التهاب و کشیدگی تاندون کف پا یا همان فاشیا پلانتار بیماری است که در آن بافت ضخیمی که در کف پا وجود دارد دچار تورم و التهاب می شود. این بیماری در مردان شایع تر از زنان بوده و سن ابتلا به آن 40 تا 70 سالگی است. جوانانی که ورزشکار هستند یا مدت زمان طولانی می ایستند نیز به این بیماری دچار می شوند. در این مقاله به علل و درمان کشیدگی تاندون کف پا پرداخته شده است. به کمک فهرست زیر می توانید سریع تر به مطالب دسترسی پیدا کنید.
فهرست
تاندون کف پا
علائم کشیدگی تاندون کف پا
دلایل کشیدگی تاندون کف پا
عوارض کشیدگی تاندون کف پا
تشخیص کشیدگی تاندون کف پا
درمان کشیدگی تاندون کف پا
فیزیوتراپی کشیدگی تاندون کف پا
حرکات اصلاحی برای کشیدگی تاندون کف پا
تاندون کف پا
تاندون کف پا بافت ضخیمی است که استخوان پاشنه را به انگشتان متصل کرده و از قوس پا حمایت می کند. همچنین این تاندون ضربات وارد شده به کف پا را می گیرد. اما در نتیجه ی فشار زیاد ممکن است این تاندون دچار آسیب، التهاب یا پارگی شود و عملکرد خود را در حفاظت از پا از دست بدهد.
علائم کشیدگی تاندون کف پا
شایع ترین علامت کشیدگی تاندون کف پا سخت راه رفتن و درد در کف یا زیر پاشنه پا است. این بیماری با علائم دیگری نیز همراه است که به تشخیص آن کمک می کند.
• درگیر کردن یک یا هر دو پا
• دردهای خفیف یا تیرکشنده و تیز
• احساس سوزش در کف که به سمت بیرونی پاشنه انتشار می یابد
• شدیدتر بودن درد بعد از نشستن طولانی یا اولین قدمها در اول صبح
• احساس سفتی در پاشنه
• التهاب تاندون
• سخت بالا رفتن از پله ها
و همچنین عدم احساس درد موقع فعالیت و شروع درد به هنگام توقف فعالیت ها از جمله علائم فاشیای پلانتار هستند. افرادی که مبتلا به کشیدگی تاندون هستند بعد از ورزش کردن درد بیشتری را تجربه می کنند.
دلایل کشیدگی تاندون کف پا
فشار به پا ناشی از ایستادن طولانی مدت در بعضی مشاغل و انجام ورزشهایی مثل دوندگی، علت کشیدگی تاندون کف پا است. سایر علل فاشیای پلانتار عبارتند از:
• اضافه وزن و چاقی
• بالا بودن وزن زنان باردار در ماههای آخر بارداری
• صافی کف پا یا قوس زیاد کف پا
• پوشیدن کفش کهنه یا پاشنه باریک
• پوشیدن کفش با کفی نرم که از قوس پا حمایت نمی کند
• سفتی تاندون آشیل
• پوشیدن مداوم کفش پاشنه بلند
همچنین ممکن است طبق تصور برخی از پزشکان خار پاشنه نیز باعث کشیدگی تاندون کف پا شود. اما هنوز این مورد به اثبات نرسیده است.
عوارض کشیدگی تاندون کف پا
عدم درمان التهاب تاندون کف پا می تواند باعث بروز مشکلاتی مثل دردهای مزمن پاشنه و حتی تشدید مشکلات زانو، لگن و کمر شود. التهاب این تاندون زندگی عادی بیمار را مختل کرده و راه رفتن، ایستادن و بالا رفتن از پله ها را برای بیمار سخت می کند.
در صورت مشاهده درد و تورم در کف پا برای تشخیص علت التهاب و نیز درمان آن با جدیدترین روشهای فیزیوتراپی، شما هم می توانید از تخصص فیزیوتراپیست های کلنیک فیزیوتراپی مهربان در غرب تهران بهره مند شوید. جهت کسب اطلاعات بیشتر و وقت مشاوره می توانید با شماره 02126741456 تماس بگیرید.
تشخیص کشیدگی تاندون کف پا
پزشکان برای تشخیص کشیدگی تاندون کف پا سوالاتی درباره علائم و شغل بیمار پرسیده و پای دردناک را معاینه می کنند. مدل راه رفتن بیمار نیز بررسی می شود. همچنین برای تشخیص دقیق علت درد کف پا ممکن است پزشک انجام ام آر آی از کف پا یا تصویربرداری با اشعه ایکس را برای بیمار تجویز کند.
درمان کشیدگی تاندون کف پا
استراحت دادن به پا و مصرف داروهای مسکن برای کاهش درد می تواند بعد از چند ماه علائم کشیدگی تاندون کف پا را بهبود دهد. اما در مواردی که التهاب و آسیب جدی تر است، این روش برای درمان موثر نیست. به همین دلیل پزشکان از روشهای زیر به صورت ترکیبی یا جداگانه برای درمان این بیماری استفاده می کنند:
• درمان خانگی التهاب تاندون کف پا: تغییر سبک زندگی با کاهش وزن، استراحت، پوشیدن کفش مناسب، عوض کردن نوع ورزش و راه نرفتن روی سطوح سخت با پای برهنه از روشهای خانگی درمان التهاب کف پا هستند که برای کشیدگی های خفیف تاندون کف پا موثرند.
• استفاده از بریس، بانداژ: بانداژ کف پا یا استفاده از وسایل حمایتی مثل بریس کف پا یا اسپلینت شبانه می تواند به کاهش درد و درمان بیمار کمک کند. در بعضی موارد ممکن است پزشک گچ گرفتن و بی حرکت نگه داشتن عضو را به بیمار توصیه کند.
• سرما درمانی: برای کاهش درد و التهاب می توانید از سرما درمانی در منزل کمک بگیرید. برای این کار 3 الی 4 بار در روز و هر بار به مدت 15 الی 20 دقیقه به طور غیر مستقیم تکه های یخ را روی کف پا قرار دهید.
• درمان های دارویی: یکی از روشهای متداول درمان درد فاشیای کف پا، استفاده از داروهای ضد دردی است که به کاهش درد کمک می کنند. همچنین ممکن است داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی نیز برای کاهش التهاب تجویز شود. معمولا مصرف این داروها به صورت روزانه و به مدت چند هفته است.
• تزریق کورتیکواستروئید: اگر دارو درمانی برای درد فاشیای کف پا موثر نباشد، به دردناک ترین نقطه کف پا داروهای استروئیدی تزریق می شوند. این روش می تواند درد را تا حدود یک ماه و التهاب را به مدت بیشتری کاهش دهد. این روش برای کاهش علائم موثر است و نمی تواند کشیدگی تاندون را درمان کند.
• فیزیوتراپی پلانتار فاشیا: اگر درمان های دیگر موثر نباشند پزشک بیمار را به فیزیوتراپیست ارجاع می دهد. فیزیوتراپیست ها به کمک روشهای فیزیوتراپی می توانند تا حد زیادی درمان فاشئیت پلانتار را انجام داده و بیمار را از جراحی بی نیاز کنند.
اغلب بیماران با فیزیوتراپی بهبود می یابند اما در مواردی که درد شدید بوده یا آسیب به تاندون کف پا زیاد و جدی باشد گزینه ای به جز جراحی برای بیمار نیست.
فیزیوتراپی کشیدگی تاندون کف پا
فیزیوتراپیست بر اساس شدت درد و التهاب ممکن است یکی از روشهای زیر را به بیمار توصیه کند. البته گاهی درمان های فیزیوتراپی ترکیبی هستند تا درمان بیمار سریعتر نتیجه دهد:
• شاک ویو تراپی
شاک ویو تراپی یکی از موثرترین روشهای درمان التهاب فاشیا پلانتار است. امواج صوتی این دستگاه به افزایش خونرسانی و ساخت رگهای خونی جدید در بافت آسیب دیده تاندون کف پا کمک می کند. این روند موجب بهبود آسیب ها می شود. همچنین شاک ویو تراپی به درمان قطعی و کاهش 90 درصدی درد کف پا و پاشنه و دیگر علائم ناشی از کشیدگی تاندون کمک می کند. بسیاری از بیماران به کمک شاک ویو تراپی از جراحی تاندون کف پا بی نیاز می شوند.
• ماساژ درمانی
ماساژ قوس پا و نواحی اطراف تاندون آسیب دیده می تواند به کاهش علائم فاشیا پلانتار کمک کند. ماساژ درمانی جریان خون در بافتهای کف پا را بیشتر کرده و بدلیل تغذیه بهتر تاندون، به ترمیم سریع تر آسیب ها کمک می کند. از این تکنیک می توان به عنوان یک روش مکمل در کنار دیگر روش های فیزیوتراپی استفاده کرد.
• لیزر درمانی
پرتوهای لیزر می تواند به کاهش التهاب و درمان سریع آسیب دیدگی های تاندون کشیده شده، کمک کند. همچنین لیزر تراپی درد فاشیای پلانتار را کاهش می دهد. این روش برای درمان کشیدگی تاندون کف پا کاملا موثر است. چنانچه درد کف پا ناشی از خارپاشنه باشد، این روش برای درمان التهاب فاشیای پلانتار به بیمار توصیه می شود.
• تکار تراپی
در این روش برای درمان کشیدگی تاندون کف پا از امواج الکترومغناطیسی استفاده می شود. فیزیوتراپیست ها از این روش برای تسریع بهبود تاندون آسیب دیده کف پا استفاده می کنند. تکار تراپی در درمان التهاب، درد و تورم فاشیا پلانتار یک روش بسیار موثر است. این روش برای درمان آسیب های ورزشی و جلوگیری از صدمات بعدی بسیار به بیماران کمک می کند.
• تمرین درمانی
یکی از روشهای رایج فیزیوتراپی برای کشش و تقویت پلانتار فاشیا، استفاده از روش ورزش درمانی است. انجام تمرینات کششی و تقویتی در برنامه ورزش درمانی می تواند به درست راه رفتن و کاهش فشار روی تاندون کف پای بیمار کمک کند. تمرینات ورزشی را 2 الی 3 بار در روز می توانید انجام دهید. توجه داشته باشید که این ورزشها نباید باعث ایجاد درد شوند. در صورت احساس درد باید انجام آن حرکت ورزشی را متوقف کرده و به فیزیوتراپیست تان اطلاع دهید.
در صورتی که از التهاب تاندون کف پا رنج می برید برای درمان قطعی آن با روشهای فیزیوتراپی شما هم می توانید از خدمات و دستگاه های پیشرفته فیزیوتراپی مهربان در غرب تهران بهره مند شوید. جهت کسب اطلاعات بیشتر و وقت مشاوره می توانید با شماره 02126741456 تماس بگیرید.
حرکات اصلاحی برای کشیدگی تاندون کف پا
با توجه به شدت درد، آسیب تاندون کف پا و وضعیت بیمار، تمرینات ورزشی توسط فیزیوتراپیست طراحی می شود. بعضی از این تمرینات ورزشی عبارتند از:
• تمرین اول (Standing calf stretch)
گرفتگی عضلانی در ساق پا می تواند درد فاشیای کف پا را زیاد کند. به همین دلیل انجام این تمرین و کشش عضله ساق پا به کاهش سریع درد کف پا کمک می کند. برای این تمرین رو به دیوار ایستاده و پای سالم خود را جلوتر بگذارید و آن را خم کنید. پای آسیب دیده را در عقب به حالت کشیده درآورده و 10 ثانیه مکث کنید. در یک ست 3 تایی همین حرکت را تکرار کنید.
• تمرین دوم (Frozen can roll)
یک جسم گرد را زیر قوس کف پا قرار داده و پا را عقب و جلو کنید. این کار را دو دقیقه برای کف پای آسیب دیده انجام دهید.
• تمرین سوم
حوله کوچکی کف زمین قرار دهید. روی صندلی بنشینید و سعی کنید با کمک انگشتان و کف پا حوله را جمع کنید. این کار به کشش عضله ساق و کف پا کمک می کند. 5 مرتبه این حرکت را تکرار کنید.
• تمرین چهارم (Towel stretch)
روی صندلی بنشینید. کف پایی که دچار کشیدگی تاندون شده را بالا بیاورید. یک حوله دور کف پا بیندازید. سعی کنید با حوله کف پا را به سمت خود بکشید در حالی که انگشتان پا را از بدن دور می کنید. در این حالت 15 تا 30 ثانیه مکث کنید. بعد حوله را شل کنید و دوباره همین حرکت را در یک ست 3 تایی تکرار کنید.
• تمرین پنجم
روی پله ها بایستید در حالی که نرده ها را گرفته، پاشنه ها آویزان و فقط سینه پا روی پله قرار گرفته باشد. سعی کنید خود را بالا بکشید و روی سینه پا بایستید. این حرکت کششی و قدرتی می تواند به تقویت عضلات کف و ساق پا کمک کند. این تمرین را در یک ست 10 تایی می توانید انجام دهید.
در صورتی که سوالی درباره درمان فیزیوتراپی کشیدگی تاندون کف دارید، سوالات خود را در بخش نظرات همین مقاله برای ما ارسال کنید.