فیزیوتراپی مهربان
مرکز تخصصی فیزیوتراپی غرب تهران (سعادت آباد)

 

آدرس مرکز: تهران، سعادت آباد، سرو شرقی، کوچه رشادت، کوچه اقبال ملی، پلاک ۱، ساختمان فرهنگ، طبقه اول، واحد ۳

همه چیز درباره علت سردرد صبحگاهی

علت سردرد صبحگاهی

ممکن است این سوال شما هم باشد که چرا از خواب بیدار می شوم سردرد دارم؟ سردردهای صبحگاهی از انواع رایج سردرد هستند که شدت آنها از خفیف تا شدید متغییر است. هر چند غالب این سردردها دلایل نگران کننده ای ندارند اما ممکن است علائم وجود یک مشکل جدی باشند. در این مقاله قصد داریم به این موضوع بپردازیم که سردرد صبحگاهی چیست و چه عواملی باعث ایجاد آن می شود. برای دسترسی سریع به مطالب می توانید از فهرست زیر استفاده کنید.


فهرست
سردرد صبحگاهی چیست؟
انواع سردردهای صبحگاهی
علائم سردرد صبحگاهی
علت سردرد صبحگاهی چیست؟
برای سردرد صبحگاهی کی به پزشک مراجعه کنیم؟
راه درمان سردردهای صبحگاهی
درمان فیزیوتراپی سردرد صبحگاهی 

 

سردرد صبحگاهی چیست؟

سردرد صبحگاهی مشکل نسبتا رایجی است که در زنان، مردان و حتی کودکان نیز بروز می کند. افرادی که دچار این مشکل هستند صبح ها موقع بیدار شدن با احساس سر درد بیدار می شوند که بسیار ناخوشایند و آزاردهنده است. هر چند این نوع سر دردها رایج هستند اما نباید به دفعات بروز کنند. تکرار مرتب سردرد صبحگاهی نشانه بروز یک بیماری جدی است. 

 

انواع سردردهای صبحگاهی

سردردهای صبحگاهی انواع مختلفی دارند اما شایع ترین انواع سردردهای صبحگاهی شامل موارد زیر است:

• سردردهای میگرنی: اگر سردرد صبحگاهی یکطرفه دارید یعنی در یک طرف سر درد دارید، سردرد شما از نوع میگرنی است. البته سردردهای میگرنی نیز هستند که هر دو طرف سر را درگیر می کنند.

• سردرد صبحگاهی پیشانی یا سینوزیت: این نوع سردرد ناشی از تورم سینوس های ناحیه پیشانی و چشم ها است.

• سردردهای تنشی (TTH): ناشی از استرس و افسردگی هستند. این نوع سردرد صبحگاهی معمولا در دو طرف سر ایجاد می شود.

• سردردهای ناشی از استفاده بیش از حد از داروها: این نوع سردرد صبحگاهی معمولا در افرادی بروز می کند که بیش از 6 وعده در طول روز دارو مصرف می کنند.

• سردردهای ثانویه: سردردهای صبحگاهی که ناشی از بیماریهای جدی مثل تومور مغزی، سکته، فشار خون بالا و بعضی از جراحات و صدمات هستند. 

انواع سردردهای صبحگاهی

 

علائم سردرد صبحگاهی

سردرد مشخص ترین و ابتدایی ترین علامت سردرد صبحگاهی است. اما بسته به علت سردرد صبحگاهی، سردرد با علائم دیگری نیز ممکن است همراه باشد. مثلا:

• سرگیجه
• درد، مور مور شدن، بی‌حسی و ضعف در بازوها
• درد گردنی
• خشکی گردن
• درد صورت

از دیگر علائم سردرد صبحگاهی هستند که به تشخیص علت سردرد صبحگاهی کمک می کنند.

در صورتی که با علائم سردردهای صبحگاهی به طور مکرر روبرو می شوید، باید به پزشک مراجعه کنید. برای درمان فیزیوتراپی سردردهای صبحگاهی، ما به شما کلنیک فیزیوتراپی مهربان ، مجهزترین مرکز فیزیوتراپی در غرب تهران را پیشنهاد می دهیم. در این مرکز، کلیه روشهای درمان فیزیوتراپی سردرد صبحگاهی ارائه می شود. جهت درمان در فیزیوتراپی مهربان با شماره 02126741456  تماس حاصل فرمایید. 

 

علت سردرد صبحگاهی چیست؟

علت سردرد صبحگاهی می تواند مربوط به افزایش فشار داخل جمجمه باشد که خوشبختانه کمتر رایج است. اما می توان دلایل سردرد های صبحگاهی را که بین مردم شایع هستند، به صورت زیر تقسیم بندی کرد:

• سردرد صبحگاهی سینوزیت: وجود آلرژی، التهاب یا عفونت در پشت بینی، چشم ها و گونه ها می تواند باعث تورم سینوس های صورت شود. درنتیجه فرد با سردرد شدید صبحگاهی از خواب بیدار می شود. به این نوع سردرد، سردرد صبحگاهی پیشانی هم گفته می شود. چون فرد در جلوی سر و پیشانی بیشتر احساس درد می کند.

• سردردهای گردنی یا سرویکوژنیک: مشکلات ستون فقرات و اعصاب گردنی مثل تخریب دیسک، دیسک گردن، آسیبهای گردن و آرتروز گردن باعث بروز سردردهای گردنی می شود. این نوع سردرد جزء سردردهای ثانویه صبحگاهی بوده و در پیشانی، صورت، گردن و شانه ها منتشر می شود.

• مشکلات خواب: مشکلاتی مثل بدخوابی؛ کابوس های شبانه؛ دیر خوابیدن و زود بیدار شدن؛ تغییر کیفیت خواب در اثر استرس و سر و صدا و نور در طول شب؛ خواب ناکافی (8 ساعت به طور منظم) و تغییر ناگهانی برنامه خواب می توانند علت بروز سردردهای صبحگاهی باشند.

سردرد صبحگاهی بخاطر مشکلات خواب

• گرفتگی عضلات گردن و شانه ها: دلایلی مثل خواب ناکافی، بد خوابی یا خوابیدن در پوزیشن های نامناسب حین خواب که به ستون فقرات فشار وارد می کند (حالت دمر و جنینی)، باعث بروز کشیدگی و گرفتگی عضلات گردن و شانه ها می شوند. کشیدگی این عضلات به جمجمه فشار وارد کرده و صبح به محض بیدار شدن، فرد در ناحیه پشت سر احساس درد می کند.

• بالش نامناسب: استفاده از بالش یا تشک سفت و نامناسب باعث فشار به عضلات و مهره های گردن و ستون فقرات می شود و کیفیت خواب فرد را نیز کاهش می دهد. هر یک از این موارد می توانند موجب سردرد صبحگاهی در پشت سر شخص شوند.

• دیسک گردن: علت دیگر سردردهای صبحگاهی، دیسک گردن است. آسیب به دیسک گردن و بیرون زدگی آن به ریشه های عصبی اعصاب گردنی فشار وارد می کند. این فشارها باعث بروز سردرد صبحگاهی در فرد می شوند. این درد ممکن است به گردن و بین دو کتف نیز انتشار یابد.

• آرتروز گردن: آرتروز گردن و سردرد رابطه نزدیکی دارند. به طوری که افراد مبتلا به آرتروز معمولا دچار سردردهای تیرکشنده در پشت سر هستند. آرتروز گردن ناشی از فرسودگی و ساییدگی مهره های بالای گردن است. ایجاد زائده های استخوانی در محل ساییدگی مهره ها باعث فشار به اعصاب ستون فقرات گردنی شده و شخص را دچار سردردهایی شبیه به سردرد میگرنی صبحگاهی می کند.

• آپنه خواب: یکی از علل شایع سردرد صبحگاهی خر و پف همراه وقفه‌های تنفسی چند ثانیه ای یا همان آپنه خواب است. نرسیدن اکسیژن به مدت چند ثانیه به مغز باعث بروز این نوع سر درد می شود. معمولا آپنه خواب را با علائمی مثل گودی و سیاهی زیر چشم، خر و پف و احساس خستگی زیاد موقع بیدار شدن می توان تشخیص داد.

سردرد صبحگاهی بخاطر آپنه خواب

• میگرن: میگرن یکی از دلایل شایع سردرد صبحگاهی است که معمولا بین ساعت 4 تا 9 صبح عود می کند. میگرن باعث اختلال خواب در 30 تا 50 درصد از افراد مبتلا به این بیماری می شود.

• کاهش هورمون های سروتونین و اندورفین: خوابیدن بیش از حد، یعنی بیش از 9 ساعت در طول شب باعث کاهش سروتونین می شود. کاهش این هورمون و نیز هورمون اندورفین باعث کاهش جریان خون و اکسیژن رسانی به مغز می شوند. به همین دلیل کاهش سطح این هورمونها در بدن باعث سردرد صبحگاهی می شود.

• سردرد کافئینی: افرادی که مرتب قهوه مصرف می کنند به دلیل کاهش مصرف قهوه در طول شب دچار افت کافئین می شوند. کمبود کافئین باعث گشادی عروق خونی و خونرسانی زیاد به مغز می شود. در نتیجه صبح موقع بیدار شدن، این افراد دچار سردرد گردنی دارند.

دیابت، فشارخون بالا، دندان قروچه، کم آبی بدن، مصرف زیاد و خودسرانه داروهای مختلف به ویژه داروهای ضد درد، مصرف الکل، افسردگی، اضطراب و آلرژی نیز از دیگر دلایل شایع سردرد صبحگاهی هستند. 

 

برای سردرد صبحگاهی کی به پزشک مراجعه کنیم؟

گاهی سردرد صبحگاهی بروز می کند و اغلب چندان شدید نیست. این نوع سردردها خود به خود بهبود می یابند و یا با یک مسکن ضعیف برطرف می شوند. اما در صورت:

• تداوم سردرد صبحگاهی
• احساس ضربه در شقیقه ها
• حالت تهوع
• احساس ضعف
• تنگی نفس
• ناتوانی در باز کردن چشمها

بهتر است به پزشک مراجعه کنید. چون این موارد می تواند نشانگر یک عارضه یا بیماری جدی در شما باشد که هر چه زودتر باید تشخیص داده و درمان شوند. 

 

راه درمان سردردهای صبحگاهی

برای درمان سردرد صبحگاهی به خصوص در مواردی که مداوم یا شدید هستند ابتدا باید علت را تشخیص داد. اگر سردرد صبحگاهی خود به خود برطرف نشود با توجه به علت سردرد می توان به کمک روشهای زیر این عارضه را درمان کرد:

درمان سردردهای صبحگاهی

• تغییر سبک زندگی: با کاهش استرس، بهبود کیفیت خواب شبانه، رعایت بهداشت خواب، نوشیدن آب کافی، ورزش، تغذیه مناسب، استفاده از بالش مناسب و غیره می توانید سردرد صبحگاهی را برطرف کنید.

• دارو درمانی: در این روش از داروهای مسکن برای کنترل درد استفاده می شود. همچنین بسته به اینکه علت سردرد چیست، داروهایی برای رفع این عوامل توسط پزشک تجویز می شود.

• فیزیوتراپی: برای این نوع درمان، پزشک شما را به فیزیوتراپیست ارجاع می دهد. فیزیوتراپیست ها با توجه به دلایل سردرد صبحگاهی، درمان فیزیوتراپی آن را انتخاب می کنند.

اگر مشکلات شما عصبی و یا مربوط به تومور مغزی و دلایل ثانویه دیگر باشد، به پزشک متخصص مربوطه ارتجاع داده می شوید. 

 

درمان فیزیوتراپی سردرد صبحگاهی

فیزیوتراپیست ها با توجه به شدت و علل سردردهای صبحگاهی و وضعیت بیمار، برای درمان سردرد صبحگاهی از روش های زیر استفاده می کنند:

• ورزش درمانی
حرکات کششی و تقویتی عضلات گردن می تواند به انعطاف پذیری عضلات آن و کاهش دردهای گردنی کمک کند. تمرین درمانی می تواند عوارض ناشی از آسیب های ستون فقرات گردن را بهبود داده و باعث کاهش خستگی و تنش در بدن شود. این روش درمانی برای سردردهای صبحگاهی از نوع گردنی، تنشی و میگرنی بسیار مناسب است.

• درای نیدلینگ
فیزیوتراپیست ها از سوزن خشک برای کاهش تنش و رفع درد عضلات گردن استفاده می کنند. به کمک درای نیدلینگ می توان گردن درد، سردردهای میگرنی و سردردهای گردنی را درمان کرد. اگر علت سردرد صبحگاهی دیسک گردن و آرتروز گردن باشد از این روش برای درمان سردرد استفاده می شود.

• درمان دستی
به کمک تکنیک های درمان دستی یا منوال تراپی می توان اسپاسم و گرفتگی عضلات گردن و شانه را برطرف کرد. این کار به کاهش سردردهای صبحگاهی کمک می کند. همچنین با منوال تراپی هورمون های ضد درد در بدن آزاد می شوند که می توانند سر دردهای میگرنی و تنشی بیمار را برطرف کنند.

منوال تراپی سردرد صبحگاهی

• الکتروتراپی
برای درمان دردهای شدید و مزمن، فیزیوتراپیست از نوع خاصی از الکتروتراپی به نام تحریک الکتریکی عصب از طریق پوست (TENS) استفاده می کند. در این روش با تحریک عصبی، درد کاهش می یابد. این روش برای کاهش سردردهای میگرنی، رفع خستگی و استرس بسیار موثر است.

در صورتی که از سردردهای صبحگاهی رنج می برید و نیاز به درمان های فیزیوتراپی دارید، شما نیز می توانید از خدمات تخصصی کلنیک فیزیوتراپی مهربان واقع در غرب تهران بهره مند شوید. در این مرکز، کلیه روشهای درمان فیزیوتراپی سردرد صبحگاهی انجام می شود. جهت درمان در فیزیوتراپی مهربان با شماره های 02126741456  تماس حاصل فرمایید.

• بیوفیدبک
فیزیوتراپیست ها از این روش برای درمان سردردهای صبحگاهی از نوع میگرنی و تنشی و نیز کاهش درد گردن استفاده می کنند. همچنین از درمان با بیوفیدبک می توان برای برطرف کردن استرس و اضطراب که از جمله علل سردردهای صبحگاهی هستند، استفاده کرد.

• سرما و گرما درمانی
اگر سردرد سینوسی دارید، کمپرس گرم می تواند سردرد صبحگاهی شما را بهبود دهد. اما در صورت ابتلا به سردردهای تنشی یا میگرنی می توانید از روشهای سرما درمانی برای کاهش سردرد خود استفاده کنید.

• ماساژ
کسانی که سردرد صبحگاهی آنها میگرنی و یا تنشی است، می توانند با ماساژ درمانی سر درد را کاهش دهند. ماساژ شقیقه، سر و گردن می تواند سردرد را برطرف کند. ماساژ می تواند بی خوابی های ناشی از استرس و نیز استرس بیش از حد را که باعث سردرد می شوند، درمان کند.

در صورتی که سوالی در مورد علت سردرد صبحگاهی و یا درمان آن با فیزیوتراپی دارید، سوالات خود را در بخش نظرات این مقاله مطرح کنید. 

بیشتر بخوانید...

ارسال سوال و دیدگاه

ساعت کاری فیزیوتراپی مهربان

ساعات مطب

صبح ها (همه روزه)
09:00 الی 13:00

عصرها (غیر از پنجشنبه ها)
16:00 الی 20:30


رزرو نوبت

021-26741456

0218 195 0991

 

علت درد و سوزش بین دو کتف چیست؟ درد وسط دو کتف - علت درد بین دو کتف پشت - درمان درد ستون فقرات بین دو کتف - درمان درد ستون فقرات بین دو کتف
علت های شایع بی حسی در پاها + درمان علت بی حسی در پاها چیست - چرا بی حسی در پاها را باید جدی بگیریم - آشنایی با درمان بیحسی پاها
درمان سر و گردن رو به جلو + بهترین حرکات اصلاحی سر و گردن به جلو - ناهنجاری شانه به جلو - پیشگیری از سر به جلو - تمرینهای اصلاحی برای سر به جلو