روماتیسم یا آرتریت روماتوئید یکی از بیماری های شایع در مفاصل است. این بیماری نوعی بیماری خود ایمنی است و در نتیجه حمله سیستم دفاعی بدن به مفاصل و تخریب مفاصل بروز می کند. عوامل مختلفی باعث ایجاد روماتیسم می شوند. یکی از این دلایل، مواد غذایی هستند که در طول روز مصرف می کنید و در تشدید این بیماری نقش مهمی دارند. در این مقاله به غذاهای مضر برای روماتیسم پرداخته شده است. برای دسترسی سریعتر می توانید از فهرست زیر استفاده کنید.
فهرست
علائم آرتریت روماتوئید
علت ابتلاء به رماتیسم مفاصل
عوارض روماتیسم مفصلی
مواد غذایی مضر برای التهاب مفاصل
سخن پایانی
علائم آرتریت روماتوئید
روماتیسم بر روی پوشش داخلی مفاصل تاثیر گذاشته و باعث تورم مفاصل بدن می شود. موارد زیر از جمله علائم روماتیسم مفصلی هستند:
• گرم بودن مفاصل
• خشکی مفاصل به ویژه در اول صبح
• خشکی مفاصل بعد از استراحت و عدم فعالیت
• خستگی
• تب
• کاهش وزن
درد، التهاب و حساس به لمس شدن مفاصل درگیر نیز از جمله علائم شایع روماتیسم مفصلی است.
علت ابتلاء به رماتیسم مفاصل
هنوز دلیل آرتریت روماتوئید به طور قطعی مشخص نشده است. اما این احتمال وجود دارد که این بیماری در اثر مشکلات ژنتیکی و وراثت بروز کند. همچنین عوامل محیطی مثل نگهدارنده های غذایی، روغن های خوراکی صنعتی و هر چیزی که مانع جذب ویتامین دی خورشید شود در ابتلا به روماتیسم تاثیر گذار هستند.
عوارض روماتیسم مفصلی
رماتیسم مفصلی ابتدا از مفاصل کوچک دست در انگشتان شروع شده و با پیشرفت بیماری به زانو، مچ پا، لگن، آرنج و دیگر مفاصل بزرگ بدن نیز گسترش می یابد. حتی ممکن است به چشم، پوست، ریه، قلب، کلیه، مغز استخوان و غیر نیز سرایت کند. در آخرین درجات شدت این عارضه، تغییر شکل و بد فرمی در مفاصل درگیر و نیز پوکی استخوان عاقبت بیماران روماتیسم مفصلی خواهد بود.
در صورتی از ابتلا به بیماری روماتیسم رنج می برید، می توانید برای درمان آن با روشهای فزیوتراپی از خدمات متخصصین مرکز فیزیوتراپی مهربان، مجهزترین کلینیک فیزیوتراپی در غرب تهران بهره مند شوید. جهت کسب اطلاعات و رزرو وقت با شماره 02126741456 تماس حاصل فرمایید.
مواد غذایی مضر برای التهاب مفاصل
نوع خوراکی هایی که مصرف می کنید، می تواند برای درمان روماتیسم مفاصل مفید و یا برای بیماری شما مضر باشد. برای کنترل علائم و پیشرفت روماتیسم مصرف بعضی از مواد غذایی به بیماران روماتیسمی توصیه نمی شود زیرا مصرف این نوع غذاها باعث تشدید علائم این بیماری می شوند. بنابراین پزشکان مصرف مواد غذایی زیر را برای بیماران مبتلا به آرتریت روماتوئید مضر می دانند:
• غذاهای کبابی یا سرخ شده: این غذاها در دمای بالا طبخ می شوند و می توانند پروتئین های خاصی را در بدن تخریب کرده و باعث بروز التهاب در مفاصل شوند.
• روغن ذرت: اسنک ها و غذاهایی که با روغن ذرت تهیه می شوند اسید چرب امگا 6 فراوانی دارند. این نوع چربی ها التهاب را در مفاصل بیشتر کرده و باعث تشدید روماتیسم می شوند. بهتر است از روغن های امگا 3 مصرف کنید که درد را تسکین داده و باعث بروز التهاب نمی شوند.
• لبنیات: پروتئین موجود در لبنیاتی مثل کره و پنیر باعث افزایش دردهای روماتیسمی و ورم مفاصل درگیر می شود. به جای تامین پروتئین بدن از غذاهای حیوانی می توانید از کره گیاهی، شیر سویا، کره مغزها و غیره که منبع گیاهی دارند، استفاده کنید.
• نمک: مصرف بیش از حد نمک که در غذاهای آماده و خوراکی های شور مزه وجود دارد، التهاب و دردهای روماتیسمی را افزایش می دهند. سدیم موجود در نمک، مایعات اضافی را در بدن نگه داشته و باعث تورم و تجمع مایع در مفاصل می شود.
• کربوهیدارت های تصفیه شده: مصرف شکر، قند، آب نبات، نوشابه و آرد سفید به بیماران روماتیسمی پیشنهاد نمی شود. چون مصرف این مواد گلیکاسیون خون را افزایش داده و باعث بروز التهاب در بدن می شوند.
• مصرف الکل: نوشیدنی های الکلی برای سلامت بدن مضر بوده و فرد را در معرض ابتلا به بیماریهایی مثل نقرس و روماتیسم مفصلی قرار می دهند.
• کافئین زیاد: مصرف بیش از حد کافئین باعث تشکیل نوعی پروتئین بین مفصلی شده و فرد را در معرض ابتلا به روماتیسم مفاصل قرار می دهد.
• فست فود: غذاهای فست فودی دارای اسیدهای چرب ترانس بالا هستند. مصرف این نوع غذاها علائمی مثل تورم مفاصل بدن را تشدید می کنند.
• گوشت قرمز: مصرف گوشت قرمز به دلیل بالا بودن چربی گوشت و کلسترول آن تورم مفاصل را در بیماران روماتیسمی افزایش می دهد.
• مصرف زیاد آجیل: آجیل ها سرشار از امگا 3 هستند. هرچند مصرف امگا 3 برای بیماران روماتیسمی مفید است اما مصرف زیاد آن به دلیل چربی هایی که دارند می تواند نتیجه معکوس بدهد.
• غذاهای فراوری شده: غذاهای فراوری شده و آماده ای که فقط ظرف چند دقیقه در مایکروویو تهیه می شوند برای افراد روماتیسمی اصلا مناسب نیستند. این نوع غذاها به دلیل سدیم بالا (نمک) و وجود مواد افزودنی نگهدارنده باعث افزایش تورم و التهاب مفاصل در افراد مبتلا به آرتریت روماتوئید می شود.
• تخم مرغ: هر چند این ماده غذایی منبع غنی از پروتئین است اما وجود اسیدهای چرب امگا 6 و اسید اراشیدونیک موجب ورم مزمن مفاصل در بیماران روماتیسمی می شود.
• گلوتن: بعضی از افراد مبتلا به روماتیسم که به گلوتن موجود در نشاسته ذرت یا دیگر خوراکی ها حساسیت دارند، باعث تشدید علائم آرتریت روماتوئید مثل درد، التهاب و ورم در آنها می شود.
• غذاهای پر چرب و پر کالری: مصرف این نوع غذاها به دلیل کالری و چربی زیاد باعث اضافه وزن و چاقی در بیماران روماتیسمی می شود. چاقی به مفاصل بدن آنها فشار وارد کرده و درد آنها را بیشتر می کند.
شما نیز برای کاهش علائم و عوارض روماتیسم مفاصل خود درمانهای فزیوتراپی می توانید از خدمات متخصصین و تجهیزات پیشرفته و به روز مرکز فیزیوتراپی مهربان، مجهزترین کلنیک فیزیوتراپی غرب تهران بهره مند شوید. جهت کسب اطلاعات و رزرو وقت با شماره 02126741456 تماس حاصل فرمایید.
سخن پایانی
آرتریت روماتوئید بیماری است که در مفاصل ایجاد و باعث التهاب، تورم و درد می شود. پیشرفت این بیماری علاوه بر مفاصل می تواند اعضای دیگر بدن مثل چشمها، کلیه ها و قلب را نیز درگیر کند. این بیماری در اثر خود ایمنی، وراثت و عوامل محیطی ایجاد می شود.
یکی از این عوامل محیطی غذاهای مضری است که بیماران روماتیسمی مصرف می کنند. مصرف غذاهایی پرکالری، پر چرب، سرشار از امگا 6، غذاهای سرخ شده یا فراوری شده، نمک و غیره که جزء غذاهای سالم و طبیعی نیستند، می تواند باعث ایجاد روماتیسم و یا تشدید علائم آن شود. پرهیز از مصرف این نوع غذاها می تواند به کاهش تورم، التهاب و درد در بیماران مبتلا شود.
در صورتی که سوالی در مورد غذاهای مضر برای روماتیسم مفصلی و یا راههای درمان آن سوالی دارید، می توانید سوالات خود را در بخش نظرات همین مقاله درج کنید.