فیزیوتراپی مهربان
مرکز تخصصی فیزیوتراپی غرب تهران (سعادت آباد)

 

آدرس مرکز: تهران، سعادت آباد، سرو شرقی، کوچه رشادت، کوچه اقبال ملی، پلاک ۱، ساختمان فرهنگ، طبقه اول، واحد ۳

ورزش های مفید در درمان گودی کمر (هایپرلوردوزیس)

ورزش های مفید در درمان گودی کمر

در بیماری هایپرلوردوزیس، انحنای ستون فقرات در ناحیه پایینی کمر بیشتر از میزان طبیعی است. در این بیماری یک منحنی به شکل C در قسمت پایین کمر، یعنی درست جایی که ستون فقرات به باسن متصل می شود، ایجاد می گردد. این عارضه معمولا در اثر وضعیت بد بدن یا عدم ورزش ایجاد می شود. در این مقاله، بیماری هایپرلوردوزیس یا گودی بیش از حد کمر را بررسی و علائم و درمان آن را شرح داده ایم. همچنین فهرستی از تمرینات موثر برای کاهش علائم این عارضه ارائه کرده ایم. می توانید برای دسترسی آسان به مقاله از فهرست زیر استفاده کنید.


فهرست
علائم گودی کمر
علت گودی کمر چیست
تشخیص گودی کمر
درمان گودی کمر
ورزش های گودی کمر
خطرات ناشی از گودی کمر
چه زمانی باید به پزشک مراجعه کنید
نکات پایانی

 

علائم گودی کمر

علائم گودی کمر یا هایپرلوردوزیس شامل کمر درد و خمیدگی زیاد در ستون فقرات است. هایپرلوردوزیس می تواند باعث سفت شدن عضلات و گرفتگی و خشکی کمر شود. گاهی ممکن است ستون فقرات و بافت های نرم ناحیه کمر در اثر بروز عارضه هایپرلوردوزیس دچار آسیب شوند. در صورت ابتلا به گودی کمر ممکن است علائم زیر را تجربه کنید:

خمیدگی بیش از حد ستون فقرات: در هایپرلوردوزیس، انحنای ستون فقرات در قسمت پایینی کمر بیشتر از میزان طبیعی است و از نمای نمیرخ، شکم و باسن برجسته تر به نظر می رسند.

کمر درد: افراد مبتلا به گودی کمر ممکن است درد خفیف یا شدیدی را در ناحیه کمر تجربه کنند که این درد ممکن است هنگام حرکت بدتر شود.

بیشتر بخوانید: آشنایی با بیماری اسکولیوز (انحراف جانبی ستون فقرات)

گودی کمر شدید

 

علت گودی کمر چیست

عوامل بسیاری ممکن است منجر به گودی بیش از حد کمر شوند ، از جمله می توان به موارد زیر اشاره کرد:

قرارگیری بدن در وضعیت نامناسب
وضعیت بد بدن یکی از شایع ترین دلایل بروز هایپرلوردوزیس است. هنگامی که بدن در حالت نشسته قرار دارد، عضلات ناحیه کمر برای تثبیت و تقویت ستون فقرات بیش از حد سفت می شوند. این امر به تدریج ستون فقرات را از حالت توازن خارج کرده و خمیدگی ستون فقرات را افزایش می دهد. خطر ابتلا به هایپرلوردوزیس در افرادی که به خاطر شغلشان مدت زمان زیادی را در طول روز پشت میز می نشینند، بیشتر است.

گودی کمر شدید عوارض ارتوپدی زیادی به همراه دارد. اگر احساس می کنید دچار گودی کمر شدید شده اید و علایم آن را در خود دیده اید می توانید با مراجعه به مرکز فیزیوتراپی مهربان درمان خود را آغاز نمایید. جهت کسب اطلاعات بیشتر با شماره 02126741456 تماس حاصل فرمایید.

چاقی
چاقی باعث تشکیل چربی زیادی در شکم و باسن می شود. در این وضعیت، فشار اضافی وارد شده به قسمت تحتانی کمر ممکن است باعث خم شدن ستون فقرات کمر شود.

عدم مبادرت به انجام تمرینات ورزشی
ورزش نکردن علاوه بر افزایش خطر چاقی، می تواند عضلات اصلی که در اطراف کمر و لگن قرار دارند را تضعیف کند. عضلات ضعیف از توانایی کمتری برای پشتیبانی از ستون فقرات برخوردارند و این امر خمیدگی بیش از حد ستون فقرات را ممکن می سازد.

بیماری های ستون فقرات
در بعضی موارد ممکن است گودی کمر به دلیل وجود مشکلات اساسی در ستون فقرات مانند گوژپشتی (کیفوز)، لغزش مهره کمر (اسپوندیلولیستزیس) و التهاب ديسک ایجاد شود.

دیسک کمر

 

تشخیص گودی کمر

تشخیص هایپرلوردوزیس دشوار است، زیرا میان متخصصان ارتوپدی اختلاف زیادی وجود دارد. به طور کلی نمی توان یک معیار استاندارد را شاخص گودی کمر در نظر گرفت. فاکتور هایی مانند سن، جنسیت، استخوان بندی و جثه میزان گودی کمر هر فردی را متمایز می کند.

رادیوگرافی با اشعه ایکس می تواند برای اندازه گیری انحنای ستون فقرات موثر باشد، اما اگر پزشکان تشخیص دهند که یک ناهنجاری در بافت نرم مسئول بروز هایپرلوردوزیس است، انجام تصویربرداری با تشدید مغناطیسی (MRI) یا توموگرافی کامپیوتری (سی تی اسکن) را تجویز خواهند کرد.

بیشتر بخوانید: 8 علت اصلی درد پایین کمر و درمان آن ها

 

درمان گودی کمر

ممکن است بتوان درد گودی کمر را در روزهای ابتدایی با داروهای ضد التهابی درمان کرد. برای همین پزشک ممکن است در درمان گودی کمر ابتدا داروهای مسکن و ضد التهابی را برای تسکین علائم دردناک هایپرلوردوزیس تجویز کند.

درمان طولانی مدت به علت بیماری بستگی دارد. اگر هایپرلوردوزیس ناشی از وجود یک مشکل ساختاری در ستون فقرات باشد باید به یک متخصص فیزیوتراپی یا متخصص بیماری های کمر مراجعه کنید. همچنین در مواردی که چاقی به عنوان یک عامل مؤثر مطرح باشد، پزشک احتمالاً یک برنامه کاهش وزن را تجویز می کند. این برنامه ممکن است شامل تمرینات فیزیوتراپی مانند کشش و تقویت ماهیچه های اصلی برای بهبود وضعیت بدن باشد.

درمان گودی کمر

 

ورزش های گودی کمر

تجربه ثابت کرده است که ورزش های فیزیوتراپی در کاهش درد و بازگرداندن گودی کمر به حالت طبیعی بسیار موثر است. در ادامه با این ورزش ها و تمرینات بیشتر آشنا خواهیم شد. برای دستیابی به نتیجه مطلوب توصیه می شود تمرین درمانی را حتما زیر نظر فیزیوترایپیست انجام دهید.

تمرینات ﺛﺒﺎت دهنده کمر عبارتند از:

دراز و نشست
به پشت دراز بکشید و زانوها را با زاویه 90 درجه خم کنید و کف پاهایتان را روی زمین قرار دهید. دست‌ هایتان را به صورت ضربدری بر روی سینه‌ تان بگذارید و بالا تنه را بلند کنید تا به ران های خود برسید. به تدریج نیم تنه خود را پایین آورید و بدنتان را به زمین بچسبانید.

دراز نشست

حرکت سوپرمن
بر روی شکم دراز بکشید و دست ها را کاملا صاف و کشیده در مقابل خود بر روی زمین قرار دهید. بازوها، پاها و قفسه سینه خود را به طور همزمان از کف زمین بلند کنید و در این هنگام نفس خود را بیرون بدهید (بازدم). ۲ ثانیه در این وضعیت بمانید. به آرامی بازوها، پاها و سینه خود را پایین آورده و در این هنگام، شروع به نفس کشیدن (دم) کنید.

حرکت سوئرمن

بالا بردن دست و پا چهارگانه
روی زمین زانو بزنید، به جلو خم شوید و کف دستان خود را روی زمین قرار دهید. زانو هایتان را در راستای ران و دست هایتان را مستقیما زیر بازوها قرار دهید. همزمان یک دست و پای مخالف را بالا ببرید، به طوری که در راستای ستون فقرات باشند. به موقعیت شروع بازگردید.

بالا بردن دست و پا

اسکات
پاهای خود را به اندازه عرض شانه باز کنید. دست ‌هایتان را مقابلتان دراز کنید و دست ها را به هم قفل کنید. در حالی که به جلو نگاه می کنید، بدن خود را پایین آورید، مثل اینکه بر روی یک صندلی خیالی می نشینید. همچنان بدن خود را پایین آورید تا زمانی که باسن تا حد ممکن موازی کف زمین قرار گیرد. زانو و مچ پایتان باید در یک خط قرار گیرند. با وارد کردن فشار به پاشنه ها به وضعیت شروع برگردید.

اسکات

پلانک اندام تحتانی یا معکوس
بنشینید و پاها را در مقابل خود دراز کنید و به پشت دراز بکشید. پشت شما باید در زاویه 45 درجه نسبت به کف قرار گیرد. کف دستان خود را در دو طرف به سمت پایین قرار دهید. بازوهای شما باید در راستای شانه ها و اندکی عقب تر از باسن باشد. به سقف نگاه کنید و در حالی که وزن خود را با دست ها و پاشنه هایتان تحمل می کنید، باسن خود را بالا بکشید. عضلات تنه و باسن را سفت کرده و بدن خود را صاف نگه دارید. قبل از پایین آوردن بدنتان، به مدت 10 تا 15 ثانیه در این حالت بمانید.

پلانک تحتانی

پلانک ساعد یا پلانک اندام فوقانی
ساعد و زانوهایتان را بر روی زمین قرار دهید و به اندازه عرض شانه ها از یکدیگر فاصله دهید. اطمینان حاصل کنید که آرنج و شانه ها در یک راستا هستند و ساعد را به طور مستقیم در جلو بدن نگه دارید. هر دو زانو را از کف زمین بلند کنید و پاهای خود را به عقب فشار دهید تا بدن به طور کامل دراز شود. به پایین نگاه کنید تا مطمئن شوید که گردنتان در راستای ستون فقرات شما قرار دارد. این حالت را حفظ کنید، باسن خود را بالا نگه دارید و در همین زمان، عضلات تنه و باسن خود را سفت کنید.

پلانک ساعد

پلانک پهلو
به سمت راست دراز بکشید و پاهایتان را بهم بچسبانید. بازوی راست خود را از آرنج خم کنید، به طوری که ساعدتان در راستای شانه هایتان قرار گیرد. عضلات کمر خود را منقبض کنید و باسن را بالا بکشید تا جایی که بدن کاملا صاف باشد (تشکیل یک خط مستقیم از سر تا انگشتان پا) تا جایی که ممکن است بدن را در این موقعیت نگه دارید، بدون این که باسنتان را پایین بیاورید. حرکت را در سمت مقابل تکرار کنید.

پلانک پهلو

پل باسن
به پشت دراز بکشید و زانوهای خود را خم کنید، پاها را به فاصله مفصل ران از یکدیگر دور کنید و و پاشنه را در چند سانتی متری باسن خود قرار دهید. بازوها را در دو طرف به نحوی قرار گیرند که دست ها نزدیک به باسن باشند. عضلات باسن را منقبض کرده و با وارد کردن فشار به پاشنه ها، باسن را بالا بکشید به طوری که یک خط مورب در قسمت فوقانی بدنتان از شانه تا زانو ایجاد شود. ۱ تا ۲ ثانیه در همین وضعیت بمانید و سپس به آرامی بدن را به سمت پایین ببرید.

پل باسن

دقت کنید که در تمامی ورزش های ذکر شده نیاز است که حداقل 10 دقیقه را به گرم کردن و سپس استراحت اختصاص دهید.

فیزیوتراپیست های مرکز فیزیوتراپی مهربان با سال ها تجربه در زمینه تمرین درمانی می توانند بهترین مشاور و درمانگر شما عزیزان برای درمان گودی کمر باشند. جهت کسب اطلاعات بیشتر می توانید با شماره 02126741456 تماس بگیرید.

 

خطرات ناشی از گودی کمر

یکی از خطرات گودی کمر وجود ارتباط بین انحنای غیرطبیعی ستون فقرات و استئوآرتریت یا بیماری از بین برنده مفصل (DJD) است. در بیماری DJD، غضروف بین مفاصل تخریب می شود. با این حال، هنوز مشخص نیست که کدام یک از دو بیماری منشا بروز دیگری است.

 

چه زمانی باید به پزشک مراجعه کنید

در صورت بدتر شدن کمر بهتر است به پزشک مراجعه کنید. یادداشت برداری روزانه برای ثبت شدت درد کمر و چگونگی تأثیر آن بر فعالیت های روزانه می تواند به تشخیص کمک کند.

در صورت تجربه هر یک از موارد زیر باید به پزشک مراجعه کنید، زیرا این علائم ممکن است وجود یک مشکل اساسی یا اضافی را نشان دهند:

• وجود یک خمیدگی مداوم در قسمت تحتانی کمر، حتی هنگامی که به جلو خم می شوید
• سوزن سوزن شدن یا بی حسی در کمر، بازوها یا پاها
• اسپاسم عضلانی
• مشکلات مثانه یا روده

 

نکات پایانی

در بیشتر موارد، هایپرلوردوزیس ناشی از عوامل خاص شیوه زندگی رخ می دهد. غالباً حفظ وزن سالم و انجام منظم تمرینات ورزشی می توانند مشکلات مربوط به وضعیت بدن و درد کمر را بهبود بخشند. اگر با انجام ورزش علائم هایپرلوردوزیس کاهش نیافت، بهتر است به پزشک مراجعه کنید. بیماری های ستون فقرات نیز می توانند باعث بروز هیپرلوردوزیس یا تشدید آن شوند، اگرچه این حالت شایع نیست.

اگر سوالی در زمینه گودی کمر دارید می توانید زیر همین مقاله در قسمت کامنت ها مطرح بفرمایید. فیزیوتراپیست های کلینیک در اسرع وقت پاسخگوی شما عزیزان خواهند بود.  

بیشتر بخوانید...

ارسال سوال و دیدگاه

ساعت کاری فیزیوتراپی مهربان

ساعات مطب

صبح ها (همه روزه)
09:00 الی 13:00

عصرها (غیر از پنجشنبه ها)
16:00 الی 20:30


رزرو نوبت

021-26741456

0218 195 0991

 

علت درد و سوزش بین دو کتف چیست؟ درد وسط دو کتف - علت درد بین دو کتف پشت - درمان درد ستون فقرات بین دو کتف - درمان درد ستون فقرات بین دو کتف
علت های شایع بی حسی در پاها + درمان علت بی حسی در پاها چیست - چرا بی حسی در پاها را باید جدی بگیریم - آشنایی با درمان بیحسی پاها
درمان سر و گردن رو به جلو + بهترین حرکات اصلاحی سر و گردن به جلو - ناهنجاری شانه به جلو - پیشگیری از سر به جلو - تمرینهای اصلاحی برای سر به جلو