فیزیوتراپی مهربان
مرکز تخصصی فیزیوتراپی غرب تهران (سعادت آباد)

 

آدرس مرکز: تهران، سعادت آباد، سرو شرقی، کوچه رشادت، کوچه اقبال ملی، پلاک ۱، ساختمان فرهنگ، طبقه اول، واحد ۳

ورزش های مفید برای درمان سندروم تونل تارسال

ورزشهای مفید برای درمان سندروم تونل تارسال

بیماری سندروم تونل تارسال یک بیماری نادر و ناشناخته ارتوپدی است. موارد حاد و درمان نشده این بیماری می تواند باعث آسیب های دائمی به عصب های پا شود. به همین علت اگر قصد دارید از ابتلا به این بیماری جلوگیری کنید یا آن را درمان کنید می توانید مقاله پیش رو را مطالعه نمایید. در این مقاله ابتدا توضیحی در مورد سندروم تونل تارسال داده شده است و سپس روش های درمانی فیزیوتراپی را برای شما توضیح داده ایم. برای دسترسی آسان به مقاله می توانید از لینک های زیر استفاده کنید.


فهرست
سندرم تونل تارسال
درمان بیماری سندروم تونل تارسال
تمرین های فیزیوتراپی سندروم تونل تارسال
عوامل خطرزای سندروم تونل تارسال
عوارض بیماری سندروم تونل تارسال
نکات پایانی

 

سندرم تونل تارسال

سندرم تونل تارسال هنگامی رخ می دهد که عصب تیبیال (درشت نی) که در امتداد قسمت داخلی مچ پا قرار دارد، فشرده شده و باعث آسیب و التهاب شود. این بیماری که TTS نیز نامیده می شود، معمولاً در اثر استفاده بیش از حد و مداوم از پا به وجود می آید. فعالیت هایی مانند راه رفتن، دویدن، ایستادن زیاد یا ورزش های سنگین باعث تشدید علائم بیماری می شوند.
بیماری TTS می تواند به طور ناگهانی بعد از یک ضربه در ورزش یا به طور خود بخود، بدون هیچ دلیل مشخصی رخ دهد.

بیشتر بخوانید: پیچ خوردگی مچ پا و درمان آن در منزل

سندروم تونل تارسال

 

درمان بیماری سندروم تونل تارسال

استراحت و بالا نگه داشتن پا می تواند به کاهش علائم سندروم تونل تارسال کمک کند. مهم ترین نکته در درمان این بیماری این است که پزشک باید علائم را به درستی تشخیص دهد تا بتواند آن را درمان کند.
روش رایس (RICE) اولین گزینه درمانی برای این بیماری است که مخفف استراحت (Rest)، یخ درمانی (Ice)، بانداژ قسمت آسیب دیده (Compression) و بالا نگاه‌ داشتن (Elevation) عضو آسیب‌ دیده است.
داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی بدون نسخه مانند استامینوفن یا ایبوپروفن نیز برای کاهش درد مفید هستند.

در موارد شدیدتر یا مزمن، گزینه های درمانی تهاجمی تری مانند دستگاه های اصلاحی و در بعضی موارد جراحی تجویز می شوند. روشهای متداول برای کنترل و درمان سندروم تونل تارسال عبارتند از:

استراحت: ساده ترین و فوری ترین روش برای کاهش التهاب در هر نقطه ای از بدن این است که استفاده از ناحیه آسیب دیده را متوقف سازید و از تحت فشار قرار دادن آن ناحیه جلوگیری کنید. مدت زمان لازم برای استراحت پای آسیب دیده به شدت آسیب بستگی دارد. در موارد خفیف برای استراحت پای آسیب دیده می توانید ورزش شنا را جایگزین دویدن کنید. برای موارد شدیدتر برای استراحت عصب باید به طور کامل از انجام تمرین و فعالیت خودداری کنید.
یخ درمانی: برای کاهش التهاب می توانید یک کیسه یخ پیچانده شده در پارچه یا حوله را به مدت 20 دقیقه بر روی قسمت داخلی مچ پا قرار دهید. بهتر است در طی این مدت زمان، پا در موقعیت کشیده و بالاتر از بدن قرار گیرد. می توانید چندین بار در یک روز از یخ استفاده کنید اما بین دوره های استفاده از یخ باید حداقل 40 دقیقه فاصله دهید.

یخ درمانی سندروم تونل تارسال

پانداژ و بالا قرار دادن: بانداژ کردن و قرار دادن پا در سطحی بالاتر از قلب باعث می شود تا جریان خون کمتری وارد پا شده و در نتیجه، التهاب کاهش می یابد. پا ی آسیب دیده را بانداژ کنید و آن را هنگام نشستن و خوابیدن بر روی بالش قرار دهید.
داروهای ضد درد و ضد التهاب بدون نسخه: دارو هایی مانند ایبوپروفن و استامینوفن برای کاهش درد مفید هستند.
بی حرکتی کامل: در موارد شدید مخصوصا مواردی که شامل آسیب های فیزیکی به عصب است، از گچ برای محدود سازی کامل حرکت استفاده می شود تا عصب، مفصل و بافت اطراف محل آسیب دیده بهبود یابند.
تزریق درمانی: برای علائم بسیار دردناک یا ناتوان کننده، داروهای ضد التهابی مانند کورتیکواستروئید و بی حس کننده های موضعی مستقیما به عصب تزریق شوند.
دستگاه های ارتوپدی و کفش های مناسب: متخصصین پا می‌توانند کفش های مخصوصی را طراحی نمایند که از قوس پا حمایت می کنند. ای کفش ها حرکت هایی که ممکن است باعث بروز آسیب دیدگی بیشتر و التهاب و تورم عصب و بافتهای اطراف می شوند را محدود می سازند. کفش هایی نیز وجود دارند که از پیچ خوردگی یا چرخش پا به سمت داخل جلوگیری می کنند.
کاهش فشار پا: در برخی موارد استفاده از پاپوش و جوراب های گشاد تر و بزرگتر برای کاهش فشار وارد بر اطراف پا موثر است.
فیزیوتراپی: تمرینات فیزیوتراپی معمولا با کشش های آرام و تقویت بافت های همبند، ایجاد تحرک در عصب تیبیال و باز کردن فضای مفصل های اطراف می توانند علائم طولانی مدت سندروم تونل تارسال را کاهش دهند.

انواع روش های فیزیوتراپی مورد استفاده در درمان این بیماری عبارتند از:

اولتراسوندتراپی
درای نیدلینگ
• منیوپولیشن
• بانداژ کردن یا پوشیدن بریس

در موارد بسیار شدید و مزمن بیماری سندروم تونل تارسال که روش‌های درمانی فوق موثر واقع نمی شوند، به جراحی نیاز است.

سندروم تونل تارسال یک بیماری ناشناخته است که بیشتر اوقات فرد بیمار از ابتلا به آن خبر ندارند. اگر علائم این بیماری در شما وجود دارد می توانید با مراجعه به مرکز فیزیوتراپی مهربان معاینه شده و در صورت ابتلا به سندروم تونل تارسال درمان را آغاز نمایید. جهت کسب اطلاعات بیشتر با شماره 02126741456 تماس حاصل فرمایید.

فیزیوتراپی سندروم تونل تارسال

 

تمرین های فیزیوتراپی سندروم تونل تارسال

از آنجایی که علائم دردناک این بیماری به راحتی تحریک می‌ شوند، انجام تمرین های تقویتی به پیشگیری از بروز مشکلاتی مانند پیچ خوردگی یا چرخش پا به سمت داخل کمک می کنند.
تمرینات رایج توصیه شده برای درمان سندروم تونل تارسال عبارتند از: بالا و پایین آوردن پا، حرکت دایره ای پا، چرخش به سمت خارج و داخل مچ پا.

بیشتر بخوانید : تمرین درمانی (ورزش درمانی) چیست و چه فوایدی دارد؟

با پاهای کشیده بر روی زمین بنشینید، به آرامی و تا جایی که امکان دارد و دردی احساس نمی کنید، پایتان را از مچ به سمت پایین و سپس به سمت بالا حرکت دهید. این حرکت را چندین بار تکرار کنید.

1) چندین بار و تا جایی که راحت باشید، مچ پا را به آرامی و به صورت دایره‌ای حرکت دهید.
2) مچ پا را به آرامی به سمت داخل و خارج بچرخانید و حرکات یک برف پاک کن را تقلید کنید. این کار را تا جایی که راحت باشید، تکرار کنید.
3) هر سه تمرین فوق را چندین بار در روز تکرار نمایید.

بلند کردن پاشنه - پنجه
صاف بایستید و به آرامی و تا حد ممکن انگشتان خود را به سمت بالا بکشید. انگشتان را پایین آورده و به آرامی پاشنه را بالا بکشید و فشار را بر گوشت زیر انگشتان وارد نمایید. این حرکت را چندین نوبت در روز و هر نوبت، 10 بار تکرار نمایید.

بلند کردن پاشنه-پنجه

بلند کردن مداد با انگشتان پا
بنشینید و پاهایتان را به طور کامل دراز کنید، یک مداد یا خودکار را روی زمین زیر انگشتان قرار دهید و تلاش کنید آن را تنها با استفاده از انگشتان پا بلند کنید. بعد از اینکه توانستید مداد را با انگشتان پا بگیرید، آنرا به مدت 10 تا 15 ثانیه نگه دارید. سپس انگشتان پا را شل کنید. این حرکت را چندین نوبت در روز و هر نوبت، 10 بار تکرار کنید.

تمرینات تعادلی
صاف بایستید و به آرامی یک پا را بلند کرده و کف پای بلند شده را روی عضله داخلی ساق پای دیگر قرار دهید. حداقل 10 تا 15 ثانیه یا تا زمانی که برایتان امکان دارد، در این حالت بمانید، بدون اینکه مچ و پایتان تحت کشش بیش از اندازه قرار گیرد. اگر لرزش شما در این حالت زیاد است، پای خود را بر روی زمین قرار دهید و سپس مجددا این حرکت را انجام دهید. اگر بخواهید این تمرین را با شدت بیشتری انجام دهید، به تدریج پای بلند شده خود را بالا ببرید.

کشش فاشیای پلانتار
روی صندلی بنشینید و مانند شکل پاهای خود را روی هم قرار دهید. دست خود را جلو برده و انگشت بزرگ و بالای کف پا ها را لمس کنید و سپس، به آرامی دست خود را به عقب بکشید. می توانید این حرکت را با استفاده از یک باند کششی، حوله یا جوراب انجام دهید. پا را به سمت عقب بکشید به طوری که کشش را در کف پا و سینه پا احساس کنید. 30 ثانیه در این حالت مانده و سپس، پای خود را رها کنید. حداقل 3 تا 5 بار در روز و به مدت چند هفته این حرکت کششی را تکرار کنید. حتی پس از اینکه علائم درد تونل تارسال بهبود یافت برای این که بیماری دوباره برنگردد این حرکت ها را انجام دهید.

کشش در رباط فاشیا پلانتار را می توان با حرکت دادن ملایم قوس، کف و پاشنه بر روی چیزی گرد مانند قوطی سوپ، توپ ماساژ، توپ تنیس یا وردنه ایجاد کرد.

بیشتر بخوانید: خار پاشنه: علائم، علت و درمان قطعی

کشش فاشیاپلانتار

کشش عضله گاستروکنمیوس (عضله ساق پا)
با کمی فاصله از دیوار بایستید، یک پای خود را جلو و در فاصله ای نزدیکتر به دیوار بگذارید و به آن تکیه دهید. در حالیکه پای عقب خود را صاف نگه داشته اید، دست های خود را بر روی دیوار فشار دهید. تا حد ممکن و بدون اینکه دردی را در پشت ماهیچه ساق پا احساس کنید، حرکات کششی را انجام دهید. به مدت 10 تا 15 ثانیه در حالت کشش باقی بمانید و سپس به تدریج این زمان را به فواصل 45 ثانیه ای افزایش دهید.
این تمرین کششی را سه تا 4 نوبت به طور روزانه به مدت چند هفته تکرار کنید.

برای انجام حرکات کششی شدیدتر، بر روی پله ای بایستید و پاهایتان را از نیمه از لبه آویزان کنید و سپس، پاشنه را به آرامی به سمت پایین فشار دهید. تا زمانی که احساس راحتی می کنید، در این حالت باقی بمانید. بیشتر از 10 بار در روز این تمرین را انجام دهید.

کشش عضله گاستروکنیموس

کشش ماهیچه نعلی (عضله سولئوس)
مراحل حرکات کششی عضله گاستروکنمیوس را تکرار کنید، با این تفاوت که پای عقبی که کشیده می شود را از زانو خم کنید. برای افزایش کشش، چیزی را در زیر سینه پا قرار دهید، یا سینه پا را به دیوار تکیه دهید.

 

سندروم تونل تارسال چگونه تشخیص داده می شود؟

پزشک معمولاً با انجام معاینه فیزیکی کل ناحیه پا و قسمت ران و پرسیدن سؤالاتی درباره علائم، سندروم تونل تارسال را تشخیص داده و ارزیابی می کند. تست های تشخیصی مورد استفاده برای تأیید و تشخیص این بیماری عبارتند از:

• الکترومیوگرافی
• سرعت هدایت عصبی (EMG / NCV)
• تصویربرداری با تشدید مغناطیسی (MRI)
• تصویربرداری رادیوگرافی (اشعه ایکس)

 

عوامل خطرزای سندروم تونل تارسال

اگرچه سندرم تونل تارسال ممکن است در هر سنی ایجاد شود، اما برخی از عوامل هستند که به شدت خطر ابتلا به این بیماری را افزایش می‌دهند. عوامل خطر شایع عبارتند از:

• چرخش شدید بیش از حد پا به سمت داخل هنگام راه رفتن
صافی کف پا
رماتیسم مفصلی (آرتریت روماتوئید)
آرتروز (استئوآتریت)
• دیابت و سایر بیماری های متابولیکی
• آسیب دیدگی مچ پا یا پا
• مشاغلی مانند فروشندگی، تدریس، مکانیکی، ساخت و ساز و جراحی که نیاز به ایستادن یا راه رفتن طولانی دارند
• استفاده از کفش های نامناسب که باعث پیچ خوردگی پا به سمت داخل می شوند یا از قوس و مچ پا پشتیبانی نمی کنند.
• بیماری عصبی
• کیست، تومور یا توده های کوچک در ناحیه پا و مچ پا
• سینوویتیت پرولیفراتیو یا التهاب غشای سینوویال
• رگهای واریسی یا رگهای ملتهب و بزرگ شده (بیشتر بخوانید: درمان واریس با فیزیوتراپی)
• ناهنجاری های پا
• سندروم دیستروفی رفلکسی سمپاتیک
• بیماری های نوروپاتی محیطی
• ورم کلی پا مخصوصا اگر مربوط به بارداری باشد
• اضافه وزن

بیشتر بخوانید: 9 تا از شایعترین انواع آرتروز را بشناسید

آناتومی تونل تارسال

برای تاثیر بیشتر حرکت های ورزشی بهتر است این حرکات زیر نظر متخصص انجام شود. فیزیوتراپیست های مرکز فیزیوتراپی مهربان با تسلط بر این ورزش ها می توانند شما را تا درمان کامل همراهی کنند. جهت کسب اطلاعات بیشتر با شماره 02126741456 تماس حاصل فرمایید.

 

عوارض بیماری سندروم تونل تارسال

در بیماری سندروم تونل تارسال، معمولا درد در ناحیه داخلی مچ و کف پا احساس می شود، اگرچه این بیماری می تواند انگشتان پا و ران را نیز درگیر سازد. در این بیماری مشابه سندرم تونل کارپال، یک عصب در یک فضای مفصلی باریک، تونل مانند تحت فشار قرار می گیرد. علائم شایع سندروم تونل تارسال عبارتند از:

• درد سوزشی یا برق آسا
• بی حسی
• مور مور شدن
• احساس سوزش
• احساس برق گرفتگی
• تضعیف توانایی انعطاف پذیری، خم شدن و باز کردن انگشتان پا
• از دست دادن حس در انگشتان، کف و دو طرف پاها

 

نکات پایانی

موارد خفیف بیماری سندرم تونل تارسال عموما در طی 48 ساعت با بکارگیری روش رایس و مصرف داروهای ضد درد بدون نسخه بهبود می یابند. اما سندروم تونل تارسال مزمن که درمان نشده باشد، می‌تواند باعث آسیب ‌های دائمی به عصب ها و نا توانی شود.
به هنگام مواجهه با علائم اولیه این بیماری باید بلافاصله به پزشک مراجعه کنید. در صورت تشخیص به موقع بیماری می توانید از طیف گسترده ای از درمان ها، داروها و دستگاه های اصلاحی استفاده کنید.

اگر سوالی در رابطه با بیماری سندروم تونل تارسال دارید می توانید زیر همین مقاله در قسمت کامنت ها بپرسید. فیزیوتراپیست های مرکز در اسرع وقت پاسخ گوی شما عزیزان خواهند بود. 

بیشتر بخوانید...

ارسال سوال و دیدگاه

ساعت کاری فیزیوتراپی مهربان

ساعات مطب

صبح ها (همه روزه)
09:00 الی 13:00

عصرها (غیر از پنجشنبه ها)
16:00 الی 20:30


رزرو نوبت

021-26741456

0218 195 0991

 

علت درد و سوزش بین دو کتف چیست؟ درد وسط دو کتف - علت درد بین دو کتف پشت - درمان درد ستون فقرات بین دو کتف - درمان درد ستون فقرات بین دو کتف
علت های شایع بی حسی در پاها + درمان علت بی حسی در پاها چیست - چرا بی حسی در پاها را باید جدی بگیریم - آشنایی با درمان بیحسی پاها
درمان سر و گردن رو به جلو + بهترین حرکات اصلاحی سر و گردن به جلو - ناهنجاری شانه به جلو - پیشگیری از سر به جلو - تمرینهای اصلاحی برای سر به جلو