فیزیوتراپی مهربان
مرکز تخصصی فیزیوتراپی غرب تهران (سعادت آباد)

 

آدرس مرکز: تهران، سعادت آباد، سرو شرقی، کوچه رشادت، کوچه اقبال ملی، پلاک ۱، ساختمان فرهنگ، طبقه اول، واحد ۳

سندروم پیریفورمیس و بهترین درمانهای آن

سندروم پیریفورمیس و بهترین درمانهای آن

شاید شما هم جزو افرادی هستید که درد مبهمی در لگن و پاهای خود احساس می کنند. این دردها می تواند نشانه هایی از بیماری سندروم پیریفورمیس باشد. سندروم پیریفورمیس بر اثر اختلال عضله پیریفورمیس ایجاد می شود. با مقاله پیش رو همراه باشید تا با این بیماری بیشتر آشنا شویم و علائم و دلایل آن را بشناسیم. همچنین اگر به این بیماری مبتلا هستید بهترین روش های درمان را به شما معرفی خواهیم کرد. می توانید برای دسترسی به بخش دلخواه خود از فهرست زیر استفاده کنید.


فهرست
آناتومی عضله پیریفورمیس
سندروم پیریفورمیس چیست
علت سندروم پیریفورمیس
علائم سندروم پیریفورمیس
عوامل ایجاد سندروم پیریفورمیس
پیشگیری از سندروم پیریفورمیس
درمان فیزیوتراپی سندروم پیریفورمیس
ورزش و حرکات کششی برای عضلات پیریفورمیس
نکته پایانی در مورد گرفتگی عضله پریفورمیس 

 

آناتومی عضله پیریفورمیس

عضله پریفیورمیس

عضله پیریفورمیس یک عضله کوچک است که در انتهای لگن (پشت گلوتاتوس مکسیموس) قرار دارد. این عضله از پایین ستون فقرات شروع و به سطح بالایی استخوان ران متصل می شود. وظیفه این عضله کمک به گردش لگن و چرخش پا به سمت بیرون ران است. این عضله اهمیت بسیار زیادی در بدن دارد زیرا در زیر عضله پیریفورمیس یک رشته عصب سیاتیک قرار گرفته است. عصب سیاتیک از لگن تا پایین پا ادامه می یابد و در طول مسیر خود به شاخه‌های زیادی تقسیم می‌شود. 

 

سندروم پیریفورمیس چیست؟

سندروم پیریفورمیس شرایطی است که در آن عضله پیریفورمیس باعث اسپاسم و درد در ناحیه لگن می شود. سندروم پیریفورمیس یک اختلال عصبی-عضلانی است و زمانی ایجاد می شود که عضله پیریفورمیس عصب سیاتیک را تحت فشار قرار دهد. درد این بیماری مشابه درد سیاتیک است و بیماران در پشت و داخل پا احساس درد، بی حسی و سوزش می کنند.

سندروم پریفیورمیس

بیشتر بخوانید: خواب رفتن پاها را جدی بگیرید! 

 

علت سندروم پیریفورمیس

علت دقیق سندروم پیریفورمیس ناشناخته است اما این بیماری بیشتر در زنان وجود دارد. مطالعات نشان داده است زنان 6 برابر مردان به سندروم پیریفورمیس دچار می شوند. سندروم پیریفورمیس یک بیماری غیر معمول است و تشخیص آن دشوار می باشد. برخی از مهمترین علتهای سندروم پیریفورمیس عبارتند از:

اسپاسم عضلانی در عضله لگن: این اسپاسم می تواند به علت تحریک در عضله پیریفورمیس یا تحریک ساختار مجاور مانند مفصل ساکرولیاک یا ران باشد.

انقباض عضله: انقباض ناشی از پاسخ به آسیب یا درد.

تورم عضله: تورم ناشی از هر نوع آسیب مثل ضربه و شکستگی .

غیر طبیعی بودن ستون فقرات: مانند بیماری اسکولیوز.

اختلاف طول پاها: زمانی که طول پاها متفاوت باشد احتمال بروز این سندروم بیشتر است.

سابقه جراحی لگن: لگن هایی که قبلا جراحی شده اند در برابر بیماری آسیب پذیرتر هستند.

ورزش های شدید: ورزش هایی که باعث ضربه به لگن می شوند می توانند موجب این بیماری شوند.

خونریزی در ناحیه عضله پیریفورمیس: هرگونه اختلال در این عضله می تواند عصب سیاتیک را تحریک و موجب سندروم شود.

پیچش ناگهانی لگن: در رفتگی و پیچش لگن باعث آسیب به عضله پیریفورمیس می شود.

یک یا ترکیبی از موارد بالا می توانند بر عضله پیریفورمیس (ایجاد درد لگن) و عصب سیاتیک مجاور (باعث درد، سوزنی شدن یا بی حسی در پشت ران، لگن یا پا) تاثیر بگذارند. 

 

علائم سندروم پیریفورمیس

افراد مبتلا به سندروم پیریفورمیس ممکن است علائم مختلفی را تجربه کنند. سندروم پیریفورمیس معمولا با درد، سوزش و یا بی حسی در لگن و باسن شروع می شود. این درد می تواند در طول عصب سیاتیک منتشر شود. این وضعیت عمدتا بر اساس علائم بیمار، با یک معاینه فیزیکی و پس از حذف سایر علل احتمالی درد بیمار تشخیص داده می شود. طبق تجربه، اغلب بیماران احساس درد شدید در پشت ران، لگن و پا را توصیف می کنند.

علائم معمولی سندروم پیریفورمیس می تواند شامل موارد زیر باشد:

• دردناک بودن نشستن روی صندلی ماشین
• احساس درد در ناحیه لگن هنگام دویدن
• درد لگن در بالا رفتن از پله و سطوح شیب دار
• احساس درد در نشستن به مدت طولانی
• کاهش دامنه حرکتی مفاصل
• درد هنگام عجابت مزاج

علائم سندروم پیریفورمیس اغلب پس از نشستن در مدت زمان طولانی و یا راه رفتن شدیدتر می شود و پس از دراز کشیدن به پشت بهتر می شود.

بیشتر بخوانید: آرتروز لگن (ساییدگی مفصل لگن) چیست + درمان آن

درد عضله پریفیورمیس

اگر علائم سندروم پیریفورمیس را در خود مشاهده می کنید می توانید با حضور در کلینیک فیزیوتراپی مهربان توسط کادری حرفه ای و متخصص ویزیت شوید. مرکز فیزیوتراپی مهربان مجهزترین کلینیک فیزیوتراپی غرب تهران، آماده ارائه انواع خدمات درمانی فیزیوتراپی به بیماران گرامی است. جهت کسب اطلاعات بیشتر با شماره 02126741456 تماس حاصل فرمایید.

 

عوامل ایجاد سندروم پیریفورمیس

هر کسی که برای مدت طولانی فعالیت های نشسته انجام می دهد در معرض خطر ابتلا به سندروم پیریفورمیس است:

مانند افرادی که در طول روز برای مدت طولانی در جلوی تلویزیون قرار می گیرند، یا افرادی که شغل آن ها به گونه ای است که باید دائم پشت کامپیوتر بنشینند. همچنین ورزشکارانی که زیاد زمین می خورند و لگن آن ها دائما تحت تنش و ضربه است. جالب است بدانید افرادی که کیف پول خود را در جیب عقب می گذارند و دائم روی آن می نشینند نیز در معرض این بیماری قرار دارند. به سندروم پیریفورمیس، سندروم کیف پول هم می گویند.

سندروم کیف پول

 

پیشگیری از سندروم پیریفورمیس

به طور کلی هیچ راه قابل اطمینانی برای جلوگیری از سندروم پیریفورمیس وجود ندارد. برای افرادی که این بیماری و یا دیگر مشکلات کمر را دارند، توصیه های استاندارد عبارتند از ورزش های خانگی و حرکات کششی، حمل نکردن کیف پول در جیب عقب، اجتناب از نشستن طولانی مدت.

اگرچه ورزش ممکن است گاهی باعث ایجاد سندروم پیریفورمیس شود اما ورزش منظم می تواند به کاهش خطر کمک کند. ماهیچه ها به ورزش نیاز دارند تا قوی و سالم بمانند. برای کمک به پیشگیری از آسیب های ناشی از سندروم پیریفورمیس ، می توانید موارد زیر را انجام دهید:

- گرم کردن و کشش قبل از تمرین
- شدت ورزشی که انجام می دهید را به تدریج افزایش دهید
- عدم بالا و پایین رفتن از تپه ها و یا سطوح ناهموار
- ننشستن طولانی مدت

اگر شما قبلا مبتلا به سندروم پیریفورمیس شده و درمان شده اید، احتمالا در معرض خطر عود مجدد قرار دارید. در این مورد فیزیوتراپی بسیار توصیه می شود. فیزیوتراپی می تواند از بازگشت بیماری و یا عود کردن آن جلوگیری کند.

بیشتر بخوانید: آشنایی با درد دنبالچه: علت، درمان و ورزش های مفید

چنانچه دچار سندروم پریفورمیس هستید می توانید با مراجعه به مراکز فیزیوتراپی برای دریافت یک برنامه درمانی جامع اقدام کنید. مرکز فیزیوتراپی مهربان بعنوان یکی از مجهزترین و بهترین فیزیوتراپی های غرب تهران، آماده ارائه خدمات تخصصی به شما عزیزان است. جهت کسب اطلاعات بیشتر با شماره 02126741456 تماس بگیرید.

 

درمان فیزیوتراپی سندروم پیریفورمیس

در حالیکه داروهای ضد درد، آرام بخش های عضلانی و داروهای ضد التهاب توصیه می شود، اما اصلی ترین و بهترین درمان سندروم پیریفورمیس، فیزیوتراپی و حرکات کششی است. این عارضه معمولا با استراحت و فیزیوتراپی کاملا درمان می شود.

ما در مرکز فیزیوتراپی دکتر مهربان با موفقیت بیماران مبتلا به سندروم پیریفورمیس را درمان می کنیم. اولین مرحله از روند درمان افرادی که از این بیماری رنج می برند یک معاینه جامع و گسترده توسط یک فیزیوتراپیست متخصص است. این معاینه شامل بررسی دقیق گام برداشتن بیمار، پاها، زانوها، مفاصل و عضلات ران و لگن می باشد. با این معاینه علت درد مشخص و عضلاتی که در پیشرفت سندروم پیریفورمیس نقش داشته اند شناسایی می شوند. در ادامه فیزیوتراپیست با توجه به پیشرفت بیماری یک یا چندین روش درمانی غیر تهاجمی را به کار می گیرد. هدف فیزیوتراپی حذف نشانه های بیماری از طریق یک برنامه سیستماتیک طراحی شده است. این برنامه برای افزایش دامنه حرکات مفاصل اطراف پیریفورمیس و بازیابی توان عضلات می باشد.

برخی از روش های درمانی مرکز فیزیوتراپی مهربان در ادامه توضیح داده شده است:

بهبود تحرک مفاصل ساکرویلیاک
مفاصل ساکرویلیاک اتصال میان استخوان مثلثی شکل و استخوان مسطح لگن است. التهاب و عملکرد بد این مفصل باعث ایجاد تنش بر عضله پیریفورمیس می شود. فیزیوتراپیست می تواند بهترین روش برای نشستن، راه رفتن، خوابیدن و فعالیت های روزانه را به گونه ای که کمترین فشار به مفاصل ساکرویلیاک وارد شود را به بیمار آموزش دهد.

تقویت رباط های مفصل ران
در این روش درمان، هدف عضلاتی هستند که به حرکت باسن به سمت خارج بدن کمک می کنند. قدرت عضلات برای حفظ تعادل و حفظ اندام تحتانی و کاهش درد و فشار بر عضله پیریفورمیس ضروری است. فیزیوتراپیست بر اساس توانایی بیمار ورزش هایی را برای تقویت عضلات به بیمار آموزش می دهد.

سرد و گرم کردن
سرد و گرم کردن عضلات پا و لگن می تواند باعث کاهش درد شود. بسته یخ را در یک حوله نازک قرار دهید تا بسته یخ به طور مستقیم پوست شما را لمس نکند. یخ را برای 15 تا 20 دقیقه نگه دارید. سپس از یک پد حرارتی در همان قسمت حدود 15 دقیقه استفاده کنید. سعی کنید این روش را هر چند ساعت یک بار برای کمک به تسکین درد انجام دهید.

ماساژ تراپی

ماساژتراپی

ماساژ تراپی یک درمان شناخته شده برای سندروم پیریفورمیس است که می تواند مقدار قابل توجهی از درد بیمار را کم کند. ماساژ درمانی دارای حداقل دو مزیت کلیدی در ارتباط با سندروم پیریفورمیس است:

- ماساژ، عضله پیریفورمیس را شل می کند. شل شدن عضله می تواند مانع اسپاسم و کاهش فشار بر عصب سياتيک شود.
- ماساژ باعث آزاد شدن اندورفین می شود که درد بیمار را تا حد زیادی کاهش می دهد.

الکتروتراپی
مفهوم استفاده از برق در بدن ممکن است دردناک باشد. با این حال بسیاری از افراد مبتلا به سندروم پیریفورمیس با روش الکتروتراپی احساس آرامش می کنند. تحریک الکتریکی به طور مستقیم می تواند انتقال سیگنال های درد در طول اعصاب را مسدود کند. علاوه بر این، تحریک الکتریکی باعث ترویج انتشار آندورفین ها و مسکن های طبیعی تولید شده توسط بدن می شود.

الکتروتراپی

درای نیدلینگ
درای نیدلینگ یکی از روش های مفید درمان است که فیزیوتراپیست می تواند برای کاهش درد استفاده کند. در این روش با آزاد کردن یا غیرفعال کردن تریگر پوینت ها یا نقاط ماشه ای لگن، دامنه حرکتی را افزایش داده و درد را کاهش می دهد. درای نیدلینگ تنش عضلانی پیریفورمیس را کاهش داده و باعث توان بخشی عضلات لگن بیمار می شود.

درای نیدلینگ

بیشتر بخوانید: آشنایی کامل با روش درای نیدلینگ 

 

ورزش و حرکات کششی برای عضلات پیریفورمیس

در ادامه بهترین حرکات کششی برای درمان سندروم پریفورمیس را مشاهده می کنید:

جمع کردن زانوها
ابتدا باید عضلات باسن و پیریفورمیس گرم شوند. درحالت خوابیده زانو ها را با دست بگیرید و کمی بکشید. 5 تا 30 ثانیه نگه دارید سپس به آرامی پا را رها کنید. این حرکت باعث کشش پشت و عضله پیریفورمیس می شود.

جمع کردن زانوها در درمان سندروم پیریفورمیس

خم کردن یک زانو
حرکت قبل را برای یک زانو انجام دهید. یکی از زانوها را به آرامی بکشید و پای دیگر را به صورت شکسته روی زمین قرار دهید. 5 تا 30 ثانیه نگه دارید سپس به آرامی پا را رها کنید. مقدار کشش عضله پیریفورمیس بستگی به میزان درد شما در لگن دارد. سعی کنید حرکت را بدون درد انجام دهید.

خم کردن یک زانو در درمان سندروم پیریفورمیس

زانو به اطراف
برای تشدید کشش عضله بیرونی لگن، سعی کنید هر دو زانو را به یک طرف ببرید. زانو ها را تا جایی که احساس می کنید چیزی در عضله اتفاق می افتد حرکت دهید. دقت شود که نباید احساس درد کنید. 5 تا 30 ثانیه صبر کنید، سپس به آرامی پاهایتان را به موقعیت اصلی بازگردانید.

زانو به اطراف در درمان سندروم پیریفورمیس

کشش به سبک یوگا
زانوی یکی از پاها را خم کرده و روی پای دیگر قرار دهید. دست مخالف را به سمت بالا برده و در امتداد بدن بکشید. قوز نکنید و دست و بدن را در یک راستا قرار دهید. سعی نکنید خیلی به خود فشار بیاورید. این حرکت برای تقویت مفاصل بسیار مفید می باشد. همچنین یکی از بهترین روش ها برای تقسیم مساوی وزن شما روی استخوان های لگن است.

کشش به سبک یوگا در درمان سندروم پیریفورمیس

درمان های ذکر شده تنها بخشی از توانمندی های فیزیوتراپی مهربان در درمان سندروم پیریفورمیس است. این مرکز با در اختیار داشتن تجهیزات روز دنیا می تواند بهترین روش های درمانی را به بیماران عزیز ارائه نماید. با مراجعه حضوری می توانید از تیم تخصصی ما مشاوره گرفته و درمان این بیماری را آغاز کنید. جهت کسب اطلاعات بیشتر با شماره 02126741456 تماس حاصل فرمایید.

 

نکته پایانی در مورد گرفتگی عضله پریفورمیس

با تشخیص سریع و درمان از طریق فیزیوتراپی می توان سندروم پیریفورمیس را کنترل و درمان کرد. با این حال، این بیماری ممکن است مزمن شود و اگر تشخیص و درمان به تأخیر بیفتد ممکن است نتایج ضعیف تری از طریق فیزیوتراپی به دست آید و شما مجبور به انجام جراحی روی این عضله شوید. در آخر توجه داشته باشید اگر قصد انجام حرکات کششی در منزل را دارید، توصیه می شود ابتدا تمرین ها را زیر نظر فیزیوتراپیست انجام دهید تا در صورت نیاز حرکات و تکنیک شما را اصلاح کند.

بیشتر بخوانید: علت و درمان گرفتگی عضلات

در پایان اگر سوالی در مورد این بیماری دارید می توانید آن را در قسمت نظرات زیر همین مقاله مطرح کنید. سوالات شما توسط فیزیوتراپیستهای مرکز پاسخ داده می شود. جهت دریافت پاسخ مجددا به همین صفحه مراجعه فرمایید.

بیشتر بخوانید...

ارسال سوال و دیدگاه

ساعت کاری فیزیوتراپی مهربان

ساعات مطب

صبح ها (همه روزه)
09:00 الی 13:00

عصرها (غیر از پنجشنبه ها)
16:00 الی 20:30


رزرو نوبت

021-26741456

0218 195 0991

 

علت درد و سوزش بین دو کتف چیست؟ درد وسط دو کتف - علت درد بین دو کتف پشت - درمان درد ستون فقرات بین دو کتف - درمان درد ستون فقرات بین دو کتف
علت های شایع بی حسی در پاها + درمان علت بی حسی در پاها چیست - چرا بی حسی در پاها را باید جدی بگیریم - آشنایی با درمان بیحسی پاها
درمان سر و گردن رو به جلو + بهترین حرکات اصلاحی سر و گردن به جلو - ناهنجاری شانه به جلو - پیشگیری از سر به جلو - تمرینهای اصلاحی برای سر به جلو