فیزیوتراپی مهربان
مرکز تخصصی فیزیوتراپی غرب تهران (سعادت آباد)

 

آدرس مرکز: تهران، سعادت آباد، سرو شرقی، کوچه رشادت، کوچه اقبال ملی، پلاک ۱، ساختمان فرهنگ، طبقه اول، واحد ۳

آرتروز لگن (سائیدگی مفصل لگن) چیست + درمان آن

آرتروز لگن و درمان آن

ساییدگی مفصل لگن یکی از شایع ترین مشکلات مفصلی پیش رونده است که به تدریج پیشرفت می کند. این عارضه در افراد بالای 50 سال بیشتر بروز می کند، البته افراد جوان هم ممکن است به دلایلی دچار این عارضه شوند. به دلیل شایع بودن این مشکل قصد داریم در این مقاله به موضوع آرتروز لگن بپردازیم. همچنین در ادامه به شما خواهیم گفت برای درمان آرتروز لگن چه باید کرد. برای دسترسی سریع می توانید از فهرست زیر استفاده کنید.


فهرست
آرتروز لگن چیست؟
علائم سائیدگی مفصل لگن
علت آرتروز لگن چیست؟
تشخیص آرتروز لگن
راههای پیشگیری از آرتروز لگن
درمان آرتروز لگن چیست؟
فیزیوتراپی برای آرتروز لگن
ورزشهای مناسب برای آرتروز لگن 

 

آرتروز لگن چیست؟

بزرگترین مفصل بدن، مفصل لگن و ران است. غضروفی که سر این دو استخوان قرار گرفته، با افزایش سن و به مرور زمان دچار ساییدگی می شود. با از بین رفتن و فرسایش غضروف، استخوان های لگن و ران به هم سائیده شده و آرتروز لگن یا سائیدگی مفصل لگن ایجاد می شود. 

 

علائم سائیدگی مفصل لگن

درد، خشکی و محدودیت حرکتی مفصل لگن و ران در اثر آرتروز از ابتدایی ترین علائم آرتروز لگن و ران هستند که در فصول سرد و مرطوب سال و با فعالیت کردن بیشتر می شوند. این علائم زندگی روزمره بیمار را کاملا تحت تاثیر قرار می دهد. درد ناشی از ساییدگی مفصل لگن علائمی مثل:

• دردهای ارجاعی که از کشاله ران به باسن کشیده می شود
• ضعف عضلات لگن
• حساسیت به لمس
• قفل شدن و سفتی مفصل در صبح به خصوص بعد از بیدار شدن
• ایجاد زائده های استخوانی
• نامساوی شدن طول پاها
• ناتوانی در پیاده روی های کوتاه، کج راه رفتن یا لنگیدن
• صدای خراشیدگی موقع حرکت مفصل
• التهاب و تورم مفصل لگن و ران

موارد بالا نمونه هایی از علائم آرتروز لگن هستند. همچنین این افراد موقع موقع خم شدن، بالا رفتن از پله ها یا بلند شدن از صندلی دچار مشکل می شوند. 

علائم سائیدگی مفصل لگن

 

علت آرتروز لگن چیست؟

افرادی که سابقه خانوادگی در بیماری آرتروز دارند بیش از دیگران در معرض ساییدگی مفصل لگن هستند. همچنین علت سائیدگی مفصل لگن می تواند یکی از دلایل زیر باشد:

• اضافه وزن و چاقی
• آسیبهای قبلی وارد شده به لگن
• نقص های مادرزادی
• بروز عفونت در مفصل ران
• سیاه شدن سر استخوان ران

افزایش سن به خصوص سنین بالای 60 سال نیز می تواند علت ساییدگی مفصل لگن باشد. 

 

تشخیص آرتروز لگن 

پزشک با توجه به علائم ساییدگی مفصل لگن، معاینه فیزیکی و همچنین استفاده از تصاویر رادیوگرافی، اشعه ایکس می تواند آرتروز لگن را تشخیص دهد. از آنجایی که علائم آرتروز لگن با بیماری های دیگر شباهتهایی دارد ممکن است پزشک به بررسی های دقیق تری نیاز داشته باشد. در این موارد ممکن است سی تی اسکن، اسکن استخوان یا MRI برای بیمار تجویز شود. 

 

راههای پیشگیری از آرتروز لگن

هر چند ساییدگی مفصل لگن با افزایش سن یک روند طبیعی است، اما شما با متناسب نگه داشتن وزن خود با تغذیه و ورزش می توانید فشار به مفاصل پایین تنه به ویژه مفصل لگن را کم کنید. به علاوه انجام ورزشهای تقویتی لگن می تواند از فرسایش غضروف های این ناحیه جلوگیری کند.

افراد متخصص در کلینیک فیزیوتراپی مهربان، می‌توانند راه‌کارهای موثری را برای کاهش ریسک ابتلا به آرتروز لگن به شما پیشنهاد دهند. چنانچه نیاز به کسب اطلاعات بیشتری در این زمینه دارید می توانید با شماره 02126741456 تماس حاصل فرمایید. 

 

درمان آرتروز لگن چیست؟

پزشکان برای درمان و اغلب پیشگیری از پیشرفت آرتروز لگن، با توجه به شدت ساییدگی مفصل لگن از روشهای زیر برای درمان بیمار استفاده می کنند:

• درمان خانگی آرتروز لگن: پوشیدن کفش مناسب، کاهش وزن، کاهش استفاده از پله و گرم نگه داشتن لگن جزو درمانهای خانگی ساییدگی مفصل لگن هستند.

• استفاده از عصا: ممکن است برای کاهش فشار از روی لگن، پزشک توصیه کند موقع راه رفتن از عصا و واکر استفاده شود.

درمان آرتروز لگن

• دارو درمانی: از داروها برای کاهش درد و التهاب و درمان آرتروز لگن استفاده می شود. ممکن است پزشک داروهایی مثل ضد درد، داروهای ضد التهاب غیر استروئیدی یا کورتیکو استروئیدها را برای بیمار تجویز کند.

• فیزیوتراپی: برای کاهش علائم آرتروز لگن ممکن است پزشک از ورزش برای سائیدگی مفصل لگن و یا تجهیزات مدرن فیزیوتراپی استفاده کند. در بسیاری موارد، استفاده از فیزیوتراپی می تواند بیمار را به زندگی عادی برگردانده و از جراحی بی نیاز کند.

• عمل جراحی سائیدگی مفصل لگن: آخرین خط درمان در آرتروزهای پیشرفته لگن استفاده از روشهای جراحی و تعویض مفصل لگن است. جراحی برای آرتروز لگن ممکن است با عوارضی مثل لخته گی خون، خونریزی، عفونت و غیره همراه باشد. 

 

فیزیوتراپی برای آرتروز لگن

فیزیوتراپیست ها برای درمان سائیدگی مفصل ران با توجه به شرایط بیمار از روشهای مختلف فیزیوتراپی استفاده می کنند. این روشهای درمانی عبارتند از:

• درمان آرتروز لگن با ورزش
ورزشهای آرتروز لگن یکی از روشهای فیزیوتراپی است که معمولا برای همه بیماران مبتلا به این عارضه تجویز می شود. ورزش برای تقویت مفصل لگن، کاهش درد، بهبود دامنه حرکتی و رفع خشکی مفصل لگن بسیار مفید است. با توجه به شرایط بیمار و سن او، تمرینات کششی و قدرتی در برنامه تمرین درمانی بیمار گنجانده می شود.

• ماساژ درمانی
از این روش برای رفع خشکی و سفتی مفصل لگن استفاده می شود. از تکنیک های ماساژ درمانی برای کاهش درد، بهبود دامنه حرکتی و رفع اسپاسم عضلات لگن استفاده می شود.

چون ساییدگی مفصل در افراد مسن بیشتر دیده می شود، زمانی از ماساژ تراپی استفاده می کنند که شخص دچار پوکی استخوان نباشد.

• درای نیدلینگ
از این روش برای کاهش دردهای مفصلی و اسپاسم های شدید استفاده می شود. فیزیوتراپیست ها از درای نیدلینگ برای درمان آرتروز لگن و رفع مشکلات عملکردی در مفصل لگن استفاده می کنند.

فیزیوتراپی درای نیدلینگ برای آرتروز لگن

• الکتروتراپی
فیزیوتراپیست ها برای درمان آرتروز لگن با الکتروتراپی از تکنیکی به نام تحریک الکتریکی عصب از راه پوست یا تنس (TENS) استفاده می کنند. از الکتروتراپی برای موارد زیر استفاده می شود:

• کاهش درد
• تقویت ماهیچه های لگن
• تقویت استخوان لگن

این روش یک روش غیر تهاجمی برای تسکین دردهای مزمن است که هیچ نوع عارضه ای ندارد.

• سرما و گرما درمانی
بیمارانی که دچار علائم خشکی مفصل لگن یا گرفتگی عضلات آن نیستند، به کمک روشهای سرما درمانی، درد و التهاب مفصل لگن شان کاهش می یابد. در غیر این صورت برای رفع سفتی و خشکی مفصل لگن از روشهای گرما درمانی استفاده می شود.

شما نیز برای درمان سائیدگی مفصل لگن (آرتروز لگن) می توانید از تجهیزات و کادر متخصص کلینیک فیزیوتراپی مهربان بهره مند شوید. کلیه روش های درمان فیزیوتراپی آرتروز لگن در این کلینیک ارائه می شود. چنانچه نیاز به کسب اطلاعات بیشتر در این زمینه دارید می توانید با شماره 02126741456 تماس حاصل فرمایید. 

 

ورزشهای مناسب برای آرتروز لگن

حرکات ورزشی زیر نمونه هایی از ورزشهای مناسب برای آرتروز لگن هستند. این تمرینات کششی یا قدرتی می تواند علاوه بر کاهش علائم ساییدگی مفصل لگن، از بروز آرتروز لگن نیز پیشگیری کند.

• تمرین اول
دو زانو روی زمین بنشینید و کف پاهایتان را به هم بچسبانید. در حالی کف پاها به هم چسبیده مانده، سعی کنید پاشنه پا را به سمت داخل بدن بکشید. این تمرین به کشش لگن شما کمک می کند. کشش لگن را 10 ثانیه نگه دارید. می توانید در ست 10 تایی این تمرین را تکرار کنید.

تمرین اول برای آرتروز لگن

• تمرین دوم
به پشت روی زمین بخوابید. پای راست را خم کنید. حالا سعی کنید زانو را به قفسه سینه نزدیک کنید تا در باسن احساس کشش ایجاد شود. 10 تا 20 ثانیه کشش را نگه دارید. به حالت اول برگردید و همین تمرین را برای پای دیگر هم تکرار کنید. در ستهای 6 تایی می توانید این تمرین را انجام دهید. 

تمرین دوم برای آرتروز لگن

• تمرین سوم
به پشت روی زمین دراز بکشید. پاها را صاف و کشیده قرار دهید. حالا یکی از زانوها را خم کنید طوری که کف پا محکم به زمین بچسبد. پای دیگر خود را که صاف و کشیده است با فشار عضلات لگن به آرامی بالا بیاورید و پایین ببرید. 10 مرتبه بالا و پایین بردن پا را تکرار کنید. همین حرکت را برای پای دیگر خود نیز انجام دهید. 

تمرین سوم برای آرتروز لگن

• تمرین چهارم
به پشت روی زمین دراز بکشید و هر دو زانو را خم کنید. کف پاها باید به زمین چسبیده باشد. دستها را کنار بدن قرار داده و کف دست ها رو به پایین باشد. حالا به کمک عضلات پایین تنه، باسن را از زمین بلند کنید و در حالت شکل زیر قرار بگیرید. 5 ثانیه در این وضعیت مانده و بعد دوباره باسن را به زمین برگردانید. در دو ست ده تایی می توانید این تمرین را تکرار کنید. 

تمرین چهارم برای آرتروز لگن

این تمرینات را بهتر است بعد از مشورت با فیزیوتراپیست خود انجام دهید. 

در پایان، امیدواریم توانسته باشیم در این مقاله توضیحات کاملی درباره درمان فیزیوتراپی آرتروز لگن و علائم و علل این بیماری در اختیار شما قرار دهیم. در صورتی که سوالی در این مورد دارید، سوالات خود را در بخش نظرات مقاله ارسال کنید. 

بیشتر بخوانید...

ارسال سوال و دیدگاه

ساعت کاری فیزیوتراپی مهربان

ساعات مطب

صبح ها (همه روزه)
09:00 الی 13:00

عصرها (غیر از پنجشنبه ها)
16:00 الی 20:30


رزرو نوبت

021-26741456

0218 195 0991

 

علت درد و سوزش بین دو کتف چیست؟ درد وسط دو کتف - علت درد بین دو کتف پشت - درمان درد ستون فقرات بین دو کتف - درمان درد ستون فقرات بین دو کتف
علت های شایع بی حسی در پاها + درمان علت بی حسی در پاها چیست - چرا بی حسی در پاها را باید جدی بگیریم - آشنایی با درمان بیحسی پاها
درمان سر و گردن رو به جلو + بهترین حرکات اصلاحی سر و گردن به جلو - ناهنجاری شانه به جلو - پیشگیری از سر به جلو - تمرینهای اصلاحی برای سر به جلو