فیزیوتراپی مهربان
مرکز تخصصی فیزیوتراپی غرب تهران (سعادت آباد)

 

آدرس مرکز: تهران، سعادت آباد، سرو شرقی، کوچه رشادت، کوچه اقبال ملی، پلاک ۱، ساختمان فرهنگ، طبقه اول، واحد ۳

آشنایی با آتروفی عضلانی :‌علل، علائم و درمان های فیزیوتراپی

آشنایی با آتروفی عضلانی

با آتروفی عضلانی تا چه حد آشنا هستید؟ بگذارید یک مثال بزنیم، شاید برایتان اتفاق افتاده باشد که به دلیل بیماری مجبور شده اید چند هفته یا چند ماه بی حرکت باشید و استراحت کنید. اما زمانی که قصد دارید به زندگی نرمال خود برگردید متوجه می شوید عضلاتتان دیگر مثل قبل نیستند. بی حرکت ماندن بدن در زمان جراحت و بیماری باعث می شود عضلات تحلیل رفته و ضعیف شوند. به این بیماری آتروفی عضلانی گفته می شود. البته این مثال تنها دلیل بیماری نیست. در این مقاله قصد داریم علائم و علت های این بیماری را شرح دهیم و با روش های درمانی آن آشنا شویم. از فهرست زیر برای دسترسی به موضوعات مورد نظر خود استفاده کنید.


فهرست
آتروفی عضلانی
علائم آتروفی عضلانی
علل آتروفی عضلانی
آتروفی عضلانی چگونه تشخیص داده می شود
درمان آتروفی عضلانی
درمان فیزیوتراپی آتروفی عضلانی

 

آتروفی عضلانی

آتروفی عضلانی به معنی از دست دادن بافت عضلانی است، به طوری که عضلاتی که دچار آتروفی هستند کوچکتر از حد طبیعی به نظر می رسند. عدم فعالیت بدن در اثر آسیب یا بیماری، تغذیه نامناسب، ژنتیک و شرایط خاص پزشکی می توانند باعث ابتلا به آتروفی عضلانی شوند. این عارضه ممکن است به علت فعالیت نکردن به مدت طولانی هم اتفاق بیفتد. عضله ای که برای مدت طولانی بی استفاده باقی بماند، به دلیل صرفه جویی بدن در مصرف انرژی، دچار تحلیل و ضعف خواهد شد.

آتروفی عضلانی

 

علائم آتروفی عضلانی

اگر علائم زیر را در خودتان مشاهده کردید احتمالا به آتروپی عضلانی دچار شده اید:

• یکی از بازوها یا پاهای شما به طور قابل توجهی کوچکتر از دیگری است
• ضعف و ناتوانی قابل ملاحظه ای را در یک عضو احساس می کنید
• برای مدت بسیار طولانی فعالیت فیزیکی نداشته اید
• دشواری در حفظ تعادل

اگر فکر می کنید ممکن است به آتروفی عضلانی دچار شده باشید یا اگر به راحتی قادر به حرکت نیستید، ما درمان در کلینیک فیزیوتراپی مهربان را به شما پیشنهاد می دهیم. مرکز فیزیوتراپی مهربان با پرسنلی متخصص و با تجربه آماده ارائه خدمات درمانی به همشهریان عزیز می باشد. برای کسب اطلاعات بیشتر و دریافت وقت مشاوره با شماره 02126741456 تماس بگیرید.

 

علل آتروفی عضلانی

عوامل بسیاری می توانند باعث بروز آتروفی عضلانی شوند که برخی از آن ها عبارتند از:

تغذیه نامناسب
تغذیه نا مناسب می تواند باعث بیماری های متعددی از جمله آتروفی عضلانی شود. متخصصان بر این باور هستند که رژیم های غذایی که در آن پروتئین، میوه ها و سبزیجات اندکی گنجانده شده است، می توانند باعث کاهش توده عضلانی شوند. آتروفی عضلانی ناشی از سوء تغذیه می تواند از عوارض یک بیماری باشد که در آن بدن توانایی جذب مواد مغذی را ندارد، مانند:

• سندرم روده تحریک پذیر
• بیماری سلیاک
• سرطان

لاغری مفرط
لاغری مفرط یک بیماری متابولیک پیچیده است که باعث کاهش شدید وزن و آتروفی عضلانی می شود. البته لاغری مفرط تنها نشانه آتروفی عضلانی نیست و می تواند نشانه ی بیماری های خطرناک تری مانند سرطان، HIV یا ام اس MS)) باشد.
افراد مبتلا به لاغری مفرط با وجود مصرف زیاد کالری، دچار کاهش شدید اشتها یا کاهش ناخواسته وزن می شوند.

بیشتر بخوانید: مشاوره تغذیه و لاغری

آتروفی عضلانی باعث کاهش حجم عضلات می شود

سن
تولید پروتئین هایی که باعث رشد عضلات می شوند، با افزایش سن در بدن کاهش می یابد. این کاهش پروتئین باعث کوچک شدن سلول های عضلانی و در نتیجه، ایجاد وضعیتی به نام سارکوپنیا (تحلیل عضلانی مرتبط با افزایش سن) می شود.
سارکوپنیا بر حدود یک سوم افراد بالای 60 سال تاثیر می گذارد. علاوه بر کاهش توده عضلانی، سارکوپنیا می تواند علائم زیر را هم ایجاد کند:

• ضعف یا سستی
• عدم حفظ تعادل
• به سختی حرکت کردن
• کاهش استقامت

کاهش توده عضلانی یک نتیجۀ اجتناب ناپذیر در روند طبیعی پیری است. این موضوع خطر آسیب های عضلانی را افزایش می دهد و باعث می شود کیفیت کلی زندگی فرد پایین بیاید.

ژنتیک
آتروفی عضلانی ستون فقرات (SMA) یک اختلال ژنتیکی است که باعث از دست دادن سلول های عصبی حرکتی می شود.

بیشتر بخوانید: آشنایی با بیماری اسکولیوز (انحراف جانبی ستون فقرات)

انواع مختلف SMA در گروه های زیر تقسیم بندی می شوند:

SMA مرتبط با کروموزوم 5
این نوع از SMA به علت جهش در ژن SMN1 در کروموزوم 5 اتفاق می افتد و جهش ژن ها باعث کمبود پروتئین نورون حرکتی می شود. SMA معمولاً از دوران کودکی آغاز می شود اما می تواند در هر مرحله ای از زندگی ایجاد شود.
SMA نامرتبط با کروموزوم 5
دیستروفی عضلانی به گروهی از بیماری های پیشرونده گفته می شود که باعث از دست دادن توده عضلانی و ضعف می شوند.
دیستروفی عضلانی زمانی اتفاق می افتد که یکی از ژن های تولید پروتئین جهش پیدا کند. ممکن است فرد جهش های ژنتیکی را به ارث ببرد، اما بسیاری از آن ها به طور طبیعی هنگام شکل گیری جنین رخ می دهند.

بیماری ها
بسیاری از بیماری ها باعث ضعف بدن و عضلات می شوند. عضلات تحلیل رفته، کوچک تر از عضلات سالم هستند. بیماری هایی که ممکن است در ابتلا به آتروفی عضلانی نقش داشته باشند، عبارتند از:

• اسکلروز جانبی آمیوتروفیک (ALS): این بیماری که «لوگریگ» نیز نامیده می شود، شامل انواع متعددی است که به سلول های عصبی حرکتی، که عضلات را کنترل می کنند، آسیب می رساند.
MS: این بیماری مزمن هنگامی اتفاق می افتد که سیستم ایمنی بدن به سیستم عصبی مرکزی حمله کند و باعث التهاب در بافت عصبی شود.
آرتروز: آرتروز به معنی التهاب مفاصل است که باعث درد و سفتی آن ها می شود. آرتروز می تواند به شدت تحرک فرد را کم کند که این امر به نوبه خود باعث عدم استفاده از عضله و آتروفی می شود.

آرتروز از علت های آتروفی عضلانی

بیشتر بخوانید: درمان آرتروز

میوزیت: اصطلاح میوزیت به التهاب عضلات اشاره دارد. این بیماری باعث ضعف عضلانی و درد می شود. این بیماری ممکن است پس از ابتلا به یک عفونت ویروسی یا به عنوان عارضه جانبیِ بیماری خود ایمنی اتفاق بیفتد. 

فلج اطفال: این بیماری عفونی به سیستم عصبی حمله می کند و علائمی مانند آنفولانزا ایجاد می‌ کند که می‌ تواند منجر به فلج شدن دائمی شود.

مشکلات عصبی
بعضی بیماری ها می توانند به عصب های کنترل کنندۀ عضلات آسیب برسانند و وضعیتی به نام آتروفی عضلانی نوروژنیک ایجاد کنند. با پیشرفت بیماری، روند انقباض عضلات بدن متوقف می شود زیرا آن ها دیگر سیگنال های عصبی دریافت نمی کنند.

 

آتروفی عضلانی چگونه تشخیص داده می شود

پزشک برای تشخیص بیماری ابتدا دربارۀ سابقۀ پزشکی شما سؤال خواهد کرد. آسیب های قدیمی یا مواردی که به تازگی اتفاق افتاده اند و همچنین بیماری هایی که قبلاً داشتید را برای پزشک شرح دهید. داروهای تجویز شده یا بدون نسخه ای که قبلا مصرف کرده اید، مکمل های مصرفی و علائم خود را به طور کامل بیان کنید.

پزشک برای اطمینان ممکن است آزمایش هایی را برای تشخیص بیماری های خاص انجام دهد. این آزمایشات شامل موارد زیر هستند:

• آزمایش خون
• رادیوگرافی
• تصویربرداری با تشدید مغناطیسی (MRI)
• سی تی اسکن (CT)
• نمونه برداری (بیوپسی) از عصب و عضله
• نوار عصب و عضله (الکترومیوگرافی) (EMG)

پزشک بسته به نتایج این آزمایشات، شما را به متخصص مربوطه یا فیزیوتراپ ارجاع خواهد داد.

فیزیوتراپیست های کلینیک فیزیوتراپی مهربان با بررسی ابتدا عضلات بیماران مبتلا به آتروفی عضلانی را معاینه کرده و با توجه به پیشرفت بیماری یک درمان موثر بر اساس شرایط بیمار ارائه می دهند. برای کسب اطلاعات بیشتر و دریافت وقت مشاوره با شماره 02126741456 تماس بگیرید.

 

درمان آتروفی عضلانی

روش های درمان آتروفی عضلانی بر اساس میزان از دست دادن عضله و وجود مشکلات پزشکی (بیماری ها، جراحات، اختلالات) متفاوت است. بهتر است ابتدا عامل به وجود آورنده بیماری درمان شود و از بین برود. با این کار روند تحلیل عضله کاهش می یابد و آتروفی عضلانی کنترل می شود. روش های درمانی آتروفي عضلانی عبارتند از:

فیزیوتراپی آتروفی عضلانی

فیزیوتراپی آتروفی عضلانی
فیزیوتراپی می تواند به بهبود حرکت افراد مبتلا به آتروفی عضلانی کمک کند. درمان فیزیوتراپی شامل انجام کشش ها و تمرینات خاصی است که بدن را به تحرک وا می دارد. مزایای فیزیوتراپی برای افراد مبتلا به آتروفی عضلانی عبارت است از:

• جلوگیری از بی حرکتی
• افزایش قدرت عضله
• بهبود گردش خون
• کاهش حالت سفتی و اسپاسمی که باعث انقباض مداوم عضلات می شود

عمل جراحی
روش های جراحی می تواند عملکرد عضلانی را در افرادی که آتروفی عضلانی آن ها به دلیل شرایط عصبی، آسیب یا سوء تغذیه است، بهبود بخشد.

 

درمان فیزیوتراپی آتروفی عضلانی

فیزیوتراپی بهترین درمان برای آتروفی عضلانی است. چه از نظر اقتصادی و چه درمانی فیزیوتراپی روش های بهتری برای درمان ارائه می دهد. در ادامه با دو روش درمانی فیزیوتراپی آشنا می شویم.

الکتروتراپی
الکتروتراپی یک درمان مؤثر برای آتروفی عضلانی است. در این درمان از امواج الکتریکی برای تحریک انقباض عضلانی در عضلات آسیب دیده استفاده می شود. در طی الکترودرمانی، فیزیوتراپیست الکترودها را به اندام تحلیل رفته متصل می کند و جریان الکتریکی عبوری از الکترود باعث حرکت در اندام می شود.

الکتروتراپی آتروفی عضلانی

بیشتر بخوانید: الکتروتراپی در فیزیوتراپی و فواید آن + هزینه الکترو درمانی

اولتراسوند تراپی
در این روش، پرتوهایی با انرژی فراصوت در مناطق خاصی از بدن تابانده می شوند. این پرتوها باعث تحریک و انقباض در بافت عضله تحلیل رفته می شوند.

بیشتر بخوانید: اولتراسوندتراپی در فیزیوتراپی: مزایا، عوارض و هزینه

شاک ویو تراپی 
از موثر ترین روش های درمانی آتروفی عضلانی میتوان به شاک ویوتراپی اشاره کرد. امواج شاک ویو موجب افزایش جریان خون می شود و رگ های خونی جدیدی در عضلات ایجاد می کند.

شاک ویوتراپی آتروفی عضلانی

بیشتر بخوانید: شاک ویو تراپی در تهران و هزینه آن

اگر سوالی در مورد آتروفی عضلانی دارید می توانید در قسمت نظرات زیر همین مقاله مطرح نمایید. سوالات شما توسط فیزیوتراپیست های مرکز پاسخ داده می شوند. جهت دریافت پاسخ مجددا به همین صفحه مراجعه فرمایید. 

بیشتر بخوانید...

ارسال سوال و دیدگاه

ساعت کاری فیزیوتراپی مهربان

ساعات مطب

صبح ها (همه روزه)
09:00 الی 13:00

عصرها (غیر از پنجشنبه ها)
16:00 الی 20:30


رزرو نوبت

021-26741456

0218 195 0991

 

علت درد و سوزش بین دو کتف چیست؟ درد وسط دو کتف - علت درد بین دو کتف پشت - درمان درد ستون فقرات بین دو کتف - درمان درد ستون فقرات بین دو کتف
علت های شایع بی حسی در پاها + درمان علت بی حسی در پاها چیست - چرا بی حسی در پاها را باید جدی بگیریم - آشنایی با درمان بیحسی پاها
درمان سر و گردن رو به جلو + بهترین حرکات اصلاحی سر و گردن به جلو - ناهنجاری شانه به جلو - پیشگیری از سر به جلو - تمرینهای اصلاحی برای سر به جلو