فیزیوتراپی مهربان
مرکز تخصصی فیزیوتراپی غرب تهران (سعادت آباد)

 

آدرس مرکز: تهران، سعادت آباد، سرو شرقی، کوچه رشادت، کوچه اقبال ملی، پلاک ۱، ساختمان فرهنگ، طبقه اول، واحد ۳

درمان آرتروز و ساییدگی زانو بدون جراحی

درمان آرتروز زانو بدون جراحی

ساییدگی مفصل زانو بیماری است که در آن سطح داخلی غضروف مفصل زانو در اثر بیماری آرتروز (استئو آرتریت) به مرور زمان از بین می رود. در واقع غضروف یک ماده ی ژلاتینی است که بین دو مفصل قرار گرفته و با تخریب غضروف، کل ساختار زانو دچار مشکلات حرکتی می شود. در این مقاله به شما خواهیم گفت چگونه می توانید بدون جراحی آرتروز و سائیدگی مفصل زانوی خود را درمان کنید. برای دسترسی سریع تر به بخش های مختلف مقاله می توانید از فهرست زیر استفاده کنید.


فهرست
سن ابتلا به آرتروز زانو
نشانه های ساییدگی مفصل زانو
علت ساییدگی مفصل زانو چیست؟
درجات ساییدگی و آرتروز زانو چقدر است؟
عوارض آرتروز و ساییدگی زانو
از کجا بفهمیم آرتروز زانو داریم؟
درمان آرتروز و ساییدگی زانو
فیزیوتراپی آرتروز و ساییدگی مفصل زانو
ورزش های مناسب برای ساییدگی زانو 

 

سن ابتلا به آرتروز زانو

ساییدگی مفصل زانو در هر سنی ممکن است رخ دهد اما این عارضه بیشتر در افراد بالای 65 سال دیده می شود. در این سنین از هر 2 نفر یک نفر دچار آرتروز و ساییدگی زانو است. اما سن شروع ارتروز در زنان بالای 40 سال و در مردان بالای 50 سالگی است. 

 

نشانه های ساییدگی مفصل زانو

بارزترین نشانه ساییدگی زانو، درد زانو موقع راه رفتن است که این درد با استراحت کاهش پیدا می کند. اما این بیماری با علائم دیگری نیز همراه است که عبارتند از:

• خشکی زانو
• شنیدن صدای تق‌تق زانو موقع حرکت دادن زانو
• ورم زانو
• حساس شدن به لمس
• خالی شدن زانو
• کاهش دامنه حرکتی زانو

در صورت عدم درمان به موقع، علائم آرتروز زانو شدیدتر و کاهش علائم آن سخت تر خواهد شد. 

نشانه های ساییدگی مفصل زانو

 

علت ساییدگی مفصل زانو چیست؟

زنان بیش از مردان در معرض آرتروز زانو قرار دارند. ساییدگی زانو معمولا با افزایش سن ایجاد می شود. هرچند در مواردی علت ابتلا به آرتروز زانو، سابقه خانوادگی بیمار است. به علاوه مواردی مثل:

• فشار به زانو در اثر اضافه وزن
• تغذیه نامناسب
• آسیبهای قبلی زانو مثل پارگی رباط یا منیسک زانو
• ضعف عضلات ران و عدم حمایت زانو

و استفاده زیاد از زانو در ورزشهایی مثل فوتبال، والیبال و ورزشهای جهشی، علت ساییدگی مفصل زانو به حساب می آیند.

در صورتی که شما هم مشکل آرتروز و ساییدگی مفصل زانو دارید، می توانید برای درمان آن با روشهای فیزیوتراپی به مرکز فیزیوتراپی مهربان، یکی از مراکز پیشرو در زمینه درمان آرتروز مراجعه کنید. جهت کسب اطلاعات بیشتر و دریافت وقت مشاوره با شماره 02126741456 تماس بگیرید. 

 

درجات ساییدگی و آرتروز زانو چقدر است؟

شدت آرتروز و ساییدگی مفصل زانو به درجه 1 تا 4 تقسیم بندی می شود. درجه 4 شدیدترین حالت تخریب غضروف است که علائم ساییدگی بسیار شدید است و فقط با جراحی تعویض مفصل زانو قابل درمان است. اما درجات 1 تا 3 آرتروز نیازی به جراحی ندارند. 

 

عوارض آرتروز و ساییدگی زانو

افرادی که ساییدگی زانو در آنها تشدید شده و برای درمان اقدام نمی کنند دچار مشکلاتی مثل لنگیدن، بد راه رفتن، زانوی پرانتزی و آتروفی عضلات اطراف مفصل خواهند شد. در صورت پیشرفت بیماری، غضروف کاملا تخریب شده و راهی جز تعویض مفصل زانو با جراحی نخواهد بود. 

 

از کجا بفهمیم آرتروز زانو داریم؟

برای تشخیص ساییدگی زانو، پزشکان از علائم و شرح حال بیمار، اطلاع از سابقه بیماری های او و معاینه فیزیکی استفاده می کنند. همچنین به کمک رادیوگرافی، پزشکان شدت و درجه آتروز را می توانند تعیین کنند. در بعضی موارد تست مایع مفصلی، تست خون و یا ام آر آی می تواند به تشخیص بعضی موارد پیچیده تر عارضه کمک کند. 

تشخیص آرتروز زانو

 

درمان آرتروز و ساییدگی زانو

با توجه به شدت آرتروز و درجه ساییدگی مفصل زانو، روشهای درمان به دو دسته زیر تقسیم می شوند:

• درمان ساییدگی زانو با جراحی
معمولا کسانی که دچار آرتروز درجه 4 شده اند، غضروف به حدی بین دو زانو تخریب شده که عملا با هیچ روش درمانی نمی توان درد شدید و علائم دیگر بیمار را برطرف کرد. تحت این شرایط با عمل جراحی، زانوی بیمار برداشته و تعویض می شود. زانوی عوض شده همیشگی نیست و عمر مفید آن 15 تا 20 سال است.

کسانی که این جراحی را انجام می دهند ممکن است دچار عوارضی مثل عفونت، لخته شدن خون در رگهای لگن یا پا، آمبولی ریه شوند. برای جلوگیری از رسیدن به مرحله جراحی باید در همان اوایل مشکل ساییدگی زانو با کمک درمانهای فیزیوتراپی، جلوی پیشرفت آرتروز زانو و ساییدگی آن را بگیرید.

• درمان ساییدگی زانو بدون جراحی
درمان آرتروز و ساییدگی زانو بدون جراحی با روشهای متعددی انجام می شود. این روشها که برای درجه آرتروز 1 تا 3 موثرند عبارتند از:

• درمان خانگی ساییدگی مفصل زانو
بالا نرفتن از پله ها، استراحت بیشتر، کاهش وزن، بهبود تغذیه و گرم نگه داشتن زانو از جمله درمان های خانگی برای کاهش درد ساییدگی مفصل زانو هستند.

• کفی یا زانو بند
از بریس زانو یا کفی های مخصوص برای کاهش فشار به زانو و کاهش درد زانوی بیمار استفاده می شود.

• دارو درمانی
در این روش برای بیمار داروهای غضروف ساز، مسکن و ضد التهاب استروئیدی تجویز می شود.

• تزریق داخل مفصلی
این روش کمی تهاجمی بوده و برای بهبود دامنه حرکتی، کاهش درد و التهاب زانو انجام می شود. قبلا از کورتون برای تزریق استفاده می شد اما امروزه از تزریق ژل و اوزون بیشتر استفاده می شود.

• فیزیوتراپی
بهترین روش درمان آرتروز و ساییدگی مفصل زانو بدون جراحی، به کارگیری روشهای فیزیوتراپی است. این درمانها برای درجه آرتروز 2 و 3 کاملا موثر بوده و در صورت درمان با این روشها، بیمار نیازی به جراحی سنگین تعویض مفصل ندارد. 

درمان آرتروز و ساییدگی زانو

 

فیزیوتراپی آرتروز و ساییدگی مفصل زانو

فیزیوتراپیست ها به کمک تکنیک های فیزیوتراپی می توانند از پیشرفت ساییدگی زانو جلوگیری کرده و علائم آرتروز زانو را کاهش دهند. این تکنیک ها عبارتند از:

• لیزر تراپی
فیزیوتراپیست شما ممکن است برای درمان ساییدگی زانو از لیزرتراپی استفاده کند. در این روش از لیزر پر توان برای کاهش التهاب زانو، بهبود گردش خون و ایجاد و تقویت عروق خونی در بافتهای مجاور زانو استفاده می شود. لیزر تراپی به بهبود و ترمیم آسیب ها و افزایش دامنه حرکتی زانو کمک می کند.

• مگنت تراپی
برای درمان با این روش از امواج الکترومغناطیسی استفاده می شود که می تواند به عمق بافتهای زانو نفوذ کند. فیزیوتراپیست ها از مگنت تراپی برای رفع التهاب های مفصلی و درد زانو استفاده می کنند. استفاده از این روش می تواند آسیب دیدگی ها و پارگی بافتهای نرم زانو را کندتر کند.

• منوال تراپی
از این روش درمانی برای بهبود عملکرد و انعطاف پذیری زانو استفاده می شود. تکنیک های منوال تراپی به ریلکس شدن عضلات اطراف زانو و بهبود جریان خون در زانو کمک می کند. با اکسیژن رسانی و تغذیه بهتر بافتهای زانو، آسیب دیدگی ها سریعتر درمان می شوند.

• درای نیدلینگ
استفاده از درای نیدلینگ برای درمان آرتروز و ساییدگی زانو به کاهش درد، رفع اسپاسم بافت اطراف زانو و بهبود عملکرد زانو کمک می کند. درای نیدلینگ در کنار روشهای دیگر فیزیوتراپی می تواند به درمان قطعی آرتروز زانو کمک کند.

• اولتراسوند
فیزیوتراپیست ها از این روش برای کسانی که تمایلی به تزریقات داخل زانو ندارند، استفاده می کنند. این روش در کنار روشهای دیگر فیزیوتراپی می تواند به درمان آرتروز و ساییدگی مفصل کمک کند. همچنین برای:

• کاهش درد
• کاهش التهاب مفصل زانو
• درمان آتروفی عضلات اطراف زانو

بسیار مفید است. گرمای حاصل از اولتراسوند تراپی بافت زانو را گرم کرده و از این طریق انعطاف پذیری و دامنه حرکتی آن را بهبود می دهد.

اولتراسوند تراپی ساییدگی مفصل زانو

• سرما و گرما درمانی
استفاده از تکنیک های گرما درمانی می تواند درد و خشکی زانو را کاهش ‌دهد. در این روش استفاده از گرمای مرطوب به دلیل نفوذ بیشتر به عمق بافتها میتواند سریعتر جواب دهد. همچنین بیمار اگر دچار خشکی زانو نباشد می تواند از کمپرس سرد برای کاهش التهاب و زانو درد استفاده کند.

• آب درمانی
هیدروتراپی یا همان آب درمانی می تواند با ایجاد بی وزنی در آب به درمان بیماران مبتلا به آرتروز و ساییدگی زانو کمک کند. این روش به خصوص برای افراد سنگین وزن توصیه می شود. بهتر است از آب گرم برای آب درمانی استفاده شود. زیرا آب گرم به کاهش درد و رفع خشکی و اسپاسم عضلات زانو کمک می کند.

• ورزش درمانی
از ورزش درمانی در کنار همه روشهای فیزیوتراپی برای بهبود سریعتر و باز نگشتن علائم استفاده می شود. تمرینات ورزش درمانی برای:

• کاهش درد
• افزایش عملکرد و دامنه حرکتی زانو
• تقویت عضلات نگه دارنده زانو

بسیار موثر است. توصیه می شود ورزش های تجویز شده را روزانه و حتی بعد از بهبودی ادامه دهید.

شما نیز می توانید برای درمان آرتروز و ساییدگی مفصل زانو با جدیدترین روشهای فیزیوتراپی به مرکز فیزیوتراپی مهربان، مجهزترین کلنیک فیزیوتراپی در غرب تهران مراجعه کنید. در این مرکز انواع آرتروز درجه 2 و 3 زیر نظر فیزیوتراپیست های مهربان درمان می شوند. جهت کسب اطلاعات بیشتر و دریافت وقت مشاوره با شماره 02126741456 تماس بگیرید. 

 

ورزش های مناسب برای ساییدگی زانو

در این قسمت با بهترین ورزشها برای درمان زانو درد آشنا خواهید شد. این تمرینات باید با توجه به شدت مشکل شما و با اجازه فیزیوتراپیست تان انجام شود:

تمرین 1
به پشت دراز بکشید. زانوها را خم کرده و باسن را تا حدی از زمین بلند کنید که عضلات کمر، باسن و ران در راستای یک خط شیب دار قرار بگیرند. 10 ثانیه مکث کنید. به حالت اول برگردید و دومرتبه همین حرکت را ادامه دهید. این تمرین را هر روز چند نوبت انجام دهید.

تمرین 1 برای ساییدگی زانو

تمرین 2
می توانید برای این تمرین روی صندلی بنشینید و یا روی زمین به پشت دراز بکشید. یک بالش بین زانوها قرار دهید. با هر دو زانو به بالش فشار بیاورید. 10 ثانیه فشار را حفظ کنید. بعد به حالت استراحت برگردید. دوباره همین کار را برای 10 مرتبه تکرار کنید. بهتر است در سه ست 10 تایی در طول روز این حرکت را تکرار کنید.

تمرین 2 برای ساییدگی زانو

تمرین 3 
این حرکت برای تقویت ماهیچه های ساق پا مفید است. رو به دیوار بایستید. دستها را به دیوار تکیه دهید. حالا سعی کنید روی نوک پنجه ها و سینه پا بایستید. چند ثانیه در این حالت مکث کنید. دوباره پاشنه پا را به زمین برگردانید. همین حرکت را در یک ست 10 تایی و چند بار در روز تکرار کنید.

تمرین 3 برای ساییدگی زانو

تمرین 4 
روی صندلی یا زمین بنشینید. یک حوله، طناب یا هر چیز دیگری که کش نیاید دور کف پا بیندازید. سعی کنید با کشیدن حوله به سمت خود، سرپنجه را به سمت داخل بدن بکشید. چند ثانیه مکث کنید. به حالت استراحت برگشته و دوباره همین تمرین را 10 مرتبه تکرار کنید. سپس برای پای دیگر نیز همین کار را انجام دهید.

تمرین 4 برای ساییدگی زانو

در صورتی که سوالی درباره درمان آرتروز و ساییدگی مفصل زانو با فیزیوتراپی دارید، سوالات خود را در بخش نظرات همین مقاله ارسال کنید.

بیشتر بخوانید...

ارسال سوال و دیدگاه

ساعت کاری فیزیوتراپی مهربان

ساعات مطب

صبح ها (همه روزه)
09:00 الی 13:00

عصرها (غیر از پنجشنبه ها)
16:00 الی 20:30


رزرو نوبت

021-26741456

0218 195 0991

 

علت درد و سوزش بین دو کتف چیست؟ درد وسط دو کتف - علت درد بین دو کتف پشت - درمان درد ستون فقرات بین دو کتف - درمان درد ستون فقرات بین دو کتف
علت های شایع بی حسی در پاها + درمان علت بی حسی در پاها چیست - چرا بی حسی در پاها را باید جدی بگیریم - آشنایی با درمان بیحسی پاها
درمان سر و گردن رو به جلو + بهترین حرکات اصلاحی سر و گردن به جلو - ناهنجاری شانه به جلو - پیشگیری از سر به جلو - تمرینهای اصلاحی برای سر به جلو