فیزیوتراپی مهربان
مرکز تخصصی فیزیوتراپی غرب تهران (سعادت آباد)

 

آدرس مرکز: تهران، سعادت آباد، سرو شرقی، کوچه رشادت، کوچه اقبال ملی، پلاک ۱، ساختمان فرهنگ، طبقه اول، واحد ۳

آشنایی با درد سیاتیک: علائم، علت و درمان قطعی

آشنایی با درد سیاتیک

سیاتیک یکی از درد های شایع در جامعه است که معمولا در کمر و پا احساس می شود. حال سوالی که پیش می آید این است که آیا هر کمر دردی سیاتیک است؟ چه علائمی دارد و درمان سیاتیک چیست؟ برای پاسخ به این سوالات توصیه می کنیم مقاله پیش رو را مطالعه نمایید. اما اجازه دهید همین ابتدا خیالتان را راحت کنیم، اگر مشکل سیاتیک دارید جای نگرانی نیست زیرا تا 90٪ از افراد بدون جراحی از سیاتیک بهبود می یابند. می توانید از فهرست زیر برای دسترسی آسان به مقاله استفاده نمایید.


فهرست
سیاتیک چیست
درد سیاتیک چیست
علائم سیاتیک چیست
علل درد سیاتیک
عوامل خطرزای سیاتیک
سیاتیک پا
سیاتیک کمر
علائم دیسک کمر و سیاتیک
درمان سیاتیک
فیزیوتراپی سیاتیک 

 

سیاتیک چیست؟

سیاتیک اصطلاحی است برای توصیف علائم درد، تیر کشیدن، بی حسی یا ضعف پا از طریق عصب سیاتیک در قسمت پشت پا. سیاتیک یعنی کمر درد ناشی از مشکل عصب سیاتیک. سیاتیک یک عصب بزرگ است که از قسمت پایین کمر به پشت هر دو پا جریان دارد و به شاخه های زیادی تقسیم می شود. هنگامی که چیزی به این عصب صدمه یا فشار وارد کند، باعث ایجاد درد در قسمت تحتانی کمر می شود که ممکن است به لگن، باسن و پاها گسترش یابد.

سیاتیک چیست

بسته به مدت زمان علائم و این که یک یا هر دو پا مبتلا باشند، سیاتیک انواع مختلفی دارد:

• سیاتیک حاد: سیاتیک حاد بعد از مدت زمان 4 تا 8 هفته درد عصب سیاتیک به وجود می آید. این درد ممکن است خود به خود درمان شود و به طور معمول نیاز به درمان پزشکی ندارد.

• سیاتیک مزمن: سیاتیک مزمن درد مداوم عصب سیاتیک است که بیش از 8 هفته ادامه دارد و معمولا خود به خود فروکش نمی کند. بسته به علت، سیاتیک مزمن ممکن است نیاز به درمان غیر جراحی یا جراحی داشته باشد.

• سیاتیک متناوب: سیاتیک متناوب، درد عصب سیاتیک است که به طور متناوب هر دو پا را تحت تأثیر قرار می دهد. این نوع سیاتیک بسیار نادر است. 

 

درد سیاتیک چیست؟

بیش از 85٪ افراد در طول زندگی خود یکی از انواع از کمر درد را تجربه می کنند. اما کمر درد همیشه سیاتیک نیست. در بسیاری از موارد، درد پایین کمر نتیجه فشار بیش از حد یا کشیدگی عضلات کمر است. آنچه که اغلب سیاتیک را از بقیه درد ها جدا می کند، انتشار درد از کمر به پشت پاها است. درد ممکن است به صورت گرفتگی شدید باشد و چندین روز ادامه یابد. درد سیاتیک معمولاً در طول عصب سیاتیک احساس می شود.

بیشتر بخوانید: بهترین ورزشها برای درد پایین کمر

 

علائم سیاتیک چیست؟

علائم سیاتیک می تواند از موارد جزئی و تحریک کننده یا شدید و ناتوان کننده باشد. سیاتیک اغلب با یک یا چند مورد زیر مشخص می شود:

• درد: درد سیاتیک به طور معمول حسی مانند سوزش یا تیر کشیدن است که از پایین کمر شروع می شود. درد پشت پا معمولاً در مقایسه با کمر شدیدتر است.

• بی حسی: درد سیاتیک ممکن است با بی حسی در قسمت پشت پا همراه باشد. گاهی اوقات، سوزنی شدن یا ضعف عضلات نیز ممکن است به وجود آید.

• درد یک پا: سیاتیک به طور معمول یک پا را تحت تأثیر قرار می دهد. این وضعیت اغلب منجر به احساس سنگینی در پای آسیب دیده می شود. بندرت ممکن است هر دو پا تحت تأثیر قرار بگیرند.

بیشتر بخوانید: چرا باید خواب رفتن پاها را جدی بگیریم؟

• علائم ناشی از پوسچر (شکل و حالت بدن): علائم سیاتیک ممکن است هنگام نشستن، تلاش برای بلند شدن، خم شدن ستون فقرات، پیچاندن ستون فقرات، دراز کشیدن و هنگام سرفه احساس شود. اگر می خواهید بدانید که پوسچر بد چه عوارض دیگری دارد و چگونه درمان می شود خواندن این مقاله را به شما پیشنهاد می کنیم.

• ضعف در پاها: احساس ضعف در پاها یکی از نشانه های سیاتیک است. احساس سنگینی در پای آسیب دیده ممکن است بلند کردن پا از زمین را دشوار کند. البته توجه کنید که بیماری آتروفی عضلانی هم می تواند باعث ضعف در عضلات پا شود.

بیشتر بخوانید: آشنایی با آتروفی عضلانی: علل، علائم و درمان های فیزیوتراپی

• اختلالات خواب: بر اثر سیاتیک درد کمر و پشت پا با دراز کشیدن ممکن است افزایش یابد، که این باعث ایجاد مشکلاتی در خوابیدن می شود.

توجه به این نکته حائز اهمیت است که هر نوع درد پایین کمر یا درد پشت پا، سیاتیک نیست. سیاتیک دردی است که از عصب سیاتیک نشات می گیرد.

اگر شما هم یک یا چندین مورد از عوامل گفته شده را در خود احساس می کنید بهتر است تا قبل از پیشرفت بیماری به متخصص مراجعه کنید. مرکز فیزیوتراپی مهربان بهترین مرکز فیزیوتراپی غرب تهران آماده ارائه خدمات به بیماران عزیز در زمینه بیماری سیاتیک است. جهت کسب اطلاعات بیشتر و دریافت وقت مشاوره با شماره 02126741456 تماس بگیرید.

 

علل درد سیاتیک

دانستن علل احتمالی سیاتیک می تواند به درمان ریشه ای این مشکل کمک کند. علل شایع سیاتیک شامل موارد زیر است:

درد سیاتیک

دیسک کمر: فتق دیسک کمر از عوامل شایع بروز مشکل سیاتیک است. هرگونه تاثیری که مهره ها، دیسک ها و یا مایع درونی دیسک روی عصب سیاتیک بگذارد می تواند درد سیاتیک را به همراه داشته باشد.

تخریب مهره ها و بافت های ستون فقرات: تخریب بافت ها در ستون فقرات کمر می تواند عصب سیاتیک را فشرده یا تحریک کند. همچنین تخریب مهره های کمر نیز باعث رشد غیر طبیعی استخوان می شود. این بافت های غیر طبیعی حجیم در ستون فقرات کمر ریشه های عصب سیاتیک را تحریک می کنند.

بیشتر بخوانید: درد وسط کمر و درمان آن

تنگی کانال نخاعی: تنگی کانال نخاعی و باریک شدن کانال ستون فقرات در افراد بالای 60 سال شایع تر است. 

سندروم پیریفورمیس: عضله پیریفورمیس یک عضله کوچک در پایین کمر می باشد که رگ سیاتیک درون آن قرار گرفته است. سندروم پیریفورمیس در اثر اسپاسم عضله پیریفورمیس ایجاد می شود. هرگونه اسپاسم و تحریک در این عضله باعث فشار به سیاتیک می شود.

سندروم پیریفورمیس

بیشتر بخوانید: سندروم پیریفورمیس و بهترین درمانهای آن

اختلال عملکرد مفصل ساکروایلیاک: مفصل ساکروایلیاک در انتهای ستون فقرات قرار دارند. آسیب دیدگی این مفصل می تواند عصب بالایی آن را تحریک کرده و باعث ایجاد درد در سیاتیک می شود.

 

عوامل خطرزای سیاتیک

ورزش هایی مانند وزنه برداری و بدن سازی از ورزش های پرخطر برای سیاتیک محسوب می شوند. مقاله ورزش های مناسب برای سیاتیک اطلاعات کاملی درمورد ورزشهای موثر در درمان سیاتیک در اختیار شما عزیزان می گذارد.

بعضی دیگر از عوامل ایجاد سیاتیک عبارتند از:

• سیگار کشیدن
• مسائل بهداشت روان مانند افسردگی
• قد بلند در گروه های سنی بالاتر 50 تا 60 سال
• چاقی و اضافه وزن
• حساسیت ژنتیکی
• کمبود ویتامین B 12
• بی تحرکی بدن
• انواع خاصی از مشاغل مانند رانندگان کامیون، نجاری، یا اپراتور های دستگاه
• ارگونومی ضعیف در محیط کار

عوامل ایجاد سیاتیک

 

سیاتیک پا

رگ سیاتیک در پا به شاخه های زیادی تقسیم می شود و قسمت عظیمی از پا را در بر می گیرد. اگر هر گونه التهاب در این عصب به وجود آید باعث درد در نواحی عبور عصب سیاتیک می شود. چه این آسیب یا التهاب در پا باشد و چه در کمر، به دلیل یکپارچه بودن این عصب امکان احساس درد در تمام مسیر وجود دارد. پشت پا از نقاط حساسی است که بسیار تحت تاثیر رگ سیاتیک می باشد.

در نتیجه ممکن است با این که ستون فقرات کمر باعث التهاب شده باشد اما در پای راست یا پای چپ احساس سوزش و درد شود. در این حال به اصطلاح می گوییم سیاتیک پای چپ یا سیاتیک پای راست. به طور کلی درد پشت پا باید جدی گرفته شود زیرا از علائم سیاتیک است.

سیاتیک پشت پا

 

سیاتیک کمر

سیاتیک باعث درد پایین کمر می شود. به دلیل وجود عصب های زیاد در اطراف ستون فقرات و نخاع، گاهی اوقات درد به کمر منتشر می شود. بعضی بیماران هنگام عطسه یا سرفه کردن، خندیدن یا حرکات روده درد شدیدی در کمر احساس می کنند. حتی گاهی خم شدن به عقب نیز می‌تواند برای این افراد دردناک باشد. این موارد می تواند ناشی از سیاتیک کمر باشد.

بیشتر بخوانید: 8 حرکت شگفت انگیز برای درد وسط کمر 

 

علائم دیسک کمر و سیاتیک

تحقیقات نشان می دهد که در بیش از 90٪ موارد سیاتیک توسط دیسک فتق کمر ایجاد می شود. دیسک کمر به طور معمول یک یا چند ریشه عصب نخاعی تشکیل دهنده سیاتیک را تحت تاثیر قرار می دهد. دیسک کمر می تواند از دو طریق باعث سیاتیک شود:

1- فشرده سازی مستقیم: زمانی که یکی از دیسک ها دچار برآمدگی شود یا ماده نرم داخلی دیسک نشت کند فشرده سازی مستقیم عصب سیاتیک اتفاق می افتد.

2- التهاب شیمیایی: درون دیسک ها یک ماده محرک اسیدی وجود دارد. زمانی که این ماده نشت کند باعث ایجاد التهاب و تحریک در ناحیه اطراف عصب سیاتیک می شود.

دیسک کمر ممکن است عصب سیاتیک را از یک طرف فشرده کند که باعث ایجاد علائم در یک پا می شود. همچنین ممکن است دیسک از هر دو طرف دچار برآمدگی یا فتق شود و باعث ایجاد علائم در هر دو پا (سیاتیک دو طرفه) شود.

بیشتر بخوانید: علائم دیسک کمر در پاها را بشناسیم 

 

درمان سیاتیک

فیزیوتراپی سیاتیک

توصیه می شود که برای جلوگیری از پیشرفت علائم، هر چه زودتر سیاتیک را درمان کنید. درمان سیاتیک شامل روش های غیر جراحی و جراحی است. به طور معمول بهتر است ابتدا روش های غیر جراحی را امتحان کنید. روش های درمانی غیر جراحی سیاتیک شامل ترکیبی از فیزیوتراپی، داروها، تزریق درمانی و روش های درمانی جایگزین می باشد. جراحی باید زمانی مد نظر قرار بگیرد که روش های دیگر موثر نبوده باشند.

فیزیوتراپی بهترین درمان برای سیاتیک است. سیاتیک حاد معمولاً با 4 تا 6 هفته درمان فیزیوتراپی بهتر می شود. در مورد سیاتیک مزمن با درد بیش از 8 هفته، مدت زمان درمان ممکن است طولانی تر شود.

روش های زیادی برای درمان سیاتیک وجود دارد اما نکته مهم این است که بهترین و مناسب ترین درمان انتخاب شود. متخصصان ما در مرکز فیزیوتراپی مهربان با بهترین امکانات و تجهیزات روز دنیا با توجه به شرایط و پیشرفت بیماری یک درمان موثر را برای بیماران بر می گزینند. جهت کسب اطلاعات بیشتر و دریافت وقت مشاوره با شماره 02126741456 تماس بگیرید.

 

فیزیوتراپی سیاتیک

فیزیوتراپی ترکیبی از درمان های تقویتی، کششی و حرکات هوازی را شامل می شود و یک جزء اصلی تقریباً هر برنامه درمانی سیاتیک است. گاهی مواقع با تشخیص فیزیوتراپیست، ممکن است تمرین درمانی هم به برنامه فیزیوتراپی نیز اضافه شود. اهداف فیزیوتراپی و تمرین درمانی سیاتیک شامل موارد زیر است:

• تقویت ستون فقرات و عضلات کمر، شکم و باسن
• تقویت مهره های دیسک کمر
• کشش عضلات محکم و انعطاف ناپذیر مانند همسترینگ
• تبادل مایعات و مواد مغذی در بدن با انجام تمرینات سبک هوازی مانند پیاده روی، شنا یا آب درمانی

در زیر برخی از روش های درمانی فیزیوتراپی سیاتیک توضیح داده شده است.

مگنت تراپی
مگنت تراپی روشی نوین در درمان درد عصب سیاتیک است. در این روش منطقه آسیب دیده که باعث درد سیاتیک شده است در یک میدان مغناطیسی قرار می گیرد. این میدان تبادل یونی در ناحیه را بالا بده که در نتیجه اکسیژن رسانی در بدن بالاتر می رود. این فرایند به احیا و درمان عصب سیاتیک کمک می کند.

مگنت تراپی

بیشتر بخوانید: مگنت تراپی چیست و چه فوایدی دارد؟

اولتراسوند تراپی
اولتراسوند تراپی تابش امواج صوتی با فرکانس بالا به بدن است. امواج صوتی در بافت ‌های بدن نفوذ می‌کند، گردش جریان خون را بالا برده و باعث کاهش اسپاسم درد های ناشی از سیاتیک می شود. همچنین امواج صوتی سرعت التیام آسیب ها را نیز افزایش می دهد.

درای نیدلینگ
درای نیدلینگ یک تکنیک جدید درمانی در فیزیوتراپی است که در آن از یک سوزن مخصوص استفاده می شود. سوزن ها بسیار نازک هستند و بدون درد از پوست و بافت های بدن عبور می کنند. درای نیدلینگ به رفع و درمان گرفتگی عضلات کمک کرده و باعث افزایش گردش خون موضعی در بدن می شود.

درای نیدلینگ سیاتیک

منوال تراپی سیاتیک
منوال تراپی به طور معمول توسط فیزیوتراپیست انجام می گیرد و هدف آن بهبود ستون فقرات است. این روش می تواند به رفع عوامل ایجاد درد عصب سیاتیک، مانند دیسک کمر یا تنگی کانال نخاعی کمک کند. دقت شود که منوال تراپی باید باعث ایجاد احساس آرامش شود و نباید دردناک باشد. اگر منوال تراپی ستون فقرات توسط متخصص انجام شود یک روش درمانی بی خطر و بدون عارضه است.

بیشتر بخوانید: روشهای پیشگیری از تنگی کانال نخاعی

استئوپاتی سیاتیک
یکی دیگر از درمان های فیزیوتراپی سیاتیک استئوپاتی است. استئوپاتی دست کاری هایی برای جابه جایی برخی اعضا مانند اسکلت و ماهیچه ها برای تسکین دردها و مشکلات ماهیچه ای و اسکلتی است. این درمان درد پایین کمر را کاهش داده و باعث افزایش گردش خون در بدن می شود.

درمان سیاتیک با ماساژ
برخی از اشکال ماساژ درمانی، مانند ماساژ بافت فشرده، باعث تسکین درد سیاتیک می شوند. ماساژ درمانی باعث بهبود گردش خون، آرامش عضلات و ترشح اندورفین ها (مسکن های طبیعی بدن) می شود.

ماساژتراپی سیاتیک

در نهایت اگر سوالی در مورد سیاتیک دارید می توانید در قسمت نظرات زیر همین مقاله مطرح نمایید. سوالات شما توسط فیزیوتراپیست های مرکز پاسخ داده می شوند. جهت دریافت پاسخ مجددا به همین صفحه مراجعه فرمایید.

بیشتر بخوانید...

ارسال سوال و دیدگاه

ساعت کاری فیزیوتراپی مهربان

ساعات مطب

صبح ها (همه روزه)
09:00 الی 13:00

عصرها (غیر از پنجشنبه ها)
16:00 الی 20:30


رزرو نوبت

021-26741456

0218 195 0991

 

علت درد و سوزش بین دو کتف چیست؟ درد وسط دو کتف - علت درد بین دو کتف پشت - درمان درد ستون فقرات بین دو کتف - درمان درد ستون فقرات بین دو کتف
علت های شایع بی حسی در پاها + درمان علت بی حسی در پاها چیست - چرا بی حسی در پاها را باید جدی بگیریم - آشنایی با درمان بیحسی پاها
درمان سر و گردن رو به جلو + بهترین حرکات اصلاحی سر و گردن به جلو - ناهنجاری شانه به جلو - پیشگیری از سر به جلو - تمرینهای اصلاحی برای سر به جلو