عدم توانایی در کنترل ادرار در زنان و مردان در هر سنینی می تواند اتفاق بیفتد. اما بی بی اختیاری ادراری در زنان بسیار شایعتر از مردان است. همچنین این عارضه بیشتر در سنین بالا دیده می شود. در رابطه با عدم توانایی در کنترل ادرار همهی افراد شبیه هم نیستند. برای مثال گاهی ممکن است فرد به هنگام سرفه، عطسه، خندیدن به صورت ناخواسته ادرار او چکه کند. بعضی از افراد نیز ممکن است پیش از آنکه ادرار آنها خارج شود خود را به سرعت به دستشویی می رسانند اما با این حال باز دچار بی اختیاری ادرار می شوند. در این مقاله علاوه بر معرفی انواع بی اختیاری ادرار، به روش های درمان این عارضه به خصوص درمان فیزیوتراپی آن پرداخته خواهد شد. جهت دسترسی به بخش های مختلف مقاله از فهرست زیر استفاده کنید.
فهرست
دلایل و انواع بی اختیاری ادراری
راه های درمان بی اختیاری در ادرار
درمان خانگی بی اختیاری ادرار
درمان فیزیوتراپی بی اختیاری ادرار
دلایل و انواع بی اختیاری ادراری
خانمها به دلیل زایمان طبیعی و بارداری بیشتر از مردان در معرض ناتوانی در کنترل ادرار هستند. مردان هم در اثر سکته مغزی، مشکلات مادرزادی، بیماریهایی نظیر ام اس و ... ممکن است به بی اختیاری ادراری دچار شوند. بیاختیاری ادرار انواع مختلفی دارد که در زیر به برخی از آنها پرداختهایم:
بی اختیاری ادراری استرسی
این نوع از بیاختیاری بسیار رایج است. شاید برای شما هم پیش آمده باشد که وقتی استرس دارید مثلا موقع امتحان مجبور باشید از سرویس بهداشتی استفاده کنید. افرادی که بی اختیاری ادراری استرسی دارند بیشتر از شما به سرویس بهداشتی نیاز پیدا می کنند. این دسته از افراد موقع انجام کارهایی که به مثانه فشار وارد میکند، ادرارشان بی اختیار نشت می کند. بروز بی اختیاری استرسی معمولا در افرادی که زایمان و بارداری داشتهاند بیشتر است. عموما این عارضه به روش های مختلف قابل درمان خواهد بود.
بی اختیاری ادراری اضطراری
در این نوع بی اختیاری به دلیل انقباضات غیر طبیعی بیش از حد مثانه، فرد موقع خواب و یا با شنیدن صداهایی مانند صدای آب جاری، شیر دوش حمام و ... نمی توانند ادرارشان را کنترل کنند و آن را بی اختیار تخلیه میکنند. این افراد پس از آنکه احساس ادرار کردند باید از سرویس بهداشتی استفاده کنند. برخی بیماریهای عصبی، عمل جراحی، چاقی و ... ممکن است باعث تشدید این عارضه شوند. برای پیشگیری از ابتلا به این عارضه خانمها میتوانند با داشتن برنامهی غذایی سالم و مفید و انجام تمرینات ورزشی در این زمینه از بروز بی اختیاری ادرار جلوگیری کنند.
بی اختیاری ادراری مثانه بیشفعال
همانطور که از نام این عارضه مشخص است، بیمار مجبور است بیش از حالت معمول برای تخلیهی مثانه خود اقدام کند و تکرر ادرار دارد. زیرا عصبهای مثانه در زمان نادرست پیامهایی به مغز ارسال کرده و موجب انقباض عضلات مثانه میشوند. از جمله علل پر کار بودن مثانه میتوان به موارد مانند اختلالات کلیوی، دیابت، عفونت مثانه و قسمتهای مربوط به آن، وجود سنگ یا تومور در مثانه و ... اشاره کرد. اگر در طول شبانه روز بیش از ۷ بار احتیاج به استفاده از دستشویی داشتید و این موضوع تا مدتی ادامه داشت باید سریعا به پزشک مراجعه نمایید. پزشک با انجام بررسیهای لازم برای درمان شما اقدام خواهد کرد. یکی از راههای درمان این بیماری انجام ورزش کگل برای تکرر ادرار است. انواع دیگری از بی اختیاری ادراری مانند بی اختیاری عملکردی، سرریزی و ... نیز وجود دارند که کمتر در افراد دیده شده اند. به همین دلیل به جزئیات این نوع از بی اختیاری ها در این مقاله نخواهیم پرداخت.
راه های درمان بی اختیاری در ادرار
بیماری بی اختیاری ادرار از جمله بیماری هایی است که همه افراد در بیشتر مواقع از گفتن آن به نزدیکترین افراد خجالت می کشند. این عادت باید از بین رود و درمورد آن حتما با فرد متخصص جهت درمان صحبت شود. درمان این بیماری در اغلب موارد بسیار ساده است. اگر در مراحل ابتدایی این بیماری هستید می توانید به راحتی در منزل و یا با کمک فیزیوتراپیست بیماری خود را درمان کنید. در ادامه به معرفی کامل این دو روش درمانی می پردازیم.
درمان خانگی بی اختیاری ادرار
روش های زیر از جمله راه های درمان خانگی بی اختیاری ادرار هستند:
انجام ورزشهای کگل
افرادی که در معرض بی اختیاری ادرار یا حتی مدفوع هستند، میتوانند با انجام تمرینات کگل از بروز آن جلوگیری کنند. حرکات کگل تاثیر به سزایی در تقویت عضلات کف لگن و عضلات مربوط به سیستم ادراری دارند. همچنین این نوع ورزش درمانی بهترین شیوه برای درمان عارضههایی مانند یبوست و اختلالات جنسی به حساب میآید. برای انجام تمرینات کگل توجه کنید که:
• به دلیل فشار ورزشها و انقباضات ماهیچههای مثانه، بهتر است پیش از انجام تکنیکها، مثانه را تخلیه کنید.
• به عضلات خود بیش از حد نیاز فشار وارد نکنید تا بیماریتان شدیدتر نشود.
• در ابتدا، تمرینات کگل را بیشتر از ۳ بار در روز تکرا نکنید تا بدن آرام آرام خود را با وضعیت پیش آمده تطبیق دهد.
اگر شما هم بی اختیاری ادرار دارید، برای درمان آن با حرکات ورزشی می توانید از متخصصان مرکز فیزیوتراپی مهربان مشاوره بگیرید. مرکز فیزیوتراپی مهربان با در اختیار داشتن تیمی تخصصی، مجهزترین فیزیوتراپی در غرب تهران است. جهت کسب اطلاعات و رزرو وقت با شماره 02126741456 تماس حاصل فرمایید.
تغذیه مناسب
استفاده از مواد غذایی مفید و داشتن سبک زندگی سالم میتواند در درمان ناتوانایی کنترل ادرار یا حتی مدفوع تاثیر به سزایی داشته باشد. برخی از این مواد غذایی مفید شامل موارد زیر است:
● منیزیم: از ضروریترین مواد معدنی برای بدن است. بر اساس تحقیقات انجام شده نقش موثری در درمان بی اختیاری ادرار در خانمها دارد. بهتر است منیزیم را از طریق مواد غذایی مانند شیر، پرتقال، کره و ... به بدن برسانید. در صورت نیاز میتوانید زیر نظر پزشک از مکملهای آن نیز استفاده کنید.
● اضافه وزن: یکی از دلایل بی اختیاری ادرار در خانمها اضافه وزن است. بنابراین بهتر است وزن خود را با ورزش کردن به صورت روزانه کاهش دهید.
● ویتامین D: یکی دیگر از راههای درمان خانگی بی اختیاری ادرار در خانمها مصرف ویتامین D است. زنان به دلیل قاعدگی و زایمان مقداری از خون خود را از دست میدهند و از این طریق ویتامینهای ضروری بدن نیز دفع میشوند. از این رو باید با داشتن برنامه غذایی مناسب، مواد معدنی از دست رفته را جایگزین کرد. ویتامین D نقش مهمی در رشد و ترمیم استخوانها و بافتها دارد. به همین دلیل میتوان به راحتی شل شدن عضلات کف لگن و مثانه را با مصرف ویتامین D درمان کرد. استفاده از مکملهای این ویتامین باید زیر نظر پزشک باشد. زیرا استفاده دوزهای بالای آن مشکلات دیگری را برای فرد به وجود خواهد آورد. ویتامین D علاوه بر نور خورشید در مواد غذایی مانند ماهی نیز وجود دارد. بهتر است این ویتامین را به صورت طبیعی و با مصرف مواد غذایی مناسب به بدن خود برسانید.
درمان فیزیوتراپی بی اختیاری ادرار
فیزیوتراپیست در اولین جلسه ملاقات با بیمار، سوالاتی در مورد بیماریها، سابقهی پزشکی، زایمان، بارداری، سبک زندگی و عادتهای رابطهی جنسی او میپرسد. سپس آزمایشات و اسکنهایی از بیمار گرفته می شود تا وضعیت فعلی و شدت بیماری او مشخص شود. فیزیوتراپیست بعد از آنکه اطلاعات کافی دربارهی بیمار به دست آمد می تواند شیوهی درمانی برای فرد را مشخص کند. او درخصوص روش درمان و طول مدت درمان با بیمار صحبت می کند.
فیزیوتراپیست ها برای درمان بی اختیاری ادرار در زنان از برنامه های تمرین درمانی استفاده می کنند. ورزش درمانی میتواند به تقویت عضلات مثانه و دستگاههای مربوط به آن کمک کند. فیزیوتراپی برای بی اختیاری ادراری برای افرادی که مبتلا به بی اختیاری ادرار یا مدفوع، بی اختیاری ادراری اضطراری و مشکلات مربوط به عضلات کف لگن هستند، روش درمانی مناسبی خواهد بود. اما درمان بی اختیاری ادراری با فیزیوتراپی فقط به انجام تکنیکهای فیزیکی محدود نمیشود. شیوه های مختلفی برای درمان فیزیوتراپی بی اختیاری ادرار در زنان وجود دارد. برخی از مهمترین این روشها عبارت است از:
درمان بی اختیاری ادراری با ورزش
ورزش درمانی رایجترین روش فیزیوتراپی برای درمان بی اختیاری ادرار است. این روش برای افرادی تجویز می شود که بیماری آنها حاد نیست و با انجام برخی از تمرینات فیزیکی میتوان عارضه را درمان کرد. تعداد جلسات تمرین درمانی بستگی به شرایط فرد دارد. برخی از تمرینات ورزشی به کمک فیزیوتراپیست انجام می شود و برخی دیگر بدون دخالت او است. با انجام این ورزشها، جریان خون را در لگن و مثانه افزایش یافته و موجب درمان برخی نارساییها و اختلالات می شود. بهتر است حرکاتی که برای فیزیوتراپی عضلات کف لگن به شما آموزش داده می شود را به دقت انجام دهید. هزینه این تمرین درمانی نسبت به سایر روشهای فیزیوتراپی بسیار پایینتر است.
الکتروتراپی
یکی دیگر از رایجترین راههای درمان بی اختیاری ادراری با فیزیوتراپی استفاده از امواج الکتریکی است. الکتروتراپی معمولا برای افرادی مورد استفاده قرار میگیرد که برخی از عضلات دستگاه ادراریشان از کار افتاده یا عملکرد سابق را ندارند. یا اینکه تمرینات ورزش درمانی در این افراد تاثیری برای آنها نداشته است. فیزیوتراپیست از امواج الکتریکی مختلفی استفاده می کند که شدت آنها بر اساس شرایط بیمار و ناحیهی مورد نظر انتخاب میشود. با الکتروتراپی میتوان عضلات ضعیف شده را به حرکت وا داشت.
برای درمان بی اختیاری ادرار با فیزیوتراپی می توانید از متخصصان مرکز فیزیوتراپی مهربان مشاوره بگیرید. مرکز فیزیوتراپی مهربان مجهزترین فیزیوتراپی در غرب تهران است. کلیه روشهای درمان فیزیوتراپی برای بی اختیاری ادرار و مدفوع در این کلنیک انجام می شود. جهت کسب اطلاعات و رزرو وقت با شماره 02126741456 تماس حاصل فرمایید.
اولتراسوندتراپی
یکی از موثرترین روشهای برای درمان بی اختیاری ادراری استفاده از امواج اولتراسوند است. فیزیوتراپیستها با استفاده از امواج اولتراسوند می توانند باعث بهبود عملکرد عضلات کف لگن شوند. در صورت تمایل به کسب اطلاعات بیشتر در مورد این روش و مزایا و عوارض آن، مقاله اولتراسوند تراپی را مطالعه کنید.
بیشتر بخوانید: آشنایی با مهمترین تکنیکهای درمانی فیزیوتراپی
بیوفیدبک
این روش درمان به رفتار درمانی نیز معروف است. در روش بیوفیدبک، پزشک با ابزارهایی مانند آنو رکتال و پروب واژینال، عضلات و قسمتهایی که باید درمان شوند را شناسایی میکند. در بیو فیدبک، عضلات کف لگن به خاطر نقش مهم شان در کنترل و تخلیهی مثانه، معمولا مورد بررسی و درمان قرار می گیرند. بیش از ۶۰٪ موارد، پس از چند جلسه استفاده از رفتاردرمانی بهبود مییابند. خوب است بدانید که بیوفیدبک کاربردهای زیادی در فیزیوتراپی دارد که با مطالعه مقاله مربوطه اطلاعات کامل و مفیدی در این زمینه بدست خواهید آورد.
شما می توانید سوالات خود در مورد درمان بی اختیاری ادراری با فیزیوتراپی را از طریق بخش نظرات زیر این مقاله با ما مطرح کنید. برای دیدن پاسخ سوال خود به همین صفحه برگردید.