فیزیوتراپی مهربان
مرکز تخصصی فیزیوتراپی غرب تهران (سعادت آباد)

 

آدرس مرکز: تهران، سعادت آباد، سرو شرقی، کوچه رشادت، کوچه اقبال ملی، پلاک ۱، ساختمان فرهنگ، طبقه اول، واحد ۳

پوسچر بد چه عوارضی دارد و چگونه درمان می شود؟

عوارض پوسچر بد و درمان آن

اصطلاحا به وضعیت قرارگیری بدن پوسچر گفته می‌شود. پوسچر یا وضعیت بدن ایده آل در اصل، وضعیتی است که بدن در بهترین حالت ممکن باشد، به گونه‌ای که به هیچ یک از ساختارهای بدن بیش از حد فشار وارد نشود. چه در حالت نشسته یا ایستاده قرار گرفته باشیم، جاذبه زمین نیرویی را بر عضلات، رباط ها و مفاصل ما وارد می‌کند. اما بهتر است بررسی کنیم که پوسچر بد چه عوارضی را برای فرد به همراه دارد و چگونه درمان خواهد شد؟ برای دسترسی آسان به مقاله می توانید از فهرست زیر استفاده نمایید.


فهرست
پوسچر و نقش آن در سلامتی
دلایل پوسچر نامناسب
علائم و نشانه‌های پوسچر نامناسب
پیامدها و عوارض پوسچر بد چیست؟
تشخیص پوسچر بد
فیزیوتراپی و تمرین درمانی پوسچر نامناسب
سخن پایانی 

 

پوسچر و نقش آن در سلامتی

پوسچر نامناسب یا همان وضعیت نامناسب بدن عوارضی را برای بدن به همراه خواهد داشت که اصطلاحا به آن تنش وضعیتی گفته می‌شود. استخوان‌ها، بافت‌ها و ماهیچه‌های نرم به عنوان یک بافت در برابر فشارهای استاتیک و مداوم واکنش نشان می‌دهند. قرار گیری در وضعیت نامناسب بدن، فعالیت جریان خون را محدود کرده و تعادل شیمیایی عضله را بر هم می‌زند و در نهایت موجب خستگی و گرفتگی ماهیچه‌ ها خواهد شد.
در چنین مواقعی شخص احساس ناراحتی و درد و یا حتی احساس خستگی مفرط عضلات خواهد داشت، اما خبر خوب این است که با وضعیت تغییر بدنی به سرعت به قابل بازگشت است.

بیشتر بخوانید: چگونه از شر گرفتگی عضلات رها شویم؟ 

 

دلایل پوسچر نامناسب

برخی از علت‌های که باعث ایجاد پوسچر بد خواهد شد، عبارتند از:

• کار و یا فعالیت بیش از حد
• فشار عضلات
• آسیب و یا اختلال سیستم عصبی مرکزی
• تکرار یک فعالیت روزمره یا ماندن در یک وضعیت بدنی
• اختلال در عملکرد مفاصل

دلایل پوسچر نامناسب

اگر در اکثر مواقع بدن شما در وضعیت نامناسب است و دچار پوسچر بد شده‌اید، متخصصان مرکز فیزوتراپی مهربان، تمرینات فیزوتراپی و حرکات اصلاحی مناسب را به شما ارائه می‌کنند. جهت کسب اطلاعات بیشتر با شماره 02126741456 تماس حاصل فرمایید. 

 

علائم و نشانه‌های پوسچر نامناسب

تحقیقات نشان داده است که پوسچر مناسب عملکرد ذهنی و سلامت فرد را بهبود خواهد بخشید. پوسچر نامناسب مانند هر عارضه‌ای با علائم و شنانه‌هایی همراه است که برخی از مهمترین این علائم به شرح زیر است:

• زانوها هنگام ایستادن یا راه رفتن خم می‌شوند.
• کمردرد مزمن
• بدن دردهای شدید و آزار دهنده
• خستگی عضلانی
• سردرد

بیشتر بخوانید: بهترین درمان برای دررفتگی مفاصل 

 

پیامدها و عوارض پوسچر بد چیست؟

وضعیت صحیح بدن کمترین فشار را روی عضلات و مفاصل شما ایجاد می‌کند و پوسچر نامناسب باعث ایجاد فشار عضلانی و همچنین کمردرد، درد مفاصل و کاهش گردش خون می‌شود، حتی در برخی از موارد می‌تواند منجر به مشکلات تنفسی و خستگی شود.

پوسچر بد هم در کوتاه مدت و هم در بلند مدت عوارض و خطراتی را برای افراد به دنبال خواهد داشت. این پیامدها در کوتاه مدت قابل بازگشت هستند و با استراحت یا تغییر فعالیت از بین می‎روند. برخی از عوارض و پیامدهای این عارضه در کوتاه مدت عبارتند از:

• حواس پرتی و عدم تمرکز
• افزایش خطا و کاهش بازدهی کار

همان طور که اشاره شد، اگر این وضعیت تنشی ادامه پیدا کند، حتما دیگر با استراحت و تغییر فعالیت این پیامدها از بین نخواهد رفت و فرد با یک بیماری روبرو مواجهه است. پوسچر بد یا نامطلوب منجر به خستگی، درد و فشار وضعیتی خواهد شد به گونه‌ای که ممکن است فرد را مجبور کند به طور کلی دست از کار بکشید و به استراحت بپردازد. 

عوارض پوسچر بد

 

تشخیص پوسچر بد

اگر هنگام ایستادن و یا نشستن با عوارضی گفته شده روبرو هستید، بهتر است حتما از چندین روش مختلف برای تشخیص پوسچر نامناسب مطلع شوید:

بررسی وضعیت بدنی از جلو
برای اینکه تشخیص دهید وضعیت بدنی شما نامناسب است، روبروی یک آیینه قدی بایستد و با دقت موارد زیر را چک کنید:
نگاه کنید که آیا شانه‌های شما در یک سطح است؟ سرتان صاف است؟ دو طرف باسن شما هم سطح است؟ دو زانوی شما در یک جهت و به سمت روبرو هستند؟ مچ پاها صاف است؟ (دچار افتادگی مچ پا نشده باشید!)

تست نقاط مختلف بدن
اگر به عضلات گردن، سینه، باسن و شانه‌ها فشاری وارد کنید و احساس درد خفیف یا شدید داشته باشید، به این معنا است که به این عضلات استرس بیش از حد وارد شده است و شما دچار پوسچر بد هستید.

تست کنار دیوار ایستادن
سعی کنید در حالت ایستاده به دیوار تکیه دهید، باسن خود را به دیوار تکیه دهید و پانه پاهای شما حدود 15 سانتی متر باید با دیوار فاصله داشته باشد. در این وضعیت باید گردن و کمر شما حدود 3 الی 5 سانتی متر از دیوار فاصله داشته باشد که اگر اینگونه باشد نشان دهنده انحنای نرمال در ستون فقرات شما است، در غیر این صورت شما دچار انحراف جانبی ستون فقرات و پوسچر بد شده‌اید. 

تشخیص پوسچر بد با تست کنار دیوار ایستادن

 

فیزیوتراپی و تمرین درمانی پوسچر نامناسب

اولین قدم برای پوسچر مناسب این است که از وضعیت خودتان آگاه باشید. ما اغلب در طول روز به فعالیت های مختلف مشغول هستیم و فراموش می‌کنیم وضعیت بدن خود را بررسی کنیم.

عادات و تمرین های درمانی زیر به شما یاد می‌دهد که وضعیت بدن خود را در طول مرتب مورد بررسی قرار دهید. (توجه کنید که چگونه ایستاده‌اید، نشسته‌اید و یا اینکه راه می روید.) هر وقت متوجه شدید که پشت و شانه های خود ناهماهنگ است و با درد خفیف یا شدید همراه است، وضعیت بدنی خود را تغییر دهید.

ورزش درمانی و حرکات اصلاحی در فیزیوتراپی می‌توانند به شما در قرار گرفتن وضعیت مناسب بدن و رهایی از پوسچر نامناسب کمک شایانی کند. تمرین درمانی‌های مختلفی در این زمینه وجود دارد و فیزیوتراپیست با بررسی وضعیت بدنی‌ فرد و نوع پوسچر، تمرینات مختلفی را تجویز خواهند کرد.

نحوه صحیح نشستن را انتخاب کنید
هنگام نشستن، این نکات را در نظر داشته باشید تا دچار پوسچر بد نشوید:

• مستقیم با شانه های خود بنشینید، به گونه‌ای که شانه‌های شما افتاده نباشد.
• هنگام نشستن بر روی صندلی، ارتفاع صندلی را انتخاب کنید که به شما امکان می‌دهد پای خود را محکم در کف زمین قرار دهید.
• زانوها را در سطح هماهنگ یا کمی بالاتر از باسن خود نگه دارید.
• به موقعیت سر خود توجه کنید. سر خود را صاف نگه دارید اجازه ندهید که سر و چانه شما به سمت پایین باشد.

کمی جا به جا شوید!
ماندن طولانی مدت در یک وضعیت، چه نشستن یا ایستادن، برای مدت طولانی می‌تواند باعث ایجاد فشار عضلات، ناراحتی و خستگی شود. برای جلوگیری از درد و خستگی عضلات، سعی کنید کمی بدن خود را به اطراف بچرخانید. حداقل برای چند دقیقه هم که شده از صندلی خود بلند شوید و کمی قدم بزنید. اگر فراموش می‌کنید و سرگرم کار هستید، می‌توانید زنگ هشدار تلفن همراه خود تنظیم کنید تا به شما یادآوری کند که بلند شوید و حرکت کنید.

تمرین Wall slide
اگر برای مدتی طولانی در یک موقعیت نشسته‌اید، این تمرین راهی مناسب برای تنظیم مجدد بدن به نظر می‌رسد. همچنین ممکن است برای رفع گرفتگی در گردن و شانه‌های شما مفید باشد. برای تمرین زیر مراحل زیر را دنبال کنید:

• در مقابل یک دیوار بایستید. پاهای شما می‌تواند یک پا یا دو فاصله از دیوار فاصله داشته باشد تا به شما در تنظیم صحیح بدن خود کمک کند.
• زانوها را کمی خم نگه دارید.
• بازوهای خود را مستقیما بالای سر خود با قسمت پشتی دستان خود در برابر دیوار بکشید.
• ممکن است در ابتدا، برای بالا بردن بازوهای خود مشکل داشته باشید اما به آرامی می‌توانید این کار را انجام دهید.
• بازوها را تا جایی که می‌توانید بلند کنید و در حالی که بدن خود را بر روی دیوار فشرده نگه دارید.
• قفسه سینه خود باز کنید، هنگامی که بازوهای خود را به سمت شانه‌های خود می‌کشید، عضلات وسط پشت خود را فشار دهید. در طول حرکات پشتی دست‌ها، آرنج ها، شانه ها، ستون فقرات، باسن و سر را فشار دهید.
• سپس بازوهای خود را به سمت پایین بکشید تا کمی از ارتفاع شانه پایین بیایند.
• بهتر است این تمرین را به مدت 10 الی 12 بار تکرار کنید.

تمرین Wall slide در درمان فیزیوتراپی پوسچر نامناسب

حرکت ژست کودک
این تمرین ساده به کشش ستون فقرات شما کمک می‌کند. همچنین می‌تواند به کاهش تنش در کمر و همچنین گردن درد کمک کند.
برای انجام این تمرین:

• مطابق شکل، در این حالت قرار بگیرید.
• باسن خود را عقب نگه دارید و دست‌های خود را به سمت جلو بکشید. اگر ران‌های شما به طور کامل پایین نرود، می‌توانید از یک بالشت کمک بگیرید.
• به آرامی پیشانی خود را روی زمین بگذارید در حالی که بازوهای خود را در مقابل خود نگه دارید.
• آرام باشید و نفس عمیق بکشید.
• این وضعیت به مدت 5 دقیقه حفظ شود، به یاد داشته باشید که در تمام مدت تمرین نفس بکشید!

حرکت ژست کودک در درمان فیزیوتراپی پوسچر نامناسب

تمرین فشار تیغه شانه
این تمرین با تثبیت عضلات شانه و پشتی می‌تواند به بهبود وضعیت بدن شما کمک کند. همچنین می‌تواند به انعطاف پذیری عضلات سینه کمک کند.
برای انجام این تمرین:

• در حالت ایستاده قرار بگیرید.
• شانه های خود را کمی به طرف پایین و پایین بکشید، گویی که در حال تلاش برای لمس کردن تیغه‌های شانه خود هستید. تا زمانی که احساس درد ندارید، شانه های خود را به بالا و پایین حرکت دهید.
• بهتر است این تمرین را 10 بار تکرار کنید.

تمرین فشار تیغه شانه در درمان فیزیوتراپی پوسچر نامناسب

حرکت پلانک
عضلات اصلی شما شامل عضلات شکمی و عضلات اطراف لگن و کمر شما است.حرکت پلانکی یکی از بهترین تمرینات برای حفظ وضعیت مناسب بدن است و اگر دچار پوسچر بد باشید، به شما کمک زیادی خواهد کرد. این تمرین همچنین می‌تواند در رفع درد و گرفتگی عضلات از نشستن یا ایستادن نادرست، کمک کند.
برای انجام این حرکت:

• آرنج مستقیما در موازات شانه روی زمین قرار گیرد تا با زمین زاویه ۹۰ درجه تشکیل شود.
• پشت شما باید وضعیتی کاملا صاف داشته باشد و ستون فقرات در حالت خنثی قرار بگیرد. (به هیچ وجه باسن نباید در حالت خمیده قرار بگیرد.)
• این وضعیت را به مدت ۳۰ ثانیه حفظ کنید و سپس رها کنید. (البته بعد از تمرینات زیاد حتی تا یک دقیقه هم می‌توان این تمرین را انجام داد.)

حرکت پل
حرکت پل یکی دیگر از تمرینات موثر در تقویت و بهبود وضعیت بدنی است
برای انجام این تمرین:

• مطالبق تصویر زیر، با خم شدن زانوها روی پشت خود دراز بکشید، پاها را روی زمین صاف کنید، و بازوها را کمی به سمت داخل شکم بکشید، کف دست را روی زمین قرار دهید.
• ماهیچه های اصلی خود را محکم کنید، باسن خود را از کف زمین بلند کنید تا زانوها مطابق با شانه‌های شما باشند.
• به مدت 30 ثانیه این وضعیت را حفظ کنید و سپس باسن خود را پایین بیاورید.
• بهتر است 5 تا 8 بار این حرکت را تکرار کنید. 

حرکت پل در درمان فیزیوتراپی پوسچر نامناسب

 

سخن پایانی

یکی از نکات مهم و کلیدی برای اینکه دچار وضعیت پوسچر بد این است که این است که مرتبا وضعیت خود را در منزل و در محیط کار بررسی کنید. (چه در حالت نشستن، چه ایستادن!) وزن خود را متعادل نگه دارید و در کنار بررسی وضعیت حرکتی بدن، انجام حرکات کششی و تمریناتی منظم کمک می‌کند تا عضلات قوی، انعطاف پذیر و بهتر بتوانند به شما در حفظ وضعیت خوب بدن کمک کنند. بهتر است دو الی سه بار در هفته تمرینات کششی انجام دهید تا انعطاف پذیری ماهیچه‌ها بیشتر شود.

در کلینیک فیزیوتراپی مهربان، فیزیوتراپیست های متخصص با شما کار می‌کنند تا بتوانید وضعیت بدنی خود را بهبود ببشخید و دردهای خود را کاهش دهید. برای دریافت اطلاعات بیشتر با شماره 02126741456 تماس بگیرید.

چنانچه سوالی در مورد پوسچر بد و راهکارهای درمانی آن دارید، در بخش کامنتهای زیر همین مقاله با ما در میان بگذارید. 

بیشتر بخوانید...

ارسال سوال و دیدگاه

ساعت کاری فیزیوتراپی مهربان

ساعات مطب

صبح ها (همه روزه)
09:00 الی 13:00

عصرها (غیر از پنجشنبه ها)
16:00 الی 20:30


رزرو نوبت

021-26741456

0218 195 0991

 

علت درد و سوزش بین دو کتف چیست؟ درد وسط دو کتف - علت درد بین دو کتف پشت - درمان درد ستون فقرات بین دو کتف - درمان درد ستون فقرات بین دو کتف
علت های شایع بی حسی در پاها + درمان علت بی حسی در پاها چیست - چرا بی حسی در پاها را باید جدی بگیریم - آشنایی با درمان بیحسی پاها
درمان سر و گردن رو به جلو + بهترین حرکات اصلاحی سر و گردن به جلو - ناهنجاری شانه به جلو - پیشگیری از سر به جلو - تمرینهای اصلاحی برای سر به جلو