بسیاری از افراد تمرین درمانی یا ورزش درمانی را بدون این که بدانند به روش های مختلف تجربه کرده اند. مثلا زمانی که بعد از ورزش کردن حرکات کششی انجام می دهید در واقع یک نوع تمرین درمانی برای جلوگیری از انقباض عضلات انجام داده اید. این تمرین و بسیاری تمرین های دیگری که گاها در منزل یا جاهای دیگر انجام می شوند همگی زیر مجموعه ورزش درمانی یا تمرین درمانی فیزیوتراپی می باشند. در این مقاله قصد داریم بعد از توضیحی در مورد اصول تمرین درمانی، انواع روش های آن را بررسی کنیم. سپس تمرین درمانی در درمان بیماری هایی مانند آرتروز و سیاتیک را توضیح خواهیم داد. از فهرست زیر می توانید برای دسترسی به قسمت های مختلف مقاله استفاده کنید.
فهرست
تمرین درمانی چیست؟
اصول تمرین درمانی
تمرین درمانی و انواع ورزش های فیزیوتراپی
مزایای تمرین درمانی
وسایل تمرین درمانی فیزیوتراپی
تمرین درمانی زانو درد
ورزش درمانی کمر درد
ورزش درمانی سیاتیک
ورزش درمانی دیسک گردن
تمرین درمانی در تهران
تمرین درمانی چیست؟
به تمرین های ورزشی مخصوص و برنامه ریزی شده ای که برای بازگرداندن نواحی آسیب دیده به وضعیت انجام می گیرد تمرین درمانی یا ورزش درمانی گفته می شود. تجربه ثابت کرده است كه تمرین درمانی يك روش فوق العاده موثر در مدیریت کردن وضعیت های اسكلتي و عضلاني است. همچنین ثابت شده است که ورزش های فیزیوتراپی یکی از مؤثرترین راه هایی است که می توانید از درد و آسیب جلوگیری کنید. همچنین با کمک تمرین درمانی درد و تومی که در بافتهای واریسی ایجاد شده است را کم می کند. مقاله درمان واریس با فیزیوتراپی اطلاعات کاملی در این زمینه در اختیار شما می گذارد. یکی از مزایای ورزش درمانی این است که می توان بعد از یادگیری صحیح، حرکات را در منزل و محل کار انجام داد.
تمرین درمانی دو هدف کلی دارد: آزاد کردن حرکات مفاصل و افزایش یا حفظ دامنه حرکتی.
اصول تمرین درمانی
زمانی که یک برنامه دقیق و شخصی توسط فیزیوتراپیست تهیه می شود، تمرین درمانی می تواند به اهداف صحیح و جلوگیری از صدمات کمک کند. اولین اصل تمرین درمانی این است که تمرین ها باید شامل انواع ورزش های فیزیوتراپی باشد. دوم این که تمرین های ورزشی باید مخصوص ناحیه یا عضله آسیب دیده باشد. در واقع این به این معنی است که نقطه اثر حرکات باید به طور اصولی روی بافت آسیب دیده قرار داشته باشد. همچنین، حتماً پارامتر های تمرینات صحیح فیزیوتراپی در آن استفاده شده باشد. تعداد دفعات یا تعداد تکرار ها در هر ست، تعداد دفعات در هر روز یا هفته، مدت زمان انجام حرکت و ریتم حرکت همگی باید دارای استانداردهای مخصوص فیزیوتراپی باشند.
تمرین درمانی و انواع ورزش های فیزیوتراپی
تمرین درمانی چندین نوع مختلف دارد. هر یک از این روش های درمانی روی یک ویژگی خاص تمرکز دارند. فیزیوتراپیست ها بر اساس مشکل و آسیب بیمار ممکن است یک یا چندین روش ورزش درمانی را برای درمان بیماری به کار بگیرند. در زیر تعدادی از این روش ها را توضیح داده ایم:
تمرین های کششی
این نوع از ورزش های فیزیوتراپی برای بهبود انعطاف پذیری بدن انجام می شود. هدف این تمرین این است که برای افزایش انعطاف پذیری به عضله مورد نظر فشار وارد کنیم. برای اثر بخش بودن این ورزش باید تمامی قسمت هایی که با عضله آسیب دیده در ارتباط است هماهنگ باشند. یعنی اگر مثلا قصد دارید حرکات کششی پا انجام دهید نباید کمر تحت فشار قرار بگیرد. یکی از نکته های مهم حرکات کششی تنفس مناسب است.
برای کمک به آرامش عضله و به حداقل رساندن مقاومت باید دم و بازدم خوب و اصولی باشد. دقت شود که تعداد دفعات انجام حرکات کششی باید کم اما مدت زمان آن ها کمی طولانی باشد.
تمرین های تقویتی
تمرینات تقویتی می توانند قدرت، استقامت یا توان عضلات را بهبود بخشند. ورزش های فیزیوتراپی روی دو نوع عضله انجام می شوند، عضلات حرکتی و عضلات استوار کننده.
عضلات استوار کننده در اعماق بدن قرار دارند و غالباً از طول کوتاهتری برخوردارند مانند عضلات سر شانه، دو سر بازو، دو سر ران و غیره. این عضلات شاکله اصلی بدن را تشکیل می دهند.
وظیفه عضلات حرکتی ایجاد حرکات بزرگ است. عضلات به سطح بدن نزدیک تر بوده و طولانی تر از عضلات استوار کننده هستند. این عضلات چون دائم در حرکت هستند تمایل زیادی به خستگی دارند.
تمرین های تمرکزی
این تمرین ها برای این است که بیمار بتواند از عضلات خود به خوبی و هماهنگ استفاده کند. صحیح راه رفتن، بدست آوردن تعادل، هماهنگی دست ها، هماهنگی انگشت ها و ... از مزایای تمرینات مرکزی است. کشیدن یک شکل خاص با پاها، دست ها یا هر عضو آسیب دیده دیگر، از تمرین های این روش درمانی است.
تمرین های کاربردی
گاهی ممکن است یک بیمار در انجام حرکات روزمره خود دچار مشکل شود. در این حالت فیزیوتراپیست با دادن تمرین های ساده اختلالات حرکتی بیمار را اصلاح می کند.
آموزش حرکات اصولی و صحیح بخش اصلی تمرین درمانی (ورزش درمانی) است. مرکز فیزیوتراپی مهربان با کادری متخصص در زمینه تمرین درمانی یکی از بهترین مراکز جهت یادگیری حرکات ورزشی است. جهت گرفتن نوبت و وقت مشاوره می توانید با شماره 02126741456 تماس حاصل فرمایید.
مزایای تمرین درمانی
از مزایای تمرین درمانی این است که یک روش غیر تهاجمی و بدون درد برای کاهش التهاب ها و آسیب ها است. همان طور که گفته شد بیمار بعد از یادگیری حرکات می تواند آن ها را در منزل نیز انجام دهد. علاوه بر این ها ورزش درمانی مزایای بسیاری دارد که بعضی از آن ها عبارتند از:
• کاهش درد و تورم در عضلات و بافت ها
• بهبود عملکرد مفاصل و افزایش دامنه حرکتی آن ها
• افزایش گردش خون در بافت های آسیب دیده و در نتیجه افزایش متابولیسم و روند بهبودی عضلات و بافت ها
• بازگردانی و بهبود حرکات و تعادل بدن
• افزایش توان و انعطاف عضلات و بافت ها
• درمان بیماری هایی مانند خار پاشنه، آرتروز و ...
بیشتر بخوانید: حرکت مفید ورزشی برای درمان خار پاشنه
• کمک به افزایش تراکم استخوان ها در بدن
• احساس شادابی و نشاط
• کاهش استرس و خستگی در بدن
• کمک به درمان آسیب های ستون فقرات کمر و گردن
• درمان صافی کف پا با ورزش
وسایل تمرین درمانی فیزیوتراپی
در مرکز فیزیوتراپی شهران بیماران می توانند از بهترین وسایل ورزش های فیزیوتراپی بهره مند شوند. بعضی از وسایل موجود در مرکز فیزیوتراپی مهربان عبارتند از:
• دوچرخه ثابت و تردمیل
• انواع رولر برای استفاده در تمرین های گردنی
• استندینگ فریم برای درمان بیماری های نخاعی
• استپر برای درمان کمر درد و افزایش تراکم استخوان و پیشگیری از آرتروز
• تخت های مخصوص کار درمانی و فیزیوتراپی
• و بسیاری تجهیزات به روز و مدرن دیگر
تمرین درمانی زانو درد
زانو یکی از اندام های بسیار حساس بدن است که مشکلات مربوط به آن نیازمند توجه زیادی است. زانو درد یا آرتروز زانو مانند یک شمشیر دو لبه است. استفاده بیش از حد زانو سلامت مفصل را به خطر می اندازد و باعث درد می شود. هرچه از زانوها کمتر استفاده شود هم باعث ضعیف شدن آنها خواهد شد. بنابراین باید حرکات زانو متعادل باشد. تمرین درمانی فیزیوتراپی بر اساس ایجاد این تعادل می تواند در درمان آسیب های زانو موثر باشد.
فیزیوتراپی می تواند به کاهش درد، تورم و سفتی آرتروز زانو و بهبود عملکرد مفصل زانو و تورم و آب آوردن زانو و درمان آن کمک کند. ورزش درمانی زانو به دو صورت زیر انجام می شود.
تمرین درمانی تقویت کننده زانو
تمرین درمانی تقویت کننده زانو بر اساس تقویت عضلات پا است. فیزیوتراپیست برای تقویت عضلات پا به شما حرکات ورزشی مخصوصی آموزش می دهد که می توانید در خانه انجام دهید. کار کردن با عضلات پا می تواند به قوی تر شدن مفاصل زانو کمک کند. تقویت این عضلات به تنهایی نقش مهمی در کاهش درد زانو خواهد داشت.
تمرین درمانی افزایش انعطاف پذیری زانو
از آنجا که آرتروز زانو اغلب حرکت زانو و پا را سخت می کند، تمرینات انعطاف پذیری بسیار مهم هستند. انجام آنها به طور مرتب می تواند به افزایش دامنه حرکتی، انعطاف پذیری زانوها و ترمیم عملکرد مفصل زانو کمک کند.
انجام هر دو تمرین تقویتی و انعطاف پذیری بسیار مهم است زیرا می تواند به سفت شدن زانو کمک کند. در زیر بعضی حرکات ورزشی مورد استفاده در ورزش درمانی زانو درد آورده شده است.
بیشتر بخوانید: ورزش زانو درد با تصویر
بلند کردن پا
روی زمین یا سطح صاف دیگری روی پشت خود دراز بکشید. یک زانو خم کرده و پای خود را صاف بر روی زمین قرار دهید. پای دیگر را مستقیم نگه دارید، آن را تا ارتفاع زانوی مخالف بالا ببرید. حرکت را 10 تا 15 بار در سه ست تکرار کنید.
اسکات زانو
با پشت خود در برابر دیوار بایستید، پاهای خود را به اندازه عرض شانه از هم جدا کنید. به آرامی زانوها را خم کرده و پشت خود را به دیوار بچسبانید. 5 تا10 ثانیه نگه دارید و سعی کنید خیلی خم نشوید. اگر در زانو احساس فشار یا ناراحتی دارید ، موقعیت خود را تغییر دهید. تمرین را تکرار کنید و هر بار سعی کنید موقعیت نشستن چند ثانیه بیشتر باشد.
ورزش درمانی کمر درد
انجام صحیح حرکات ورزشی فیزیوتراپی در درمان درد وسط کمر بسیار مهم است. اگر تمرین درمانی به اشتباه انجام شود می تواند درد کمر را افزایش دهد. همیشه قبل از انجام هرگونه تمرینی برای کمر درد، با فیزیوتراپیست خود مشورت کنید زیرا بسته به علت و شدت درد شما ممکن است برخی از تمرینات توصیه نشود. در زیر دو نمونه حرکت مقایسه آورده شده است.
انقباض جزئی
انقباض جزئی می تواند به تقویت عضلات کمر و معده کمک کند. دراز بکشید و زانو ها را خم و پاها را روی زمین صاف کنید. بازوها را روی سینه خود بکشید یا دست ها را در پشت گردن قرار دهید. ماهیچه های معده را محکم کنید و شانه های خود را از کف زمین بلند کنید. از آرنج خود کمک نگیرید و از بازوها برای بیرون کشیدن گردن از زمین استفاده نکنید. یک ثانیه نگه دارید سپس به آرامی پایین بروید. 8 تا 12 بار این حرکت را تکرار کنید. فرم مناسب مانع استرس بیش از حد در کمر شما می شود. دقت کنید پاها، استخوان ران و کمر شما باید همیشه در تماس با تشک باشد.
دراز نشست
اگرچه ممکن است فکر کنید که دراز نشست می تواند عضلات شکم شما را تقویت کند، اما اکثر افراد هنگام انجام این حرکت، تمایل دارند از عضلات باسن برای بلند شدن استفاده کنند. دراز نشست می تواند فشار زیادی به دیسک ها در ستون فقرات شما وارد کند.
اگر درد های آرتروز، کمر درد و یا سیاتیک دارید می توانید با کم ترین هزینه از مزایای ورزش درمانی در مرکز فیزیوتراپی مهربان بهره مند شوید. این مرکز با داشتن بهترین تجهیزات و فیزیوتراپیست های با تجربه آماده ارائه خدمات به شما عزیزان است. برای اطلاعات بیشتر با شماره 02126741456 تماس حاصل فرمایید.
ورزش درمانی سیاتیک
سیاتیک اصطلاحی است که برای توصیف علائم درد پا، بی حسی و سوزن سوزن شدن ناشی از سوزش یا صدمه به ریشه های عصب سیاتیک در ستون فقرات کمری به کار می رود. تمرین درمانی فیزیوتراپی بخش مهمی از درمان سیاتیک است. بسته به علت اصلی سیاتیک شما، یک متخصص فیزیوتراپی ممکن است یک یا چند مورد از ورزش های فیزیوتراپی را برای کمک به کاهش علائم شما توصیه کند. تمرین شیب لگن یک تمرین مفید برای سیاتیک در ادامه توضیح داده شده است.
تمرین شیب لگن
شیب لگن در تقویت عضلات شکمی کمک می کند و اساس بسیاری از تمرینات برای تسکین درد سیاتیک است، بنابراین انجام صحیح این تمرین یک شروع عالی برای درمان است. برای انجام این حرکت روی پشت دراز بکشید و زانوها را خم و پاها صاف بر روی زمین قرار دهید. و شکم خود را به سمت ستون فقرات خود بکشید. با کشیدن شکم، پشت شما به طور خودکار به سمت کف صاف خواهد شد و لگن شما به سمت قفسه سینه شما بالا می رود. این وضعیت را به مدت 20 ثانیه نگه دارید و سپس استراحت کنید.
ورزش درمانی دیسک گردن
ورزش های فیزیوتراپی اغلب بخش های مهم فیزیوتراپی دیسک گردن هستند. انجام فعالیت ها و تمرین های ملایم باعث تقویت عضلات ستون فقرات و کاهش فشار روی آن ها می شود. تمرین درمانی همچنین باعث افزایش انعطاف پذیری در ستون فقرات می شود که می تواند به کاهش خطر عود مجدد دیسک کمک کند.
بیشتر بخوانید: درمان سر و گردن رو به جلو + بهترین حرکات اصلاحی
تمرین درمانی در تهران
در کلینیک فیزیوتراپی شهران ابتدا جلسه های تمرین درمانی بر اساس پتانسیل فیزیکی بیماران با بررسی سوابق پزشکی و فیزیکی انجام میشود. سپس برنامه درمانی شامل ورزش های فیزیوتراپی که به تدریج به آن ها افزوده می شود و متناسب با نیاز های بیمار است ارائه می گردد. فیزیوتراپیست ها در مرکز فیزیوتراپی مهربان بر روند اجرای برنامه های ورزش درمانی نظارت داشته و با ارائه برنامه های منظم و دقیق به بیمار کمک می کنند.
در نهایت اگر سوالی در مورد تمرین درمانی (ورزش درمانی) دارید می توانید آن را در قسمت نظرات زیر همین مقاله مطرح نمایید. سوالات شما توسط فیزیوتراپیست های مرکز پاسخ داده می شود. جهت دریافت پاسخ مجددا به همین صفحه مراجعه فرمایید.