یکی از شایعترین علت های درد نشیمنگاهی، بورسیت استخوان نشیمنگاه یا بورسیت ایسکیوگلوتئال است. این بیماری یکی از انواع بروسیت لگن است و باعث می شود راه رفتن یا نشستن برای بیمار بسیار دردناک باشد. در این مقاله به همین موضوع پرداخته و شما را با روشهای درمان بورسیت استخوان نشیمنگاه آشنا خواهیم کرد. برای دسترسی سریع به مطالب می توانید از فهرست زیر استفاده کنید.
فهرست
بورسیت ایسکیال چیست؟
درد ایسکیال و درد دنبالچه فرق دارند؟
علائم التهاب بورس نشیمنگاه
علت درد نشیمنگاه چیست؟
روشهای تشخیص نشیمنگاه بافندگان
درمان بورسیت ایسکیوگلوتئال
فیزیوتراپی برای بورسیت استخوان نشیمنگاه
حرکات اصلاحی درد لگن (بورسیت هیپ)
بورسیت ایسکیال چیست؟
بورس یا بورسا کیسه های کوچک پر از مایعی هستند که در لگن قرار دارند. وظیفه ی این کیسه ها این است که از سایش ماهیچه ها و بافتهای نرم به استخوان لگن جلوگیری کنند. در استخوان لگن دو بورس وجود دارد که یکی از آنها در محل مفصل ران و لگن و دیگری در پایین لگن قرار گرفته است.
بورس پایین لگن درست در قسمتی از لگن قرار گرفته که روی آن می نشینیم و نشیمنگاه نامیده می شود. التهاب بورس پایین لگن منجر به بروز بیماری به نام بورسیت استخوان نشیمنگاهی یا بورسیت ایسکیال می شود.
درد ایسکیال و درد دنبالچه فرق دارند؟
این دو بیماری با یکدیگر متفاوت هستند. در بورسیت ایسکیال، قسمت نشیمنگاه به خاطر التهاب بورس لگن، دردناک می شود. اما درد دنبالچه مربوط به پایین ترین قسمت کمر است که بین دو باسن قرار می گیرد و به آن دنبالچه می گویند. این قسمت در بالای مقعد قرار گرفته است. به طور کلی، با وجود اینکه علامت اصلی این دو بیماری، بروز درد در نشیمنگاه است اما محل عارضه، علل و راههای درمان آنها با هم متفاوت است.
علائم التهاب بورس نشیمنگاه
اولین علامت التهاب بورس پایین لگن، احساس درد در نشیمنگاه است که با درد سیاتیک و همین طور علائم گرفتگی عضله همسترینگ شباهت دارد. دیگر علائم بورسیت نشیمنگاه عبارتند از:
• تورم و التهاب لگن
• اسپاسم عضلات لگن
• کاهش دامنه حرکتی لگن
• احساس سفتی و خشکی لگن
• حساس شدن به لمس در محل تورم و درد
معمولا درد بورسیت ایسکیال موقع راه رفتن، نشستن، حرکات کششی و یا پریدن و دویدن موقع فعالیتهای ورزشی تشدید می شود، به حدی که درد لگن به ران نیز کشیده می شود.
مرکز فیزیوتراپی مهربان با در اختیار داشتن کادری تخصصی و جدیدترین دستگاههای روز دنیا به عنوان مجهزترین مرکز فیزیوتراپی غرب تهران آماده ارائه خدمات تخصصی انواع روشهای فیزیوتراپی لگن به شما همشهریان عزیز است. جهت کسب اطلاعات بیشتر با شماره 02126741456 تماس حاصل فرمایید.
علت درد نشیمنگاه چیست؟
نشستن طولانی روی سطوح سخت یکی از علل التهاب بورس نشیمنگاه است. این بیماری قبلا در بافندگان که روی سطوح سخت به مدت طولانی می نشستند زیاد بروز می کرد. به همین دلیل به این بیماری، نشیمنگاه بافنده نیز گفته می شود. دیگر علل بروز بورسیت ایسکیال عبارتند از:
• ضربه خوردن و سایش مداوم تاندون همسترینگ روی بورس پایین لگن
• حرکات تکراری پا در ورزشها و مشاغلی که زیاد از پا استفاده می شود
• افتادن با لگن روی زمین
• چاقی و فشار زیاد وزن روی بورس نشیمنگاه
علاوه بر موارد بالا، اسپاسم عضلات لگن هم می تواند فشار و اصطکاک زیادی به بورس لگن وارد کرده و باعث التهاب آن شود.
روشهای تشخیص نشیمنگاه بافندگان
پزشکان برای تشخیص بورسیت بافندگان از گرفتن شرح حال بیمار و سابقه پزشکی او، شغل و فعالیت های ورزشی بیمار و نیز معاینه فیزیکی استفاده می کنند. همچنین برای تشخیص دقیق بورسیت ایسکیال از تست SLR و ام آر آی کمک گرفته می شود.
درمان بورسیت ایسکیوگلوتئال
پزشکان از روش های مختلفی برای درمان بورسیت استخوان نشیمنگاه و کاهش التهاب آن استفاده می کنند. این روش ها عبارتند از:
• درمان خانگی: استراحت و کاهش فعالیت، نشستن روی سطوح نرم، کاهش وزن، اجتناب از نشستن طولانی و استفاده از کمپرس سرد یا گرم برای کاهش درد و التهاب از جمله درمان های خانگی بورسیت ایسکیوگلوتئال هستند.
• درمان دارویی: داروهای ضد درد و ضدالتهاب های غیر استروئیدی داروی بورسیت لگن هستند. البته در مواردی نیز ممکن است تزریقهای کورتیکوستروئیدها به محل درد در لگن برای بیمار تجویز شود.
• آسپیراسیون: در این روش، مایع تجمع یافته در بورس پایین لگن را با سرنگ خارج می کنند تا فشار آن کمتر شده و درد و التهاب بیمار بهبود پیدا کند.
• فیزیوتراپی: روش اصلی درمان التهاب بورس نشیمنگاه، به کارگیری درمانهای فیزیوتراپی است. استفاده از درمان های فیزیوتراپی باعث کاهش درد و التهاب بورسای لگن می شود.
در موارد کمی ممکن است از عمل جراحی برای خارج کردن بورس لگن استفاده شود. معمولا روشهای فیزیوتراپی بیمار را از انجام چنین جراحی هایی بی نیاز می کند.
فیزیوتراپی برای بورسیت استخوان نشیمنگاه
پزشکان معمولا برای درمان بورسیت نشیمنگاه، بیمار را به فیزیوتراپیست ارجاع می دهند. فیزیوتراپیست ها می توانند با روشهای زیر به درمان و کاهش علائم التهاب بورس نشیمنگاه کمک کنند:
• لیزر تراپی
فیزیوتراپیست برای درمان با این روش از لیزر پرتوان استفاده می کند. از لیزر تراپی برای کاهش سریع درد لگن و رفع التهاب بورسیت لگن استفاده می شود. همچنین این روش جهت رفع اسپاسم عضلات لگن و کاهش فشار روی بورسای نشیمنگاه به کار می رود.
• اولتراسوند تراپی
از اولتراسوند تراپی برای کاهش درد و التهاب بورس نشیمنگاه استفاده می شود. به کارگیری این روش برای تحرک عضلانی و کاهش تنش عضلات لگن بسیار مفید است. همچنین اولتراسوندتراپی از اصلی ترین روشهای درمان انواع بورسیت و همچنین بورسیت ایسکیال به شمار می رود.
• الکتروتراپی
الکتروتراپی برای رفع گرفتگی عضلات لگن که به بورساهای لگن فشار وارد می کنند، بسیار موثر است. همچنین از این روش برای کاهش درد نشیمنگاهی مزمن که در اثر التهاب بورس لگن ایجاد شده، استفاده می شود.
• شاک ویو تراپی
از این روش برای درمان گرفتگی های شدید لگن که باعث التهاب بورسای نشیمنگاهی شده اند، استفاده می شود. بعد از 3 تا 4 جلسه شاک ویو تراپی، درد بیمار تا حد قابل توجهی کاهش یافته و بیمار می تواند راحت تر راه برود یا بنشیند.
• ماساژ درمانی
تکنیک های ماساژ درمانی به کاهش التهاب بورسیت ایسکیوگلوتئال کمک می کنند. کاهش درد، رفع اسپاسم عضلات لگنی و انعطاف پذیری بیشتر عضلات از دیگر مزایای ماساژ درمانی برای درمان نشیمنگاه بافنده است.
• ورزش درمانی
تمرینات کششی و تمرینات تقویتی که فیزیوتراپیست در برنامه ورزش درمانی بیمار می گنجاند، درمان موثری برای بیماری نشیمنگاه بافندگان است. ورزشهای بورسیت لگن به کاهش درد و التهاب بیمار و بهبود دامنه حرکتی مفصل لگن کمک می کند.
برای درمان بورسیت نشیمنگاه با فیزیوتراپی شما هم می توانید از خدمات مرکز فیزیوتراپی مهربان، مجهزترین مرکز فیزیوتراپی غرب تهران بهره مند شوید. جهت کسب اطلاعات بیشتر با شماره 02126741456 تماس حاصل فرمایید.
حرکات اصلاحی درد لگن (بورسیت هیپ)
شما هم برای درمان درد لگن که ناشی از بورسیت هیپ است، می توانید از تمرینات زیر برای انعطاف پذیری بیشتر عضلات اطراف بورس استفاده کنید. انجام مرتب این تمرینات درد و التهاب را نیز کاهش می دهند.
• تمرین 1
به پشت بخوابید. یک حوله دور کف یکی از پاها بیندازید. پا را بالا بیاورید. با حوله به کف پا فشار بیاورید. کشش را 10 ثانیه نگه دارید. چند ثانیه استراحت کنید و دوباره این تمرین را برای پای دیگر انجام دهید.
• تمرین 2
به پشت بخوابید و پاها را دراز کنید. یکی از پاها را خم کنید و به کمک دستان خود پا را به سمت سینه بکشید. 10 ثانیه کشش را نگه دارید. به حالت اول برگردید و این کشش را برای پای دیگر هم انجام دهید.
• تمرین 3
برای تقویت همسترینگ، روی زمین بنشینید. به شکل زیر، یک پا را به سمت داخل بدن تا کرده و پای دیگر را دراز کنید. حالا سعی کنید نوک انگشتان دست را تا حدی که امکان دارد به انگشتان پا نزدیک کنید. کشش ایجاد شده را 10 ثانیه نگه دارید. سپس پا را عوض و این تمرین را تکرار کنید.
این تمرینات را روزانه دو الی سه بار انجام دهید تا نتیجه ی آن را ببینید. اگر درد شدیدی موقع انجام بعضی از تمرینات دارید، آن حرکت را متوقف کرده و با فیزیوتراپیست خود در این مورد صحبت کنید.
در صورتی که سوال دیگری درباره درمان بورسیت ایسکیال با فیزیوتراپی دارید، سوالات خود را در قسمت نظرات این مقاله بپرسید.