فیزیوتراپی مهربان
مرکز تخصصی فیزیوتراپی غرب تهران (سعادت آباد)

 

آدرس مرکز: تهران، سعادت آباد، سرو شرقی، کوچه رشادت، کوچه اقبال ملی، پلاک ۱، ساختمان فرهنگ، طبقه اول، واحد ۳

روش های تشخیص فیبرومیالژیا

روش های تشخیص فیبرومیالژیا

فیبرومیالژیا نوعی سندروم مزمن است که با دردهای جسمانی و اختلالات روانی همراه است. این بیماری در اغلب اوقات با بیماری های دیگری مانند آرتریت روماتوئید اشتباه گرفته می‌شود، چرا که باعث ایجاد درد در بافت نرم یا بافت همبندی می‌شود. در مقالاتی پیش از این به طور کامل در مورد فیبرومیالژیا و علائم آن صحبت کردیم، در این مقاله قرار است به روش‌های تشخیص فیبرومیالژیا بپردازیم. در ادامه با ما همراه باشید. برای دسترسی سریع به بخش های مختلف مقاله می توانید از فهرست زیر استفاده کنید.


فهرست
فیبرومیالژیا چیست؟
علت های ابتلا به فیبرومیالژیا
مراحل تشخیص فیبرومیالژیا
معیارهای تشخیص فیبرومیالژیا
تشخیص سایر شرایط
سخن آخر 

 

فیبرومیالژیا چیست؟

فیبرومیالژیا یک بیماری طولانی مدت است که نشانه اصلی آن درد در استخوان ها، عضلات و خستگی عمومی است. در بسیاری از موارد تشخیص این بیماری حتی برای پزشکان هم سخت است چرا که علائم آن شبیه بیماری‌های دیگر است. به این دلیل که آزمایش مشخصی برای تشخیص این بیماری وجود ندارد، معمولا فیبرومیالژیا به راحتی تشخیص داده نمی‌شود و البته عوامل مختلفی مانند ژنتیک می‌توانند در ایجاد آن نقش داشته باشند.

افراد مبتلا به این عارضه معمولا علائم زیر را تجربه می‌کنند:

• افسردگی و اضطراب
• سردرد
• مشکل در خوابیدن
• خستگی های طولانی مدت
• درد پایین شکم
• ناتوانی در تمرکز کردن 

 

علت های ابتلا به فیبرومیالژیا

علت ابتلا به فیبرومیالژیا به صورت دقیق مشخص نیست، ولی با این حال تحقیقاتی در این زمینه وجود دارند که نشان می‌دهند، موارد زیر می‌توانند احتمال ابتلا به این بیماری را افزایش دهند:

• ژنتیک
• عفونت
• تروما یا آسیب‌های جسمی و روحی
• استرس
• آرتریت روماتوئید یا سایر بیماری‌های خودایمنی مانند لوپوس

بیشتر بخوانید: دکتر خوب برای فیبرومیالژیا 

علت های ابتلا به فیبرومیالژیا

 

مراحل تشخیص فیبرومیالژیا

تشخیص بیماری فیبرومیالژیا زمانبر است، زیرا علائم آن با بیماری ‌های مختلفی از جمله آرتریت روماتوئید شبیه هستند. هیچ تست آزمایشگاهی برای تشخیص فیبرومیالژیا وجود ندارد و همین موضوع باعث می‌شود که در خیلی از موارد این بیماری یا به اشتباه تشخیص داده شود.

به طور کلی دو مرحله برای تشخیص بیماری فیبرومیالژیا توسط پزشک در نظر گرفته می‎شود:

• مرحله اول:
نکته مهم و کمک‌ کننده در مورد تشخیص این بیماری این است که پزشک از بیمار در مورد سوابق بیماری‌ های او و حتی خانواده‌‌اش سوال می‌پرسد. با اینکه آزمایش خاصی برای این عارضه وجود ندارد، اما انتظار می‌رود که پزشک با انجام آزمایش خون و ادرار میزان هورمون ‌های بیمار و وجود التهاب را بررسی کند. البته انجام آزمایش‌ اشعه ایکس هم از جمله آزمایش‌هایی است که ممکن است توسط پزشک برای تشخیص فیبرومیالژیا تجویز شود.

• مرحله دوم
اگر با انجام آزمایش ‌ها بیماری فیبرومیالژیا تشخیص داده نشود، پزشک در مورد میزان درد بر بدن بیمار و اینکه چه تاثیری بر زندگی روزمره او گذاشته است، دقیق‌تر خواهد شد. در این مرحله، معمولا روی دردهای نقاط خاصی از بدن، شدت درد و حتی مدت زمان درد تاکید می‌شود. فرد مراجعه کننده باید به صورت دقیق درد خود را توصیف کنید، از جمله اینکه کجای بدن درد دارد و اغلب چه زمانی درد اتفاق می‌افتد!

به کمک دو مرحله قبل، اگر پزشک احتمالا تشخیص دهد که دچار فیبرومیالژیا هستید، ابتدا باید سایر شرایطی را که می‌توانند باعث بروز علائم شما شوند رد کند. رد کردن سایر بیماری‌هایی که علائمی مشابه با سندروم فیبرومیالژیا دارند، باعث می‌شود که پزشکتان بتواند طور صد در صد این بیماری را تایید کند. این شرایط عبارتند از:

• سندرم خستگی مزمن (ME): سندروم خستگی مزمن نوعی بیماری است که باعث خستگی طولانی مدت می‌شود.

• آرتریت روماتوئید: وضعیتی که باعث درد و تورم در مفاصل خواهد شد.

• بیماری ام اس (MS): وضعیت سیستم عصبی مرکزی (مغز و نخاع) است که بر حرکت و تعادل افراد تأثیر می‌گذارد.

مراحل تشخیص فیبرومیالژیا

از آنجایی که تشخیص فیبرومیالژیا کار دشواری است، بهتر است حتما از پزشکان یا فیزیوتراپیست‌ هایی که در این زمینه تبحر کافی دارند، کمک بگیرید. پیشنهاد ما به شما این است که از متخصصان مرکز فیزیوتراپی مهربان مشاوره بگیرید. مرکز فیزیوتراپی مهربان با در اختیار داشتن تیمی تخصصی و جدیدترین دستگاه‌های روز دنیا هم ‌اکنون به‌عنوان مجهزترین فیزیوتراپی غرب تهران آماده ارائه خدمات تخصصی فیزیوتراپی به شما همشهریان عزیز است. جهت کسب اطلاعات بیشتر با شماره 02126741456 تماس حاصل فرمایید. 

 

معیارهای تشخیص فیبرومیالژیا

برای تشخیص فیبرومیالژیا، معیارهای خاصی باید در نظر گرفته شود. معمولا مهمترین معیارهایی که برای تشخیص این بیماری در نظر گرفته می‌شوند، عبارتند از:

• افراد مبتلا در 3 تا 6 ناحیه مختلف بدن خود درد شدید دارید و حتی ممکن است در 7 ناحیه یا بیشتر دردهای خفیف‌تری داشته باشند.
• علائم درد و ناراحتی که حداقل سه ماه ادامه دار هستند!
• عدم وجود بیماری های دیگری که منشاء این علائم باشند.

فیبرومیالژیا زمانی تایید می‌شود که دچار درد منتشر و حساسیت به لمس در حداقل 11 نقطه از 18 نقطه حساس یا تریگر پوینت باشد. پزشک با فشار دادن این نقاط می‌تواند بفهمد که کدامیک دردناک هستند. تریگر پوینت ها شامل موارد زیر هستند:

• پشت سر
• بیرون آرنج‌ها
• ران‌ها
• زانوها
• بالای شانه‌ها
• بالای سینه 

 

تشخیص سایر شرایط

به غیر از روش‌هایی که برای تشخیص فیبرومیالژیا در نظر گرفته می‌شود، در بعضی از موارد این بیماری با داشتن یکسری علائم خاص راحت‌تر تشخیص داده می‌شود:

• اگر در کنار سایر علائم فیبرومیالژیا، فرد علائمی مانند مانند افسردگی، اضطراب، یا سندروم روده تحریک پذیر (IBS) داشته باشد، لازم است برای تشخیص دقیق ‌تر، آزمایش‌های بیشتری انجام دهد.
• یکی از سرنخ های مهم برای تشخیص فیبرومیالژیا این است که افرادی که دچار این بیماری هستند، اغلب خسته از خواب بیدار می‌شوند، حتی اگر به اندازه کافی خوابیده باشند!
• در بعضی موارد، فیبرومیالژیا ممکن است به دلیل آسیب‌های روحی یا جسمانی مانند تصادف رانندگی باشد. به همین دلیل ممکن است پزشک از شما در مورد مسائل روحی و روانی که اخیرا برای شما اتفاق افتاده است، سوال بپرسد.
• از آنجایی که عوامل ژنتیکی در فیبرومیالژیا دخیل هستند، ممکن است پزشک از شما بپرسد که آیا سایر اعضای خانواده شما چنین علائمی را دارند یا خیر؟

بیشتر بخوانید: درمان قطعی فیبرومیالژیا 

تشخیص سایر شرایط فیبرومیالژیا

 

سخن آخر

مهمترین نکته در مورد تشخیص فیبرومیالژیا این است که باید پس از انجام آزمایش‌ها، علائم فرد به دقت بررسی شود. چرا که ممکن است خیلی از افراد دچار دردهای مزمن در نواحی مختلف باشند که با فیبرومیالژیا اشتباه گرفته می‌شوند. تشخیص این عارضه یک کار تخصصی است و باید حتما توسط فیزیوتراپیست و پزشک متبحر انجام شود. روش‌های تشخیص این بیماری می‌توانند به پزشک شما کمک کنند که بهترین گزینه درمانی را برایتان در نظر بگیرند. با کاهش استرس، خواب کافی، انجام ورزش‌های مفید برای فیبرومیالژیا و انجام تمرینات فیزیوتراپی، علائم این عارضه می‌توانند به شکل قابل توجهی بهبود یابند.

اگر شما هم علائم فیبرومیالژیا را دارید یا یا احتمال ابتلا به آن را می دهید، می توانید جهت دریافت وقت مشاوره و معاینه با شماره 02126741456 تماس بگیرید. فیزیوتراپی مهربان آماده ارائه خدمات با مجهزترین دستگاه ها و پیشرفته ترین متد روز دنیا به شما عزیزان است.

امیدواریم در این مقاله به سوالات شما پاسخ داده باشیم. با این حال اگر سوالی یا ابهامی در مورد این بیماری داشتید در بخش نظرات زیر همین مقاله از ما بپرسید. کارشناسان ما پاسخگوی سوالات شما عزیزان هستند. برای دریافت جواب به همین صفحه برگردید. 

بیشتر بخوانید...

ارسال سوال و دیدگاه

ساعت کاری فیزیوتراپی مهربان

ساعات مطب

صبح ها (همه روزه)
09:00 الی 13:00

عصرها (غیر از پنجشنبه ها)
16:00 الی 20:30


رزرو نوبت

021-26741456

0218 195 0991

 

علت درد و سوزش بین دو کتف چیست؟ درد وسط دو کتف - علت درد بین دو کتف پشت - درمان درد ستون فقرات بین دو کتف - درمان درد ستون فقرات بین دو کتف
علت های شایع بی حسی در پاها + درمان علت بی حسی در پاها چیست - چرا بی حسی در پاها را باید جدی بگیریم - آشنایی با درمان بیحسی پاها
درمان سر و گردن رو به جلو + بهترین حرکات اصلاحی سر و گردن به جلو - ناهنجاری شانه به جلو - پیشگیری از سر به جلو - تمرینهای اصلاحی برای سر به جلو