فیزیوتراپی مهربان
مرکز تخصصی فیزیوتراپی غرب تهران (سعادت آباد)

 

آدرس مرکز: تهران، سعادت آباد، سرو شرقی، کوچه رشادت، کوچه اقبال ملی، پلاک ۱، ساختمان فرهنگ، طبقه اول، واحد ۳

کج گردنی چیست +درمان با فیزیوتراپی و حرکات اصلاحی

کج گردنی چیست

کج گردنی عارضه ای است که در کودکان یا بزرگسالان اتفاق می ایفتد. کج گردنی را با اسامی دیگری مثل تورتیکولی یا پیچ خوردگی گردن می شناسند. در این عارضه، سر فرد مبتلا به یک سمت می چرخد درحالی‌که چانه‌اش به سمت دیگر است. این عارضه معمولا بدون درد است. در کج گردنی اسپاسمی که بعد از بیدار شدن از خواب به سراغتان می آید، کوچکترین حرکت گردن می تواند باعث درد وحشتناکی در ناحیه گردن شود.

کج گردنی دارای انواع مختلفی است که در این مقاله به آن می پردازیم و به عوارض و نشانه های ابتلا به آن اشاره می کنیم. همچنین روش های درمانی مختلف برای این عارضه و نحوه انجام حرکات اصلاحی برای درمان کج گردنی مورد بررسی قرار می گیرد. برای دسترسی به بخشهای مختلف مقاله می توانید از فهرست زیر استفاده کنید.


فهرست
کج گردنی چیست؟
انواع کج گردنی
علت کج گردنی چیست؟
علائم کجی گردنی را چطور تشخیص دهیم؟
کج گردنی چه عوارضی به دنبال دارد؟
درمان پیچ خوردگی گردن
حرکات اصلاحی برای درمان کج گردنی
سخن پایانی 

 

کج گردنی چیست؟

کج گردنی که به آن تورتیکولی یا پیچ خوردگی گردن هم می گویند، یک بیماری مادرزادی یا اکتسابی است. شایع‌ترین نوع این بیماری، کج گردنی عضلانی مادرزادی است. نوزادانی که از زمان تولد مبتلا به پیچ خوردگی هستند ممکن است والدین شان تا چند هفتگی آنها متوجه بروز این مشکل نشوند.  البته برخی این بیماری را با دیستونی گردن اشتباه می گیرند که در تشخیص باید حتما به این نکته دقت کرد. 

 

انواع کج گردنی

پیچ خوردگی گردن به دو دسته تقسیم می شود:. قبل از دسته بندی کج گردنی باید به این نکته توجه کرد که کج گردنی کودکان با کج گردنی اسپاسمی در بزرگسالان متفاوت است.

کج گردنی عضلانی مادرزادی: نوزادان در زمان تولد با این عارضه به دنیا می آیند. به میزان زیادی با فیزیوتراپی درمان می‌شود.

کج گردنی مادرزادی در نوزادان

کج گردنی اکتسابی: این عارضه معمولاً به صورت تدریجی یا به سرعت در 4 تا 6 ماهگی دوران نوزادی یا پس از آن و در بزرگسالی اتفاق می‌افتد. تورتیکولی اکتسابی ممکن است خوش‌خیم باشد و یا نشانه وجود بیماری‌های خطرناک و جدی باشد.
کج گردنی اسپاسمی: این عارضه به خاطر اسپاسم در عضلات گردن به وجود می آید و باعث کج شدن یا چرخش گردن به یک سمت می‌شود. این اختلال به ندرت اتفاق می افتد ممکن است در هر سنی اتفاق بیفتد. اگر شما هم دچار گرفتگی عضلات هستید مقاله روشهای درمان گرفتگی عضلات زیر را حتما بخوانید. 

 

علت کج گردنی چیست؟

بر اساس اینکه کج گردنی مادرزادی باشد یا اکتسابی، علل آن متفاوت خواهد بود که به هر علل کدام از آنها به طور جداگانه در زیر اشاره شده است:

کج گردنی عضلانی مادرزادی

• نحوه قرار گرفتن جنین در رحم مادر
• غیرطبیعی بودن حالت ماهیچه استرنوکلئیدوماستوئید
• آسیب‌دیدگی عضلات در زمان تولد
• ناهنجاری‌های استخوانی مادرزادی در ستون فقرات گردنی با چرخش غیرعادی بعضی از مهره های ستون فقرات گردن که به ندرت اتفاق می افتد.
• ناهنجاری‌های مادرزادی استخوانی در بخش بالایی ستون فقرات گردن که جزء علل نادر این عارضه است.

کج گردنی اکتسابی
مهم‌ترین دلیل ابتلا به کج گردنی اکتسابی، آسیب‌دیدگی گردن است که باعث کشیدگی عضلانی یا رگ به رگ شدن عضلات نگهدارنده سر و کنترل‌کننده‌ی گردن می‌شود. از دلایل ابتلا به تورتیکولی اکتسابی می توان به موارد زیر اشاره کرد:

• عفونت‌های تنفسی و بافت نرم گردن
• ناهنجاری در ستون فقرات گردنی
• واکنش‌های غیرعادی به برخی داروها
• تصادفات رانندگی که باعث حرکت ناگهانی و شدید سر به سمت عقب یا جلو می‌شوند.
• خوابیدن در حالتی که سر و گردن در وضعیت نامناسبی قرار بگیرند.

شیوه صحیح خوابیدن

• استرس‌های مداوم فیزیکی و روانی که باعث انقباض عضلات گردن می‌شوند.
• نگاه کردن طولانی مدت به سمت بالا در حالی که کلاه‌های سنگین بر سر دارید.
• فشار آمدن به گردن موقع ایستادن، نشستن، کار کردن، نگاه کردن به بالا
• مکالمه تلفنی در حالتی که گوشی تلفن را با سر و شانه‌های خود نگه داشته اید.
• در معرض سرما قرار گرفتن گردن وقتی که کنار یک پنجره باز یا داخل اتومبیل نشسته‌اید.

کج گردنی اسپاسمی:
این نوع از کج گردنی در هر سنی بروز می کند و ممکن است به دلایل زیر ایجاد شود:

• آسیب‌دیدگی
• سکته مغزی
• تومور
• قرار گرفتن در معرض سموم
• استفاده از مواد مخدر

کج گردنی اسپاسمی 

 

علائم کجی گردنی را چطور تشخیص دهیم؟

کودکان مبتلا به کج گردنی در چرخاندن سر با دیگر نوزادان همسن خود متفاوت هستند. برای تشخیص کج گردنی در نوزادان باید به موارد زیر توجه کنید:

• سر نوزاد به وضوح به یک جهت کج شده باشد.
• به جای اینکه با چشم شما را دنبال کند از بالای شانه به شما نگاه می کند.
• فقط یک پستان مادر را برای شیر خوردن ترجیح می دهد.
• زمانی که سعی می‌کند سرش را تکان دهد احساس درد می‌کند.
• نمی‌تواند سرش را بیش از حد خاصی یا در تمام جهات حرکت دهد.

این عارضه در بزرگسالان با علائم زیر همراه است:

• کج شدن سر به یک طرف یا حالت نامناسب سر
• بالا بودن یکی از شانه‌ها نسبت به دیگری
• محدود بودن حرکات سر و گردن
• دردی که به‌تدریج در قسمت گردن، شانه‌ها، پشت و سینه پخش می‌شود.
• خشکی و گرفتگی عضلات گردن و شانه

کج گردنی در بزرگسالان

بیشتر بخوانید: آیا گردن درد خطرناک است؟ 

 

کج گردنی چه عوارضی به دنبال دارد؟

عوارضی که دیستونی گردن ممکن است ایجاد کند عبارت است از:

• درد و التهاب عضلات به خاطر چرخش بیش از حد آنها
• بروز مشکلات عصبی در گردن و سر بخاطر درگیر شدن زیاد ریشه‌های عصبی ناحیه‌ی گردن
• برگشت عارضه پس از درمان گرفتگی عضلات گردن و انجام عمل جراحی
• سرگیجه، حالت تهوع، استفراغ و بی‌قراری در فرد در برخی از انواع تورتیکولی اکتسابی

اگر علائم کج گردنی دارید می توانید از خدمات متخصصین مرکز فیزیوتراپی مهربان استفاده کنید. این مرکز با ارائه درمان های فیزیوتراپی، استفاده از تکنولوژیهای روز و فیزیوتراپیست های مجرب می تواند شما را در رفع این مشکل یاری کند. جهت کسب اطلاعات بیشتر و رزرو نوبت می توانید با شماره 02126741456 تماس بگیرید.

 

درمان پیچ خوردگی گردن

برای درمان تورتیکولی یا پیچ خوردگی گردن از روش های درمانی مختلفی مثل درمان دارویی، عمل جراحی، حرکات اصلاحی و فیزیوتراپی استفاده می شود. در این بخش بعضی از این روش های درمانی توضیح داده شده است:

بیشتر بخوانید: درمان سرو گردن رو به جلو + بهترین حرکات اصلاحی

درمان دارویی
مصرف بعضی از داروهایی که پزشکان تجویز می کنند می تواند به کاهش اسپاسم‌های عضلانی و حرکات غیرارادی کمک‌کند. داروهایی مثل آنتی کولینرژیک که برای مسدود کردن بعضی از پالس‌های عصبی استفاده می شود یا بنزودیازپین که آرامش‌بخش است. همچنین ممکن است داروهای شل کننده عضلات هم توسط پزشک برای بیماران تجویز شوند.

تزریق بوتاکس
در این روش، پزشک از تزریق بوتاکس در گردن استفاده می کند تا با فلج شدن عضله ای خاص، آن عضله شل شود و اسپاسم آن کاهش یابد. سم بوتالینیوم مورد استفاده در کلینیک، تصفیه شده است تا باکتری یا ماده دیگری در آن وجود نداشته باشد. محل عضلات و دوز تزریق در هر عضله برای هر فرد متفاوت است. پزشکان به روش خاصی محل دقیق عضلات عمقی را مشخص می‌کنند. این بسیار مهم است که پزشک به درستی تشخیص دهد که بوتاکس به کدام عضله تزریق شود.

درمان فیزیوتراپی
فیزیوتراپی یکی از راه‌های درمان و توان‌بخشی تورتیکولی کودکان و بزرگسالان است. فیزیوتراپیست از ترکیب ماساژ ملایم سر، تراکشن و کشش غیرفعال برای شل کردن بافت‌های گردن استفاده می‌کند. اغلب مواقع، عضله ای که در کجی گردن نقش دارد عضله ای است که باعث چرخش و حرکت سر به سمت طرفین می‌شود. اقدامات درمانی بر کشش و حرکت دادن عضله تمرکز دارد. همچنین فیزیوتراپیست شما می تواند از روشهای آزاد کننده اسپاسم عضلات مثل درای نیدلیگ و تکارتراپی استفاده کند.

بیشتر بخوانید: آیا بیماری تورتیکولی درمان دارد + ورزش برای کج گردنی

درای نیدلینگ

اگر شما هم دچار مشکل کج گردنی هستید می توانید از خدمات مرکز فیزیوتراپی مهربان استفاده کنید. این مرکز با تمرین درمانی و استفاده از تکنولوژیهای روز می تواند شما را در رفع مشکلات فیزیکی تان یاری کند. جهت کسب اطلاعات بیشتر با شماره 02126741456 تماس بگیرید.

عمل جراحی
در اغلب موارد این عارضه خود به خود از بین می رود و به ندرت به عمل‌ جراحی نیاز است. جراحی فقط زمانی انجام می شود که روش‌های دیگر درمانی باعث کاهش کجی گردن نشده باشند. برای انجام این عمل جراحی، عصب‌های محرک عضلات آسیب دیده گردن برداشته می‌شوند. 

 

حرکات اصلاحی برای درمان کج گردنی

فیزیوتراپیست که در اصل دکتر متخصص تورتیکولی است باتوجه به راههای درمان این بیماری، حرکات و تمریناتی را انجام می دهد. در ادامه به بررسی مهمترین حرکات برای درمان کج گردنی می پردازیم:

حرکات اصلاحی کششی

حرکت اول: سر را به سمت راست خم کنید. برای کشش بیشتر می توانید دست مخالف را روی سر و بالای گوش بگذارید و به سر و در جهت خم شدن گردن، فشار وارد کنید. برای سمت چپ گردن نیز همین کار را تکرار کنید.

حرکت چپ و راست سر برای درمان کج گردنی

حرکت دوم: سعی کنید در وضعیت ایستاده سر را در راستای محور بدن و ستون فقرات نگه دارید. در این حالت عضله کوتاه شده را کشش دهید.
حرکت سوم: بایستید و در حالی که به روبرو نگاه می‌کنید سر را به آرامی به عقب خم کنید مثل اینکه به آسمان نگاه کنید. دوباره به وضعیت شروع برگردید. این حرکت را چندین مرتبه تکرار کنید.

عقب و جلو کردن سر برای درمان کج گردنی

حرکات اصلاحی تقویتی

حرکت اول: در طرفی که عضله گردن کش آمده است یک توپ کوچک قرار دهید. سعی کنید با کنار سر، توپ را فشار دهید.
حرکت دوم: در سمتی که عضله گردن کش آمده است یک توپ را به صورت معلق نگه دارید، مثلا آن را از جایی آویزان کنید. سعی کنید با کنار سر و نه با پیشانی به توپ ضربه بزنید.
حرکت سوم: بایستید و دست چپ را سمت چپ سر و در بالای گوش قرار دهید. دستتان را به سمت داخل فشار دهید. در همین هنگام سعی کنید با سر به دست چپ و به سمت بیرون فشار بیاورید. درحالی که سر به سمت چپ فشار می آورد، عضلات سمت راست گردن در حال تقویت شدن هستند و بالعکس.

حرکت تقویتی برای درمان کج گردنی

 

سخن پایانی

در این مقاله سعی کردیم به علت ایجاد و علائم کج گردنی بپردازیم. همچنین در ادامه به روشهای درمان آن اشاره کردیم و حرکات مفید برای درمان را آوردیم. توجه به این نکته ضروری است که اگر مدت زیادی است به کج گردنی مبتلا هستید بهترین درمان مراجعه به مراکز فیزیوتراپی و انجام فیزیوتراپی اصولی است. با استفاده از فیزیوتراپی می توانید قبل از اینکه نیاز به جراحی پیدا شود، با کمترین عارضه ای بیماری را درمان کنید. اگر شما هم از این بیماری رنج  می برید می توانید برای دریافت درمان قطعی با مرکز فیزیوتراپی مهربان تماس گرفته و در این زمینه مشاوره دریافت کنید.

امیدواریم در این مقاله به سوالات شما در مورد کج گردنی پاسخ داده باشیم. اگر سوالی در این مورد دارید در بخش نظرات در زیر این مقاله مطرح کنید تا به آنها پاسخ دهیم. برای دریافت پاسخ دوباره به همین صفحه مراجعه کنید. 

بیشتر بخوانید...

ارسال سوال و دیدگاه

ساعت کاری فیزیوتراپی مهربان

ساعات مطب

صبح ها (همه روزه)
09:00 الی 13:00

عصرها (غیر از پنجشنبه ها)
16:00 الی 20:30


رزرو نوبت

021-26741456

0218 195 0991

 

علت درد و سوزش بین دو کتف چیست؟ درد وسط دو کتف - علت درد بین دو کتف پشت - درمان درد ستون فقرات بین دو کتف - درمان درد ستون فقرات بین دو کتف
علت های شایع بی حسی در پاها + درمان علت بی حسی در پاها چیست - چرا بی حسی در پاها را باید جدی بگیریم - آشنایی با درمان بیحسی پاها
درمان سر و گردن رو به جلو + بهترین حرکات اصلاحی سر و گردن به جلو - ناهنجاری شانه به جلو - پیشگیری از سر به جلو - تمرینهای اصلاحی برای سر به جلو