فیزیوتراپی مهربان
مرکز تخصصی فیزیوتراپی غرب تهران (سعادت آباد)

 

آدرس مرکز: تهران، سعادت آباد، سرو شرقی، کوچه رشادت، کوچه اقبال ملی، پلاک ۱، ساختمان فرهنگ، طبقه اول، واحد ۳

خواب رفتن پاها را جدی بگیرید!!

وقتی کسی در وضعیتی بنشیند که فشار زیادی به عصب های پا وارد می شود یا جریان خون را کند می کند، احتمالاً احساس خواب رفتگی و بی حسی در پاها پیدا می ‌کند. البته خواب رفتن های طولانی و بی دلیل می تواند نشانه مشکلات دیگری در سلامتی فرد باشد. یکی از خدماتی که در موسسه فیزیوتراپی دکتر مهربان ارائه می شود، درمان خواب رفتن دست ها و پاها است. معمولا مراجعین متعددی برای درمان این مشکل مراجعه می کنند، که ما با روشهای نوین فیزیوتراپی طی چندین جلسه مشکلات این عزیزان را برطرف می کنیم.

خواب رفتن پاها

خواب رفتگی طولانی مدت یا احساس مور مور شدن در ساق یا کف پا ممکن است به علت عوارضی مانند ام اس، دیابت، بیماری سرخرگ محیطی یا فیبرومیالژیا باشد. این حس ممکن است در سرتاسر پا، زیر زانو یا قسمت های مختلف پا احساس شود. در این مقاله می خواهیم برخی از علت های خواب رفتن در پاها، علائم و روش های درمان خواب رفتن پاها را بررسی کنیم.


فهرست
خواب رفتگی چیست؟
علت خواب رفتن پاها
علائم خواب رفتگی در پاها
درمان خواب رفتن پاها
خواب رفتگی پاها و مراجعه به پزشک
نکات کلی درباره خواب رفتگی پاها 

 

خواب رفتگی چیست؟

خواب رفتگی به معنای از دست دادن حس لامسه در بخشی از بدن است. این حس گاهی با احساس گزگز یا سوزش هم همراه است. خواب رفتگی ممکن است در طول یک عصب یا در یک طرف بدن یا به طور قرینه در هر دو طرف بدن رخ دهد. 

 

علت خواب رفتن پاها

خواب رفتگی اغلب به علت آسیب دیدن، تحریک شدن یا فشردگی عصب ها پیش می آید. در این وضعیت ممکن است یک یا چند شاخه عصبی درگیر شوند، مانند اتفاقی که در دیسک کمر یا سندرم تونل کارپال می افتد. بعضی از بیماری ها، مانند دیابت که می تواند به طولانی ترین و حساس ترین رشته های عصبی (مانند رشته های عصبی منتهی به پا) آسیب وارد کند، هم باعث خواب رفتگی می شوند. این مشکل معمولاً روی عصب های سطح بیرونی بدن تأثیر می گذارد اما خودش به تنهایی ارتباطی با بیماری های خطرناک مانند سکته مغزی یا تومور ندارد.

پزشک شما باید اطلاعات کاملی از حالت هایی که برایتان پیش می آید داشته باشد تا علت خواب رفتگی را در شما تشخیص دهد. برای مشخص شدن علت، پیش از شروع درمان مناسب باید یک سری آزمایش انجام شود. دلایل خواب رفتگی پاها می تواند شامل موارد زیر باشد:

طرز ایستادن
ممکن است نحوه ایستادن شما فشار زیادی روی عصب ها وارد کند یا جریان خون را در پایین تنه کاهش دهد که این شایع ترین علت خواب رفتگی موقت پاها است. خیلی از افراد می گویند که پاهایشان خواب رفته است که عبارت پزشکی آن «گزگز موقتی» است. عادت هایی که ممکن است باعث خواب رفتن پاها شوند شامل این موارد است:

- روی هم انداختن پاها به مدت طولانی
- نشستن یا چهار زانو زدن به مدت طولانی
- نشستن روی پاها
- پوشیدن شلوار، جوراب یا کفش هایی که بیش از حد تنگ هستند

آسیب
آسیب به بالاتنه، ستون فقرات، لگن، پاها، مچ پا و کف پا می تواند فشار زیادی به عصب ها وارد کند و باعث خواب رفتن پاها شود.

بیشتر بخوانید: پیچ خوردگی مچ پا و درمان آن در منزل

دیابت
بعضی افراد مبتلا به دیابت دچار نوعی آسیب عصبی به نام نوروپاتی دیابتی می شوند که اگر شدید باشد، می تواند باعث خواب رفتگی، مور مور شدن و درد در پاها شود.

مشکلات کمر و سیاتیک
مشکلات موجود در کمر مانند شکستگی یا فتق دیسک کمر می تواند باعث فشرده شدن عصب های منتهی به پا و در نتیجه خواب رفتگی یا مشکل در حس لامسه شود. درد سیاتیک به عارضه تحریک عصب سیاتیک گفته می شود که از کمر تا پاها امتداد داد. اگر این عصب تحریک یا فشرده شود، فرد خواب رفتگی یا گزگز را در پا یا کف پا احساس می کند.

عصب سیاتیک

سندروم تونل تارسال
سندروم تونل تارسال وقتی اتفاق می افتد که عصبی که از پشت تا پاها می آید و تا داخل مچ پا و در نهایت، کف پا ادامه دارد، فشرده شود یا آسیب ببیند. تونل تارسال یک فضای کوچک در داخل مچ پا است. افرادی که سندروم تونل تارسال دارند بیشتر دچار خواب رفتگی، گزگز و تیر کشیدن در مچ، پاشنه و کف پا می شوند.

بیماری سرخرگ محیطی
بیماری سرخرگ محیطی باعث می شود سرخرگ های محیطی در پاها، دست ها و شکم، تنگ شود و مقدار خونی که به آنها پمپاژ می شود کم شود و در نتیجه فشار خون پایین بیاید. پاها یکی از بخش های بدن هستند که بیش از بقیه اعضا دچار بیماری سرخرگ محیطی می شوند. بیشتر افراد مبتلا به بیماری سرخرگ محیطی موقع راه رفتن یا بالا رفتن از پله ها، در پاها و لگن احساس درد و گرفتگی عضلات دارند. بعضی از این افراد دچار خواب رفتگی و ضعف در پاها نیز می شوند. نشانه های بیماری سرخرگ محیطی معمولاً بعد از چند دقیقه استراحت از بین می رود.

تومورها یا سایر غدد غیر عادی
تومور، کیست، دمل و غده های خوش خیم و غیر سرطانی می توانند به مغز، نخاع و قسمت های مختلف پاها فشار وارد کنند. این فشار می تواند باعث شود که جریان خون کمتر به پا و کف پا برسد و در نتیجه باعث خواب رفتگی شود.

مصرف الکل
سم موجود در الکل می تواند باعث آسیب به عصب ها و در نتیجه خواب رفتگی و کرختی به ویژه در پاها شود. مصرف مداوم یا بیش از حد الکل باعث کم شدن سطح ویتامین های گروه ب مانند ب ۱ (تیامین)، ب ۹ (فولات) و ب ۱۲ می شود که منجر به خواب رفتگی و کرختی اندام ها می شود.

فیبرومیالژیا
فیبرو میالژیا یک عارضه مزمن و طولانی مدت است که باعث درد گسترده در بدن و احساس ناراحتی هنگام لمس می شود. بعضی از افراد مبتلا به فیبرومیالژیا تجربه خواب رفتگی و گزگز در دست ها و کف پا را هم دارند. این افراد نشانه های مختلفی دارند که شامل موارد زیر است:

- سفت شدن و دردناکی بدن بدون هیچ دلیل مشخصی مخصوصاً در صبح یا بعد از بیداری از خواب
- خستگی مزمن
- مشکلات حافظه و سختی در تفکر واضح که گاهی به آن «مه فیبرو» هم گفته می شود
- سندروم پای بی قرار

فیبرومیالژیا

تقریبا تمام افراد مبتلا به فیبرومیالژیا این نشانه ها را هر سه ماه یک بار در بیش از یک قسمت از بدن تجربه می کنند. اگر خواب رفتگی در پاها طولانی مدت نباشد و هیچ نشانه دیگری نداشته باشد، علت آن فیبرومیالژیا نیست.

ام اس
در افراد مبتلا به ام اس، اعصاب حسی آسیب می بینند که ممکن است باعث خواب رفتگی در بخش های کوچکی از بدن یا کل اندام های تحتانی شود. گرچه خواب رفتگی ناشی از ام اس اغلب مدت کوتاهی طول می کشد اما آن قدر هست که باعث ناتوانی شود.

سکته مغزی کامل و خفیف
سکته های مغزی کامل و خفیف می تواند باعث آسیب مغزی شود که بر نحوه پردازش سیگنال های عصبی توسط مغز تاثیر می گذارد. این عارضه ها گاهی می تواند باعث خواب رفتگی موقت یا طولانی مدت در بخش هایی از بدن شود.

 

علائم خواب رفتگی در پاها

خواب رفتگی در پا و کف پا ممکن است همراه با گزگز یا احساس خارش باشد. این عارضه فقط یکی از نشانه های مربوط به بی حسی موقت و مزمن است. خیلی از افراد علاوه بر خواب رفتگی، علائم دیگری را هم تجربه می کنند که شامل موارد زیر است:

- گزگز
- سوزش
- قلقلک
- خارش
- احساس خزیدن چیزی زیر پوست

بیشتر بخوانید: علائم دیسک کمر در پاها را بشناسیم

چنانچه شما هم از خواب رفتن پاها رنج می برید می توانید از متخصصان مرکز فیزیوتراپی مهربان مشاوره بگیرید. مرکز فیزیوتراپی مهربان با در اختیار داشتن تیمی تخصصی و جدیدترین دستگاههای روز دنیا هم اکنون به عنوان مجهزترین فیزیوتراپی غرب تهران آماده ارائه خدمات تخصصی فیزیوتراپی به شما همشهریان عزیز است. جهت کسب اطلاعات بیشتر با شماره 02126741456 تماس حاصل فرمایید.

 

درمان خواب رفتن پاها

درمان مناسب برای بی حسی پاها بستگی به علت آن دارد.

درمان دارویی
گزینه های دارویی برای خواب رفتگی طولانی مدت در پاها شامل موارد زیر است:

- داروهای ضد افسردگی: برخی از داروهای ضد افسردگی مانند دولوکستین و میلناسیپران برای درمان فیبرومیالژیا تایید شده اند.

- کورتون: برخی از کورتون ها می توانند به کاهش التهاب و خواب رفتگی ناشی از بیماری هایی مانند ام س کمک کنند.

- گاباپنتین و پرگابالین: داروهایی که سیگنال دهی عصب ها را مسدود می کنند یا سیگنال ها را تغییر می دهند می توانند به کاهش خواب رفتگی ناشی از بیماری هایی مانند فیبرومیالژیا، ام اس و نوروپاتی دیابتی کمک کنند.

بیشتر بخوانید: درمان قطعی فیبرومیالژیا

درمان های خانگی
درمان های خانگی که می توانند به تسکین خواب رفتگی ناخوشایند در پاها کمک کنند شامل این موارد هستند:

- استراحت: بسیاری از عوارضی که منجر به خواب رفتگی و بی حسی در پاها می شوند مانند فشار به عصب ها، با استراحت کردن از بین می روند.

- یخ: یخ می تواند ورمی که به اعصاب فشار وارد می کند را کاهش دهد. کمپرس سرد یا قالب های یخ بسته بندی شده را روزی چند مرتبه به مدت ۱۵ دقیقه روی پاها قرار دهید.

- گرما: گرما گاهی می تواند به شل شدن عضلات، کاهش درد و انقباض ماهیچه ای که فشار زیادی به عصب ها وارد می کند و باعث خواب رفتگی می شود، کمک کند. البته به پاهای خواب رفته بیش از حد گرما ندهید چون ممکن است باعث تشدید التهاب، درد و خواب رفتگی شود.

- ماساژ: ماساژ دادن پاهای خواب رفته می تواند به افزایش جریان خون کمک کند و علائم را کاهش دهد.

- ورزش: نداشتن برنامه ورزشی مناسب باعث ضعیف شدن قلب و عروق خونی می شود و توانایی آنها را برای پمپاژ خون به اندام های تحتانی کاهش می دهد. فعالیت هایی مانند یوگا، پیلاتس و تای چی می توانند جریان خون را بهتر کنند و ورم یا درد مزمن را کاهش دهند.

- ابزارهای حمایت کننده: آتل ها و پاپوش های مخصوص می توانند به کاهش فشار بر عصب ها که به علت عوارضی مانند جراحت، سندروم تونل تارسال یا صافی کف پا ایجاد شده اند، کمک کنند.

بیشتر بخوانید: ورزشهای مفید برای صافی کف پا

- مهارت های ذهنی و کاهش استرس: افراد مبتلا به عوارضی مانند ام اس و فیبرومیالژیا که ممکن است دچار خواب رفتگی های مزمن شوند، باید روی این نکته تمرکز کنند که مدت زمان خواب رفتگی اغلب کوتاه است و خود به خود رفع می شود. استرس هم باعث می شود که شدت علائم بیشتر شود.

- خواب: اگر خواب مناسب و راحت نداشته باشید، خیلی از عوارض مزمن مربوط به خواب رفتگی پاها بیشتر می شود.

- رژیم غذایی متعادل و سالم: تغذیه نامناسب مخصوصاً کمبود ویتامین ب می تواند منجر به آسیب به اعصاب و خواب رفتگی و کرختی اندام ها شود. دریافت کافی ویتامین ها و سایر مواد مغذی می تواند ورم و دردی را که منجر به خواب رفتگی می شود کم کند.

- کاهش یا پرهیز از مصرف الکل: الکل سمومی دارد که می تواند باعث آسیب رساندن به عصب ها و خواب رفتگی اندام ها شود و اغلب، علائم دردهای مزمن و التهاب ها را تشدید می کند و حتی باعث افزایش شدت علائم می شود. 

سایر روش های درمانی
ماساژ درمانی به کم کردن علائم عوارضی که منجر به خواب رفتگی می شوند، کمک می کند. برخی دیگر از روش های درمانی هم اثرات تسکین دهنده ای هنگام بی حسی و کرختی پاها دارند که شامل موارد زیر هستند:

- ماساژ
- رفلکسولوژی
- درای نیدلینگ

درای نیدلینگ

- بیوفیدبک (بیشتر بخوانید: کاربردهای بیوفیدبک در فیزیوتراپی)
- آب درمانی
- مدیتیشن
- مکمل ویتامین ب (مخصوصا ب ۳، ب ۶ و ب ۱۲)

درای نیدلینگ از جمله درمان هایی است که می تواند به کاهش خواب رفتن دست ها و پاها کمک کند. کارشناسان فیزیوتراپی مهربان در انجام این درمان از تبحر خاصی برخوردارند. جهت کسب اطلاعات بیشتر با شماره 02126741456 تماس حاصل فرمایید.

 

خواب رفتگی پاها و مراجعه به پزشک

زمانی باید برای یافتن علت و درمان خواب رفتگی در پاها به پزشک مراجعه کنید که در شرایط زیر قرار داشته باشید:

- خواب رفتگی ارتباطی به عادات قرارگیری وضعیت بدن و عوامل مربوط به سبک زندگی مانند پوشیدن لباس ها و کفش های تنگ نداشته باشد.
- مدت زمانی طولانی ادامه داشته باشد.
- همراه با سایر علائم مزمن باشد.
- همراه با تغییرات دائمی یا طولانی مدت در رنگ، شکل یا دمای پا باشد.

 

نکات کلی درباره خواب رفتگی پاها

خواب رفتگی در پا و کف پا یک اختلال شایع است اما زمانی که مدت ماندگاری آن طولانی شود می تواند نشانه مشکلی در سلامتی فرد باشد. تمام افرادی که خواب رفتگی بی دلیل، ماندگار، مکرر، دردناک، فلج کننده یا همراه با سایر علائم مزمن را تجربه می کنند باید حتما برای تشخیص و پیدا کردن روش های درمانی به پزشک مراجعه کنند.

خواب رفتگی پا

اگر سوالی در مورد خواب رفتن پاها یا دست ها یا درمان آن دارید زیر این پست آن را مطرح کنید و پاسخ خود را از کارشناسان و متخصصین مرکز فیزیوتراپی مهربان دریافت کنید. برای مشاهده پاسخ، مجددا به همین صفحه مراجعه کنید. 

بیشتر بخوانید...

ارسال سوال و دیدگاه
سوالات کاربران

1: علی صالحیان:سلام من هم دست و پام خواب میره. هم روی پای چپم میسوزه و درد داره. لنگان لنگان هم راه میرم و گردنم رو نمیتونم طرف چپ بچرخونم لطفا راهنماییم کنید.

سلام لازمه که ابتدا ام آر آی گردن بگیرید و بعد باید به پزشک مراجعه کنید تا بر طبق تشخیص درمان براتون شروع بشه.

2: Reza Khosravi:سلام . من در اکثر نقاط بدنم به خصوص نواحی کمر، پشت شانه، گردن و کتف تریگر پوینت های زیادی دارم. جلسات درمانی زیادی اعم از لیزر پر توان، درای نیدلینگ، ماساژ و منوال تراپی رو انجام دادم ولی اصلا تاثیر نداشته و الان یک ساله که 24 ساعته درد دارم و هیچ کاری هم نمیتونم بکنم... علت چیه.... درمانی غیر اینا داره؟

سلام مشکل شما سندرم تونل مزمن هست و درمانش بسیار حساس و سخته چون کوچکترین اشتباهی میتونه اوضاع رو بدتر کنه. مثلا ماساژ و درای نیدلینگ برای شما سمه. باید چندین جلسه با درمان های ملایم پیش برین. من دیپ اوسیلیشن رو برای شروع پیشنهاد میکنم.

ساعت کاری فیزیوتراپی مهربان

ساعات مطب

صبح ها (همه روزه)
09:00 الی 13:00

عصرها (غیر از پنجشنبه ها)
16:00 الی 20:30


رزرو نوبت

021-26741456

0218 195 0991

 

علت درد و سوزش بین دو کتف چیست؟ درد وسط دو کتف - علت درد بین دو کتف پشت - درمان درد ستون فقرات بین دو کتف - درمان درد ستون فقرات بین دو کتف
علت های شایع بی حسی در پاها + درمان علت بی حسی در پاها چیست - چرا بی حسی در پاها را باید جدی بگیریم - آشنایی با درمان بیحسی پاها
درمان سر و گردن رو به جلو + بهترین حرکات اصلاحی سر و گردن به جلو - ناهنجاری شانه به جلو - پیشگیری از سر به جلو - تمرینهای اصلاحی برای سر به جلو