فیزیوتراپی مهربان
مرکز تخصصی فیزیوتراپی غرب تهران (سعادت آباد)

 

آدرس مرکز: تهران، سعادت آباد، سرو شرقی، کوچه رشادت، کوچه اقبال ملی، پلاک ۱، ساختمان فرهنگ، طبقه اول، واحد ۳

آشنایی با نوروپاتی عصب فمورال (علائم، خطرات و درمانها)

آشنایی با نوروپاتی عصب فمورال

نوروپاتی عصب فِمورال یا اختلال در عصب فِمورال، به بیماری ای گفته می شود که به علت آسیب دیدگی عصب فِمورال ایجاد می شود. عصب فِمورال یکی از بزرگ ترین عصبهای بدن است که از لگن شروع شده و به شاخههای کوچک زیادی تقسیم می شود. این شاخه های عصبی، حرکات قسمت های مختلفی از ماهیچههای پا را کنترل می کنند.
کار اصلی این عصب، کنترل ماهیچه های ران است. خم شدن لگن و کشش زانوها هم وظیفۀ این عصب است. همچنین وقتی که فشاری در ران یا قسمت داخلی ساق پا وجود دارد، این عصب، پیام را از پوست می گیرد.
آسیب دیدن عصب فِمورال می تواند باعث بی حس شدن، ضعف یا فلج در پاها شود. در این مقاله، علل، علائم و درمان های مربوط به بیماری نوروپاتی عصب فِمورال را بررسی می کنیم.


فهرست
نوروپاتی عصب فِمورال چیست؟
چه عواملی باعث نوروپاتی عصب فِمورال میشوند؟
علائم نوروپاتی فمورال
آیا نوروپاتی فمورال خطرناک است؟
تشخیص نوروپاتی عصب فمورال
درمان نوروپاتی عصب فمورال
عوارض نوروپاتی عصب فمورال
نکاتی برای جلوگیری از آسیب اعصاب
نکات نهایی درباره نوروپاتی عصب فمورال 

 

نوروپاتی عصب فِمورال چیست؟

نوروپاتی یا اختلال در عصب فِمورال وقتی اتفاق می افتد که قسمتی از پایتان بی حس می شود یا نمی توانید آن را تکان دهید. دلیل این وضعیت آسیب دیدگی عصب ها و بخصوص عصب فِمورال است. علت این اتفاق می تواند آسیب دیدگی، فشار طولانی مدت روی عصب ها یا عوارض نوعی بیماری باشد. بیشتر اوقات، این وضعیت بدون درمان خاصی خوب می شود. با این حال، اگر علائم بهتر نشدند، نیاز به دارو و فیزیوتراپی هست.

نوروپاتی عصب فمورال 

 

چه عواملی باعث نوروپاتی عصب فِمورال میشوند؟

خطر نوروپاتی فِمورال در افرادی که دیابت دارند بالاتر است.
ضربه مستقیم به عصب فِمورال ممکن است باعث این اختلال شود. این ضربه می تواند در اثر آسیب یا عمل جراحی روی لگن یا شکم، به وجود آمده باشد. همچنین ممکن است نوروپاتی فِمورال به خاطر مشکل دیگری ایجاد شده باشد، مانند:

• دیابت
• چاقی
• به وجود آمدن تومور یا توده روی کلیه ها
• تودههای روی ران ها
• فشار روی عصب فِمورال به مدت طولانی
شکستگی لگن
• خونریزی در شکم
• کمبود ویتامین
• سر و کار داشتن با مواد سمی
• التهاب ناشی از عفونت 

 

علائم نوروپاتی فمورال

علائم نوروپاتی بسته به محل دقیق آن و شدت آسیب عصبی، متفاوت است. معمولاً بی حسی در پا اولین نشانه نوروپاتی فِمورال است.
علائم و نشانه های دیگر نوروپاتی فِمورال در ادامه آورده شده است:

• بی حسی یا سوزن سوزن شدن پا
• ضعف عضلانی
گرفتگی عضله ساق پا

گرفتگی عضلات پا

• درد زیاد و شدید
• سختی در راه رفتن یا خم کردن زانو به دلیل ضعف عضلات
آتروفی یا تحلیل رفتن عضلات ران
• کم شدن حس لامسه

چنانچه شما هم دچار علائم فوق بصورت ادامه دار هستید، پیشنهاد می کنیم برای معاینه و آنالیز بدن به مرکز فیزیوتراپی مهربان مراجعه کنید. تیم فیزیوتراپی اعصاب، شما را معاینه کرده و در صورت نیاز دستورالعملهای لازم را جهت بهبود این مشکل به شما ارائه می کنند. جهت کسب اطلاعات بیشتر با شماره 02126741456 تماس حاصل فرمایید.

 

آیا نوروپاتی فمورال خطرناک است؟

فشار طولانی مدت روی عصب فِمورال جلوی خون رسانی به آن قسمت را می گیرد. این کاهش جریان خون می تواند به بافت آسیب برساند.
اگر عصب شما در اثر یک ضربه آسیب دیده، ممکن است سرخرگ فمورال یا سرخرگ رانی شما نیز آسیب دیده باشد. این موضوع باعث خونریزی داخلی شدید می شود. سرخرگ رانی یک سرخرگ بسیار بزرگ است که نزدیک عصب فِمورال است. معمولا ضربه ای که وارد شده، همزمان به هر دو آسیب میزند. آسیب یا خونریزی سرخرگ می تواند باعث فشار روی عصب شود.

عصب فِمورال، حس لامسه را در بخش بزرگی از پا ایجاد می کند. از دست دادن این حس می تواند باعث آسیب شود. وقتی عضلات پا ضعیف باشند احتمال زمین خوردن شما بالا می رود. زمین خوردن در افراد مسن نگران کننده تر است، زیرا می تواند باعث آسیب دیدگی شدید لگن شود که بسیار جدی است.

 

تشخیص نوروپاتی عصب فمورال

آزمایش های بررسی هدایت سرعت عصبی برای تشخیص نوروپاتی فِمورال به پزشک کمک می کند. دلایل احتمالی زیادی برای نوروپاتی فِمورال وجود دارد.

پزشک میتواند معاینه های جسمی اولیه را برای تشخیص نوروپاتی فِمورال در فرد انجام دهد. همچنین میتواند بررسی کند که آیا عصب دیگری هم آسیب دیده است یا نه. پزشک می تواند با انجام آزمایشها و تمرینات جسمی، عضلاتی را که عصب فِمورال کنترل می کند بررسی کند. پزشک همچنین عکس العمل های زانو را بررسی می کند و از حس فرد در جلوی ران و قسمت داخلی ساق پا سوال می کند. همچنین درباره سوابق پزشکی مانند آسیب دیدگی های اخیر، جراحی های اخیر و عواملی که در روش زندگی شما خطر ساز هستند، سؤال می کند.

بعد از این معاینات ممکن است پزشک شما را به یک متخصص مغز و اعصاب معرفی کند یا با آزمایشهای بیشتر، تشخیص خود را ثابت کند و نیز تشخیص دهد که عصب چقدر آسیب دیده است. همچنین بررسی می کند که به آزمایش های بیشتری نیاز دارید یا نه.

آزمایش های دیگری که می توانند در تشخیص نوروپاتی فِمورال کمک کنند، عبارتند از:

• آزمایش های سرعت هدایت عصبی: آزمایش های NCV، سرعت انتقال سیگنال های الکتریکی از طریق عصب ها را اندازه گیری می کنند.
• سونوگرافی عصبی - عضلانی: این روش نسبتاً جدیدی است که برای تشخیص آسیب و مشخص کردن روش درمان در آسیب هایی که بر اعصاب و عضلات اثر می گذارد، از تکنولوژی فراصوت استفاده می شود. در سونوگرافی برای داشتن تصویر از ساختار داخلی بدن، از امواج صوتی استفاده می کنند. همچنین پزشکان می توانند از سونوگرافی برای تشخیص هرگونه ناهنجاری در شکل عصب ها استفاده کنند.
• الکترومیوگرافی یا نوار عصب: نوار عصب فعالیت الکتریکی عضلات را ثبت می کند.
• ام آر آی: MRI برای ایجاد تصویر از ساختار داخلی بدن، از میدان های مغناطیسی استفاده می کند.

ام آر آی

• سیتی اسکن: سیتی اسکن با استفاده از ترکیبی از اشعۀ ایکس(X-ray) و فناوری کامپیوتری، از ساختارهای مختلف بدن تصویر برداری میکند.

 

درمان نوروپاتی عصب فمورال

درمان نوروپاتی فِمورال بسته به اینکه علت آسیب عصبی چیست و عصب چقدر آسیب دیده است، متفاوت است. هدف درمان، پیدا کردن علت اصلی آسیب عصبی و کم کردن علائم آن است. اگر فشار روی عصب باعث ایجاد نوروپاتی شده باشد، تمرکز درمان بر کم کردن فشار روی عصب خواهد بود. گاهی اوقات، نوروپاتی فِمورال بدون درمان خاصی، حل می شود.
بعضی از روش های درمان نوروپاتی فِمورال در ادامه آورده شده اند:

درمان دارویی نوروپاتی عصب فمورال
ممکن است پزشک برای کم کردن ورم و التهاب، کورتون تجویز کند. داروهای ضد درد و مسکن می توانند علائم دردناک و ناراحت کننده را کمتر کنند. در بعضی موارد پزشک ممکن است به شما پیشنهاد بدهد که برای کاهش درد نوروپاتی فِمورال، عصب را ببندد. بستن یا مسدود کردن عصب، بیحس کردن موضعی است که باعث قطع یا خاموش شدن سیگنال های درد در عصب مورد نظر می شود.

عمل جراحی برای درمان نوروپاتی عصب فمورال
اگر توده یا توموری باعث بسته شدن عصب فِمورال شود، پزشک عمل جراحی را پیشنهاد می کند. یکی دیگر از روش های جراحی با نام کاهش فشار فِمورال، فشار روی عصب فِمورال را کم می کند و جریان خون در قسمت بالای ران را بهتر می کند.

درمان خانگی نوروپاتی عصب فمورال
در بعضی موارد، تغییر در روش زندگی می تواند علائم مربوط به نوروپاتی عصب فِمورال را کم کند. تغییر در روش زندگی می تواند شامل موارد زیر باشد:

• نپوشیدن لباس های تنگ
• انجام ندادن فعالیت هایی که به مدت طولانی به عصب فِمورال فشار وارد می کند، مثل نشستن طولانی.
• کاهش وزن، در صورت داشتن دیابت یا اضافه وزن که باعث آسیب عصبی می شود.

فیزیوتراپی نوروپاتی عصب فمورال
فیزیوتراپی به حفظ و بهتر شدن تحرک بدن کمک می کند. هدف تمرینات فیزیوتراپی، بهتر شدن تحرک و حفظ قدرت عضلانی در طول درمان است. بعضی از روش های معمول فیزیوتراپی که به بهبود علائم نوروپاتی فِمورال کمک می کند، عبارتند از:

• آبداکشن باسن
• چرخش باسن
• کشش عضلۀ خم کنندۀ زانو

ممکن است پزشک برای کمک به راه رفتن و جلوگیری از لرزش زانو، پیشنهاد استفاده از زانوبند را بدهد.
در موارد پیشرفته این بیماری فیزیوتراپیست شما در صورت نیاز از روشهای پیشرفته فیزیوتراپی مثل دیپ اوسیلیشن یا تکارتراپی برای درمان این بیماری استفاده می کند.

دیپ اوسیلیشن

چنانچه شما هم دچار آسیب به اعصاب شده اید، می توانید از متخصصان مرکز فیزیوتراپی مهربان مشاوره بگیرید. مرکز فیزیوتراپی مهربان با در اختیار داشتن تیمی تخصصی و جدیدترین دستگاههای روز دنیا هم اکنون به عنوان مجهزترین فیزیوتراپی غرب تهران آماده ارائه خدمات تخصصی فیزیوتراپی به شما همشهریان عزیز است. جهت کسب اطلاعات بیشتر با شماره 02126741456 تماس حاصل فرمایید.

 

عوارض نوروپاتی عصب فمورال

اگر درمان لازم برای نوروپاتی فِمورال انجام نشود، ممکن است عصب برای همیشه آسیب ببیند یا از بین برود.
افرادی که به نوروپاتی فِمورال مبتلا هستند، ممکن است به پاهای خود آسیب بزنند چون در آن قسمت حسی ندارند و متوجه بسیاری از آسیب ها نمی شوند.

 

نکاتی برای جلوگیری از آسیب اعصاب

شما می توانید با کنترل کردن سطح قند خون خود، خطر ابتلا به نوروپاتی فِمورال ناشی از دیابت را کم کنید. اینکار از عصب های شما در برابر آسیب های این بیماری، مراقبت می کند. برای هر کدام از علت ها می توان پیشگیری هایی انجام داد. درباره پیشگیری مناسب برای شما با پزشکتان مشورت کنید. داشتن روش زندگی فعال، به قوی نگه داشتن عضلات پا و بالا رفتن قدرت پای شما کمک می کند.

 

نکات نهایی درباره نوروپاتی عصب فمورال

نوروپاتی فِمورال می تواند باعث ناتوانی جسمی شود، اما کم پیش می آید که کشنده باشد. فردی که مبتلا به نوروپاتی فِمورال است، ممکن است به طور کامل درمان شود؛ البته اگر پزشک، علت آسیب عصبی را درست تشخیص دهد و فرد درمان مناسب را قبل از آنکه آسیب دائمی شود، دریافت کند.

درمانهای دستی برای بیماری

نوروپاتی فِمورال یک اصطلاح عمومی است که به هر نوع آسیب در عصب فِمورال گفته می شود. نشانه های اصلی آن شامل بی حسی، ضعف یا فلج پاها است. نوروپاتی فِمورال ممکن است در اثر آسیب فیزیکی، عمل های جراحی روی لگن و شکم یا به علت بیماری دیگری مانند دیابت ایجاد شود. چشم انداز کلی برای افراد مبتلا به نوروپاتی فِمورال، امیدوارکننده است. اکثر افراد چند سال پس از شروع علائم بیماری، کم کم درمان می شوند.

اگر سوالی در مورد آسیب اعصاب یا درمان آن دارید زیر این پست آن را مطرح کنید و پاسخ خود را از کارشناسان و متخصصین مرکز فیزیوتراپی مهربان دریافت کنید. برای مشاهده پاسخ، مجددا به همین صفحه مراجعه کنید.

بیشتر بخوانید...

ارسال سوال و دیدگاه

ساعت کاری فیزیوتراپی مهربان

ساعات مطب

صبح ها (همه روزه)
09:00 الی 13:00

عصرها (غیر از پنجشنبه ها)
16:00 الی 20:30


رزرو نوبت

021-26741456

0218 195 0991

 

علت درد و سوزش بین دو کتف چیست؟ درد وسط دو کتف - علت درد بین دو کتف پشت - درمان درد ستون فقرات بین دو کتف - درمان درد ستون فقرات بین دو کتف
علت های شایع بی حسی در پاها + درمان علت بی حسی در پاها چیست - چرا بی حسی در پاها را باید جدی بگیریم - آشنایی با درمان بیحسی پاها
درمان سر و گردن رو به جلو + بهترین حرکات اصلاحی سر و گردن به جلو - ناهنجاری شانه به جلو - پیشگیری از سر به جلو - تمرینهای اصلاحی برای سر به جلو