنند و تشخیص قطعی بدهند:

• مشاهده کودک در حالت ایستاده: این اولین روش تشخیص پای پرانتزی کودکان است. اگر کودک موقع چسباندن پاها به هم، زانوهایش از هم خیلی فاصله داشته باشند، نشانگر زانوی پرانتزی است.
• گشاد راه رفتن کودک
• انجام معاینات دوره ای: حالت پاها در دروان کودکی به‌آرامی تغییر می‌کند. بنابراین پزشک این تغییرات را دنبال می کند. در معاینه، نحوه تشخیص پای پرانتزی کودکان به این شکل است که کودک به پشت می خوابد. پزشک، قوزک داخلی هر دو پا را بهم می چسباند. استخوانهای کشکک زانو تا حد ممکن به سمت هم می چرخند. اگر در این حالت فاصله دو زانو بیش از 3 سانتی متر باشد، باید حتما پای پرانتزی درمان شود.

نحوه تشخیص پای پرانتزی کودکان

• گرفتن عکس از لگن به پایین در حالت ایستاده برای انجام محاسبات خاص
• معاینه کل ستون فقرات و لگن کودک
• اندازه گیری میزان چرخش ران به خارج از بدن برای تشخیص پیچ خوردگی های احتمالی استخوان ران.
• امکان استفاده از اشعه ایکس، سی تی اسکن یا MRI: ممکن است پزشک اشعه‌ی ایکس، سی تی اسکن یا MRI را برای ارزیابی تاثیر درمان انجام شده برای پرانتزی بودن پاها تجویز کند.

اغلب پای پرانتزی کودکان تا سن 1 سالگی و راه افتادن آنها خودبخود برطرف می شود. بعد از تشخیص، پزشک می تواند با توجه به علت ایجاد عارضه، آن را درمان کند. ممکن است درمانهای پزشک موثر نباشند و شما را به فیزیوتراپیست ارجاع دهد. 

 

راه تشخیص پای پرانتزی در نوجوانان

نحوه تشخیص پای پرانتزی نوجوانان مانند روش تشخیص پای پرانتزی کودکان است. اگر نوجوان از کودکی دچار پای پرانتزی بوده و تا 5 سالگی درمان نشده باشد، در سنین نوجوانی باید جراحی انجام دهد. اما در اغلب موارد، با انجام حرکات اصلاحی پای پرانتزی و درمان پای پرانتزی با فیزیوتراپی این عارضه درمان می شود. 

 

روش تشخیص پای پرانتزی در بزرگسالان

پای پرانتزی در بزرگسالان ممکن است به دلیل سابقه ژنتیکی یا برخی بیماریها باشد. پزشک برای تشخیص پای پرانتزی در بزرگسالان ممکن است از روشهای زیر استفاده کند:

• بررسی چشمی بیمار: اندازه گیری فاصله بین زانوها وقتی که بیمار پاها را بهم چسبانده و ایستاده است.
• آزمایش برای تشخیص کمبود ویتامین D و احتمال راشیتیسم (به ندرت عامل پای پرانتزی)
• آزمایش خون برای بیماری بلانت (به ندرت عامل پای پرانتزی)
• آزمایش خون برای سنجش سرب و فلویورید در خون
• آزمایش ژنتیک (به ندرت عامل پای پرانتزی)
• سی تی اسکن
• MRI
• اشعه ایکس

پس از تشخیص علت عارضه، بهترین روش درمان برای شما تجویز می شود. پزشک معاینات دوره ای خود را ادامه می دهد تا از تاثیر درمان اطمینان پیدا کند. اگر نیاز به فیزیوتراپی باشد، شما را به فیزیوتراپیست ارجاع خواهد داد. 

روش تشخیص پای پرانتزی در بزرگسالان

 

درمان پای پرانتزی در کودکان و بزرگسالان

با توجه به اینکه علت ایجاد پای پرانتزی چه موردی باشد، پزشک ممکن است بر اساس تشخیص خود یکی از موارد زیر را برای درمان پای پرانتزی کودکان یا بزرگسالان تجویز کند:

• تجویز ویتامین D
• استفاده از بریس
• گچ گرفتن پاها
• استفاده از کفی‌های مخصوص
• درمان پای پرانتزی با جراحی
• زانو بند برای پای پرانتزی
• درﻣﺎن ﭘﺎی ﭘﺮاﻧﺘﺰی ﺑﺎ ﻓﯿﺰﯾﻮﺗﺮاﭘﯽ

درمان پای پرانتزی با جراحی معمولا آخرین گزینه درمان است. اگر روشهای درمانی دیگر جواب نداده باشد و پای پرانتزی با فیزیوتراپی هم درمان نشود، مجبور به انجام عمل جراحی خواهید بود. عدم درمان می تواند مشکلات جدیدی برای شما ایجاد کند و پای پرانتزی شما شدت بیشتری بیابد.

برای درمان پای ﭘﺮاﻧﺘﺰی ﺑﺎ ﻓﯿﺰﯾﻮﺗﺮاﭘﯽ می توانید از خدمات فیزیوتراپیستهای ما در مرکز فیزیوتراپی مهربان بهره مند شوید. در این مرکز تمام درمانهای فیزیوتراپی پای پرانتزی کودکان، نوجوانان و بزرگسالان ارائه می شود. جهت کسب اطلاعات بیشتر در این باره و یا دریافت وقت مشاوره با شماره 02126741456 تماس بگیرید. 

 

درﻣﺎن ﭘﺎی ﭘﺮاﻧﺘﺰی ﺑﺎ ﻓﯿﺰﯾﻮﺗﺮاﭘﯽ

این روش موثرترین روش درمانی است و اگر جواب ندهد مجبور به جراحی خواهید بود. ممکن است فیزیوتراپیست با توجه به شدت پای پرانتزی و علت عارضه برای درﻣﺎن ﭘﺎی ﭘﺮاﻧﺘﺰی ﺑﺎ ﻓﯿﺰﯾﻮﺗﺮاﭘﯽ روشهای درمانی زیر را توصیه کند:

ماساژ درمانی
• درمان پای پرانتزی با طب سوزنی (درای نیدلینگ)
تمرین درمانی (انجام حرکات ورزشی اصلاحی پای پرانتزی)
• درمان پای پرانتزی با دستگاه (مثلا به کمک دستگاههای الکتروتراپی، لیزرتراپی، مگنت تراپی

درمان پای پرانتزی با فیزیوتراپی

 

سوالات پر تکرار درباره تشخیص پای پرانتزی

سوالات زیر در مورد تشخیص پای پرانتزی نوزادان بسیار پرسیده می شوند:

1- کی باید برای تشخیص پای پرانتزی نوزادان به پزشک مراجعه کرد؟
در صورتی که زانوی پرانتزی نوزاد با راه افتادن او اصلاح نشود باید برای درمان آن حتما به پزشک مراجعه کنید. ممکن است این مشکل ساختاری مربوط به کمبود ویتامین D باشد. به هر صورت باید برای درمان، علت پای پرانتزی توسط پزشک تشخیص داده شود.

2- تشخیص پای پرانتزی نوزادان در چه سنی است؟
معمولا پای پرانتزی را می‌توان در سن یک سال و نیمه گی و زمانی که کودک شروع به راه افتادن می کند، تشخیص داد.

در صورتی که سوال دیگری در مورد تشخیص پای پرانتزی دارید، می توانید در بخش نظرات آن را ارسال کنید. در همین صفحه به سوالات شما در این مورد پاسخ خواهیم داد.  

بیشتر بخوانید...

ارسال سوال و دیدگاه

ساعت کاری فیزیوتراپی مهربان

ساعات مطب

صبح ها (همه روزه)
09:00 الی 13:00

عصرها (غیر از پنجشنبه ها)
16:00 الی 20:30


رزرو نوبت

021-26741456

0218 195 0991

 

علت درد و سوزش بین دو کتف چیست؟ درد وسط دو کتف - علت درد بین دو کتف پشت - درمان درد ستون فقرات بین دو کتف - درمان درد ستون فقرات بین دو کتف
علت های شایع بی حسی در پاها + درمان علت بی حسی در پاها چیست - چرا بی حسی در پاها را باید جدی بگیریم - آشنایی با درمان بیحسی پاها
درمان سر و گردن رو به جلو + بهترین حرکات اصلاحی سر و گردن به جلو - ناهنجاری شانه به جلو - پیشگیری از سر به جلو - تمرینهای اصلاحی برای سر به جلو