فیزیوتراپی مهربان
مرکز تخصصی فیزیوتراپی غرب تهران (سعادت آباد)

 

آدرس مرکز: تهران، سعادت آباد، سرو شرقی، کوچه رشادت، کوچه اقبال ملی، پلاک ۱، ساختمان فرهنگ، طبقه اول، واحد ۳

پارگی و التهاب تاندون تیبیال+درمان غیرجراحی

پارگی تاندون تیبال

مچ پا یکی از پیچیده ترین مفصل های بدن است که توانایی راه رفتن، ایستادن و دویدن را برای افراد فراهم می‌کند. مچ پا با وجود قدرت کافی برای تحمل وزن، مستعد آسیب دیدگی و جراحت است. شما ممکن است درد مچ پا را در داخل یا خارج مچ پا، در امتداد تاندون آشیل و یا حتی در تاندون تیبال احساس کنید! یکی از علت های درد مچ پا، پارگی تاندون تیبال است. پارگی تاندون تیبال در زنان میانسال و حتی افرادی که به صافی کف پا مبتلا هستند، بیشتر است. در این مقاله قرار است در مورد علائم، نشانه ها و درمان های این بیماری صحبت کنیم. جهت دسترسی سریعتر به بخش های مختلف مقاله می توانید از فهرست زیر استفاده کنید.


فهرست
آناتومی تاندون تیبال
علت پارگی تاندون تیبال
علائم پارگی تاندون تیبال
تشخیص پارگی تاندون تیبال
درمان های غیر جراحی
جراحی پارگی تاندون تیبال
درمان های فیزیوتراپی پارگی تاندون تیبال
ورزش های موثر و حرکات اصلاحی برای تقویت مچ پا
سخن پایانی 

 

آناتومی تاندون تیبال

تاندون ها بافت هایی هستند که عضلات را به استخوانها متصل می کنند. تاندون های مچ پا به دلیل بالا رفتن سن، صافی کف پا و یا بعضی از فعالیت های ورزشی تحت فشار هستند. تاندون تیبال یکی از مهمترین تاندون های پا است که دو قسمت دارد:

• تاندون تیبیالیس خلفی
تاندون تیبیالیس خلفی در پشت استخوان درشت نی قرار دارد و عضله تیبیال خلفی را به پایین پا وصل می‌کند. علائم این تاندون معمولا زیر برجستگی قوزک پا رخ می‌دهند. درد تاندون تیبال خلفی در بخش داخلی مچ پا و پایین پا احساس می‌شود.

• تاندون تیبیالیس جلویی
عضله تیبیالیس جلویی در جلوی استخوان درشت نی قرار دارد و تاندون تیبال را به پایین پا وصل می‌کند. عضله تیبیالیس جلویی نقش مهمی در انجام حرکات ورزشی بر عهده دارد. فعالیت هایی مانند راه رفتن، دویدن، لگد زدن یا زانو زدن باعث پاره شدن تاندون تیبیالیس جلویی می‌شود. درد ناشی از این آسیب دیدگی معمولا جلوی مچ یا پایین پا احساس می شود. 

آناتومی تاندون تیبال

 

علت پارگی تاندون تیبال

پارگی تاندون تیبال می‌تواند علت های مختلفی داشته باشد:

• صدمه دیدن مچ پا یا وارد شدن ضربه مستقیم به تاندون
• آسیب دیدگی و پارگی تاندون به دلیل استفاده نا به جا و مکرر از مچ پا (افرادی که ورزش های پرتحرک مانند بسکتبال، تنیس یا فوتبال انجام می دهند دچار پارگی تاندون شوند.)
• ضعف عضلات ساق پا
• استفاده از کفش های نامناسب هنگام فعالیت های ورزشی 

 

علائم پارگی تاندون تیبال

مهمترین علائم پارگی تاندون تیبال عبارتند از:

• تورم قسمت داخلی و جلویی مچ پا
• صدا دادن مچ پای آسیب دیده
• دردی که با فعالیت های بدنی شدید تر می‌شود (بعضی از بیماران برای مدت طولانی در راه رفتن یا ایستادن مشکل دارند.)
• التهاب و خون مردگی یا تغییر رنگ در ناحیه مچ پا
• احساس ضعف در مچ پا
• درد شدید در قسمت داخلی و جلویی مچ پا و قسمت رویی پا 

 

تشخیص پارگی تاندون تیبال

اگر التهاب و درد تاندون ادامه پیدا کرد باید سریعا به پزشک مراجعه کنید. برای تشخیص پارگی تاندون تیبال ابتدا پزشک در مورد علائم و سابقه بیماری های شما سوال می کند. در معاینه فیزیکی پزشک از شما می‌خواهد که تنها روی یک پای خود بایستید و انگشتان پایتان را تکان دهید. وقتی بیمار نتواند روی یک پا بایستد به احتمال زیادی دچار پارگی در تاندون تیبال شده است.

همچنین پزشک از شما می خواهد که مچ پای خود را از این طرف به آن طرف حرکت دهید. درمان پارگی تاندون تیبال با توجه به وضعیت بیمار و انعطاف پذیری دامنه حرکاتی او متفاوت است.

تشخیص پارگی تاندون تیبال

علاوه بر معاینه فیزیکی، برای تشخیص دقیق تر احتمالا پزشک آزمایش های تصویر برداری را برای شما تجویز می‌کند:

• اشعه ایکس و MRI: این آزمایشات می توانند تصاویری از بافت های نرم مانند تاندون ها و عضلات بیمار نشان دهد.

• سی تی اسکن: برای آنکه تصاویر دقیق تر و جزئی تری از پارگی تاندون تیبال به دست آورد، از سی تی اسکن استفاده می‌شود.

• سونوگرافی: در سونوگرافی از امواج صوتی با فرکانس بالا استفاده می شود که از بدن خارج می شوند. با این کار تصویری دقیق از استخوان و بافت آن می‌توان تهیه کرد.

بیشتر بخوانید: بهترین درمان های خانگی کشیدگی تاندون پا 

 

درمان های غیر جراحی

در بیشتر اوقات علائم بیمار با درمان های غیر جراحی تا حد زیادی کم می شوند. چندین روش خانگی ساده از جمله موارد زیر می توانند به کاهش درد ناشی از این آسیب ها کمک کنند:

• سعی کنید فعالیت های ورزشی که باعث شدیدتر شدن درد و تورم شما می‌شوند، کاهش دهید. اگر قصد دارید همچنان فعالیت بدنی داشته باشید، سعی کنید ورزش های پیاده روی، شنا و دوچرخه سواری را انتخاب کنید. حتی می‌توانید تمرینات خانگی یا کشش هایی مانند بلند کردن انگشتان یا پاشنه پا را انجام دهید.
• کیسه یخ را به مدت 20 دقیقه، 3 یا 4 بار در روز بر روی منطقه آسیب دیده قرار دهید تا تورم شما کم شود.
• داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی مانند ایبوپروفن می توانند باعث کاهش درد و تورم شوند. اگر بعد از یکماه مصرف داورها علائم شما کمتر نشد حتما به پزشک خود اطلاع دهید.
• از بانداژ یا قوزک بند های فشاری به مدت 6 تا 8 هفته استفاده کنید تا تورم تاندون کم شود و در نتیجه درد کمتری داشته باشید.
• پوشیدن بوت مخصوص یا استفاده از آتل می تواند مانع از حرکت مچ پا شود. این کار باعث افزایش ثبات مفاصل و کاهش خطر آسیب مجدد می شود.

درمان های غیرجراحی پارگی تاندون تیبال

انتخاب نوع بهترین درمان برای پارگی تاندون تیبال به علت و شدت این عارضه بستگی خواهد داشت. متخصصین مرکز فیزیوتراپی مهربان بر اساس علت درد، برنامه درمانی خاصی برای بیماران در نظر می‌گیرند؛ جهت کسب اطلاعات بیشتر با شماره 02126741456 تماس بگیرید. 

 

جراحی پارگی تاندون تیبال

در صورتی که علائم بیمار بعد از شش ماه کم نشد معمولا جراحی تنها گزینه باقی مانده برای درمان پارگی تاندون است. نوع جراحی به محل قرارگیری تاندونیت و میزان آسیب دیدگی تاندون بستگی دارد. پزشک با توجه به وضعیت بیمار یکی از روش های جراحی زیر را در نظر می‌گیرد:

• عمل آزاد سازی تاندون
هدف از این جراحی برداشتن بافت آسیب دیده از دور تاندون است. این عمل با بریدن غلاف تاندون انجام می‎شود. زمانی که غلاف باز شد پزشک بافت های آسیب دیده را از دور تاندون برمی‌دارد. غلاف نیازی به بخیه نداشته و با گذشت زمان بافت زخم محل بریدگی را پر می‌کند.

• انتقال تاندون
در این روش، تاندون پشت استخوان پا برداشته و با تاندون دیگری از پا جایگزین می شود. اگرچه تاندون منتقل شده می تواند جایگزین تاندون پشت استخوان تیبال شود ، اما ممکن است افراد نتوانند پس از جراحی بدوند یا فعالیت های ورزشی سنگین انجام دهند.

• عمل ترمیم تاندون
در صورتی که تاندون دچار پارگی شده باشد احتمالا عمل ترمیم تاندون برای بیمار در نظر گرفته می‌شود. این نوع پارگی معمولا در تاندون عضله‌ی نازک نی کوتاه رخ می‌دهد. جراح این عمل را با بریدن غلاف اطراف تاندون شروع می‌کند و اگر پارگی کوچکتر از یک سوم عرض تاندون باشد، قسمت آسیب دیده برداشته می‎شود.

اکثر بیماران نتایج خوبی از جراحی می‌گیرند و کامل درمان می‌شوند. میزان بهبودی بعد از جراحی به شدت درد و میزان توانایی حرکت بیمار قبل از انجام جراحی بستگی خواهد داشت. هرچه بیمار قبل از عمل، توانایی کمتری داشته باشد مدت زمان بهبودی طولانی تر می شود. 

جراحی پارگی تاندون تیبال

 

درمان های فیزیوتراپی پارگی تاندون تیبال

فیزیوتراپی می تواند در بهبود و تقویت تاندون آسیب دیده و همچنین بافت نرم اطراف آن که احتمالا در معرض آسیب هستند، کمک کند. فیزیوتراپی شامل کشش ها و تمرینات خانگی و ارزیابی منظم توسط فیزیوتراپیست است. این روش درمانی به بیمار کمک می کند دوباره مچ پای خود را حرکت دهد. بعلاوه باعث تقویت عضلات اطراف مچ می شود. بعضی از روش های فیزیوتراپی که برای بهبود التهاب و پارگی تاندون تیبال توصیه می شوند عبارتند از:

• مگنت تراپی: در مگنت تراپی از آهن رباهایی با بار الکتریکی استفاده می شود و پالس های ساطع شده از این آهن می‌توانند باعث بهبود گردش خون در بافت های آسیب دیده شوند.

• ماساژ درمانی: به کمک ماساژ درمانی می‌توان علائم و التهاب تاندون تیبال را تا حدودی کاهش داد.

• درای نیدلینگ: درای نیدلینگ به عنوان یکی از موثرترین روش های درمانی فیزیوتراپی با تحریک نقاط خاصی در بدن که به نقاط ماشه ای معروف اند باعث آزاد سازی عضلات و کاهش درد می شوند.

• سرما و گرما درمانی: سرما و گرما درمانی از موارد مهم در تسکین درد مچ پا هستند. استفاده از کمپرس‌های یخ و پدهای گرم کننده در کاهش التهاب و درد مچ موثر هستند.

بیشتر بخوانید: فیزیوتراپی آسیب های رباط و تاندون

چنانچه شما هم دچارپارگی تاندون تبیال شده اید، می توانید جهت دریافت وقت مشاوره و معاینه با شماره 02126741456 تماس بگیرید. فیزیوتراپی مهربان آماده ارائه خدمات با مجهزترین دستگاه ها و پیشرفته ترین متد روز دنیا به شما عزیزان است. 

 

ورزش های موثر و حرکات اصلاحی برای تقویت مچ پا

بعد از درمان های فیزیوتراپی، فیزیوتراپیست ها بر اساس وضعیت بیمار نرمش های کششی و تقویتی برای او در نظر می‌گیرند. انجام برخی از تمرینات و ورزش ها می‌تواند تا حدود زیادی به دردهای مچ پا کمک کند. برخی از ساده‌ترین ورزش ها مچ پا به شرح زیر است:

چرخش مچ پا
روی صندلی بنشینید و مطابق شکل طناب را از زیر یک پا رد کنید و دو سر طناب را بگیرید. پای خود را بالا بیاورید و به طناب فشار آورید. در همین حالت مچ پای خود را به طرفین بچرخانید و برای چند ثانیه در همین حالت بمانید. همین کار را برای پای دیگر هم انجام دهید.

چرخش مچ پا برای تقویت مچ پا و درمان پارگی تاندون تیبال

برداشتن اشیا با انگشتان پا
این تمرین علاوه بر تقویت انگشتان پا، انعطاف‌پذیری پاها را افزایش می‌دهد. در حالت ایستاده قرار بگیرد. یک شی روی زمین بیاندازید و سعی کنید با حرکات انگشتان پای خود آن را از زمین بلند کنید. برای انجام این تمرین می‌توانید از تعدادی سنگ های ریز یا هر شیء دیگری استفاده کنید. این تمرین را روزانه سه بار تکرار کنید.

برداشتن اشیا با انگشتان پا برای تقویت مچ پا و درمان پارگی تاندون تیبال

ایستادن روی انگشتان پا
ایستادن روی انگشتان پا باعث تقویت عضلات ساق پا می شود. برای حفظ تعادل می توانید در روزهای اول تمرین، از پیشخوان آشپزخانه یا دیوار کمک بگیرید. سعی کنید به مدت 10 ثانیه روی انگشتان پاهای خود بایستید. این حرکت را در سه ست 10 تایی در طول روز انجام دهید.

ایستادن روی انگشتان پا برای  تقویت مچ پا و درمان پارگی تاندون تیبال

کشش مچ پا با استفاده از حوله
با کمک گرفتن از حوله یا یک پارچه باید مچ پا را به خوبی به جلو خم کنید تا عضلات ساق پا درگیر شوند. روی زمین بنشینید و پاهای خود را صاف کنید. حوله یا پارچه را تا کنید و به دور پاهای خود بیندازید سپس حوله را به سمت بدن خود بکشید. این حالت را به مدت ۳۰ ثانیه حفظ کنید. این حرکت را در سه ست ۱۰ تایی انجام دهید. 

کشش مچ پا با استفاده از حوله برای تقویت مچ پا و درمان پارگی تاندون تیبال

 

سخن پایانی

درمان پارگی تاندون تیبال به علت و شدت آن بستگی خواهد داشت. شما می‌توانید به سادگی با انجام تمرینات فیزیوتراپی و ورزش‌های مناسب تا حد زیادی علائم این بیماری را برطرف کنید. اگر در همان ابتدا به علائم توجه نشود و فرد همچنان فعالیت های ورزشی را ادامه دهد دوره درمان طولانی می شود و احتمال عود کردن علائم آن بیشتر می‌شود.

اگر در مورد پارگی تاندون تیبال یا راهکارهای درمانی آن با فیزیوتراپی سوالی دارید آن را در بخش نظرات زیر همین مقاله مطرح نمایید. سوالات شما توسط فیزیوتراپیست های مرکز در اسرع وقت پاسخ داده می شود. 

بیشتر بخوانید...

ارسال سوال و دیدگاه

ساعت کاری فیزیوتراپی مهربان

ساعات مطب

صبح ها (همه روزه)
09:00 الی 13:00

عصرها (غیر از پنجشنبه ها)
16:00 الی 20:30


رزرو نوبت

021-26741456

0218 195 0991

 

علت درد و سوزش بین دو کتف چیست؟ درد وسط دو کتف - علت درد بین دو کتف پشت - درمان درد ستون فقرات بین دو کتف - درمان درد ستون فقرات بین دو کتف
علت های شایع بی حسی در پاها + درمان علت بی حسی در پاها چیست - چرا بی حسی در پاها را باید جدی بگیریم - آشنایی با درمان بیحسی پاها
درمان سر و گردن رو به جلو + بهترین حرکات اصلاحی سر و گردن به جلو - ناهنجاری شانه به جلو - پیشگیری از سر به جلو - تمرینهای اصلاحی برای سر به جلو