فیزیوتراپی مهربان
مرکز تخصصی فیزیوتراپی غرب تهران (سعادت آباد)

 

آدرس مرکز: تهران، سعادت آباد، سرو شرقی، کوچه رشادت، کوچه اقبال ملی، پلاک ۱، ساختمان فرهنگ، طبقه اول، واحد ۳

آشنایی با درد دنبالچه: علت، درمان و ورزش های مفید

آشنایی با درد دنبالچه

درد دنبالچه یکی از آسیب های ناحیه باسن است که باید جدی گرفته شود. این بیماری که با نام درد نشیمنگاه هم شناخته می شود شایع ترین علت درد هنگام نشستن است. اگر شما هم چنین دردی را تجربه کرده اید یا می خواهید از ابتلا به آن در آینده جلوگیری کنید در این مقاله با ما همراه باشید. در این مقاله پس از معرفی درد دنبالچه و دلایل آن به بررسی روش های درمانی می پردازیم. می توانید از فهرست زیر برای دسترسی آسان به مقاله استفاده نمایید.


فهرست
بیماری درد دنبالچه
دنبالچه چیست
علت درد دنبالچه
تشخیص و علائم درد دنبالچه
درد دنبالچه در بارداری
درد دنبالچه هنگام نشستن
برای درد دنبالچه به چه دکتری باید مراجعه کرد؟
درمان درد دنبالچه
درمان فیزیوتراپی درد دنبالچه
درمان درد دنبالچه با ورزش 

 

بیماری درد دنبالچه

بیماری درد دنبالچه یا درد نشیمنگاه همان طور که از اسمش پیداست درد در ناحیه دنبالچه است. درد دنبالچه بیماری تازه ای نیست و سال های زیادی است که بسیاری از بیماران با آن دست و پنجه نرم می کنند. با وجود قدیمی بودن این بیماری، چون ممکن است چندین عامل در شکل گیری آن نقش داشته باشد درمان آن دشوار و گاهی چالش برانگیز است. به طوری که در بیماری درد دنبالچه بسیاری از عوامل فیزیولوژیکی و روانی نقش دارند.

درد دنبالچه

در اکثر موارد درد دنبالچه در طی چند هفته تا چند ماه با درمان یا بدون درمان برطرف می شود ، اما در بعضی از بیماران، این درد ممکن است مزمن و ناتوان کننده شود. 

 

دنبالچه چیست

دنبالچه یک استخوان مثلثی شکل است که از 3 تا 5 قطعه کوچک تر تشکیل شده است. با وجود اندازه کوچک، دنبالچه چندین کارکرد مهم دارد. علاوه بر اینکه محل قرارگیری برای ماهیچه ها، رباط ها و تاندون های مختلف است، یک پایه برای تحمل وزن در حالت نشسته نیز فراهم می کند. همچنین این اندام در حمایت از لگن و مقعد و کنترل روده هم نقش دارد. بالطبع اگر ناحیه مفصل لگن عملکرد مناسب خود را نداشته باشد و دچار بیماری هایی مثل آرتروز لگن شود به خوبی نمی تواند به وظایف خود عمل کند. شما می توانید در مقاله آرتروز لگن (ساییدگی مفصل لگن) چیست با این بیماری و راههای درمان آن آشنا شوید.

دنبالچه

آیا می دانید اگر درد هنگام نشستن عود کند می تواند شما را خانه نشین کند؟ مرکز فیزیوتراپی مهربان بهترین کلینیک فیزیوتراپی غرب تهران در درمان درد دنبالچه و درد باسن می باشد. اگر تصمیم دارید روند درمان درد خود را آغاز کنید با شماره 02126741456 برای دریافت نوبت و وقت مشاوره تماس بگیرید.  

 

علت درد دنبالچه

بیماری درد دنبالچه زمانی اتفاق می افتد که دنبالچه دچار آسیب شود. این بیماری باعث ایجاد درد و ناراحتی در پایین ستون فقرات، به ویژه هنگام نشستن می شود. درد هنگام نشستن یا درد باسن می تواند ناشی از عوامل مختلفی باشد اما اصلی ترین آن ها درد دنبالچه است. دنبالچه ممکن است به روش های مختلفی آسیب ببیند، اگرچه در بسیاری موارد شناسایی علت شاید ممکن نباشد. چند علت شایع در درد دنبالچه عبارتند از :

سن: با این که دلیل اصلی درد دنبالچه همچنان نا معلوم است اما شواهد نشان دمی دهد که نوجوانان و بزرگسالان بیشتر از کودکان تحت تاثیر بیماری قرار دارند.

کاهش وزن غیر اصولی و ناگهانی: از دست دادن سریع وزن نیز می تواند به دلیل از بین رفتن عضلات باسن و پشت، باعث درد باسن شود.

آسیب و ضربه به دنبالچه: شایعترین علت درد دنبالچه یا درد نشیمنگاه آسیب های خارجی یا داخلی است. آسیب خارجي معمولاً به علت افتادن از عقب اتفاق مي افتد و منجر به كبودي، دررفتگي يا شکستگی دنبالچه می شود. آسیب داخلی بیشتر در زمان زایمان ایجاد می شود که بیشتر در زایمان های سخت ممکن است اتفاق بیافتد.

درد باسن در اثر ضربه

نشستن روی سطوح نا هموار: نشستن دائمی یا طولانی مدت روی سطوح سخت، باریک یا نا هموار هم می تواند باعث آسیب های جزئی دنبالچه و درد هنگام نشستن شود.

بیماری: گاهی ممکن است درد دنبالچه از بیماری های دیگری ناشی شود. بیماری هایی مانند دیسک کمر، ضعف یا کم تحرکی مفاصل و عفونت ها.

علت های غیر ارگانیک: درد دنبالچه می تواند با علل غیر ارگانیک، مانند اختلال جسمانی و سایر اختلالات روانی هم مرتبط باشد. 

 

تشخیص و علائم درد دنبالچه

بیماران مبتلا به درد دنبالچه بیشترین درد را در ناحیه دنبالچه احساس می کند. این درد معمولاً با نشستن طولانی مدت، دراز کشیدن، ایستادن طولانی مدت و برخاستن از حالت نشسته بدتر می شود. همچنین ممکن است بیماران هنگام مقاربت جنسی یا دفع مدفوع درد نشیمنگاه داشته باشند.

برای تشخیص بیماری پزشک ابتدا میزان حساسیت دنبالچه را با معاینه فیزیکی بررسی می کند. هرچه بیماری پیشرفته تر باشد حساسیت دنبالچه و درد باسن بیشتر خواهد بود. در ادامه اگر پزشک به اطلاعات بیشتری نیاز داشته باشد بیمار باید عکس های رادیوگرافی تهیه کند. عکس های رادیوگرافی اطلاعات دقیقی از شرایط محل آسیب در اختیار پزش قرار می دهد.

بیشتر بخوانید: سندروم پیریفورمیس و بهترین درمانهای آن 

درد دنبالچه در بارداری 

 

درد دنبالچه در بارداری

زایمان یکی از شایع ترین دلایل درد دنبالچه است. دنبالچه در پایان بارداری انعطاف پذیرتر می شود. این انعطاف پذیری اجازه می دهد تا دنبالچه و بخشی از ستون فقرات بالای آن، هنگام زایمان خم شود و راه خروج نوزاد باز شود. بعضی اوقات به دلیل کشش بیش از حد عضلات و رباط ها (بافت کششی که استخوان ها را به هم وصل می کند) در اطراف دنبالچه شما آسیب می بینند. این آسیب می تواند منجر به درد نشیمنگاه شود. 

 

درد دنبالچه هنگام نشستن

چون دنبالچه در پایین ستون فقرات کمر قرار دارد هنگام نشستن با زمین درگیر خواهد شد در نتیجه باعث درد هنگام نشستن خواهد شد. در صورتی که به هر دلیل دنبالچه آسیب دیده باشد پایین کمر و باسن فرد هنگام نشستن احساس درد و تیر کشیدن می کند. در نتیجه صحیح نشستن هم یکی از الزاماتی است که بیماران مبتلا به درد دنبالچه باید رعایت کنند. بیماران می توانند نکات صحیح نشتن را از فیزیوتراپیست ها فرا بگیرند. 

درد هنگام نشستن 

 

برای درد دنبالچه به چه دکتری باید مراجعه کرد؟

بسیاری از افراد زمانی که درد هنگام نشستن را تجربه می کنند نمی دانند مشکل از چیست و به چه پزشکی باید مراجعه کنند. به طور کلی انواع درد های عضلانی و اسکلتی در حوزه فیزیوتراپی است. به همین دلیل پزشکان اکثر این دسته از عارضه ها را به فیزیوتراپیست ها ارجاع می دهند. 

 

درمان درد دنبالچه

چندین گزینه درمانی محافظه کارانه برای درد دنبالچه وجود دارد. درمان محافظه کارانه در 90٪ موارد موفقیت آمیز است و حتی ممکن است بدون معالجه پزشکی برطرف شود. اقدامات نسبتاً ساده در بیشتر موارد کافی است مثلا کوسن های گوه ای شکل مخصوص برای نشستن بیماران می تواند تا حد زیادی از درد باسن جلوگیری کند. البته کوسن های دایره ای هم می تواند مفید باشد اما ممکن است به دنبالچه فشار وارد کند. کوسن های دایره ای در درد های مقعد موثرتر هستند.

کوسن های مخصوص درد دنبالچه

علاوه بر این سرد و گرم کردن موضعی و استفاده از دارو های ضد التهاب نیز می تواند به تسکین درد نشیمنگاه کمک کند. اما توجه داشته باشید که این موارد تنها برای تسکین درد می باشند و درمان نیستند. 

 

درمان فیزیوتراپی درد دنبالچه

فیزیوتراپی زمانی پیشنهاد می شود که درمان های پیشگیرانه موثر نباشند. فیزیوتراپی نقش مهمی در درد دنبالچه در درمان آن دارد و بیماران را از انجام عمل های جراحی سخت و پر هزینه بی نیاز می کند. همچنین چون فیزیوتراپی یک درمان غیر تهاجمی است در نتیجه بدون عوارض جانبی می باشد. برای درمان درد دنبالچه فیزیوتراپیست ها معمولا از روش های دستی استفاده می کنند. در ادامه سه روش درمانی مفید برای درد باسن و درد دنبالچه را توضیح داده ایم.

فیزیوتراپی درد دنبالچه

موبیلیزیشن یا درمان دستی
موبیلیزیشن چندین فایده برای درد دنبالچه دارد. از موبیلیزیشن هم می توان برای تنظیم مجدد موقعیت دنبالچه استفاده کرد هم برای از بین بردن خشکی و سفتی آن. دقت کنید که این تکنیک نیاز به مهارت و تجربه زیاد است پس در انتخاب درمان گر خود دقت نمایید.

منیپولیشن
در منیپولیشن یک شوک ناگهانی به دنبالچه وارد می شود. این شوک به کاهش فشار از روی اعصاب و ساختارهای حساس اطراف دنبالچه کمک می کند و درد نشیمنگاه را کاهش می دهد. این کار فقط برای یک دقیقه انجام می شود، تا از آسیب یا تحریکات مخاط مقعد جلوگیری شود.

منیپولیشن درد دنبالچه

ماساژ تراپی درد دنبالچه
التهاب عضلات پایین لگن یکی از عوامل درد دنبالچه است. با ماساژ عضلات ملتهبی که به دنبالچه وصل می شوند می توان درد باسن را کاهش داد. این عضلات باعث فشار اضافی بر روی رباط ها و مفاصل می شوند که باعث تحریک دنبالچه خواهند شد.

ماساژ تراپی درد دنبالچه

بیشتر بخوانید: ماساژ درمانی چیست و چه فوایدی دارد؟

کلینیک تخصصی مهربان یکی از مراکز با تجربه و متخصص در زمینه درد دنبالچه و درد نشیمنگان است. تجهیزات نوین فیزیوتراپی و کادر متخصص این مجموعه تاییدی بر بهترین بودن این مرکز است. برای کسب اطلاعات بیشتر و دریافت وقت مشاوره با شماره 02126741456 تماس بگیرید. 

 

درمان درد دنبالچه با ورزش

حرکات کششی باعث منعطف شدن رباط های متصل به دنبالچه می شود و می تواند در کاهش تنش عضلات در این ناحیه مفید باشد. فیزیوتراپیست ها می توانند برای تسکین درد دنبالچه دستورالعمل هایی را در زمینه های ورزشی و تمرین درمانی برای تسکین درد هنگام نشستن ارائه دهند. در ادامه چند ورزش مفید برای درد باسن را توضیح می دهیم.

بیشتر بخوانید: تمرین درمانی(ورزش درمانی) چیست و چه فوایدی دارد؟

بلند شدن و نشستن
لبه یک صندلی بنشینید، کف پا را روی زمین قرار دهید و زانو ها را خم کنید. دست ها را روی روی شانه مخالف قرار دهید. بدون خم شدن کمر و شانه به جلو خم شوید و بایستید. این حرکت را 10 بار انجام دهید.

بلند شدن و نشستن

حرکت مچ پا
لبه یک صندلی بنشینید و مچ یکی از پا ها را روی زانوی دیگری بگذارید. با دستانتان زانوی پای رویی را بگیرید و بدون قوز کردن خود را به جلو خم کنید و دوباره به عقب برگردید. 30 ثانیه حرکت را انجام دهید سپس پا ها را عوض کنید.

حرکت مچ پا

حرکت دست باز
از پشت روی زمین یا تخت دراز بکشید و زانوها را خم و بازوها را از بدن جدا کنید. زانوها را در کنار هم نگه دارید و آنها را به سمت چپ پایین بیاورید. سعی کنید زانو ها را عمود بر بدن نگه دارید و سر را به سمت راست بچرخانید. اطمینان حاصل کنید که شانه ها از زمین بلند نشوند. 30 ثانیه این حرکت را انجا دهید سپس جهت را عوض کنید.

حرکت دست باز

اگر سوالی در مورد درد دنبالچه دارید می توانید در قسمت نظرات زیر همین مقاله مطرح نمایید. سوالات شما توسط فیزیوتراپیست های مرکز پاسخ داده می شوند. جهت دریافت پاسخ مجددا به همین صفحه مراجعه فرمایید. 

بیشتر بخوانید...

ارسال سوال و دیدگاه

ساعت کاری فیزیوتراپی مهربان

ساعات مطب

صبح ها (همه روزه)
09:00 الی 13:00

عصرها (غیر از پنجشنبه ها)
16:00 الی 20:30


رزرو نوبت

021-26741456

0218 195 0991

 

علت درد و سوزش بین دو کتف چیست؟ درد وسط دو کتف - علت درد بین دو کتف پشت - درمان درد ستون فقرات بین دو کتف - درمان درد ستون فقرات بین دو کتف
علت های شایع بی حسی در پاها + درمان علت بی حسی در پاها چیست - چرا بی حسی در پاها را باید جدی بگیریم - آشنایی با درمان بیحسی پاها
درمان سر و گردن رو به جلو + بهترین حرکات اصلاحی سر و گردن به جلو - ناهنجاری شانه به جلو - پیشگیری از سر به جلو - تمرینهای اصلاحی برای سر به جلو