فیزیوتراپی مهربان
مرکز تخصصی فیزیوتراپی غرب تهران (سعادت آباد)

 

آدرس مرکز: تهران، سعادت آباد، سرو شرقی، کوچه رشادت، کوچه اقبال ملی، پلاک ۱، ساختمان فرهنگ، طبقه اول، واحد ۳

تفاوتهای روماتیسم و آرتروز را بهتر بشناسیم

تفاوتهای روماتیسم و آرتروز

روماتیسم مفصلی و آرتروز هر دو از شایع ترین بیماری های آرتریت هستند. شباهت هایی بین این دو بیماری وجود دارد که باعث تشخیص اشتباه آن می شود. اما در حقیقت این دو بیماری کاملا متفاوتند و از روی تفاوت های آن، پزشکان می توانند نوع آرتریت شما را تشخیص دهند. در این مقاله سعی داریم به تفاوت روماتیسم و آرتروز بپردازیم. جهت دسترسی به بخش های مختلف مقاله می توانید از فهرست زیر استفاده کنید.


فهرست
آرتروز چیست؟
روماتیسم چیست؟
فرق علائم روماتیسم و آرتروز
تفاوت بین علل روماتیسم و آرتروز
تفاوت عوارض روماتیسم و آرتروز
تفاوت آرتروز و روماتیسم مفصلی در تشخیص
سوالات پر تکرار درباره آرتروز و رماتیسم مفصلی 

 

آرتروز چیست؟

استئوآرتریت یا آرتروز یک بیماری مفصلی است که باعث ایجاد سفتی و درد در مفاصل مختلف بدن می شود. آرتروز در نتیجه ی از بین رفتن غضروف دو سر استخوان در محل مفاصل و ساییده شدن استخوان ها ایجاد می شود. آرتروز در بین زنان شایع تر از مردان است و معمولا در سنین بالای 65 سال ایجاد می شود. 

 

روماتیسم چیست؟

روماتیسم مفصلی یا آرتریت روماتوئید یک بیماری خود ایمنی است که در آن سیستم ایمنی بدن به اشتباه به بافت مفاصل بدن حمله می کند و باعث ایجاد التهاب در مفاصل می شود. اما این بیماری برخلاف آرتروز، غضروف مفاصل را از بین نمی برد. این بیماری در زنان 3 برابر بیشتر از مردان است و از سنین 35 تا 50 سال بروز می کند. 

 

فرق علائم روماتیسم و آرتروز

روماتیسم و آرتروز هر دو باعث بروز علائم مشابهی مثل درد، سفتی، تورم، التهاب و محدودیت حرکتی در مفاصل می شوند. علائم هر دو بیماری صبح ها شدیدتر از هر زمان دیگری هستند. اما این دو بیماری با هم یکی نیستند و علائم اختصاصی خود را ایجاد می کنند. پزشکان با توجه به همین علائم اختصاصی تشخیص می دهند که بیمار دچار آرتروز شده و یا روماتیسم مفصلی دارد.

فرق علائم روماتیسم و آرتروز

علائم متفاوت و اختصاصی این دو بیماری شامل موارد زیر است:

علائم بیماری آرتروز
علائم بیماری آرتروز بیشتر در مفصل زانو، انگشتان کوچک و شست دیده می شود و در افراد سالمند شایع تر از جوانان است. معمولا آرتروز باعث ایجاد زائده و یا ناهنجاری در استخوان مفاصل می شود. این وضعیت در روماتیسم اتفاق نمی افتد. سایر علائم بیماری آرتروز عبارتند از:

• علائم آرتروز به تدریج شکل می گیرد و به آهستگی و به مرور زمان پیشرفت می کند.
• تغییر شکل مفصل
• تخریب و پارگی غضروف
• ساییدگی و فرسایش سر استخوان ها
• شدت گرفتن درد موقع حرکت دادن عضو و تسکین درد مفاصل موقع استراحت کردن
• خشکی صبحگاهی مفاصل ظرف نیم ساعت از برطرف می شود

علائم آرتروز برخلاف روماتیسم، کاملا موضعی است و در همان مفصل و بافت اطراف آن علائم ایجاد می کند. در حالی که در روماتیسم، سمت دیگر بدن هم دچار همان علائم می شود.

علائم روماتیسم یا آرتریت روماتوئید

روماتیسم مفصلی تمام مفاصل بدن را درگیر کرده و علائم آن برخلاف آرتروز که بیشتر زانوها و مفاصل کوچک را درگیر می کند، در کل مفاصل بدن بروز می کند. افرادی که دچار روماتیسم هستند اغلب با علائمی مثل خستگی، ضعف عمومی، خواب نامناسب و تب مواجه می شوند. این بیماری خود ایمنی با علائم دیگری نیز همراه است. مثلا:

• بی اشتهایی
• کاهش وزن
• دردهای عضلانی
• سوزن سوزن شدن دست و پا و احساس کرختی
• ایجاد برآمدگی های روماتیسمی در زیر پوست و نزدیک مفصل
• احساس خشکی مفاصل در صبح طولانی تر از آرتروز و بیش از نیم ساعت است
• هر دو سمت بدن را درگیر می کند (مثلا روماتیسم زانوی چپ باعث بروز علائم روماتیسم در زانوی راست هم می شود)
• علائم روماتیسم سریع و طی چند هفته ایجاد شده و شدت می گیرد.

التهاب ناشی از روماتیسم خیلی بیشتر از التهاب ناشی از آرتروز است. به علاوه روماتیسم فقط باعث التهاب مفاصل بدن نمی شود و بر چشم ها و ریه ها هم تاثیر گذاشته و باعث التهاب آنها می شود.

علائم روماتیسم یا آرتریت روماتوئید

در صورت مشاهده علائم آرتروز و یا روماتیسم مفاصل شما هم می توانید برای درمان آن با روشهای فیزیوتراپی به متخصصان مرکز فیزیوتراپی مهربان مراجعه کنید. این مرکز با در اختیار داشتن کادر تخصصی و جدیدترین دستگاههای روز دنیا هم اکنون به عنوان مجهزترین فیزیوتراپی غرب تهران آماده ارائه خدمات تخصصی فیزیوتراپی به شما همشهریان عزیز است. جهت کسب اطلاعات بیشتر با شماره 02126741456 تماس حاصل فرمایید. 

 

تفاوت بین علل روماتیسم و آرتروز

عوامل متفاوتی می تواند باعث بروز بیماری آرتروز و روماتیسم مفصلی شود.

• علل بیماری آرتروز
جراحت ها و صدماتی که در مفاصل ایجاد شده اما درمان نشده اند، می تواند خطر ابتلا به آرتروز را در سنین بالا افزایش دهد. همچنین عواملی مثل:

• انجام حرکات تکراری که به مفصل فشار می آورد
• اضافه وزن و چاقی
• انجام برخی از مشاغل یا ورزش ها
• عوامل ژنتیکی
• سن

از علل ایجاد آرتروز هستند. عوامل استرس زا بر درد مفاصل تاثیر دارد که می تواند باعث شدت گرفتن علائم آرتروز باشد.

• علل بیماری روماتیسم
علت اصلی بیماری روماتیسم هنوز مشخص نشده است. اما بری از عوامل می توانند باعث بروز این بیماری شوند. به طور مثال عواملی مثل:

• سیگار کشیدن
• وراثت
• چاقی
• عوامل هورمونی
• استرس

از علل ایجاد روماتیسم در افراد جوان یا سالمندان هستند. 

 

تفاوت عوارض روماتیسم و آرتروز

آرتروز و روماتیسم جزء بیماری های مزمن هستند که با گذشت زمان علائم آنها تشدید می شود. درمان قطعی برای این دو بیماری وجود ندارد. عوارض آرتروز سیستمیک نیست و با درمان مناسب می توان روند آن را پیش بینی کرد. برخلاف آرتروز، روماتیسم غیر قابل پیش بینی است و در بیماران مختلف روند پیشرفت بیماری متفاوت است.

مشکلات قلبی-عروقی، بیماری های تنفسی، بیماری های ناشی از خود ایمنی مثل لنفوم و لوپوس از جمله عوارض بیماری روماتیسم هستند. همچنین روماتیسم باعث ایجاد خشکی شدید در چشم ها و دهان می شود. 

تفاوت عوارض روماتیسم و آرتروز

 

تفاوت آرتروز و روماتیسم مفصلی در تشخیص

استئو آرتریت و آرتریت روماتوئید در مراحل اولیه بیماری علائم مشابهی ایجاد می کنند که تشخیص درست را برای پزشکان دشوار می کند. هر چند پزشکان درباره علائم شما سوال می کنند و معاینات جسمی انجام می هند اما این برای تشخیص دقیق نوع بیماری در بعضی موارد اصلا کافی نیست. در چنین مواردی پزشکان از روش های متفاوتی برای تشخیص این دو بیماری استفاده می کنند که عبارتند از:

• تشخیص بیماری آرتروز
پزشکان از آزمایش خون برای رد یا تایید روماتیسم یا بیماریهایی که باعث درد و التهاب مفاصل می شوند استفاده می کنند. این آزمایش ها برای تایید یا رد آرتروز مناسب نیستند. بنابراین اگر روماتیسم یا بیماری دیگری علت التهاب مفاصل شما نباشد، از روش های تصویر برداری استفاده می شود.

پزشکان از تصاویر ام آر آی، اشعه ایکس و یا رادیولوژی برای بررسی میزان تخریب مفاصل و استخوان ها استفاده می کنند. بر اساس این تصاویر می توان گفت که بیمار به آرتروز مبتلا شده است یا نه.

• تشخیص بیماری روماتیسم مفصلی
پزشکان برای تشخیص روماتیسم از شرح حال بیمار، سابقه خانوادگی و بیماری های شخص و معاینه بیمار استفاده می کنند. همچنین برای اطمینان ممکن است برای بیمار آزمایش خون تجویز شود. وضعیت آنتی بادی ها و تعداد سلولهای خون می تواند به تشخیص درست روماتیسم کمک کند. حتی گاهی برای اطمینان از اینکه علائم مربوط به روماتیسم است یا آرتروز از روش تصویربرداری استفاده می شود.

تصویربرداری از مفاصل می تواند آسیب ها و التهاب مفاصل یا فرسایش احتمالی استخوان ها را نشان دهد.

تشخیص بیماری روماتیسم مفصلی

در صورت مشاهده علائم آرتروز و یا روماتیسم مفاصل، برای تشخیص قطعی آن می توانید از خدمات متخصصان مرکز فیزیوتراپی مهربان، مجهزترین فیزیوتراپی غرب تهران بهره مند شوید. جهت کسب اطلاعات بیشتر با شماره 02126741456 تماس حاصل فرمایید. 

 

سوالات پر تکرار درباره آرتروز و رماتیسم مفصلی

برخی از سوالات درباره آرتروز و روماتیسم مفاصل زیاد از فیزیوتراپیست ها پرسیده می شود. تعداد از این سوالات همراه با پاسخ آنها در ادامه آورده شده است:

1- هوای سرد باعث تشدید روماتیسم می شود؟
دمای هوا و رطوبت در تشدید آسیب مفاصل یا ایجاد روماتیسم نقش موثری ندارند. اما در فصول سرد، معمولا دردهای اسکلتی و عضلانی بیشتر شود.

2- رژیم غذایی برای درمان روماتیسم و آرتروز تاثیری دارد؟
رژیم های غذایی در ایجاد و درمان آرتروز یا روماتیسم تاثیر خاصی ندارند. اما اگر رژیم غذایی به کاهش وزن شما کمک کنند، می تواند علائم انواع آرتریت را کاهش دهد. مصرف غذاهایی که امگا 3 دارند هم می تواند درد مفاصل را کمتر کند.

3- ورزش کردن می تواند علت بیماری آرتروز باشد؟
ورزشهایی که به مفاصل فشار می آورند مثل دویدن طولانی، فوتبال، تنیس و یا کوه پیمایی می تواند در ایجاد آرتروز در مفاصلی که بیشتر در معرض ضربه خوردن، حرکات شدید و یا تحمل وزن هستند موثر باشد.

در صورتی که سوال دیگری در مورد تفاوت بین روماتیسم و آرتروز دارید، می توانید سوالات خود را در بخش نظرات در زیر همین مقاله برای ما ارسال کنید. 

بیشتر بخوانید...

ارسال سوال و دیدگاه

ساعت کاری فیزیوتراپی مهربان

ساعات مطب

صبح ها (همه روزه)
09:00 الی 13:00

عصرها (غیر از پنجشنبه ها)
16:00 الی 20:30


رزرو نوبت

021-26741456

0218 195 0991

 

علت درد و سوزش بین دو کتف چیست؟ درد وسط دو کتف - علت درد بین دو کتف پشت - درمان درد ستون فقرات بین دو کتف - درمان درد ستون فقرات بین دو کتف
علت های شایع بی حسی در پاها + درمان علت بی حسی در پاها چیست - چرا بی حسی در پاها را باید جدی بگیریم - آشنایی با درمان بیحسی پاها
درمان سر و گردن رو به جلو + بهترین حرکات اصلاحی سر و گردن به جلو - ناهنجاری شانه به جلو - پیشگیری از سر به جلو - تمرینهای اصلاحی برای سر به جلو