فیزیوتراپی مهربان
مرکز تخصصی فیزیوتراپی غرب تهران (سعادت آباد)

 

آدرس مرکز: تهران، سعادت آباد، سرو شرقی، کوچه رشادت، کوچه اقبال ملی، پلاک ۱، ساختمان فرهنگ، طبقه اول، واحد ۳

درمان فیزیوتراپی برای کمردرد در دوران بارداری

فیزیوتراپی کمردرد در دوران بارداری

معمولا نیمی از زنان در دوران بارداری، کمر درد را تجربه خواهند کرد. اگر چه درد کمر موجب ناراحتی در زنان می‌شود، اما غالبا نشان دهنده خطر برای مادر یا نوزاد نیست. با این حال کمر درد در دوران بارداری قابل درمان است. بهتر از قبل از هرچیز از علت کمر درد در بارداری اطلاع داشته باشیم و بدانیم که معمولا چه راهکارهایی درمانی برای آن در نظر گرفته می‌شود؟ سپس درمان فیزیوتراپی برای کمر درد در دوران بارداری را بررسی خواهیم کرد. در ادامه با ما همراه باشید. شما می توانید جهت دسترسی سریع به بخش های مختلف مقاله از فهرست زیر استفاده کنید.


فهرست
علت کمر درد در دوران بارداری
چه عواملی خطر ابتلا به کمر درد در بارداری را افزایش می‌دهد؟
درمان کمر درد در دوران بارداری
درمان فیزیوتراپی برای کمردرد در دوران بارداری
درمان کمر درد در دوران بارداری با ورزش
پیشگیری از کمر درد در بارداری 

 

علت کمر درد در دوران بارداری

کمر درد در دوران بارداری یکی از شایع‌ترین اختلالاتی است که اکثر زنان آن را تجربه می‌کنند. اما بهتر است بدانیم که دلیل کمر درد در دوران بارداری چیست؟ برخی از مهمترین علت های کمر درد در بارداری عبارتند از:

افزایش وزن: افزایش وزن ناخواسته در دوران بارداری باعث می‌شود که فشار زیادی بر ستون فقرات وارد شود. وزن کودک در حال رشد و فشار رحم بر روی عروق خونی و عصب‌ها در قسمت لگن، باعث ایجاد کمر درد خواهد شد.

تغییر وضعیت بدن: حالت نامناسب بدن، ایستادن بیش از حد و حتی خم کردن کمر می‌تواند باعث ایجاد کمر درد در این دوران شود.

استرس: استرس‌های هیجانی در دوران بارداری باعث ایجاد تنش در عضلات کمر خواهد شد و در نتیجه شما کمر درد را تجربه خواهید کرد.

وضعیت قرار گیری جنین: وضعیت قرارگیری جنین در رحم به خصوص در ماه های آخر بارداری، می‌تواند باعث فشرده شدن عصب‌ها و کمر درد شود.

افزایش هورمون‌ها: هورمون‌هایی که در دوران بارداری آزاد می‌شوند، باعث نرم شدن رباط‌ها در ناحیه لگن و شل شدن مفاصل برای فرآیند زایمان خواهند شد. با این تغییرات و شل شدن مفاصل و رباط ها، میزان تحمل کمر شما کاهش پیدا خواهد کرد و در نتیجه کمر درد را را تجربه خواهید کرد.

جدایی عضلانی: با باز شدن رحم در دوران بارداری، دو صفحه موازی از عضلات (عضلات راست شکمی)، ممکن است در مرکز اتصال از هم جدا شوند و باعث ایجاد کمر درد شوند. 

علت کمر درد در دوران بارداری

 

چه عواملی خطر ابتلا به کمر درد در بارداری را افزایش می‌دهد؟

عوامل متعددی وجود دارد که خطر ابتلا به کمر درد در بارداری را افزایش می‌دهد:

• بارداری دوقلویی یا چند قلویی
• کم انعطاف پذیر بودن بدن
• سابقه کمر درد در بارداری قبلی
• عضلات شکمی ضعیف
• شیوه زندگی کم تحرک

بیشتر بخوانید: پوسچر بد چه عوارضی دارد و چگونه درمان می شود؟ 

 

درمان کمر درد در دوران بارداری

اگر شما هم جز افرادی هستید که در دوران بارداری، کمر درد را تجربه می‌کنید، برا تسکین درد بهتر است روش‌های زیر را امتحان کنید:

از کفش مناسب استفاده کنید: استفاده از کفش‌های طبی و مناسب برای کاهش کمر درد در دوران بارداری موثر است.

پاهای خود را بالا بگذارید: قرار دادن کف پاها بر روی زمین در هنگام نشستن، باعث ایجاد فشار زیاد بر عضلات پشت خواهد شد. بنابراین در هنگام نشستن، بهتر است پاهای خود را بر روی یک صندلی قرار دهید.

از کمربند و بالش های مخصوص بارداری استفاده کنید: کمربندهای بارداری وزن شکم را مهار کرده و کمر را صاف نگه می‌دارند. این کمربندها از قرارگیری پوزیشن نامناسب بدن هم جلوگیری خواهند کرد. علاوه بر این، استفاده از بالش های مخصوص بارداری باعث می‌شود که فشار کمتری به مفاصل و کمر وارد شود و کمر درد کاهش می‌یابد.

به صورت صحیح اشیا را بلند کنید: اگر در دوران بارداری، دائما از کمر درد رنج می‎برید، برای بلند کردن اشیا از ناحیه کمر خم نشوید. برای این کار بهتر است، سعی کنید، با خم کردن زانوها (وضعیت اسکات) به زمین نزدیک شوید. 

درمان کمر درد در دوران بارداری

 

درمان فیزیوتراپی برای کمردرد در دوران بارداری

یکی از درمان‌های کمر درد در دوران بارداری، درمان فیزیوتراپی است. در صورتی که هرکدام از روش‌های درمانی گفته شده، کارساز نباشد، پزشک معمولا شما را به فیزیوتراپیست ارجاع می‌دهد. با توجه به وضعیت مادران باردار، یک برنامه درمان فیزیوتراپی برای کاهش کمر درد برای شخص در نظر گرفته می‌شود. فیزیوتراپی در تمام مراحل بارداری قبل از بارداری و بعد از زایمان، به سلامت جسمی زنان کمک زیادی خواهد کرد.

برخی از روش‌های درمانی فیزیوتراپی برای کاهش درد کمر در دوران بارداری به شرح زیر است:

• سرما و گرما درمانی
یکی از روش‌های درمانی برای کاهش کمر درد در دوران بارداری سرما و گرما درمانی است. سرما باعث کاهش التهاب و ورم مفاصل خواهد شد و کمر دردهای شما را بهبود خواهد بخشید. علاوه بر این، بسته‌های کمپرس گرم هم می‌توانند با افزایش جریان گردش خون در کمر، درد را کاهش داده و باعث شل شدن عضلات شوند. به این نکته دقت داشته باشید که باید این کار در حد تعادل انجام شود. زیرا استفاده بیش از حد از گرمادرمانی، باعث تشدید شدن علائم شما خواهد شد.

• تمرین درمانی
با توجه به شرایط مادر باردار، ممکن است برای درمان کمر درد، برنامه تمرین درمانی برای شخص در نظر گرفته شود. در تمرین درمانی برخی از تمرینات کششی مربوط به کمر به فرد آموزش داده می‌شود که در منزل هم می‌تواند آن‌ها را انجام دهد.

• ماساژ درمانی
ماساژدرمانی یکی از روش‌های درمان فیزیوتراپی کمر درد در دوران بارداری است. به کمک ماساژ درمانی درد مفاصل و عضلات کمر تسکین پیدا خواهد کرد.

• درای نیدلینگ
در برخی از موارد به تشخیص درمانگر، ممکن است از درمان فیزیوتراپی درای نیدلینگ برای کمر درد در بارداری استفاده شود. در این روش، با وارد کردن سوزن‌ها به نقاط ماشه‌ای، گرفتگی و درد را در عضلات ناحیه کمر از بین می‌رود.

درمان فیزیوتراپی کمردرد در دوران بارداری با درای نیدلینگ

فیزیوتراپی یکی از روش های درمانی ایمن و موثر برای درمان کمر درد در دوران بارداری است. متخصصان ما در فیزیوتراپی مهربان تکنیک‌های مختلفی برای درمان کمر درد در زنان باردار استفاده می‌کنند. ورزش‌های و برنامه های تمرین درمانی اختصاصی ارائه شده توسط متخصصین ما، فشار وارد شده به ستون فقرات را کاهش خواهد داد و باعث رفع کمر درد در بارداری خواهد شد. شما می‌توانید جهت دریافت وقت مشاوره و آنالیز کامل ستون فقرات خود با شماره 02126741456 تماس بگیرید. 

 

درمان کمر درد در دوران بارداری با ورزش

برخی از فعالیت‌ها مانند شنا، پیاده روی و دوچرخه سواری برای زنان باردار مطمئن و بی خطر است. علاوه بر این‌ها، برخی از تمرینات ورزشی می‌تواند باعث کاهش کمر درد در دوران بارداری شود. مهمترین تمرینات ورزشی برای کاهش درد کمر در این دوران عبارتند از:

• خم شدن لگن (تیلت لگن)
روی کمر خود دراز بکشید. زانوهای خود را خم کنید و در حالی که کف پای شما روی زمین قرار گرفته است، دست‌های خود را زیر کمر قرار دهید. سپس، قسمت پایین کمر خود را از روی زمین بلند کنید. خم شدن لگن باعث می‌شود که عضلات شکم و باسن شما شل شده و در نتیجه کمردرد شما کاهش پیدا کند.

خم شدن لگن (تیلت لگن) در درمان کمردرد دوران بارداری

• کشش کمر
این تمرین ورزشی برای رفع کمردرد در دوران بارداری بسیار مؤثر است. برای انجام تمرین کشش کمر، پاهای خود را خم کنید و به گونه‌ای بنشینید که پاشنه‌های پا به باسن چسبیده باشد. دست‌ها را در جلوی خود به اندازه عرض شانه باز کنید و به آرامی بدن خود را به سمت عقب بکشید. این تمرین را تا زمانی که احساس درد در کمر و شانه‌های خود احساس می‌کنید، انجام دهید.

کشش کمر در درمان کمردرد دوران بارداری

• کشش عضلات همسترینگ
کشش عضلات همسترینگ یک حرکت ورزشی موثر برای کاهش درد کمر در بارداری است. البته این تمرین باید به آرامی و با احتیاط انجام شود. برای انجام آن، پاهای خود را به شکل v باز کنید. به آرامی دست راست را به سمت پای راست کشیده به صورتی که بتوانید انگشتان پای خود را لمس کنید. سپس به آرامی دست چپ را بلند کرده و از بالا به سمت پای چپ ببرید.

کشش عضلات همسترینگ در درمان کمردرد دوران بارداری

بیشتر بخوانید: بهترین حرکات ورزشی برای درد پایین کمر

• بالا بردن پا و بازو
برای انجام این تمرین، چهار دست و پا روی زمین قرار بگیرید.یک پا را به آرامی عقب و سپس بالا ببرید. باید کنترل کاملی بر روی بدن خود داشته باشید. اگر می‌توانید، بازوی مخالف را بالا ببرید و بکشید. اما اگر نمی‌توانید تعادل خود را حفظ کنید، بهتر است حرکت بازو را انجام ندهید.

بالا بردن پا و بازو در درمان کمردرد دوران بارداری

• حرکت قوس دادن کمر
این تمرین که به عنوان "حرکت گربه/گاو" شناخته می‌شود، باعث کاهش درد در قسمت پایینی کمر شما می‌شود. برای انجام این ورزش، در حالت خم شده قرار بگیرید و دستان و سر خود را تا جایی که می‌توانید به جلو بکشید. بازوهای خود را باز نگه دارید. (به ویژه اگر در دوران بارداری ورم شکم شما زیاد است). سپس به عقب رفته و تا جایی که می‌توانید روی باسن خود بنشینید، اما از گرد شدن و قوس دادن قسمت پایین کمر خود اجتناب کنید. 

حرکت قوس دادن کمر در درمان کمردرد دوران بارداری

 

پیشگیری از کمر درد در بارداری

موارد زیادی وجود دارد که به پیشگیری از کمر درد در دوران بارداری کمک خواهد کرد:

• در دوران بارداری حالت بدنتان را بررسی کنید: (در این دوران باید در هنگام نشستن یا ایستادن خم نشوید. هنگام نشستن یک بالش مناسب پشت کمر خود قرار دهید و سعی کنید برای مدت طولانی در موقعیت ثابتی قرار نگیرد.)
• از برداشتن اشیای سنگین خودداری کنید: (در هنگام برداشتن اجسام از روی زمین، سعی کنید ابتدا بنشینید و بعد از برداشتن جسم، بلند شوید. به هیچ وجه برای برداشتن اجسام خم نشوید، این کار فشار زیادی به ستون فقرات شما وارد خواهد کرد.)
• در حد امکان استراحت کنید.
• به صورت منظم ورزش کنید. (ورزش کردن نه فقط در دوران بارداری بلکه پس از زایمان هم برای شما مفید است.)

درد کمر در دوران بارداری یک مشکل شایع است که به طور کلی بر روی سلامتی و تندرستی زنان باردار تاثیر خواهد گذاشت. با انجام حرکات ورزشی به صورت منظم، تمرینات فیزیوتراپی و رعایت موارد گفته شده تا حدود زیادی می‌توانید وضعیت کمر درد در این دوران را بهتر کنید.

اگر سوالی در مورد درد کمر در بارداری دارید، زیر این مقاله آن را مطرح کنید و پاسخ خود را از کارشناسان و متخصصین مرکز فیزیوتراپی مهربان دریافت کنید. برای مشاهده پاسخ، مجددا به همین صفحه مراجعه کنید.

بیشتر بخوانید...

ارسال سوال و دیدگاه

ساعت کاری فیزیوتراپی مهربان

ساعات مطب

صبح ها (همه روزه)
09:00 الی 13:00

عصرها (غیر از پنجشنبه ها)
16:00 الی 20:30


رزرو نوبت

021-26741456

0218 195 0991

 

علت درد و سوزش بین دو کتف چیست؟ درد وسط دو کتف - علت درد بین دو کتف پشت - درمان درد ستون فقرات بین دو کتف - درمان درد ستون فقرات بین دو کتف
علت های شایع بی حسی در پاها + درمان علت بی حسی در پاها چیست - چرا بی حسی در پاها را باید جدی بگیریم - آشنایی با درمان بیحسی پاها
درمان سر و گردن رو به جلو + بهترین حرکات اصلاحی سر و گردن به جلو - ناهنجاری شانه به جلو - پیشگیری از سر به جلو - تمرینهای اصلاحی برای سر به جلو