آسیب دیدن شانه (کتف) ممکن است در نتیجۀ حرکات تکرار شونده، کارِ دستی، ورزش یا بالا رفتن سن باشد. همچنین ممکن است شانه فرد در اثر تصادف یا افتادن آسیب دیده باشد. بسیاری از افراد برای درد قسمت جلوی شانه به پزشک مراجعه می کنند. شانه یک ساختار متحرک است که به بازو برای حرکت در جهت های مختلف کمک می کند. مشکلات شانه ممکن است حرکت بازو را محدود کند و باعث درد و ناراحتی شود.
شانه سه استخوان اصلی دارد:
• استخوان بازو که استخوان بلندی است
• استخوان شانه یا تیغۀ شانه
• استخوان ترقوه
این استخوان ها در چهار مفصل به هم مرتبط شده اند. مفصلی به نام «گلنوهومرال» یا مفصل شانه، قسمت بالای استخوان بازو را به استخوان شانه متصل می کند. با وجود اینکه ساختارهای اطراف از این مفصل مراقبت می کنند اما حساس و آسیب پذیر است. در این مقاله، دربارۀ بعضی از علت های شایع درد جلوی شانه و چگونگی تشخیص و درمان آن، صحبت می -کنیم. برای دسترسی به بخشهای مختلف مقاله می توانید از فهرست زیر استفاده کنید.
فهرست
علت درد جلوی شانه چیست؟
تشخیص دقیق علت درد شانه
درمان درد جلوی شانه
نکات نهایی در مورد درد شانه
علت درد جلوی شانه چیست؟
دو علت کلی برای درد جلوی شانه وجود دارد: آسیب ماهیچۀ گردانندۀ شانه و آرتروز.
البته توجه به این نکته ضروری است که درد شانه ممکن است در اثر مشکلی در بخش های دیگر شانه هم ایجاد شود. آسیب دیدن شانه (کتف) ممکن است نتیجۀ حرکات تکرار شونده، کار دستی، ورزش یا بالا رفتن سن باشد. همچنین این عارضه ممکن است در اثر تصادف یا افتادن اتفاق بیفتد.
برخی از آسیب ها می توانند باعث ایجاد درد ناگهانی در شانه شوند، مانند: دررفتگی، جدا شدن و شکستگیها.
در ادامه به توضیح شایع ترین علل دردهای مزمن شانه می پردازیم:
بیشتر بخوانید: درد عضله دلتوئید: علائم و تمرین های ورزشی مفید
• آسیب به ماهیچۀ گردانندۀ شانه و تاندونها
ماهیچه های گردانندۀ شانه، ماهیچه ها و تاندون هایی هستند که وظیفۀ تثبیت شانه را به عهده دارند. بورس ها، که کیسه هایی پر از مایع هستند و اصطکاک بین ساختارهای شانه را کم می کنند. تاندون های گردانندۀ شانه هم که ماهیچه ها را به استخوان متصل می کنند، اگر توسط ساختارهای استخوانی اطراف خود فشرده شوند آسیب می بینند.
پارگی تاندون های ماهیچۀ گرداننده ممکن است در اثر ضربۀ ناگهانی یا تغییر آهسته و رو به زوال ایجاد شود. علائم آن شامل ضعف شانه و درد و همچنین احساس تق تق کردن هنگام حرکت بازو است. پارگی های شدید، شانه را دردناک و فعالیت های روزانه را مختل می کند.
بیشتر بخوانید: درد کتف چپ و درمان فیزیوتراپی آن
• آسیب به تاندونهای دو سر بازو
آسیب به تاندونهای دو سر بازو، آسیبی است که به تاندون های ماهیچۀ دو سر بازو وارد می شود و ممکن است در اثر بلند کردن اشیا به صورت مداوم یا بالا بردن دست تا بالای سر ایجاد شود. از مهم ترین علائم آن درد در قسمت جلوی بازو است که با بلند کردن دست، بردن تا بالای سر و حمل اشیا شدیدتر می شود. ادامه دادن به این فعالیت ها ممکن است باعث پارگی ناگهانی تاندون شود. پس مراقب باشید. بد نیست بدانید اگر در ناحیه عضله دو سر بازو درد و ناراحتی داشتید می توانید با کمک فیزیوتراپیست باتجربه درد را کنترل و درمان کنید. برای آشنایی با راههای درمانی می توانید مقاله درمان فیزیوتراپی برای درد در عضله دو سر بازو را مطالعه کنید.
• شانۀ یخ زده (کپسولیت چسبنده)
کپسولیت چسبنده که گاهی به آن شانۀ منجمد شده (شانه یخ زده) می گویند، ممکن است به دلیل استفاده نکردن از شانه اتفاق بیفتد. افراد مبتلا به این بیماری، ممکن است دچار درد، کاهش دامنۀ حرکت و سفتی مفاصل شوند. رایج ترین دلایلی که فرد ممکن است از شانه خود استفاده نکند و در نتیجه به بیماری شانۀ منجمد دچار شود، این موارد هستند: پاره شدن تاندون ماهیچۀ گردانندۀ شانه، دیابت نوع دو، پاره شدن تاندون دو سر بازو و آسیب جدی به شانه.
• آرتروز
آرتروز که به آن «ساییدگی و پارگی» آرتریت نیز می گویند، معمولا ً در مفصل «گلنوهومرال» یا مفصل «اکرومیو کلاویکول» شانه اتفاق می افتد. در این نوع آرتروز، استخوان ها به هم سائیده شده و غضروف بین آنها از بین می رود. علائم این آرتروز درد، تورم و سفتی مفصل شانه است. معمولاً آرتروز با گذشت زمان بدتر می شود.
بیشتر بخوانید: آشنایی با انواع آرتروز
• شکستگی
شکستگی اغلب در قسمت ترقوه یا قسمت بالای استخوان بازو اتفاق می افتد. هر دوی این شکستگی ها ممکن است به دلیل افتادن بر روی دست یا ضربه به شانه باشد. در اکثر موارد، این شکستگی ها موجب درد شدید، تورم و کبودی می شوند. اطراف شانه آسیب دیده در صورت لمس کردن دردناک می شود و استخوان ها ممکن است از موقعیت خود خارج شوند.
بیشتر بخوانید: فیزیوتراپی شکستگی استخوان ترقوه
• در رفتگی
در رفتگی شانه زمانی پیش می آید که سر توپی استخوان بازو از جای خود خارج می شود. کل استخوان بازو یا فقط بخشی از آن ممکن است به جلو، به عقب یا به پایین، در برود.
اگر ساختارهای اطراف شانه سائیده شوند، احتمال عود کردن در رفتگی وجود دارد. علائم آن شامل درد، تورم، بیحسی و ضعف است.
بیشتر بخوانید: در رفتگی جزئی شانه چیست؟
• انفصال شانه
انفصال یا جداشدگی شانه وقتی اتفاق می افتد که رباطها پاره شوند. رباطها، بافت هایی هستند که استخوان را به غضروف متصل می کنند. انفصال بین ترقوه و تیغۀ شانه ممکن است به خاطر افتادن یا ضربۀ مستقیم اتفاق بیفتد. علائم آن درد، تورم و حساسیت در قسمت جلوی شانه و همچنین برآمدگی در محل انفصال است.
تشخیص دقیق علت درد شانه
همانطور که گفته شد عوامل مختلفی باعث درد شانه می شوند.
معاینه کامل بالینی به شناسایی علت درد کمک میکند. پزشک سابقۀ پزشکی شما را بررسی کرده و معاینۀ فیزیکی انجام می دهد. معاینۀ فیزیکی به این صورت است که پزشک از شما می خواهد حرکات خاصی را انجام دهید تا آسیب شما را تشخیص دهد. در صورت نیاز به اطلاعات بیشتر، ممکن است پزشک آزمایش و عکسبرداری را تجویز کند.
اگر درد خفیف باشد، لازم نیست سریعاً به پزشک مراجعه کنید. اکثر افراد استراحت می کنند و منتظر می مانند که ببینند درد تمام می شود یا نه. اما اگر درد کمتر نشد، بهتر است برای بررسی بیشتر به پزشک مراجعه کنید.
اگر هر یک از علائم و نشانه های زیر را داشتید، سریعاً نزد پزشک بروید:
• درد شدید
• تورم ناگهانی
• احساس ضعف یا بی حسی در دست یا بازو
• ناتوانی در استفاده از شانه
• تغییر شکل شانه
به یاد داشته باشید که بی توجهی به درد شانه و بازوی چپ بسیار خطرناک است. چرا که ممکن است از نشانه های بیماری قلبی باشد.
درمان درد جلوی شانه
برای درد جلوی شانه درمانهای مختلفی وجود دارد که در ادامه مختصرا به آنها اشاره می کنیم.
• درمان خانگی:
اکثر اوقات افراد می توانند بسیاری از مشکلات شانه را در خانه کنترل کنند. معمولاً درمان خانگی شامل یک دوره استراحت و انجام ندادن فعالیتهایی است که درد را تشدید می کنند.
• فیزیوتراپی شانه:
اگر با استراحت در منزل، درد شانه کاهش پیدا نکرد، فیزیوتراپی می تواند قدرت شانه را بهبود بخشد. فیزیوتراپی به بهبود قدرت و انعطاف پذیری شانه کمک می کند. ممکن است فیزیوتراپیست پیشنهاد کند که برای کاهش درد، ناحیۀ آسیب دیده را گرم یا سرد کنید. همچنین با فشار دادن محل درد، تورم کمتر می شود.
بازوبند به کنترل در رفتگی شانه، انفصال و شکستگی ها کمک می کند و ساختارهای مفصل را در جای خود نگه می دارد. قبل از گذاشتن بازو بند، پزشک استخوان ها را به جای خود بر می گرداند.
اگر شما هم دچار درد شانه شده اید و از این عارضه رنج می برید میتوانید برای بررسی های بیشتر و استفاده از درمانهای تخصصی فیزیوتراپی به مرکز فیزیوتراپی مهربان (به عنوان مجهزترین مرکز فیزیوتراپی غرب تهران) مراجعه کنید. جهت کسب اطلاعات بیشتر با شماره 02126741456 تماس حاصل فرمایید.
• دارودرمانی و تزریق:
گاهی اوقات پزشک برای کاهش درد و التهاب، دارو تجویز می کند. البته می توان از داروهای بدون نسخه مانند ایبوپروفن و آسپیرین هم استفاده کرد. همچنین پزشک می تواند داروها و آمپول های استروئید یا داروهای بیحسی را مستقیماً به شانه تزریق کند تا درد کاهش پیدا کند.
• جراحی شانه
برخی از آسیب ها برای درمان نیاز به عمل جراحی دارند. برای مثال، پارگی ماهیچۀ گرداننده و شانۀ منجمد شده، معمولاً فقط با استراحت و دارو درمان نمی شوند. پارگی شدید ماهیچۀ گردانندۀ شانه یا دررفتگی های چندباره ممکن است هشداری برای شما باشد که باید هر چه زودتر درباره عمل جراحی با پزشکتان مشورت کنید. در این مواقع بهتر است به درمان موقت خانگی ادامه ندهید.
نکات نهایی در مورد درد شانه
درد شانه یک عارضه بسیار شایع است. آناتومی منحصر به فرد و دامنۀ حرکت مفصل بازو، موجب آسیب پذیری آن می شود.
اگر آسیب موجب درد شدید می شود، نیازمند رسیدگی فوری است. همچنین اگر فرد دچار هرگونه تغییر شکل در مفصل، تورم ناگهانی، ناتوانی در استفاده از مفصل، ضعف یا بیحسی در بازو یا دستها یا درد غیر قابل تحمل شد، باید به پزشک مراجعه کند.
امیدواریم با مطالعه مقاله بالا اطلاعات کاملی در مورد این بیماری بدست آورده باشید با اینحال گر سوال یا ابهامی در مورد این بیماری داشتید در بخش نظرات زیر همین پست از ما بپرسید و برای دریافت جواب به همین صفحه بازگردید.