فیزیوتراپی مهربان
مرکز تخصصی فیزیوتراپی غرب تهران (سعادت آباد)

 

آدرس مرکز: تهران، سعادت آباد، سرو شرقی، کوچه رشادت، کوچه اقبال ملی، پلاک ۱، ساختمان فرهنگ، طبقه اول، واحد ۳

افتادگی مچ پا: علائم - عوارض و درمان قطعی

علائم عوارض و درمان قطعی افتادگی مچ پا

اختلال در عملکرد عضلات جلوی ساق پا ممکن است باعث عارضه ای به نام افتادگی مچ پا شود. در این عارضه فرد نمی تواند پای خود را درست بلند کرد و انگشتان پا موقع راه رفتن به زمین برخورد می کند. این افراد مدل خاصی راه می روند و راه رفتن آنها شبیه بالا رفتن از پله است. این عارضه با درمان های فیزیوتراپی می تواند بهبود یابد. در مواردی هم این عارضه دائمی است اما راه حل هایی برای بهبود وضعیت زندگی بیمار وجود دارد. ما در این مقاله به علائم و عوارض افتادگی مچ پا و انواع درمان های آن خواهیم پرداخت. برای دسترسی آسان به مقاله می توانید از فهرست زیر استفاده نمایید.


فهرست
افتادگی مچ پا چیست؟
علائم افتادگی مچ پا
علت افتادگی مچ پا چیست؟
ارزیابی افتادگی مچ پا توسط فیزیوتراپیست
درمان افتادگی مچ پا با فیزیوتراپی
ورزش درمانی برای درمان افتادگی مچ پا
پشتیبان های خارجی در درمان افتادگی مچ پا
سخن پایانی 

 

افتادگی مچ پا چیست؟

افتادگی مچ پا زمانی اتفاق می افتد که عضله ای به نام درشت نِی جلویی که به بالا آمدن پا کمک می کند، نتواند به درستی عمل کند. مشخص ترین علامت افتادگی مچ پا این است که موقع راه رفتن، نوک پای خود را روی زمین می کشید. افتادگی مچ پا ممکن است توانایی شما را برای راه رفتن و حرکت به اطراف مختل کند. زیرا موقع راه رفتن وقتی که پایتان را به جلو حرکت می دهید، عضله‌ی درشت نِی جلویی باید منقبض شود تا بتوانید پای خود را بلند کنید. اما اگر این اتفاق نیفتد، دچار افتادگی مچ پا می شوید و این عارضه می تواند نحوه راه رفتن شما را تغییر دهد.

افتادگی مچ پا 

 

علائم افتادگی مچ پا

افتادگی مچ پا اغلب باعث ایجاد یک الگوی راه رفتن خاص به نام راه رفتن استپاژ (شبیه بالا رفتن از پله) می شود. این الگوی راه رفتن در افراد مبتلا به افتادگی مچ پا به راحتی قابل تشخیص است. در واقع، زمانی که به جلو قدم بر می دارید، پا و انگشتان آن به شدت به زمین برخورد می کنند. برای اینکه نوک انگشتان پا روی زمین نکشد، باسن و مفصل زانو را خیلی خم می‌کنید. این بالاتر بردن پا موقع راه رفتن باعث می شود راه رفتن شما شبیه بالا رفتن از پله به نظر برسد.

اگر چنین علائمی را در خود احساس کردید بهتر است تا قبل از پیشرفت بیماری به فیزیوتراپیست مراجعه کنید. شما هم می توانید از خدمات مرکز فیزیوتراپی مهربان به عنوان بهترین مرکز فیزیوتراپی در غرب تهران بهره مند شوید. جهت کسب اطلاعات بیشتر و دریافت وقت مشاوره با شماره 02126741456 تماس بگیرید. 

 

علت افتادگی مچ پا چیست؟

دلایل مختلفی برای بروز افتادگی مچ پا وجود دارند. گاهی اوقات، مشکلات سیستم عصبی مرکزی ممکن است باعث ضعف یا فلج عضله درشت نی جلویی شود. در موارد دیگر ممکن است آسیب دیدگی عصب های پا باعث افتادگی مچ پا شود. از مهمترین دلایل افتادگی مچ پا می توان به موارد زیر اشاره کرد:
• سکته مغزی
• سیاتیک

بیشتر بخوانید: آشنایی با درد سیاتیک + علائم، علت و درمان قطعی

• آسیب عصب پرونئال (یکی از شاخه‌های عصب سیاتیک)
• میلیت عرضی (یک عارضه عصبی در اثر التهاب در نخاع بدلیل عفونت، آسیب رشته های عصبی و ...)
• بیماری های عصبی مثل ام اس (MS) 

درد سیاتیک

 

ارزیابی افتادگی مچ پا توسط فیزیوتراپیست

در صورتی که به افتادگی مچ پا مبتلا هستید باید از درمان فیزیوتراپی برای درمان این وضعیت خود استفاده کنید. فیزیوتراپی می تواند خطر سقوط شما را موقع راه رفتن کاهش دهد. هدف اصلی از فیزیوتراپی در درمان افتادگی مچ پا ، بهبود عملکرد تحرک پا موقع راه رفتن شما است. فیزیوتراپیست ها در ابتدا افتادگی مچ پای شما را ارزیابی می کند. آنها در جلسه اول درباره وضعیت فعلی شما، ماهیت آسیب دیدگی، تاثیری که در زندگی شما داشته و مدت زمان ابتلا به این عارضه سوال می کنند. همچنین ممکن است برای ارزیابی عارضه‌ی شما آزمایش هایی انجام دهند؛ مثلا:

• دامنه حرکت پا و مچ پا (ROM)
• قدرت عضلات اندام تحتانی
• تحرک عملکردی
• سنجش نتایج عملکردی
• تعادل و حس عمقی

تشخیص افتادگی مچ پا 

 

درمان افتادگی مچ پا با فیزیوتراپی

هدف اصلی فیزیوتراپی در عارضه افتادگی مچ پا، بهبود راه رفتن و تحرک عملکردی شماست. فیزیوتراپیست پس از ارزیابی وضعیت شما می تواند بهترین روش درمان افتادگی مچ پا را برای بهبود وضعیت شما در نظر بگیرد.
فیزیوتراپیست شما ممکن است از روش تحریک الکتریکی عصبی- عضلانی (NMES) برای بهبود نحوه انقباض عضلات و بلند کردن پا استفاده کند. این نوع تحریک الکتریکی با منقبض کردن عضلات به صورت مصنوعی به آنها کمک می کند تا دوباره نحوه انقباض درست را یاد بگیرند. ورزش درمانی مربوط به مچ پا معمولا در طول درمان های NMES و بعد از آن انجام می شود. 

 

ورزش درمانی برای درمان افتادگی مچ پا

تمرین درمانی های مختلفی برای بهبود افتادگی مچ پا وجود دارد. انجام تمرینات ورزشی با تمرکز خاص روی عضله‌ی درشت نِی جلویی برای تقویت قدرت مچ پای شما ضروری است. اگر افتادگی مچ پا در اثر فشرده شدن عصب سیاتیک ایجاد شده باشد، ممکن است تمرین های ورزشی مربوط به کمر با هدف برطرف کردن این فشار برای بازیابی عملکرد طبیعی عضله‌ی درشت نِی جلویی تجویز شود.

اگر عضله عضله‌ی درشت نِی جلویی نتواند مچ پای شما را خم کند، عضله ساق پا ممکن است شما سفت شود. می توانید با انجام تمرینات کششی عضله ساق پا از سفت شدن آن جلوگیری کنید. افتادگی مچ پا ممکن است تعادل شما را نیز تحت تاثیر قرار دهد. در این صورت انجام تمرینات تعادلی برایتان تجویز می شود. استفاده از تخته BAPS نیز می تواند به بهبود تعادل و حس عمقی عضلات پای شما کمک کند.

فیزیوتراپی با ورزش درمانی

اگر شما هم عارضه افتادگی مچ پا دارید می توانید از خدمات مرکز فیزیوتراپی مهربان بهره مند شوید. مرکز فیزیوتراپی مهربان در غرب تهران آماده ارائه خدمات به بیماران عزیز است. جهت کسب اطلاعات بیشتر و دریافت وقت مشاوره با شماره 02126741456 تماس بگیرید. 

 

پشتیبان های خارجی در درمان افتادگی مچ پا

در طول جلسات فیزیوتراپی، فیزیوتراپیست به شما کمک می کند توانایی بلند کردن پای خود را افزایش دهید. یکی از روش های مورد استفاده برای بلند کردن پای شما هنگام راه رفتن، استفاده از یک باند الاستیک (کش مانند) دور ساق و پا است. زمانی که راه می روید باند الاستیک کشیده شده و هنگامی که به جلو قدم بر می دارید پایتان را به سمت بالا می کشد. هرچند استفاده از باند الاستیک یک راه حل موقتی برای افتادگی مچ پا است اما می تواند به عادی سازی الگوی راه رفتن در مراحل اولیه توانبخشی کمک کند. به علاوه باند الاستیک اجازه نمی دهد که بیمار به الگوی راه رفتن استپاژ عادت کند.

فیزیوتراپیست طی مراحل توانبخشی، شما را مورد ارزیابی قرار داده و پیشرفت تان را می سنجد. گاهی اوقات، افتادگی مچ پا به کندی خوب می شود بنابراین باید صبور باشید. گاهی نیز افتادگی مچ پا یک وضعیت دائمی است و باید از یک بریس به نام ارتز کف پا- مچ پا (AFO) که به بلند کردن پا هنگام راه رفتن کمک می کند استفاده کنید. برای انتخاب بهترین ارتز حتما از فیزیوتراپیست تان کمک بگیرید. 

 

سخن پایانی

افتادگی مچ پا تجربه خوبی نیست و برای بازگشت کامل به فعالیت طبیعی به مراقبت نیاز دارد. در صورتی که به این عارضه مبتلا هستید باید از درمان فیزیوتراپی برای رفع مشکل خود کمک بگیرید. با پیگیری درمان های فیزیوتراپی شانس شما برای بهبودی کامل به حداکثر رسیده و سریعتر می توانید به سطح عملکردی قبلی خود برگردید. فیزیوتراپیست علاوه بر تقویت ماهیچه های پا به شما کمک می کند تعادل تان نیز تقویت شود و اگر این عارضه یک وضعیت دائمی باشد، بهترین بریس را برایتان تجویز می کند.

امیدواریم در این مقاله به سوالات شما در مورد افتادگی مچ پا پاسخ داده باشیم. اگر سوال دیگری در این مورد دارید، می توانید در بخش نظرات زیر مقاله آن را مطرح کنید. برای دیدن جواب سوالتان به همین صفحه مراجعه کنید.

بیشتر بخوانید...

ارسال سوال و دیدگاه

ساعت کاری فیزیوتراپی مهربان

ساعات مطب

صبح ها (همه روزه)
09:00 الی 13:00

عصرها (غیر از پنجشنبه ها)
16:00 الی 20:30


رزرو نوبت

021-26741456

0218 195 0991

 

علت درد و سوزش بین دو کتف چیست؟ درد وسط دو کتف - علت درد بین دو کتف پشت - درمان درد ستون فقرات بین دو کتف - درمان درد ستون فقرات بین دو کتف
علت های شایع بی حسی در پاها + درمان علت بی حسی در پاها چیست - چرا بی حسی در پاها را باید جدی بگیریم - آشنایی با درمان بیحسی پاها
درمان سر و گردن رو به جلو + بهترین حرکات اصلاحی سر و گردن به جلو - ناهنجاری شانه به جلو - پیشگیری از سر به جلو - تمرینهای اصلاحی برای سر به جلو