فیزیوتراپی مهربان
مرکز تخصصی فیزیوتراپی غرب تهران (سعادت آباد)

 

آدرس مرکز: تهران، سعادت آباد، سرو شرقی، کوچه رشادت، کوچه اقبال ملی، پلاک ۱، ساختمان فرهنگ، طبقه اول، واحد ۳

گرفتگی عضلات پا در خواب (علل، علائم و درمان)

گرفتگی عضلات پا در خواب

گرفتگیهای عضلات پا در شب، یا گرفتگیهای شبانۀ عضلات پا، رایج هستند و میتوانند به خاطر عدم فعالیت در طول روز، عضلات خسته، یا بیماری های خاصی رخ دهند. گرفتگی عضلات پا که به رگ به رگ شدن هم معروف است، اسپاسم های کنترل نشده در عضلات پا هستند که ممکن است دردناک باشند. این نوع گرفتگیها معمولا در عضلات پشت ساق پا اتفاق میافتند گرچه در رانها یا پا هم میتوانند رخ دهند.

بیشتر اوقات، کششهای ساده میتوانند به تسکین عضلات گرفته کمک کنند. درمانها و روشهای جلوگیری دیگری نیز وجود دارد که میتوان امتحان کرد. هر کسی که به طور منظم به گرفتگی عضلات پا مبتلا میشود باید حتما برای تشخیص علت به دکتر مراجعه کند. در این مقاله ما گرفتگی عضلات پا در خواب، علت درد ساق پا هنگام خواب، گرفتگی ناگهانی عضله ساق پا در خواب و علت درد ماهیچه پا در شب صحبت می کنیم. با ما همراه باشید.


فهرست
منظور از گرفتگی عضلات پا چیست؟
علل گرفتگی پا در خواب
درمانهای گرفتگی عضلات پا در خواب
فیزیوتراپی برای گرفتگی عضلات پا در خواب
پیشگیری از گرفتگی عضلات پا در خواب
برای گرفتگی عضلات پا در خواب چه زمانی باید به دکتر مراجعه کرد
نکات کلی درباره گرفتگی عضلات پا در خواب 

 

منظور از گرفتگی عضلات پا چیست؟

گرفتگی عضلات پا بیشتر از همه در عضلات ساق پا متداول هستند. تجربۀ گرفتگی عضلات پا در خواب نسبتا متداول است. تقریبا 60 درصد از بزرگسالان و 7 درصد از کودکان گرفتگی عضلات پا در خواب را تجربه می کنند. گرفتگی عضلات پا در واقع اسپاسمهای غیرارادی عضله در هر جایی از پا هستند، اگرچه در پشت ساق پا بیشتر رخ می دهند. عضله به طور غیرارادی منقبض میشود و موجب ناراحتی یا درد و سفتی در محل گرفتگی می شود. گرفتگیهای شبانۀ عضلات پا میتوانند به مشکلات دیگری نیز منجر شوند. این گرفتگیها میتواند خواب را مختل کنند و چرخۀ خواب فرد را بر هم بزنند، که باعث میشود فرد روز بعد احساس خستگی کند. گرفتگی عضلات پا میتواند به خواب رفتن را خیلی دشوار کند، و این مشکل میتواند به مرور زمان به مشکلاتی از جمله بیخوابی منجر شود.

گرفتگی عضلات پا در خواب

شاید گرفتگیهای شبانۀ عضلات پا را با سندروم پای بیقرار اشتباه بگیرید. با آنکه برخی منابع میگویند کمبود مواد معدنی و ویتامین باعث گرفتگی عضلات پا در خواب می شود، شواهد محدودی وجود دارد که این گفته حقیقت دارد. پژوهش ها نشان میدهند که مصرف مکمل های معدنی، از جمله کلسیم، منیزیم، سدیم یا ویتامین B-12، میتواند گرفتگی عضلات پا در خواب را در بیشتر افراد تسکین ببخشد.

 

علل گرفتگی پا در خواب

در ادامه به بحث درباره علل گرفتگی عضلات پا در خواب می پردازیم و همچنین به مواردی اشاره می کنیم که احتمال گرفتگی پا را در افراد افزایش می دهند.

عضلات خسته
به نظر می رسد که علت اصلی گرفتگی عضلات پا در خواب، خستگی عضله است. احتمال مبتلا شدن ورزشکاران به گرفتگی عضلات پا بعد از تمرینات سنگین بیشتر است. فشار بیش از حد، از جمله تمرین دادن بیش از حد عضلات برای مدت طولانی، میتواند موجب شود برخی افراد بعدا در طول روز بیشتر دچار گرفتگی عضلات شوند.

ایستادن در طول روز برای مدتی طولانی، که در بسیاری از مشاغل رایج است، میتوان عضلات را خسته کند. عضلات در طول روز خسته میشوند و احتمال بیشتری هست که بعدا در طی شب دچار گرفتگی شوند.

عدم فعالیت در طول روز
اگر شخصی برای دورههای زمانی طولانی در طول روز غیرفعال باشد بیشتر مستعد گرفتگی عضلات پا در خواب خواهد بود. یک نظریۀ دیگر این است که نشستن برای مدت طولانی، مثلا حین کار پشت میز، میتواند موجب شود عضلات به مرور زمان کوتاه شوند. این عدم فعالیت بدنی وقتی شخص عضلات خود را برای مدتی نکشد میتواند احتمال دچار شدن به گرفتگی عضلات را افزایش دهد، که این اتفاق در هنگام خواب رایج تر است.

کسی که عضلات خود را به طور منظم نمیکشد یا ورزش نمیکند، بیشتری دچار گرفتگی عضلات پا در خواب می شود. عضلات در افرادی که از نظر بدنی کمتر فعال هستند ممکن است کوتاهتر باشند، که این میتواند ریسک گرفتگی یا اسپاسم را افزایش دهد.

حالت بدن
نشستن یا دراز کشیدن به شیوۀ خاصی که حرکت یا جریان خون به پاها را محدود میکند، مثل قرار دادن یک پا روی پای دیگر یا به صورت چهار زانو، میتواند به گرفتگی عضلات منجر شود. بهتر است خوابیدن در حالتهای کشیده تر را امتحان کنید تا ببینید آیا این کار گرفتگی های عضلات پا در هنگام شب را کمتر میکند یا خیر.

پا روی پا انداختن

سن بالاتر
وقتی افراد مسنتر میشوند، احتمال آنکه به گرفتگیهای شبانۀ عضلات پا مبتلا شوند نیز بیشتر میشود. مطالعات نشان داده اند که بیش از 33 درصد از افراد بالای 50 سال دچار گرفتگیهای مزمن شبانۀ عضلات پا می شوند.

حاملگی
بین حاملگی و گرفتگی عضلات پا در خواب نیز میتواند ارتباطی وجود داشته باشد. این مسئله میتواند به خاطر نیازهایی غذایی بیشتر یا تغییرات هورمونی در بدن در طول بارداری باشد.

تاثیرات جانبی دارو
بسیاری از داروها گرفتگی عضلات را به عنوان یکی از عوارض جانبی خود مطرح میکنند که از این میان می توان به موارد زیر اشاره کرد:

• آیرون ساکروز وریدی
• ناپروکسین
• تریپاراتاید (فورتئنو)
• رالوکسیفن (اویستا)
• لوالبوترول (گزوپنکس)
• آلبوترول/ایپراتروپیوم (Combivent)
• استروژن کوژگه
• پرگابالین (لیریکا)

بیماری هایی که منجر به گرفتگی عضلات پا می شوند
برخی بیماری ها نیز میتوانند شخص را در خطر ابتلا به گرفتگیهای مزمن عضلات پا قرار دهند، از جمله:

• بیماریهای قلبی عروقی
• دیابت
• اختلال سوء مصرف الکل
• نارسایی کلیه
• نارسایی کبد
تنگی کانال نخاعی
صافی کف پا

کف پا صاف

• کم کاری تیروئید
آرتروز
• آسیب عصبی
• اختلالات عصبی

بیشتر بخوانید: از کشیدگی عضلات پا چه می دانید؟ 

 

درمانهای گرفتگی عضلات پا در خواب

درمان گرفتگی عضلات پا در خواب، در لحظه ای که رخ میدهد، میتواند به شخص کمک کند تا خواب راحت تری داشته باشد. برخی از راهکارهای درمان خانگی برای تسکین یافتن در همان لحظه شامل موارد زیر می باشد:

• کشیدن عضلات به آرامی
• ماساژ ناحیه با دست
• استفاده از یک فوم چرخشی برای ماساژ پا
• خم و صاف کردن پا برای کمک به کشش عضلات پشت پا
• گرم کردن محل گرفتگی

مصرف داروهای غیراستروئیدی ضد-التهابی (NSAIDs) از قبیل ایبوبروفن یا آسپرین به آرام کردن و تسکین گرفتگیها کمک نخواهند کرد چون گرفتگیها مربوط به التهاب نیستند. این داروها شاید به خلاصی از درد حاصل از گرفتگی کمک کنند اما گرفتگیها را تسکین نمیدهند.

در برخی موارد، دکترها داروهایی را برای درمان گرفتگیهای مزمن تجویز خواهند کرد، از جمله:

• گاباپنتین
• دیلتیازم
• وراپامیل
• اورفنادرین

برای بحث در مورد این داروها و هر گونه تاثیرات جانبی آنها باید با دکتر مشورت کرد.

ماساژ درمانی یکی از تکنیکهای فیزیوتراپی است که هدف آن آزادسازی عضلات و کاهش درد است. این روش به طور مکرر توسط فیزیوتراپیستها انجام می شود. شما هم چنانچه دچار گرفتگی و اسپاسم شدید عضلانی هستید می توانید از این روش برای غلبه بر درد استفاده کنید. جهت معاینه و کسب اطلاعات بیشتر با مرکز فیزیوتراپی مهربان به شماره 02126741456 تماس بگیرید.

 

فیزیوتراپی برای گرفتگی عضلات پا در خواب

گرفتگی عضلات در خواب دردناک است و آرامش فرد را در خواب به هم میریزد و معمولا هر بار گرفتگی حدود 10 دقیقه به طول می انجامد اما گاهی ممکن است درد عضله باقی بماند یا پس از به خواب رفتن مجدد، فرد دوباره در اثر گرفتگی عضلات از خواب بیدار شود یا حتی همان گرفتگی اولیه تا چند ساعت باقی بماند. روش های مدرن فیزیوتراپی می توانند به کاهش بازگشت گرفتگی عضلات در خواب کمک کنند. به علاوه فیزیوتراپی در درمان رگ به رگ شدن مچ پا کمک می کند. روش های کشش غیر فعال می توانند در کاهش عود مجدد گرفتگی پا در خواب کمک کننده باشند. حرکات کشش غیر فعال به حرکاتی گفته می شود که فرد وضعیتی خاص را با کمک سایر اندام بدن خود، فرد دیگر یا وسیله ای حفظ می کند مانند بالا آوردن ران و حفظ آن با کمک وسیله یا دست ها.

همچنین روش های ماساژ عمقی، تکارتراپی و درای نیدلینگ نیز می توانند به بهبود عملکرد عضله و رفع گرفتگی های آن کمک کنند. تکارتراپی نوعی درمان نوین است که جریان خون را در عضله افزایش می دهد و باعث کاهش گرفتگی های عضلانی می شود. درای نیدلینگ نیز به طور خاص بر روی گره های عضلانی تمرکز می کند.

ماساژ ساق پا

بیشتر بخوانید: درای نیدلینگ جیست و برای درمان چه مشکلاتی به کار می رود؟ 

 

پیشگیری از گرفتگی عضلات پا در خواب

پیشگیری از گرفتگی عضلات پا در بلند مدت میتواند بهترین گزینه برای برخی افراد باشد، اگرچه این کار همیشه امکانپذیر نیست.

تمرینات ورزشی ملایم: اگر در پایان روز کمی تمرینات سبک ورزشی انجام دهید کمتر دچار گرفتگی عضلات می شوید. این ورزشها میتواند شامل فعالیتهایی همچون پیادهروی یا گذراندن دقایقی روی یک دوچرخۀ ثابت قبل از خواب باشد.

نوشیدن آب زیاد: مایعات به انتقال مواد مغذی به عضلات و بردن مواد زائد کمک میکنند. نوشیدن مایعات، به خصوص آب، در سرتاسر روز میتواند با حفظ عملکرد خوب عضلهها، به پیشگیری از گرفتگیآنها کمک کند.

تغییر کفشها: برخی افراد ممکن است متوجه شوند که وقتی آنها کفشهای مناسب تری میپوشند گرفتگی کمتری دارند. هر کسی که نمی داند چه نوع کفشی برایش مناسب است، میتواند با یک پاپزشک مشورت کند. 

 

برای گرفتگی عضلات پا در خواب چه زمانی باید به دکتر مراجعه کرد

اگر گرفتگی عضلات پای یک شخص به دیگر عضلات گسترش یابد، باید به دکتر مراجعه کند. گرفتگیهای شبانۀ عضلات پا میتوانند بسیار ناراحتکننده باشند و موجب مشکلات خواب شوند. اگر شخصی آنها را به طور مکرر تجربه کند و روی روش زندگی روزمرۀ او تاثیر بگذارد، و اگر روشهای خانگی کمکی نکنند، باید با دکتر دربارۀ علل احتمالی و درمان آنها صحبت کند.

چنانچه شما هم دچار گرفتگی عضلات پا شده اید، می توانید از متخصصان مرکز فیزیوتراپی مهربان مشاوره بگیرید. مرکز فیزیوتراپی مهربان با در اختیار داشتن تیمی تخصصی و جدیدترین دستگاههای روز دنیا هم اکنون به عنوان مجهزترین فیزیوتراپی غرب تهران آماده ارائه خدمات تخصصی فیزیوتراپی به شما همشهریان عزیز است. جهت کسب اطلاعات بیشتر با شماره 02126741456 تماس حاصل فرمایید.

 

نکات کلی درباره گرفتگی عضلات پا در خواب

تجربۀ گرفتگیهای گاه و بیگاه عضلات پا در خواب امری طبیعی و نرمال است، و معمولا دلیلی برای نگرانی بی مورد نیست. درمانهای سادۀ خانگی میتوانند در لحظه کمک کنند از جمله: خم کردن پا، کشیدن پاها، یا ماساژ عضلۀ کشیده شده.

کسی که گرفتگیهای عضلات پا در خواب را به طور مکرر برای دوره های طولانی تجربه میکند باید برای تشخیص کامل به دکتر مراجعه کند. دکتر ممکن است دارو یا درمانهای دیگری برای مدیریت گرفتگیهای شبانۀ عضلات پا را تجویز کند و به شخص برای داشتن خوابی بهتر کمک کند.

در پایان اگر سوال یا ابهامی در مورد گرفتگی عضلات پا در خواب دارید می توانید آن را در قسمت نظرات زیر همین مقاله مطرح کنید. سوالات شما توسط فیزیوتراپیستهای مرکز پاسخ داده می شود. جهت دریافت پاسخ، مجددا به همین صفحه مراجعه فرمایید.

بیشتر بخوانید...

ارسال سوال و دیدگاه

ساعت کاری فیزیوتراپی مهربان

ساعات مطب

صبح ها (همه روزه)
09:00 الی 13:00

عصرها (غیر از پنجشنبه ها)
16:00 الی 20:30


رزرو نوبت

021-26741456

0218 195 0991

 

علت درد و سوزش بین دو کتف چیست؟ درد وسط دو کتف - علت درد بین دو کتف پشت - درمان درد ستون فقرات بین دو کتف - درمان درد ستون فقرات بین دو کتف
علت های شایع بی حسی در پاها + درمان علت بی حسی در پاها چیست - چرا بی حسی در پاها را باید جدی بگیریم - آشنایی با درمان بیحسی پاها
درمان سر و گردن رو به جلو + بهترین حرکات اصلاحی سر و گردن به جلو - ناهنجاری شانه به جلو - پیشگیری از سر به جلو - تمرینهای اصلاحی برای سر به جلو