فیزیوتراپی مهربان
مرکز تخصصی فیزیوتراپی غرب تهران (سعادت آباد)

 

آدرس مرکز: تهران، سعادت آباد، سرو شرقی، کوچه رشادت، کوچه اقبال ملی، پلاک ۱، ساختمان فرهنگ، طبقه اول، واحد ۳

روشهای پیشگیری از تنگی کانال نخاعی

پیشگیری از تنگی کانال نخاعی

معمولا همه افراد برای یکبار هم که شده در طول زندگی خود، کمر درد و گردن درد را تجربه کرده‌اند. اغلب افراد دردهای مزمن کمر و گردن را جدی نمی‌گیرند و با مصرف خودسرانه دارو آن‌ها را درمان می‌کنند. این کار بسیار خطرناک است و می‌تواند عوارض زیادی برای فرد به همراه داشته باشد که یکی از آن‌ها می‌تواند تنگی کانال نخاعی باشد. اما تنگی کانال نخاعی چیست و راههای پیشگیری از تنگی کانال نخاعی چگونه است؟ در ادامه با ما همراه باشید. برای دسترسی سریع به تیترها می توانید از فهرست زیر استفاده کنید.


فهرست
تنگی کانال نخاعی چست؟
دلایل ایجاد تنگی کانال نخاعی
علائم و نشانه‌های تنگی کانال نخاعی
آیا می‌توان از تنگی کانال نخاعی پیشگیری کرد؟
پیشگیری از تنگی کانال نخاعی
تنگی کانال نخاعی چه عوارضی دارد؟
درمان تنگی کانال نخاعی
فیزیوتراپی و درمان تنگی کانال نخاعی
تنگی کانال نخاعی و تمرینات ورزشی
سخن پایانی 

 

تنگی کانال نخاعی چست؟

تنگی کانال نخاعی، تنگ شدن غیر عادی ستون فقرات است. این عارضه قسمت‌های مختلفی از ستون فقرات را درگیر خواهد کرد. تنگی کانال نخاعی در هر قسمت از ستون فقرات معمولا باعث ایجاد نارسائی عصبی در آن قست می‌شود و بیشترین عضوهایی که در این عارضه درگیر هستند، مهره‌های کمر و گردن است. این عارضه در مردان نسبت به زنان شایع‌تر است و معمولا پس از 40 سالگی رخ می‌دهد. 

 

دلایل ایجاد تنگی کانال نخاعی

اختلال تنگی کانال نخاعی ممکن است در هر فرد و در هر سنی خود را نشان دهد. معمولا این عارضه با افزایش سن و تخریب استخوان‌ها ایجاد می‌شود. دلایل متفاوتی باعث ایجاد تنگی کانال نخاعی می‌شود که مهمترین آن‌ها عبارتند از:

دلایل ایجاد تنگی کانال نخاعی

• افزایش سن: افزایش سن باعث رشد استخوان ها و بافت‌های دیگر به داخل کانال نخاعی شده و در نهایت با تنگی کانال نخاعی روبرو خواهید شد.
• فتق دیسک: معمولا با افزایش سن بالشتک‌های نرمی که بین مهره های شما هستند، خشک می‌شوند و در نهایت باعث تنگی کانال نخاعی خواهند شد.
• رباط های ضخیم
• تومورها: تومورهای غیرعادی می‌توانند درون نخاع شکل بگیرند و فاصله بین نخاع و ستون فقرات را پوشش می‌دهند.
• صدمه و آسیب های نخاعی: آسیب‌های شدید نخاعی می‌توانند باعث شکستگی ستون فقرات شوند و استخوان‌های جا به جا شده در نهایت باعث آسیب به کانال نخاعی می‌شوند.
• پوکی استخوان: در اثر عارضه پوکی استخوان که معمولا با افزایش سن ایجاد می‌شود، غضروفی که بین مفاصل قرار دارد، از بین رفته و در نهایت فرد دچار تنگی کانال نخاعی می شود.

معمولا افرادی که در سن پایین‌تر به دردهای کمر و گردن دچار می‌شوند، ممکن است تنگی کانال نخاعی مادرزادی داشته باشند در حالی که علت تنگی نخاعی در سنین بالاتر معمولا اکتسابی است. 

 

علائم و نشانه‌های تنگی کانال نخاعی

بعضی از بیماران مبتلا به تنگی کانال نخاعی ممکن است علائم این بیماری را نداشته باشند و برخی دیگر علائمی مانند درد، خارش، بی حسی و ضعف ماهیچه‌ها را تجربه کنند. معمولا علائم و نشانه‌های تنگی کانال نخاعی شامل موارد زیر است:

• مشکل در راه رفتن و عدم حفظ تعادل
• بی حسی یا گزش در کف دست، کف پا و ساق پا
• درد در کمر و نواحی پشت
• اختلال در مثانه یا روده (در موارد شدید)
• ایجاد مشکل در برقراری رابطه جنسی

بیشتر بخوانید: علائم دردهای وسط کمر و درمان آنها 

علائم تنگی کانال نخاعی

 

آیا می‌توان از تنگی کانال نخاعی پیشگیری کرد؟

همان طور که اشاره شد تنگی کانال نخاعی معمولا با افزایش سن رخ می‌دهد. به نظر می‌رسد که اگر علت تنگی کانال نخاعی اکتسابی نباشد، نمی‌توان از آن پیشگیری کرد. اما خبر خوب این است که شما به راحتی می‌توانید با ورزش منظم، حفظ وزن و داشتن پوسچر مناسب، خطر بیماری تنگی کانال نخاعی را کاهش دهید.

پیشگیری از این عارضه تا حدود زیادی به عادت‌های روزانه و هفتگی شما بستگی خوهد داشت. به یاد داشته باشید که عواملی مثل رعایت نکات تغذیه‌ای، کاهش وزن و درمان پوکی استخوان، برای بهبود عارضه تنگی کانال نخاعی در 70 الی 80 درصد موارد نتایج خوبی به همراه داشته است.

چنانچه شما هم بیماری تنگی کانال نخاعی دارید و به دنبال راهکارهای درمانی هستید، بهتر است با ما تماس بگیرید. فیزیوتراپی مهربان با در اختیار داشتن فیزیوتراپیستهای باتجربه و جدیدترین و مدرن ترین تجهیزات روز دنیا آماده ارائه خدمات پیشرفته فیزیوتراپی به شما عزیزان است. جهت دریافت اطلاعات بیشتر با شماره 02126741456 تماس بگیرید. 

 

پیشگیری از تنگی کانال نخاعی

شایع ترین علت تنگی نخاع در گردن یا کمر، افزایش سن است. برخی از موثرترین راهکارها برای پیشگیری از تنگی کانال نخاعی عبارتند از:

• منظم ورزش کنید!
تمرینات منظم به شما کمک می‌کند تا انعطاف پذیری ستون فقرات خود را حفظ کنید. اگر با وجود عارضه تنگی کانال نخاعی راه رفتن برای شما دشوار است ممکن است لازم باشد ورزش های هوازی را امتحان کنید. برخی از ورزش‌ها شامل دوچرخه سواری، شنا و تمرین‌های ورزشی در آب (آب درمانی) برای پیشگیری از این عارضه به شما کمک زیادی خواهد کرد.

• وضعیت بدنی مناسب داشته باشید
داشتن پوسچر مناسب از بهترین راهکارها برای جلوگیری از پیشرفت تنگی کانال نخاعی است. وضعیت مناسب بدنی باید در هر شرایطی (نشسته، ایستاده، در حال بلند کردن جسم سنگین و یا حتی در زمان خوابیدن) حفظ شود. فیزیک بدن و موقعیت مناسب بدنی باعث می‌شود استخوان‌های ستون فقرات شما در بهترین حالت ممکن قرار گرفته باشند و این موضوع در پیشگیری از آسیب و پارگی ستون فقرات که احتمالا منجر به تنگی نخاع می‌شود، به شما کمک کند.

پیشگیری از تنگی کانال نخاعی با پوسچر مناسب

• وزن خود را مدیریت کنید
حفظ وزن شما می‌تواند به عنوان یکی از عوامل پیشگیری از تنگی کانال نخاعی باشد. داشتن اضافه وزن باعث فشار بیشتر بر روی ستون فقرات خواهد شد و این افزایش باعث ایجاد تنش و ساییدگی بیشتر بر روی مهره‌ها می‌شود و به تدریج تنگی کانال نخاعی را ایجاد خواهد کرد.

• کاهش مصرف الکل و سیگار
از آنجایی که سیگار و الکل باعث محدود شدن رگ‌های خونی می شوند درنتیجه ممکن است باعث تنگی کانال نخاعی شوند بنابراین نباید الکل، سیگار و مواد مشابه را مصرف شود. 

 

تنگی کانال نخاعی چه عوارضی دارد؟

اکثر افرادی که به تنگی کانال نخاع مبتلا می‎شوند، معمولا بالای 50 سال سن دارند. این بیماری اگر به موقع تشخیص داده نشود، قطعا عوارضی را برای افراد به همراه خواهد داشت. تنگی کانال نخاعی درمان نشده، ممکن است پیشرفت کند و مشکلاتی مانند موارد زیر برای فرد به همراه داشته باشد:

• بی حسی و ضعف
• بی اختیاری
• مشکلات تعادلی
• فلج اندام 

 

درمان تنگی کانال نخاعی

اگر تنگی کانال نخاعی کمر دارید، درمان آن کاملا به علائم شما بستگی خواهد داشت. اگر درد شما خفیف است و برای طولانی مدت دردهای آزاردهنده را تجربه نمی‌کنید می‌توان با کمک تمرینات فیزیوتراپی علائم خود را بهبود ببخشید.

همچنین ممکن است پزشک داروهایی برای کاهش التهاب (درد و تورم) در ستون فقرات تجویز کند. اگر علائم شدیدتری دارید، جراحی می‌تواند گزینه‌ای برای درمان تنگی کانال نخاعی باشد. 

 

فیزیوتراپی و درمان تنگی کانال نخاعی

در بسیاری از موارد ممکن است تنگی کانال نخاعی به وسیله تمرین درمانی و فیزیوتراپی درمان شود.

فیزیوتراپی و درمان تنگی کانال نخاعی

برخی از درمان‌های پیشرفته فیزیوتراپی شامل موارد زیر هستند:

• لیزر درمانی: درمان کانال نخاعی با لیزر به راحتی امکانپذیر است. با استفاده از لیزر تراپی می‌توان تا حدود زیادی درد را کاهش داد و باعث بهبود بافت‌های آسیب دیده شد.
• ماساژ درمانی: ماساژ درمانی باعث شل شدن عضلات منقبض شده و در نهایت کاهش درد ناشی از تنگی کانال نخاعی را به همراه خواهد داشت.
• گرما و سرما درمانی: با استفاده از سرما و یا گرما درمانی عصب‌های کانال آسیب دیده مورد هدف قرار می‌گیرند و در نهایت باعث تسکین درد خواهند شد.
• درای نیدلینگ: سوزن خشک یا درای نیدلینگ موجب آزادسازی ماده اندروفین خواهد شد و به عنوان یکی از روش‌های درمانی در تنگی کانال نخاعی مورد استفاده قرار می‌گیرد.

حتی در برخی موارد استفاده از عصا یا واکر به راحت ایستادن شما و حفط تعادل ستون فقرات کمک زیادی خواهد کرد.

چنانچه شما هم دچار هر کدام از علائم تنگی کانال نخاعی هستید پیشنهاد می کنیم برای معاینه به مرکز فیزیوتراپی مهربان مراجعه کنید. جهت کسب اطلاعات بیشتر با شماره 02126741456 تماس حاصل فرمایید. 

 

تنگی کانال نخاعی و تمرینات ورزشی

در کنار درد و سفتی، کاهش دامنه حرکتی از شایع‌ترین علائم تنگی نخاع است. بنابراین یکی از راهکارهای پیشگیری این است که تمرینات کششی انجام دهید. برخی از تمرینات ورزشی تنگی کانال نخاعی عبارتند از:

• کشش تک زانو به قفسه سینه
به روی زمین دراز بکشید و پاهای خود را از هم باز کنید. زانوی چپ را به سمت قفسه سینه بکشید و دستان خود را درست زیر زانو یا پشت ران قرار دهید و زانوهای خود را به سینه نزدیک کنید.

کشش تک زانو به قفسه سینه در درمان تنگی کانال نخاعی

• بالا آوردن شانه ها به صورت نشسته
در حالی که نشسته‌اید، سر شانه های خود را به سمت بالا بکشید، بهتر است این وضعیت را یک تا دو ثانیه حفظ کنید و سپس آن‌ها را به حالت عادی پایین بیاورید. این حرکت را باید 20 بار تکرار کنید.

بالا آوردن شانه ها به صورت نشسته  در درمان تنگی کانال نخاعی

• بلند کردن بالاتنه از زمین
مطابق تصویر زیر روی شکم دراز بکشید، دست‌ها را زیر نیم تنه خود قرار دهید، و با فشار آنها، بالا تنه خود را از زمین بلند کنید. بهتر است کمر و باسن خود را شل نگه دارید. این وضعیت را به مدت 5 ثانیه حفظ کرده و سپس به حالت عادی باز گردید.

بلند کردن بالاتنه از زمین  در درمان تنگی کانال نخاعی

• خم کردن پشت
چهاردست و پا روی زمین قرار بگیرید به طوری که کف دست‌ها و زانوهایتان با زمین کاملا در تماس باشند. سپس بالا تنه خود را به عقب ببرید و اجازه دهید قفسه سینه شما به زمین نزدیک شود. دست‌های شما باید به صورت کشیده دقیقا روبرویتان قرار گرفته باشند. 

خم کردن پشت  در درمان تنگی کانال نخاعی

 

سخن پایانی

وجود تنگی کانال نخاعی تا زمانی که منجر به ضعف پیش رونده در راه رفتن و یا بروز مشکلات اساسی مربوط به کنترل روده و مثانه نشود، معمولا خطری برای فرد به همراه نخواهد داشت. با اینحال روش‌های درمانی و فیزیوتراپی برای کاهش درد و افزایش توانایی‌های عملکردی بیمار ضروری است. بهترین راه برای مدیریت تنگی کانال نخاعی این است که با یک تیم درمانی ارتباط داشته باشید و یک برنامه فیزیوتراپی برای بهبود این عارضه در نظر بگیرد.

امیدواریم در این مقاله به سوالات شما در مورد تنگی کانال نخاعی و روش‌های پیشگیری از این عارضه به صورت کامل پاسخ داده باشیم. با اینحال اگر سوال یا ابهامی در این زمینه داشتید در بخش نظرات زیر همین مقاله از ما بپرسید. پاسخگوی سوالات شما عزیزان هستیم. برای دریافت جواب به همین صفحه برگردید.

بیشتر بخوانید...

ارسال سوال و دیدگاه

ساعت کاری فیزیوتراپی مهربان

ساعات مطب

صبح ها (همه روزه)
09:00 الی 13:00

عصرها (غیر از پنجشنبه ها)
16:00 الی 20:30


رزرو نوبت

021-26741456

0218 195 0991

 

علت درد و سوزش بین دو کتف چیست؟ درد وسط دو کتف - علت درد بین دو کتف پشت - درمان درد ستون فقرات بین دو کتف - درمان درد ستون فقرات بین دو کتف
علت های شایع بی حسی در پاها + درمان علت بی حسی در پاها چیست - چرا بی حسی در پاها را باید جدی بگیریم - آشنایی با درمان بیحسی پاها
درمان سر و گردن رو به جلو + بهترین حرکات اصلاحی سر و گردن به جلو - ناهنجاری شانه به جلو - پیشگیری از سر به جلو - تمرینهای اصلاحی برای سر به جلو