فیزیوتراپی مهربان
مرکز تخصصی فیزیوتراپی غرب تهران (سعادت آباد)

 

آدرس مرکز: تهران، سعادت آباد، سرو شرقی، کوچه رشادت، کوچه اقبال ملی، پلاک ۱، ساختمان فرهنگ، طبقه اول، واحد ۳

سندروم تونل کارپال: علائم، علت ها و درمان فیزیوتراپی

سندروم تونل کارپال و درمان فیزیوتراپی آن

سندروم تونل کارپال یک بیماری دردناک و پیشرونده است که به دلیل فشرده شدن عصب مدیان (عصب میانی) مچ دست ایجاد می شود. این بیماری با نام هاب گیر افتادگی (اﯾﻨﺘﺮاﭘﻤﻨﺖ) عصب مدیان یا فشردگی عصب مدیان نیز نامیده می شود. علت سندروم تونل کارپال، تورم عصب، التهاب تاندون‎ ها، یا تورم در تونل کارپال می باشد. احساس سوزش، خارش، مور مور، گزگز و بی‎حسی در کف دست و انگشتان مخصوصا انگشت شست و اشاره از نشانه های این بیماری هستند. در این مقاله قصد داریم بیشتر با این عارضه آشنا شویم. برای دسترسی آسان به مقاله می توانید از فهرست زیر استفاده کنید.


فهرست
سندروم تونل کارپال چیست؟
علائم سندروم تونل کارپال
علت سندروم تونل کارپال
مشاغل پر خطر در ابتلا به سندروم تونل کارپال
درمان سندروم تونل کارپال
درمان خانگی سندروم تونل کارپال
درمان فیزیوتراپی سندروم تونل کارپال
عمل جراحی
پیشگیری از سندروم تونل کارپال

 

سندروم تونل کارپال چیست؟

سندروم تونل کارپال (CTS) به عنوان شایع ترین و شناخته شده ترین گیر افتادگی اعصاب است که در آن اعصاب محیطی بدن فشرده شده یا آسیب می بینند. طبق آمار در حدود 3 تا 6 درصد از بزرگسالان به این عارضه مبتلا هستند. این بیماری معمولا بین سنین 45 تا 64 سالگی ایجاد می شود و پیشرفت آن با بالا رفتن سن افزایش می یابد. احتمال بروز سندروم تونل کارپال در یک یا هر دو مچ وجود دارد و میزان شیوع آن در زنان بیشتر از مردان است.

سندروم تونل کارپال

سندروم تونل کارپ (CTS ) در صورت عدم درمان می تواند کیفیت زندگی فرد را به طور منفی تحت تاثیر قرار دهد. در نهایت ممکن است عصب مدیان به شدت دچار آسیب شده و همچنین به بی حسی دائمی در انگشتان و ضعف دائمی در عضلاتی منجر شود که با عصب مدیان در ارتباطند. این بیماری اغلب در کاربران کامپیوتر شایع تر است.

بیشتر بخوانید: درمان تنگی کانال نخاعی

 

علائم سندروم تونل کارپال

ناراحتی و درد ناشی از سندروم تونل کارپال در دست و بالای ساعد انتشار می یابد. ممکن علائم با گذشت زمان به تدریج تشدید شوند. اولین علائم اغلب در طول شب یا هنگام بیدار شدن در صبح ظاهر می شوند. ممکن است بیماران به دلیل ناراحتی و درد تا صبح چندین بار از خواب بیدار شوند و و برای رفع علائم، دستان خود تکان دهند. سه نشانه اصلی مرتبط با سندروم تونل کارپال عبارتند از:

• درد
• بی حسی
• مور مور شدن

مورمور شدن دست

علایم در انگشت شست و دو انگشت مجاور آن و همچنین، در انگشت حلقه ظاهر می شوند و ممکن است به بقیه دست و ساعد نیز سرایت کنند.

با پیشرفت بیماری این احتمال وجود دارد که علایم در طی روز نیز احساس شوند. بیمار ممکن است قدرت گرفتن اجسام را از دست بدهد و هنگام مشت کردن، برداشتن اشیا کوچک، باز کردن یک بطری نوشابه، بستن دکمه های پیراهن یا تایپ کردن با صفحه کلید کامپیوتر دچار مشکل شود. اگر این بیماری درمان نشود، عضلات انگشت شست ضعیف شده و بیمار قادر نخواهد بود که با استفاده از انگشتان خود، گرما و سرما را تشخیص دهد.

بیشتر بخوانید: انحراف شست انگشت پا و درمان بدون جراحی 

علایم معمولا پس از استفاده از دست آسیب دیده، بدتر می شوند. قرار گرفتن بازو یا دست ها به مدت طولانی در یک وضعیت می تواند احساس مور مور شدن، سوزش و درد را بدتر سازد.

اگر شما هم در قسمت مچ دست احساس درد دارید بهتر است علائم را با یک متخصص در میان بگذارید. مرکز فیزیوتراپی مهربان دارای فیزیوتراپیست های متخصص می باشد که می توانند بهترین درمانگر برای بیماران عزیز باشند. جهت دریافت اطلاعات بیشتر با شماره 02126741456 تماس بگیرید. 

 

علت سندروم تونل کارپال

تونل کارپ که کانال کارپال نیز نامیده می شود، در حقیقت یک گذرگاه باریک و سفت شامل مجموعه ای از استخوان ‌ها و رباط‌ ها در مچ دست و همچنین عصب مدیان و تاندون‌ ها است. گاهی اوقات، تحریک و التهاب تاندون ‌ها و یا فشار ناشی از سایر ورم ‌ها بر روی عصب مدیان باعث تنگ شدن این کانال می شود.

حس های مربوط به کف دست، انگشت شست و سه انگشت دیگر توسط عصب مدیان کنترل می شوند. عصب مدیان همچنین کنترل عضله‎ ای را بر عهده دارد که انگشت شست را برای لمس انگشت کوچک به سمت کف دست پایین می آورد. اعمال فشار بر این عصب می‎تواند به درد، بی‌حسی و ضعف دست و مچ منجر شود و در این وضعیت، درد به بازو و حتی شانه‌ها انتقال می یابد.

سندروم تونل کارپال به دلایل مختلفی ایجاد می شود اما احتمال بروز آن در صورت استفاده بیش از حد از مچ، لرزش زیاد مچ یا استفاده مکرر از انگشتان (به عنوان مثال هنگام تایپ) بالاتر است. گاهی اوقات نیز علت مشخصی برای آن وجود ندارد. شایع‌ترین علل ابتلا به CTS عبارتند از:

• انجام حرکات تکراری
• استفاده مکرر از ابزارهایی که باعث لرزش دست می شوند
• استرس شغلی
• بارداری، به عنوان مثال به دلیل ورم یا حبس مایعات
• التهاب، بیماری های تحلیل برنده و رماتیسم مفصلی
• هیپوتیروئیدی یا کم‌کاری تیروئید
• دیابت
• تروما، مانند جابجایی یا شکستگی مچ دست
• مشکلات ساختاری در مفصل مچ دست
• آسیب دیدگی و درد مچ دست

بیشتر بخوانید: فیزیوتراپی شکستگی مچ دست

آسیب به مچ دست

• وجود کیست یا تومور در تونل کارپال
• پرکاری غده هیپوفیز
• هر گونه تورم یا التهاب در اطراف تاندون ها

بیشتر بخوانید: فیزیوتراپی آسیب های رباط و تاندون

همچنین موارد زیر می توانند خطر ابتلا به سندروم تونل کارپال را افزایش دهند:

شکستگی: سابقه شکستگی مچ و استفاده از انسولین، متفورمین و سولفونیرولیاز احتمال ابتلا به سندروم تونل کارپال را افزایش می دهند.

استعمال دخانیات: به نظر می رسد که استعمال دخانیات احتمال ابتلا به سندروم تونل کارپال را بالا می برد

مصرف بعضی دارو ها: ﻫﻮرﻣـﻮن درﻣـﺎﻧﯽ ﺟـﺎﯾﮕﺰﯾﻨﯽ، مصرف قرص ‌های ضد بارداری ترکیبی و کورتیکو استروئیدهای خوراکی با افزایش ریسک ابتلا به CTS در ارتباط هستند

چاقی: سندروم تونل کارپال در افراد چاقی که مچ دست آن ها مربعی شکل است، بالاتر می باشد. با این حال، احتمالا نمی توان چاقی را به عنوان یک علت در نظر گرفت، زیرا گاهی مواقع بیماری سندروم تونل کارپال علیرغم کاهش وزن همچنان ادامه می یابد.

 سن و یائسگی: همچنین سن زن در زمان یائسگی ممکن است یکی از علل ابتلا به این بیماری باشد و هورمون‎های مرتبط با بارداری می‎توانند ریسک ابتلا به CTS را هنگام یائسگی در زنان افزایش دهند. اغلب زنانی که در سن پیش از یائسگی قرار دارند و از دارو های مهار کننده اروماتاز برای درمان سرطان پستان استفاده می کنند، دچار CTS می‎شوند.

ارتریت التهابی: علاوه بر عوامل مرتبط به شغل، ارتریت التهابی را می توان به عنوان عامل خطر اصلی سندروم تونل کارپال در نظر گرفت

کم‎کاری تیروئید و دیابت: به نظر می‎رسد که کم‎کاری تیروئید و دیابت نیز احتمال ابتلا به CTS را افزایش می‎دهند. 

 

مشاغل پر خطر در ابتلا به سندروم تونل کارپال

CTS با حرکات مکرر دست در ارتباط است اما هیچ گونه شواهدی مبنی بر اینکه استفاده از کامپیوتر یک عامل اصلی باشد، وجود ندارد. بعضی مشاغل که ممکن است ابتلا به سندروم تونل کارپال را افزایش دهند عبارتند از:

• مزرعه‎ داران و به ویژه افرادی که شیر گاو می دوشند
• کارگرانی که از ابزارهای دستی استفاده می‎کنند
• کارکنان خط مونتاژ که اشیاء را روی تسمه نقاله جابجا می‎کنند
• صندوقدارانی که از اسکنر های لیزری استفاده می کنند
• کارگران کارخانه‎ها، مزارع یا بخش‌های مکانیکی که دستکش‌های تنگ می‎پوشند
• باغبان‌ هایی که علف ‎های هرز را با دست هرس می کنند
• قفل‌ و کلیدساز ها
• مکانیک ‎هایی که از آچار پیچ‎ گوشتی استفاده می‎ کنند و زبانه چرخ دنده را به سمت پایین فشار می دهند
• نوازندگانی که از کمان برای نواختن سازهای زهی استفاده می ‎کنند
• کارکنان بخش‌ های اداری که با ماوس و صفحه کلید کامپیوتر کار می ‎کنند

بیشتر بخوانید: سندروم دکوروان چیست؟ علل، علائم و راهکارهای درمانی آن

درد مچ دست

• نقاشانی که مکررا از دستگاه رنگ ‌پاش استفاده می‎ کنند
• کارکنانی که گوشت ماکیان یا گوشت قرمز را برش داده و جدا می کنند
• کارگران اصطبل، نقاشان و نجارانی که ابزار را در کف دست خود فشار می‎ دهند
• حرکات تکراری در فعالیت ‎هایی مانند بافندگی نیز می‏ تواند ریسک ابتلا به CTS را افزایش دهد.

 

درمان سندروم تونل کارپال

هدف از درمان سندروم کانال کارپال این است که با کاهش فشار بر عصب مدیان، علائم بیماری تسکین یافته و از سرعت روند پیشرفت CTS کاسته شود. علائم خفیف مخصوصا در افرادی با سن کمتر از 30 سال یا زنان باردار ممکن است بدون درمان در طی چند ماه بهبود یابند.

 

درمان خانگی سندروم تونل کارپال

موارد زیر ممکن است برای کاهش میزان ناراحتی و درد سندروم تونل کارپال موثر باشند:

• استراحت دادن به مچ و دست: هر چقدر زمان استراحت بیشتری برای مچ و دست خود در نظر بگیرید، احتمال بهبود علایم بیشتر خواهد بود.
• کمپرس سرد: در صورت عود بیماری، استفاده از بسته یخ بر روی مچ ممکن است مفید واقع شود، اما یخ نباید مستقیما بر روی پوست قرار گیرد.
• کنترل حرکات: اگر حرکات تکراری دست منشا بروز CTS باشد، بیمار باید با ایجاد وقفه هایی، زمان کافی برای استراحت و بهبود دست و مچ فراهم سازد.
• کار درمانی: فیزیوتراپیست می‎تواند به بیمار آموزش دهد که چگونه کارهای تکراری را به شیوه ‌های متفاوتی انجام دهد.
• مچ بند آتل دار: استفاده از اسپلینت طبی باعث ثابت نگه داشتن مچ دست شده و مانع خم شدن آن می شود. استفاده از اسپلینت هنگام خواب و همچنین در طول روز اگر دخالتی در فعالیت‎ های روزمره نداشته باشند، بلامانع است. می توانید بدون نسخه پزشک این مچ‎بند ها را از داروخانه ‎ها تهیه کنید. برای انتخاب مناسب ترین نوع از فیزیوتراپیست کمک بگیرید.

مچ بند آتل دار

اکثر بیمارانی با علائم خفیف در صورت پیروی از این رویکردها در طی مدت 4 هفته متوجه روند بهبود خود خواهند شد.

اگر شما هم دارای مشاغلی هستید که امکان دارد به بیماری سندروم تونل کارپال مبتلا شوید پیشنهاد می کنیم به یک فیزیوتراپیست مراجعه نمایید. کلینیک فیزیوتراپی مهربان با تجهیزات روز دنیا آماده ارائه خدمات درمانی به همشهریان عزیز می باشد. جهت دریافت اطلاعات بیشتر با شماره 02126741456 تماس بگیرید.  

 

داروهای مفید برای سندروم تونل کارپال

پزشک ممکن است تزریق مستقیم کورتیکواستروئید به داخل تونل کارپال را برای کاهش التهاب به بیمار توصیه کند. این داروها به شکل قرص و با اثربخشی کمتر نیز در دسترسند. در ابتدا، ممکن است درد پس از تزریق افزایش یابد اما کاهش آن پس از گذشت 2 روز شروع خواهد شد. اگر پاسخ شما به درمان خوب باشد، اما علایم پس از گذشت چند ماه دوباره عود کنند، باید دوز مصرف دارو تغییر کند. با این حال، استفاده مداوم از کورتیکواستروئیدها توصیه نمی‌شود زیرا اثرات نامطلوبی را در بلند مدت به همراه دارند.

داروهای غیر استروئیدی ضد التهابی (NSAID ها) مانند آسپیرین یا ایبوپروفن ممکن است درد های کوتاه مدت را کاهش دهند. این دارو ها تنها زمانی موثر هستند که CTS ناشی از وجود یک بیماری التهابی زمینه ای باشد و این امر برای CTS هایی که به خاطر استفاده مکرر از دست ایجاد می شوند، صدق نمی کند.

 

درمان فیزیوتراپی سندروم تونل کارپال

از سایر درمان ‌های مفید برای این بیماری می توان به فیزیوتراپی و انجام تمرینات ورزشی اشاره کرد. علاوه بر تمرین درمانی، داری نیدلینگ و ماساژدرمانی دو درمان مفید برای بیماری سندروم تونل کارپال می باشند.

ماساژتراپی

دو تمرین زیر ممکن است برای تسکین درد و ناراحتی ناشی از سندروم تونل کارپال موثر واقع شوند:
1) دست خود را مشت کنید، به طوری که پشت دستتان به سمت پایین باشد. انگشتان خود را به طور مستقیم رو به سقف باز کنید. این حرکت را 10 مرتبه تکرار کنید.
2) دست خود را مشت کنید. دست را باز کرده و انگشتان خود را تا حد ممکن بکشید. این حرکت را 10 مرتبه تکرار کنید.

بیشتر بخوانید: آیا درای نیدلینگ همان طب سوزنی است؟

 

عمل جراحی

در موارد شدیدی که فیزوتراپی مؤثر نبوده و علائم حداقل 6 ماه ادامه یابد، به عمل جراحی نیاز است. جراحی آزادﺳﺎزي تونل کارپال که فشار زدایی از تونل کارپال نیز نامیده می‎شود، یک عمل سرپایی است و نیازی به بستری شدن بیمار در بیمارستان نیست. هدف از این جراحی این است که فشار بر عصب مدیان با برش رباط کارپال که سقف تونل کارپال را تشکیل می‎دهد، کاهش یابد.

 

پیشگیری از سندروم تونل کارپال

پیشگیری از مچ درد

اقدامت پیشگیرانه برای کاهش خطر بروز سندروم تونل کارپال عبارتند از:

• سرما علائم را بدتر می کند، بنابراین در زمستان دستکش بپوشید.
• هنگام انجام کارهای دستی، از سفت گرفتن اشیا خودداری کنید.
• از خم کردن بیش از حد مچ دست، برای مثال تمام مدت رو به پایین یا بالا خودداری کنید.
• هنگام خواب و کار، مچ‌ها را در حالت صاف قرار دهید.
• از خم و راست کردن مکرر مچ‎ها بپرهیزید.
• حالت صحیح بدن را به منظور جلوگیری از ایجاد فشار غیر ضروری بر روی دست و مچ حفظ کنید.
• با طراحی مجدد محیط کار، وضعیت‎های غیر طبیعی و نامطلوب مچ را کاهش دهید.
• هنگام انجام وظایف روزمره، استراحت کرده و وقفه های را برای محافظت در برابر اثرات طولانی مدت در نظر بگیرید.
• با پوشیدن دستکش در هوای سرد، دست هایتان را گرم نگه دارید زیرا سردی دست‎ها می‎تواند خطر ابتلا به CTS را افزایش دهد.
• هر اختلال یا بیماری زمینه ای را درمان کنید، به عنوان مثال، کنترل دقیق گلوکز به جلوگیری از بروز عوارض دیابت کمک می کند.

بر اساس تجربه هنوز هیچ گونه شواهدی مبنی بر افزایش خطر ابتلا به CTS در اثر استفاده از کامپیوتر وجود ندارد، اما صفحه‌ کلیدهای شیبدار یا خمیده ارگونومیک می توانند با کمک به نگه داشتن دست‌ها در حالت خنثی، فشار را کاهش دهد.

در آخر اگر سوالی در رابطه با سندروم تونل کارپال دارید می توانید زیر همین مقاله در قسمت کامنت ها مطرح بفرمایید.

بیشتر بخوانید...

ارسال سوال و دیدگاه

ساعت کاری فیزیوتراپی مهربان

ساعات مطب

صبح ها (همه روزه)
09:00 الی 13:00

عصرها (غیر از پنجشنبه ها)
16:00 الی 20:30


رزرو نوبت

021-26741456

0218 195 0991

 

علت درد و سوزش بین دو کتف چیست؟ درد وسط دو کتف - علت درد بین دو کتف پشت - درمان درد ستون فقرات بین دو کتف - درمان درد ستون فقرات بین دو کتف
علت های شایع بی حسی در پاها + درمان علت بی حسی در پاها چیست - چرا بی حسی در پاها را باید جدی بگیریم - آشنایی با درمان بیحسی پاها
درمان سر و گردن رو به جلو + بهترین حرکات اصلاحی سر و گردن به جلو - ناهنجاری شانه به جلو - پیشگیری از سر به جلو - تمرینهای اصلاحی برای سر به جلو