فیزیوتراپی مهربان
مرکز تخصصی فیزیوتراپی غرب تهران (سعادت آباد)

 

آدرس مرکز: تهران، سعادت آباد، سرو شرقی، کوچه رشادت، کوچه اقبال ملی، پلاک ۱، ساختمان فرهنگ، طبقه اول، واحد ۳

چگونه از شر گرفتگی عضلات خلاص شویم؟ (علائم + علت +درمان)

گرفتگی عضلات زمانی رخ می دهد که یک عضله بیش از حد کشیده شود یا بیش از حد کار کند. معمولا می توان گرفتگی عضلات را در خانه درمان کرد و با استفاده از تمرینات خاصی روند بهبودی را سرعت بخشید. شدت گرفتگی عضلات بسته به اینکه بافت های عضلانی چه میزان آسیبی را متحمل شده اند، متفاوت است. کشیدگی ها می توانند از فشار آوردن ملایم تا پارگی جزئی یا کامل عضله را در برگیرند.

گرفتگی عضلات

در بسیاری از موارد، مراقبت های خانگی و تمرینات بدنی می توانند گرفتگی عضلات را درمان کنند، اما گرفتگی های شدید ممکن است نیازمند درمان پزشکی باشند. افراد ممکن است در حین انجام فعالیت های ورزشی، انجام کار بدنی، یا صرفا در اثر مشارکت در فعالیت های روزمره به گرفتگی عضلات دچار شوند. تشخیص زودهنگام و درمان جراحت روند بهبودی را تسریع خواهد کرد. در این مقاله ما درباره علائم گرفتگی عضلات، علل گرفتگی عضلات و درمان خانگی گرفتگی عضلات و تاثیر فیزیوتراپی در بهبود گرفتگی عضلات صحبت می کنیم.


فهرست
علائم گرفتگی عضلات
علت گرفتگی عضلات
تشخیص گرفتگی عضلات
درمان گرفتگی عضلانی
تمرینات ورزشی برای رفع گرفتگی عضلات
پیشگیری از گرفتگی عضلات
زمان بهبودی گرفتگی عضلات
برای گرفتگی عضلات چه زمانی باید به دکتر مراجعه کرد
نکات کلی درباره گرفتگی عضلات 

 

علائم گرفتگی عضلات

گرفتگی عضلات می تواند در ناحیۀ آسیب دیده، موجب درد و گرفتگی شود. گرفتگی عضلات می توانند موجب انواع مختلفی علائم ناراحت کننده شوند، از جمله:

• کوفتگی
• گرفتگی عضله
• مشکل در حرکت دادن عضله
• اسپاسم عضلانی
• ضعف عضله
• درد، که معمولا با حرکت بدتر می شود
• ورم

وقتی عضله دچار کشیدگی می شود، شخص ممکن است یک صدای واضح ترق تروق یا شکستن را نیز بشنود.

بیشتر بخوانید: آیا صدای تق تق زانو خطرناک است؟ 

 

علت گرفتگی عضلات

گرفتگی عضله زمانی رخ می دهد که شخصی یک عضله را بیش از حد بکشد، از عضله ای بیش از حد کار بکشد، یا دچار آسیب شود، مثل زمین خوردن.
افرادی که عضلات سفت یا غیر قابل انعطافی دارند و آنهایی که قبل از فعالیت ورزشی به خوبی بدن خود را گرم نمی کنند در معرض خطر بیشتری برای ابتلا به گرفتگی عضلانی هستند.
برخی افراد که شغل آنها مستلزم انجام حرکات تکراری است، ممکن است دچار صدمات مزمن گرفتگی عضلانی شوند.

شغلهای تکراری 

 

تشخیص گرفتگی عضلات

اگر دکتر به گرفتگی عضلانی مشکوک شود، یک معاینۀ بدنی انجام می دهد و از شخص دربارۀ سابقۀ بیماری او سوال می کند. به علاوه ممکن است دستور عکسبرداری را بدهد تا مطمئن شود که استخوان نشکسته است.

 

درمان گرفتگی عضلانی

حتی اگر گرفتگی عضلانی شخصی نیاز به مراقبت پزشکی نداشته باشد، استراحت دادن عضله و دادن زمان کافی برای بهبودی اهمیت زیادی دارد. یک عضلۀ مبتلا به گرفتگی بیشتر مستعد آسیب مجدد است.

درمان های خانگی
می توان برای کمک به کاهش ورم از یک کیسۀ یخ بر روی محل آسیب استفاده کرد.

چندین درمان خانگی می توانند به التیام بهتر عضله کمک کنند. یکی از موثرترین راهکارها برای بهبود گرفتگی عضلات تکنیک RICE می باشد.

RICE مخفف چیست؟
• Rest: استراحت؛ استراحت دادن به عضلۀ آسیب دیده به بدن برای ترمیم وقت می دهد.
• ICE: یخ. به کار بردن یک کیسۀ یخ پوشیده در پارچه بر روی عضلۀ آسیب دیده به مدت 10 تا 15 دقیقه می تواند به کاهش آماس و ورم کمک کند.
• Compression: فشار؛ در صورت امکان، از یک باند برای کاهش ورم استفاده کنید. می توان از باندهای پارچه ای یا کشی که از داروخانه ها یا فروشگاه های آنلاین تهیه می شوند برای گرم نگه داشتن پا، قوزک پا، ران، مچ، یا بازو استفاده کرد.
• Elevation: بالا نگه داشتن. بالا نگه داشتن بازو یا ران آسیب دیده می تواند به کاهش ورم کمک کند و اجازه می دهد جریان خون به سمت قلب بازگردد.

کیسه یخ

علاوه بر استفاده از روش RICE، می توان برای کنترل درد و کاهش آماس و تورم، دارو نیز مصرف کرد.
داروهای مسکن ضدالتهابی مانند ایبوبروفن و ناپروکسن می توانند هم درد و هم تورم را کاهش دهند. استامینوفن می تواند درد را تسکین دهد اما خصوصیت ضدالتهابی را ندارد.

درمان های پزشکی
اگر داروهای مسکن معمول برای تسکین درد کفایت نکرد، دکتر ممکن است داروهای ضدالتهابی ، شل کننده-های عضلانی، یا داروهای مسکن قویتری تجویز کند.

ماساژدرمانی
ماساژ درمانی هم می تواند به شل کردن عضلات آسیب دیده کمک کند و دامنۀ حرکتی شخص را بهتر کند.

درای نیدلینگ (سوزن خشک)
درای نیدلینگ برای بسیاری از دردهای مزمن که در نتیجه گرفتگی عضلات به وجود آمده اند استفاده می شود. در این تکنیک از سوزنهایی باریک و بلند استفاده می شود (مشابه سوزنهایی که در طب سوزنی استفاده می شوند) و با تحریک نقاط خاصی در بدن که به نقاط ماشه ای (trigger point) معروفند باعث آزاد سازی عضلات، کاهش درد و رفع اسپاسمهای شدید می شود.

درای نیدلینگ گردن

بیشتر بخوانید: درمان قطعی درد نقاط ماشه ای

اگر شما هم درگیر دردهای شدید عضلانی هستید درای نیدلینگ را امتحان کنید. فیزیوتراپیستهای ما در مرکز فیزیوتراپی مهربان جزو اولین فیزیوتراپیستهایی در کشور هستند که دوره های تخصصی درای نیدلینگ را گذرانده اند و هم اکنون سالهاست که با این روش به درمان بیماران مشغولند. شما می توانید جهت کسب اطلاعات بیشتر در این باره و یا دریافت وقت مشاوره با شماره 02126741456 تماس بگیرید.

تکارتراپی
تکار تراپی نوعی درمان با استفاده از جریان با فرکانس متغیر است. این درمان اثرات گرمایی و انرژی بخشی دارد که موجب هایپر ترمی موضعی و افزایش گردش خون در بافت ها می شود که روند بهبود را تسریع می کند. این نوع درمان برای گرفتگی عضلانی به شدت توصیه می شود و همچنین یکی از مزیت های تکار تراپی این مورد است که نتیجه آن، فوری و آنی است. درست چند لحظه بعد از شروع درمان می توان متوجه تغییر شد. البته با پایان درمان، حس بهبود تمام نمی شود و ادامه دار است.

تکارتراپی

بیشتر بخوانید: تاثیر فیزیوتراپی بر کشیدگی و گرفتگی عضلات 

 

تمرینات ورزشی برای رفع گرفتگی عضلات

اگر دکتر تشخیص دهد که شخص بعد از آسیب دیدگی باید تمرین ورزشی منظم داشته باشد، بیمار معمولا می تواند تمرینات کششی انجام دهد. قبل از اقدام به انجام تمرینات حتما باید با دکتر صحبت کرد، چون فشار بیش از حد آوردن به یک عضلۀ آسیب دیده می تواند موجب صدمۀ بیشتر شود. هرگز نباید عضله را تا حدی کشید که موجب درد و ناراحتی شود. میزان کشش به منطقۀ آسیب دیده بستگی دارد، اما همیشه باید کشش را دو یا سه بار تکرار کرد. نمونه هایی از این کشش ها در اینجا آورده شده است:

کشش همسترینگ
همسترینگ های سفت شده می توانند راه رفتن و دویدن را مشکل کنند و ریسک آسیب را افزایش دهند. برای ایجاد کشش در همسترینگ ها، بایستید و پاها را به اندازۀ عرض شانه ها باز کنید، و از کمر خم شوید تا به سمت جلو متمایل شوید. یک کشش ملایم در راستای پشت پاها باید ایجاد شود. البته درمان گرفتگی ماهیچه های پشت ران (همسترینگ) با فیزیوتراپی نیز امکانپذیر است.

کشش همسترینگ برای رفع گرفتگی عضلات

کشش عضلات لگن
برای عضلات دچار گرفتگی در لگن، به پشت دراز بکشید و زانوی راست را تا روی قفسه سینه بالا بیاورید و به مدت 10 تا 15 ثانیه آن را نگهدارید و سپس پا را به حالت اول برگردانید. همین کار را با پای چپ تکرار کنید، تا کشش را در ران و لگن احساس کنید.

کشش عضلات لگن برای رفع گرفتگی عضلات

کشش های گردن
برای عضلات گرفتۀ گردن، سر را به سمت جلو متمایل کنید طوری که چانه به سینه برسد. سپس، سر را ابتدا به چپ و سپس به راست متمایل کنید، طوری که سعی کنید گوشه شانه را لمس کنید.

کشش های گردن برای رفع گرفتگی عضلات

بیشتر بخوانید: درمان سر و گردن رو به جلو 

 

پیشگیری از گرفتگی عضلات

می توان با گرم کردن عضلات قبل از انجام فعالیت های بدنی و اجتناب از کشش بیش از حد عضلات، از گرفتگی عضلانی جلوگیری کرد.
پیروی از راهنمایی های زیر می تواند به جلوگیری از گرفتگی عضلانی کمک کند:

• قبل از انجام هر گونه ورزش یا فعالیتبدنی به مدت 3 تا 5 دقیقه با سرعت متوسط بدوید یا در جا بزنید. انجام این کار عضلات را گرم می کند و آنها را برای افزایش شدت فعالیت آماده می سازد.
• یک رژیم غذایی سالم و برنامۀ ورزشی را دنبال کنید تا وزن سلامت خود را حفظ کنید. اضافه وزن می تواند فشار بیشتری بر عضلات وارد کند، و احتمال بروز گرفتگی عضلانی را افزایش دهد.
• اشیاء یا وسایل سنگین را با احتیاط و دقت بلند کنید.
• کفش هایی بپوشید که استحکام داشته باشند.

برخی افراد برای کمک به بهسازی روش تمرینات ورزشی خود و برای آنکه قدرت و انعطاف پذیری را به طور ایمن و بی خطر بسازند، از یک فیزیوتراپیست یا یک متخصص قدرت بدنی و آمادگی جسمانی بهره می برند.

چنانچه شما هم دچار گرفتگی عضلات شده اید، می توانید از متخصصان مرکز فیزیوتراپی مهربان مشاوره بگیرید. مرکز فیزیوتراپی مهربان با در اختیار داشتن تیمی تخصصی و جدیدترین دستگاههای روز دنیا هم اکنون به عنوان مجهزترین فیزیوتراپی غرب تهران آماده ارائه خدمات تخصصی فیزیوتراپی به شما همشهریان عزیز است. جهت کسب اطلاعات بیشتر با شماره 02126741456 تماس حاصل فرمایید.

 

زمان بهبودی گرفتگی عضلات

گرفتگی عضلانی

طول دورۀ بهبودی بعد از گرفتگی عضلانی به شدت آسیب بستگی خواهد داشت. اغلب آسیب های بافت نرم چند هفته طول می کشد تا التیام یابند، اما گرفتگی های شدید ممکن است زمان بیشتری طول بکشند. تلاش برای بازگشت زودهنگام به فعالیت های نرمال می تواند موجب آسیب بیشتر شود، بنابراین همیشه از توصیه های دکتر پیروی کنید و به آرامی شروع به فعالیت کنید.
اگر آسیب نیاز به عمل جراحی داشته باشد، زمان بهبودی و نقاهت به ماهیت عمل بستگی خواهد داشت.

 

برای گرفتگی عضلات چه زمانی باید به دکتر مراجعه کرد؟

اگر کوفتگی جدی باشد شخص باید با دکتر مشورت کند. مراجعه به پزشک برای هر نوع گرفتگی عضلانی دردناک برای رسیدن به تشخیص صحیح و درمان مناسب اهمیت زیادی دارد. اگر شخصی هنگامی که آسیب رخ می دهد صدای ترق تروق بشنود، این ممکن است نشانۀ پارگی عضله باشد. گاها ممکن است این پارگی در ناحیه عضله سینه رخ دهد. شخص بیمار می تواند با انجام تمریناتی زیرنظر فیزیوتراپیست عارضه ایجاد شده را درمان کند جهت آشنایی کامل راههای درمانی آن مقاله فیزیوتراپی پارگی عضله سینه را مطالعه نمایید.

بیشتر بخوانید: چگونه با فیزیوتراپی می توان پارگی عضله را درمان کرد؟

اگر درد ناشی از آسیب به جای آنکه بهتر شود بدتر شود، بیمار باید حتما به پزشک مراجعه کند.
علائم دیگری که حاکی از لزوم مراجعه به دکتر هستند شامل موارد زیر می باشند:

• آماس شدیدی که حرکت دادن منطقۀ آسیب دیده را دشوار کند.
• مشکل در خم کردن یا صاف کردن منطقۀ آسیب دیده
• کوفتگی قابل توجه
• اگر آسیب، فرد را از انجام فعالیت های بدنی معمول بازدارد، فرد باید حتما به دکتر مراجعه کند.

چنانچه شما هم دچار گرفتگی شدید عضلات خود شده اید ، می توانید از متخصصان مرکز فیزیوتراپی مهربان مشاوره بگیرید. مرکز فیزیوتراپی مهربان با در اختیار داشتن تیمی تخصصی و جدیدترین دستگاههای روز دنیا هم اکنون به عنوان مجهزترین فیزیوتراپی غرب تهران آماده ارائه خدمات تخصصی فیزیوتراپی به شما همشهریان عزیز است. جهت کسب اطلاعات بیشتر با شماره 02126741456 تماس حاصل فرمایید.

 

نکات کلی درباره گرفتگی عضلات

گرفتگی های عضلانی می توانند ملایم یا شدید باشند. استراحت و فیزیوتراپی عضلۀ دچار گرفتگی می تواند به شخص کمک کند تا بهبود یابد و به سطح فعالیت بدنی قبلی خود بازگردد. انجام یکسری تمرینات کششی ساده، با تایید دکتر نیز می تواند سودمند واقع شود. اگر درد بدتر شد یا باعث ایجاد مشکل در فعالیت های روزمره شد، بهترین کار این است که به دکتر مراجعه شود.

اگر در مورد گرفتگی عضلات سوالی دارید آن را در بخش کامنت های زیر همین مقاله مطرح نمایید. سوالات شما توسط فیزیوتراپیست های مرکز در اسرع وقت پاسخ داده می شود.

بیشتر بخوانید...

ارسال سوال و دیدگاه

ساعت کاری فیزیوتراپی مهربان

ساعات مطب

صبح ها (همه روزه)
09:00 الی 13:00

عصرها (غیر از پنجشنبه ها)
16:00 الی 20:30


رزرو نوبت

021-26741456

0218 195 0991

 

علت درد و سوزش بین دو کتف چیست؟ درد وسط دو کتف - علت درد بین دو کتف پشت - درمان درد ستون فقرات بین دو کتف - درمان درد ستون فقرات بین دو کتف
علت های شایع بی حسی در پاها + درمان علت بی حسی در پاها چیست - چرا بی حسی در پاها را باید جدی بگیریم - آشنایی با درمان بیحسی پاها
درمان سر و گردن رو به جلو + بهترین حرکات اصلاحی سر و گردن به جلو - ناهنجاری شانه به جلو - پیشگیری از سر به جلو - تمرینهای اصلاحی برای سر به جلو