فیزیوتراپی مهربان
مرکز تخصصی فیزیوتراپی غرب تهران (سعادت آباد)

 

آدرس مرکز: تهران، سعادت آباد، سرو شرقی، کوچه رشادت، کوچه اقبال ملی، پلاک ۱، ساختمان فرهنگ، طبقه اول، واحد ۳

کم آبی دیسک گردن و کمر

کم آبی دیسک گردن و کمر

وقتی صحبت از کم آبی بدن می‌شود احساس تشنگی، خستگی و یا حتی سردرد به ذهن ما خطور می‌کند. اما جالب است بدانید که بسیاری از کمر درد‌ها و مشکلات ستون فقرات به دلیل کم آبی بدن رخ می‌دهند. دیسک ها و ستون فقرات، مقداری آب در خود نگهداری می‌کنند و کمبود آب بر روند حرکت آن‌ها و سلامتی بدن شما تأثیر می گذارد. بسیاری از بیمارانی که به دلیل مشکلات ستون فقرات به پزشک مراجعه می‌کنند، با این مشکل که دیسک بین مهره‌ای شان دچار کم آبی شده است، مواجه می‌شوند. در این مقاله می‌خواهیم به کم آبی دیسک گردن و کمر بپردازیم و در نهایت بررسی کنیم که خشک شدن ستون فقرات به چه علت‌هایی اتفاق می‌افتد، چگونه می‌توان از آن پیشگیری کرد؟ برای دسترسی سریعتر به تیترهای مقاله می توانید از فهرست زیر استفاده کنید.


فهرست
منظور از کم آبی دیسک چیست؟
علائم کم آبی دیسک گردن و کمر
علت کم آبی دیسک گردن و کمر
تشخیص کم آبی ستون فقرات
گزینه های درمانی
پیشگیری از کم آبی دیسک
سخن آخر 

 

منظور از کم آبی دیسک چیست؟

دیسک‌های بین مهره‌ای دو قسمت اصلی دارند که شامل یک حلقه فیبری دور دیسک است و یک هسته مرکزی که حالت ژلاتینه دارد و 70 تا 90 درصد آن را آب تشکیل می‌دهد. خشک شدن دیسک یک اختلال شایع است که در اثر کم آبی بافت‌ها ایجاد می‌شود و باعث نازک شدن دیسک‌ها می‌شود.

حرکاتی مانند پریدن به صورت ناگهانی، دویدن و خم شدن همگی مقداری از آب موجود در دیسک های نخاعی را از بین می‌برند. علاوه بر این، افزایش سن و فشار ناشی از وزن بدن باعث می‌شوند که دیسک های بین مهره‌ای کم آب شوند. با بالا رفتن سن، ستون فقرات و دیسک های بین مهره‌ای به عنوان جزئی از بدن می‌توانند کم آب شوند و در نهایت این اتفاق باعث سفتی، ضعف و بی حسی و حتی درد در ستون فقرات کمری یا گردنی خواهد شد. 

منظور از کم آبی دیسک چیست

 

علائم کم آبی دیسک گردن و کمر

خشک شدن دیسک ستون فقرات گردنی باعث دیسک گردن می‌شود، در حالی که خشک شدن دیسک کمر باعث دیسک کمر و سفتی و درد در ناحیه کمر خواهد شد. علائم کم آبی دیسک گردن و یا حتی کمر معمولا با افزایش سن بدتر می‌شوند. بعضی از علائم کم آبی دیسک گردن و کمر عبارتند از:

• اولین علامت خشک شدن دیسک احساس سفتی و درد در ستون فقرات شماست.
• اگر کم آبی دیسک در ناحیه گردن باشد، ممکن است فرد علائمی مانند درد در شانه‌ها، بازوها و دست‌ها را تجربه کند.
احساس درد و ضعف پایین کمر
• گزگر و بی حسی در پاها 

 

علت کم آبی دیسک گردن و کمر

خشک شدن دیسک معمولا در اثر دژنراسیون یا دیسک تخریب شده است که به طور طبیعی با افزایش سن اتفاق می‌افتد. به غیر این، موارد دیگری که می‌توانند باعث خشک شدن دیسک شوند، عبارتند از:

• ضربه ناشی از تصادف، زمین خوردن یا آسیب دیدگی ورزشی
• بلند کردن اجسام سنگین و اعمال فشار زیاد بر ستون فقرات
• کاهش ناگهانی وزن (کاهش ناگهانی وزن می‌تواند باعث از دست دادن مایعات بدن، از جمله دیسک های شما شود.)

بیشتر بخوانید: بهترین دیسک کمر و حرکات ورزشی مفید 

 

تشخیص کم آبی ستون فقرات

برای تشخیص این بیماری، پزشک سوالاتی در مورد علائم، زمان و محل بروز درد، بی حسی و گزگز داشتن و یا حتی سوالاتی در مورد حوادث احتمالی مانند زمین خوردن یا سقوط و آسیب دیدگی ها از بیمار می‌پرسد.

در اولین قدم، پزشک شما را معاینه خواهد کرد و طی معاینه ممکن است از شما بخواهد حرکاتی را انجام دهید. این کار به پزشک کمک کند تا تشخیص دهد که چه دیسک‌هایی تحت تاثیر قرار گرفته‌اند! بعد از معاینه فیزیکی، شما به عکسبرداری با اشعه ایکس، سی تی اسکن یا MRI نیاز خواهید داشت تا دکتر بتواند مهره ها و دیسک های شما را بهتر ببیند.

تشخیص کم آبی ستون فقرات

کم آبی دیسک های گردنی و کمری عارضه خوشایندی نیست و در اغلب موارد مشکلاتی را برای شخص ایجاد خواهد کرد. شما می‌توانید با مراجعه به مرکز فیزیوتراپی مهربان از تمامی تجهیزات و روش های درمانی که برای کم آبی دیسک گردن و کمر در نظر گرفته می‌شود، بهره مند شوند. برای کسب اطلاعات بیشتر و دریافت وقت مشاوره با شماره 02126741456 تماس بگیرید. 

 

گزینه های درمانی

اگر علائم شما خفیف است، معمولا راه ساده‌تری برای درمان پیش رو دارید! در چنین مواقعی پزشک ممکن است به شما توصیه کند که وزن مناسبی داشته باشید، حالت بدنی خوبی داشته باشید و از عوامل شایع درد کمر مانند بلند کردن اجسام سنگین پرهیز کنید. اگر علائم شما شدیدتر باشد، برای درمان خشکی ستون فقرات چند گزینه درمانی وجود دارد که می‌تواند به شما کمک کند، از جمله:

داروهای مسکن
داروهای ضد التهاب غیراستروئیدی (NSAIDs) مانند ایبوپروفن و ناپروکسن می‌توانند به کاهش درد کمک کنند.

استراحت
در بعضی از موارد، معمولا 2 تا 3 روز استراحت مطلق، باعث بهبود وضعیت شما می‌شود.

درمان های فیزیوتراپی
یکی از درمان‌های اصلی برای کم آبی دیسک، روش های فیزیوتراپی است. فیزیوتراپیست ها یک برنامه تمرین درمانی مشخصی را برای هر فرد رائه می‌دهند که باعث بهبود وضعیت او خواهد شد. انجام ورزش‌های تقویت کننده عضلات بدن می‌تواند به مدیریت بیماری خشکی دیسک و ستون فقرات کمک کنند. بعضی از این روش‌های درمانی فیزیوتراپی از:

• ماساژ درمانی: ماساژ درمانی و شل شدن عضلات در نزدیکی مهره های آسیب دیده می‌تواند باعث کاهش فشار و درد در ناحیه ستون فقرات شود.

• درای نیدلینگ: درای نیدلینگ به عنوان یک تکنیک پرکاربرد در فیزیوتراپی، برای کاهش فشار و تسکین دردهای ستون فقرات کمری و گردنی موثر است.

• منوال تراپی یا درمان های دستی: به کمک منوال تراپی تا حدودی زیادی می‌توان به بهبود عملکرد بافت نرم و مفاصل بدن کمک کرد.

فیزیوتراپی کم آبی دیسک کمر و گردن

جراحی
در بعضی از مواقع ممکن است برای درمان کم آبی دیسک گردن و کمر، جراحی توصیه شود. اگر بیمار در طی 3 ماه به روش‌های درمانی فیزیوتراپی جواب ندهد، عمل‌ جراحی توصیه می‌شود.

بعضی از گزینه‌های جراحی عبارتند از:

• جراحی تثبیت کننده: در این جراحی، دو مهره اطراف دیسک خشک شده به هم جوش داده می‌شوند. این کار باعث می‌شود که حالت پایداری برای ستون فقرات ایجاد شود و در نتیجه فرد درد و ناراحتی نداشته باشند.

• رفع فشار: در این جراحی، پزشک استخوان اضافی یا ماده دیسکی را که از جای خود خارج شده است، بر می‌دارد تا فضای بیشتری برای اعصاب نخاعی ایجاد کند.

• اصلاح انحنای ستون فقرات: در این روش، همان طور که از اسم آن مشخص است، در حین جراحی انحنای غیر طبیعی ستون فقرات اصلاح می‌شود. در نهایت این کار به تسکین درد و افزایش دامنه حرکت کمک خواهد کرد.

• تعویض دیسک: گاهی اوقات هم می‌توان دیسک های مصنوعی را در بین مهره ها قرار داد تا از ساییدگی استخوان‌ها به یکدیگر جلوگیری شود. 

 

پیشگیری از کم آبی دیسک

با اینکه خشک شدن ستون فقرات گردنی یا کمری یک قسمت طبیعی از روند پیری و افزایش سن است، اما با رعایت مواردی می‌توانید از این مشکل پیشگیری کنید. بعضی از این اقدامات پیشگیری کننده عبارتند از:

• بدن شما باید آب کافی در طول روز دریافت کند: عدم مصرف آب کافی باعث می‌شود که بدن عملکرد کمتری داشته باشد و نتواند مایع بین دیسک‌ها را در خود نگه دارد.

• سیگار نکشید: استعمال سیگار می‌تواند به طور مستقیم بر روی دیسک کمر تاثیر بگذارد و سرعت تحلیل رفتن دیسک را افزایش دهد.

• وزن سالم داشته باشید: اضافه وزن یا چاقی فشار مضاعفی به کمر و ستون فقرات وارد می‌کند که می‌تواند باعث خشک شدن و فرسودگی دیسک‌های بین مهره ای شود.

• به طور منظم ورزش کنید: انجام دادن تمرینات ورزشی به طور منظم، می‌توانند استخوان ها و عضلات را تقویت کنند. برای انجام دادن تمرینات ورزشی مناسب، بهتر است از پزشک خود یا از یک متخصص فیزیوتراپی کمک بگیرید.

پیشگیری از کم آبی دیسک

اگر شما هم دچار بیماری کم آبی یا خشکی دیسک شده اید فیزیوتراپی یکی از بهترین روش های درمان و کنترل آن می باشد. مرکز فیزیوتراپی مهربان به عنوان بهترین کلینیک فیزیوتراپی غرب تهران با تجهیزات روز دنیا و فیزیوتراپیست های متخصص آماده ارائه خدمات به بیماران عزیز است. جهت کسب اطلاعات بیشتر با شماره 02126741456 تماس حاصل فرمایید. 

 

سخن آخر

همان طور که گفته شد، کم آبی دیسک های گردنی و کمری ممکن است مشکلات زیادی برای افراد ایجاد کند. در بیشتر موارد، با اقدامات احتیاطی و ایجاد تغییر در سبک زندگی می‌توان درد را کنترل کرد و یا حتی از تشدید درد جلوگیری کرد. با نوشیدن آب و آبرسانی درست به بدن خود، می توانید اطمینان حاصل کنید که مفاصل شما می‌توانند از حرکات ناگهانی مانند دویدن، پریدن و یا سقوط ناگهانی حفظ شوند. اگر درد و ناراحتی، زندگی روزمره شما را تحت تاثیر قرار می‌دهد، بهتر است حتما به پزشک متخصص مراجعه کنید.

در پایان اگر سوالی در مورد بیماری کم آبی دیسک دارید در بخش نظرات زیر مقاله بپرسید. سوالات شما توسط متخصصین مرکز فیزیوتراپی مهربان پاسخ داده می شود. 

بیشتر بخوانید...

ارسال سوال و دیدگاه

ساعت کاری فیزیوتراپی مهربان

ساعات مطب

صبح ها (همه روزه)
09:00 الی 13:00

عصرها (غیر از پنجشنبه ها)
16:00 الی 20:30


رزرو نوبت

021-26741456

0218 195 0991

 

علت درد و سوزش بین دو کتف چیست؟ درد وسط دو کتف - علت درد بین دو کتف پشت - درمان درد ستون فقرات بین دو کتف - درمان درد ستون فقرات بین دو کتف
علت های شایع بی حسی در پاها + درمان علت بی حسی در پاها چیست - چرا بی حسی در پاها را باید جدی بگیریم - آشنایی با درمان بیحسی پاها
درمان سر و گردن رو به جلو + بهترین حرکات اصلاحی سر و گردن به جلو - ناهنجاری شانه به جلو - پیشگیری از سر به جلو - تمرینهای اصلاحی برای سر به جلو