فیزیوتراپی مهربان
مرکز تخصصی فیزیوتراپی غرب تهران (سعادت آباد)

 

آدرس مرکز: تهران، سعادت آباد، سرو شرقی، کوچه رشادت، کوچه اقبال ملی، پلاک ۱، ساختمان فرهنگ، طبقه اول، واحد ۳

همه چیز درباره علائم فیبرومیالژیا

همه چیز درباره فیبرومیالژیا

فیبرومیالژیا نوعی بیماری رایج و مزمن است که موجب بدن درد و ناراحتی های روانی می شود. علائم فیبرومیالژیا را ممکن است با علائم التهاب مفاصل اشتباه گرفت. با این وجود، برخلاف بیماری التهاب مفاصل، منجر به التهاب و آسیب به مفاصل و عضلات نمی شود. در این مقاله درباره علائم بیماری فیبرومیالژیا، روش های تشخیص آن، علت به وجود آمدن فیبرومیالژیا و عوامل افزایش دهنده خطر ابتلا به فیبرومیالژیا صحبت می کنیم. شما می توانید جهت دسترسی سریعتر به بخشهای مختلف مقاله از فهرست زیر کمک بگیرید.


فهرست
فیبرومیالژیا چیست؟
علائم فیبرومیالژیا
نقاط حساس یا تریگر پوینت ها چه هستند؟
علت ابتلا به فیبرومیالژیا
تشخیص فیبرومیالژیا 

 

فیبرومیالژیا چیست؟

فیبرومیالژیا نوع اختلال مزمن و درازمدت است که نشانه اصلی آن درد منتشر در عضلات و استخوان ها و خستگی عمومی است. این دست علائم، سابژکتیو هستند بدین معنی که توسط آزمایشات و معاینات قابل تایید و سنجش نیستند. به دلیل سابژکتیو بودن بیماری فیبرومیالژیا و مشخص نبودن دلیل آن، فیبرومیالژیا اغلب با بیماری های دیگر اشتباه گرفته می شود.

افراد مبتلا به این بیماری، در خطر ابتلا به افسردگی هستند که ناشی از پذیرش و کنار آمدن با علائم دردناک این بیماری است. 

 

علائم فیبرومیالژیا

فیبرومیالژیا اغلب با حساس بودن به لمس نواحی از بدن شناخته می شود که به این نواحی تریگر پوینت گفته می شود. لمس این نواحی در بدن یا اعمال کوچکترین فشاری موجب درد می شود.

امروزه دیگر این نواحی به ندرت برای تشخیص فیبرومیالژیا به کار می روند. در عوض معمولا به عوان روشی برای حذف کردن دیگر بیماری های مشابه استفاده می شود. پزشکان از ترکیبی از علائم و احتمالا برخی معاینات برای کمک به تشخیص استفاده می کنند.

درد ایجاد شده توسط این نقاط حساس یا تریگر پوینت ها را می توان به عنوان درد مسنجمی توصیف کرد که بسیاری از نواحی بدن را تحت تاثیر قرار می دهد. اگر برای حداقل سه ماه دردی را به طور مداوم احساس می کنید، پزشکان ممکن است آن را علامت فیبرومیالژیا در نظر بگیرند.

افراد مبتلا به اختلال فیبرومیالژیا معمولا علائم زیر را تجربه می کنند:

• خستگی
• مشکل در خوابیدن
• خوابیدن برای مدت طولانی بدون احساس در رفتن خستگی و استراحت
• سردرد
• افسردگی
• اضطراب
• ناتوانی در تمرکز یا دشواری در حفط توجه
• درد یا تیر کشیدن ناحیه پایین شکم

این علائم ممکن است نتیجه واکنش مغز و اعصاب به سیگنال های درد باشند یا ممکن است ناشی از عدم توازن شیمیایی در مغز باشد.

علائم فیبرومیالژیا

چنانچه شما هم دچار فیبرومیالژیا شده‌اید یا احتمال ابتلا به این بیماری را می دهید، می‌توانید از متخصصان مرکز فیزیوتراپی مهربان مشاوره بگیرید. مرکز فیزیوتراپی مهربان با در اختیار داشتن تیمی تخصصی و جدیدترین دستگاه‌های روز دنیا هم ‌اکنون به‌عنوان مجهزترین فیزیوتراپی غرب تهران آماده ارائه خدمات تخصصی فیزیوتراپی به شما همشهریان عزیز است. جهت کسب اطلاعات بیشتر با شماره 02126741456 تماس حاصل فرمایید.

 

نقاط حساس یا تریگر پوینت ها چه هستند؟

پیش از این تشخیص فیبرومیالژیا زمانی تایید می شد که فرد دچار درد منتشر و حساسیت به لمس در حداقل 11 نقطه از 18 نقطه حساس یا تریگر پیونت بود. پزشک با فشار دادن این نقاط می فهمید که کدامیک دردناک هستند.

تریگر پوینت های رایج شامل موارد زیر هستند:

• پشت سر
• بالای شانه ها
• بالای سینه
• ران ها
• زانوان
• بیرون آرنج ها

دیگر تریگر پوینت ها تایید کننده تشخیص فیبرومیالژیا نیستند. در عوض پزشک هنگامی تشخیص فیبرومیالژیا را تایید می کند که درد منتشر برای سه ماه وجود داشته باشد و هیچ بیماری قابل تشخیص دیگری علت درد نباشد. 

بیشتر بخوانید: ورزشهای مفید برای فیبرومیالژیا 

 

علت ابتلا به فیبرومیالژیا

محققان پزشکی و پزشک ها دلیل دقیق ابتلا به فیبرومیالژیا را نمی دانند. با این وجود، با کمک ده ها سال تحقیق، به درک عواملی رسیده اند که همگی با هم به احتمال زیاد منجر به این بیماری می شوند.
این عوامل شامل موارد زیر هستند:

• عفونت: بیماری قبلی می تواند منجر به فیبرومیالژیا شود یا علائم آن را بدتر کند.

• ژنتیک: فیبرومیالژیا اغلب ارثی است. اگر فردی در خانواده شما مبتلا به این بیماری باشد، ریسک ابتلای شما به این بیماری بیشتر است. محققان تصور می کنند که جهش های ژنتیکی خاصی می توانند در ایجاد این بیماری نقش داشته باشند. البته این ژن ها هنوز شناسایی شده اند.

• تروما یا آسیب جسمی یا روحی: افرادی که دچار آسیب روحی یا روانی شدید می شوند ممکن است مبتلا به فیبرومیالژیا شوند. این بیماری با اختلال استرسی پس از آسیب روانی مرتبط است.

• استرس: همانند تروما، استرس می تواند اثرات زیادی بر بدن شما داشته باشد که این اثرات ماه ها یا حتی سال ها ممکن است به طول بینجامند. استرس منجر به اختلالات هورمونی می شود که می توانند منجر به فیبرومیالژیا شوند.

پزشکان هنوز به درستی عواملی که منجر می شوند افراد دچار درد منتشر و مزمن در این بیماری شوند را درک نمی کنند. برخی این نظریه را دارند که ممکن است مغز آستانه تحمل درد را پایین می آورد. دردی که قبلا زیاد نبوده است در بلند مدت دردناک و غیرقابل تحمل می شود. همچنین ممکن است این بیماری بخاطر سندروم درد میوفاسیال گردن باشد.

نظریه دیگری بیان می کند که اعصاب و گیرنده های درون بدن به تحریک و برانخیتگی حساس تر می شوند که بدین معنی است که به سیگنال های درد، واکنش زیاده از حدی نشان می دهند و منجر به درد زیاد و غیر ضروری می شوند. 

 

تشخیص فیبرومیالژیا

تایید بیماری فیبرومیالژیا زمان بر است زیرا علائم این بیماری شبیه بیماری های دیگر زیادی از جمله پر کاری تیروئید است. با توجه به این مورد برای تشخیص و درمان فیبرومیالژیا باید نزد دکتر خوب برای درمان آن بروید. پزشک پیش از تایید تشخیص فیبرومیالژیا، بیماری های دیگر باید کنار گذاشته شوند.

هیچ تست آزمایشگاهی برای تایید تشخیص فیبرومیالژیا وجود ندارد که بتواند منجر به تشخیص اشتباه یا با تاخیر فیبرومیالژیا شود.

سه معیار کلی برای تشخیص فیبرومیالژیا وجود دارد:

1. وجود درد در طی هفته گذشته در میان 19 بخش بدن به علاوه خستگی، خواب ناکافی یا مشکلات شناختی
2. علائم درد و ناراحتی که حداقل سه ماه ادامه دار هستند
3. عدم وجود بیماری ای که منشا این علائم باشد.

معیارهای تشخیص فیبرومیالژیا

پیش از این، تنها تریگر پوینت ها برای تایید تشخیص فیبرومیالژیا به کار می رفتند اما دیگر این روش برای تشخیص فیبرومیالژیا توصیه نمی شود. در مقالات بعدی به درمان قطعی فیبرومیالژیا می پردازیم.

بیشتر بخوانید: درمان قطعی فیبرومیالژیا

چنانچه شما یا یکی از نزدیکانتان دچار فیبرومیالژیا شده اید یا احتمال ابتلا به آن را می دهید، می توانید جهت دریافت وقت مشاوره و معاینه با شماره 02126741456 تماس بگیرید. فیزیوتراپی مهربان آماده ارائه خدمات با مجهزترین دستگاه ها و پیشرفته ترین متد روز دنیا به شما عزیزان است.

اگر با خواندن این مقاله هنوز سوال یا ابهامی در رابطه با این بیماری داشتید در بخش نظرات زیر همین مقاله از ما بپرسید. پاسخگوی سوالات شما عزیزان هستیم برای دریافت جواب به همین صفحه بازگردید.

بیشتر بخوانید...

ارسال سوال و دیدگاه

ساعت کاری فیزیوتراپی مهربان

ساعات مطب

صبح ها (همه روزه)
09:00 الی 13:00

عصرها (غیر از پنجشنبه ها)
16:00 الی 20:30


رزرو نوبت

021-26741456

0218 195 0991

 

علت درد و سوزش بین دو کتف چیست؟ درد وسط دو کتف - علت درد بین دو کتف پشت - درمان درد ستون فقرات بین دو کتف - درمان درد ستون فقرات بین دو کتف
علت های شایع بی حسی در پاها + درمان علت بی حسی در پاها چیست - چرا بی حسی در پاها را باید جدی بگیریم - آشنایی با درمان بیحسی پاها
درمان سر و گردن رو به جلو + بهترین حرکات اصلاحی سر و گردن به جلو - ناهنجاری شانه به جلو - پیشگیری از سر به جلو - تمرینهای اصلاحی برای سر به جلو