فیزیوتراپی مهربان
مرکز تخصصی فیزیوتراپی غرب تهران (سعادت آباد)

 

آدرس مرکز: تهران، سعادت آباد، سرو شرقی، کوچه رشادت، کوچه اقبال ملی، پلاک ۱، ساختمان فرهنگ، طبقه اول، واحد ۳

تزریقات داخل زانو برای درمان آرتروز: روشها، عوارض و تاثیر هر روش

اگرچه در هر سنی احتمال ابتلا به آرتروز وجود دارد، اما این عارضه معمولا از سنین بالای 50 سال شروع می شود. آرتروز نوعی بیماری است که به آرامی پیشرفت می کند و با گذشت زمان، باعث می شود درد زانو شدیدتر و توانایی زانو در حرکت کمتر می‌شود. اول از همه پزشک احتمالا داروهای خوراکی تجویز می‌کند و قبل از توصیه به تزریق در زانو، پیشنهاد می کند که تغییراتی را در شیوه زندگی خود ایجاد کنید. اگر قصد انجام جراحی زانو را دارید، حتما قبل از انجام جراحی، به تزریق در زانو و درمان از این طریق هم فکر کنید. مزایا و معایب روش تزریق را در نظر بگیرید و در مورد انواع مختلف تزریقات زانو و نحوه کار آنها اطلاعات بیشتری کسب کنید و نکات مربوط به مراقبت از زانو را یاد بگیرید.

تزریق در مفصل زانو

ما در این مقاله سعی می کنیم اطلاعات کاملی از تزریقات در زانو که برای درمان آرتروز پیشنهاد می شوند را به شما ارائه کنیم. همچنین ما درباره روش تزریق داخل مفصل زانو، عوارض تزریق کورتون در مفصل زانو، مراقبت بعد از تزریق زانو صحبت می کنیم. شما می توانید برای دسترسی به بخشهای مختلف مقاله از فهرست زیر استفاده کنید.


فهرست
انواع روش های تزریق داخل زانو
روش تزریق داخل مفصل زانو
عوارض تزریق در زانو
نتایج درمان آرتروز زانو از طریق تزریق در مفصل
نکات طلایی برای مراقبت از زانوها 

 

انواع مختلف تزریقات داخل زانو

انواع اصلی تزریقات در زانو که در درمان آرتروز مورد استفاده قرار می گیرند، عبارتند از:

• کورتیکواستروئید یا کورتون
کورتیکواستروئیدها یا کورتون ها به گونه ای طراحی می شوند که شبیه به کورتیزول باشند (هورمونی که به طور طبیعی در بدن تولید می شود). هدف اصلی این تزریق، کاهش التهاب است.
از کورتیکواستروئیدهای خوراکی برای درمان رماتیسم مفصلی (آرتریت روماتوئید) استفاده می شود اما شکل خوراکی آن معمولا برای درمان آرتروز بکار نمی رود. برای درمان آرتروز زانو از طریق تزریق این ماده، باید کورتون را مستقیما به مفصل تزریق کرد تا تاثیرگذاری آنها به حداکثر برسد. استفاده از کورتون، یک درمان هدفمند برای کاهش التهاب است، زیرا مانع از سایش استخوان هنگام حرکت زانو می شود.

انواع کورتون ها عبارتند از:
- متيل پردنيزولون (مدرول)
- تریامسینولون

• اسید هیالورونیک (مکمل‌ هاي چسبناک)
اگر به آرتروز مبتلا شده اید، احتمالا دچار کمبود اسید هیالورونیک در زانوی خود هستید. اسید هیالورونیک از غضروف محافظت می کند و به عنوان روان کننده و جاذب شوک عمل می کند تا زانو بتواند به طور آزادانه حرکت کند. در روش تزریق اسید هیالورونیک، هدف افزایش اسید هیالورونیک بدن و کاهش سائیدگی استخوان هاست. علاوه بر این، معمولا با استفاده از این دارو، التهاب و درد کاهش می یابد. انواع موادی که در تزریقات اسید هیالورونیک بکار می روند، عبارتند از:

- هیالورونات سدیم
- هیالورونان با وزن مولکولی بالا
- هیلان G-F20
- هیالورونات متقابل

• آسپیراسیون مایع (آرتروسنتز)
در این روش به جای تزریق ماده به زانو، مایع داخل زانو خارج می شود. خارج کردن مایع اضافی موجب کاهش درد و تورم زانو می شود. گاهی اوقات، این روش قبل از تزریق کورتیکواستروئید یا اسید هیالورونیک انجام می‌شود.

بیشتر بخوانید: 22 علت زانودرد مزمن در افراد 

 

روش تزریق داخل مفصل زانو

پزشک معمولا تزریق در زانو را در مطب خود انجام می دهد. این روش تنها چند دقیقه طول می کشد. نحوه قرارگیری زانو در طول فرایند تزریق توسط پزشک تعیین می شود. در برخی از موارد، پزشکان از سونوگرافی برای هدایت سوزن به بهترین مکان استفاده می کنند. در ابتدا، پوست زانو تمیز شده و سپس محل مورد نظر به صورت موضعی بی حس می شود. پزشک، سوزن را وارد مفصل شما خواهد کرد. ممکن است فشار یا درد ملایمی را احساس کنیدکه البته بسیار کم است. سپس، دارو به مفصل تزریق خواهد شد.

همانطور که قبل تر هم گفته شد در بعضی موارد در ابتدا با برداشتن مقدار کمی از مایع مفصلی، فضای کافی برای دارو ایجاد می شود. برای این کار، پزشک از یک سوزن متصل به سرنگ برای ورود به مفصل استفاده می کند. سپس مایع به داخل سرنگ کشیده می شود و سوزن برداشته می شود. پس از برداشتن مایع، می توان از همان محل سوراخ برای تزریق داروی مناسب به مفصل استفاده کرد. محل تزریق، پانسمان شده و شما قادر خواهید بود بلافاصله به خانه بازگردید. بنا به توصیه پزشک، از وارد کردن فشار به زانو به مدت 48 ساعت خودداری کنید. همچنین بهتر است در مورد محدودیت های رانندگی با پزشک خود مشورت کنید.که آیا بلافاصله پس از تزریق قادر به رانندگی هستید یا خیر.

بیشتر بخوانید: تورم و آب آوردن زانو و درمان فیزیوتراپی آن

چنانچه شما هم دچار یکی از انواع زانو درد شده‌اید، می‌توانید از متخصصان مرکز فیزیوتراپی مهربان مشاوره بگیرید. مرکز فیزیوتراپی مهربان با در اختیار داشتن تیمی تخصصی و جدیدترین دستگاه‌های روز دنیا هم‌اکنون به‌عنوان مجهزترین فیزیوتراپی غرب تهران آماده ارائه خدمات تخصصی فیزیوتراپی به شما همشهریان عزیز است. جهت کسب اطلاعات بیشتر با شماره 02126741456 تماس حاصل فرمایید. 

 

عوارض تزریق در زانو برای درمان آرتروز

قبل از بررسی مزایا و معایب، باید نوع تزریق در نظر گرفته شده را از پزشک خود بپرسید. هر نوع تزریقی شامل مجموعه ای از جوانب مثبت و منفی است.
در ادامه به مزایا و معایب و عوارض هر کدام از روشهای تزریق در مفصل جهت کاهش درد و درمان آرتروز زانو می پردازیم.

عوارض تزریق کورتون در مفصل زانو
از مهمترین مزایای این روش این است که تزریق مستقیم میتواند سریعا موجب کاهش درد و التهاب شود. اثربخشی دارو شامل بهبودی کوتاه مدت دو هفته ای و همچنین واکنش طولانی تر 24 هفته ای است. به این معنی که حداقل دو هفته و حداکثر تا 24 هفته باعث کاهش درد می شود.
همانطور که حدس زده اید تاثیر تزریق کورتون برای همه افراد یکسان نیست و معمولا یک راه حل کوتاه مدت به شمار می رود. در مواردی که زانوی فرد به شدت آسیب دیده باشد، نمی توان از کورتیکواستروئید استفاده کرد.

تزریق کورتون در زانو

مهمترین عوارض تزریق کورتون در مفصل زانو عبارتند از:
- ورم کردن زانو بلافاصله پس از تزریق
- آسیب به اعصاب زانو
- نازک شدن استخوان های اطراف زانو

ضمنا باید به این نکته هم دقت کرد که تعداد دفعات تزریق کورتون به یک مفصل محدود است و معمولا تنها یک بار در هر سه یا چهار ماه امکان پذیر است. تزریق بیش از حد می تواند باعث شکستگی غضروف و در نتیجه، بدتر شدن وضعیت بیمار شود. مصرف بیش از حد کورتون همچنین می‌تواند به فشار خون، پوکی استخوان و تحلیل رفتن پوست منجر شود.

مزایا و عوارض تزریق اسید هیالورونیک در زانو
این روش تزریق می تواند باعث کاهش درد و ورم زانو شود، اما فورا اثر نمی کند. با توجه به مطالعات انجام شده، حدود پنج هفته طول می کشد تا اثرات کامل درمان مشاهده شوند. کاهش درد ممکن است در حدود سه تا شش ماه ادامه یابد. البته ناگفته نماند که تزریق اسید هیالورونیک برای برخی از افراد، موثر واقع نمی شود.

مهمترین عوارض جانبی بالقوه این روش عبارتند از:
- قرمزی و خارش پوست در محل تزریق
- عود آرتروز بلافاصله پس از تزریق

تزریق اسید هیالورونیک بسته به نوع ماده و برندی که مورد استفاده قرار می گیرد، به صورت های متفاوتی انجام می شود. برخی از افراد تنها به یک تزریق نیاز دارند و برخی دیگر، چندین تزریق را به طور هفتگی دریافت می کنند تا درمان موثر باشد.

پیامدهای مثبت و منفی آسپیراسیون مایع
خارج کردن مایع اضافی می تواند بلافاصله درد و ناراحتی را تسکین دهد.
عوارض جانبی ممکن است شامل کبودی، ورم یا عفونت در محل آسپیراسیون باشد. 

 

نتایج درمان آرتروز زانو از طریق تزریق در مفصل

پس از تزریق به زانو، اگر دچار علائم عفونت شدید، فورا به پزشک خود مراجعه کنید. اثربخشی این روش‌های درمانی از فردی تا فرد دیگر متفاوت است اما این اثربخشی تا حدود زیادی به میزان پیشرفت بیماری بستگی دارد. برخی از افراد، به این شیوه های درمانی به خوبی پاسخ می دهند، اما در برخی بهبودی مشاهده نمی شود. پزشک می تواند اطلاعات مفیدی در اختیار شما قرار دهد که کدام یک از تزریقات ممکن است برای شما مفید باشند. اگر تزریقات بدون اثر باشند، با پزشک در مورد سایر گزینه‌های درمانی از قبیل داروهای قوی تر برای تسکین درد یا جراحی تعویض مفصل زانو صحبت کنید. اگر پزشک تشخیص دهد که زانوی شما باید جراحی شود بعد از جراحی، فیزیوتراپی بعد از تعویض مفصل زانو باعث بهبود وضعیت شما خواهد شد. 

 

نکات طلایی برای مراقبت از زانوها

دقت کنید تنها نوع درمان‌های دریافتی برای آرتروز زانو مهم نیست، بلکه باید اقدامات دیگری را نیز برای مراقبت از زانوان خود انجام دهید. به نکات زیر توجه کنید:

- کم کردن فعالیتهایی که موجب کشیدگی زانوان می شوند، مثلا سعی کنید تا حد ممکن بجای استفاده از راه پله از آسانسور و پله برقی استفاده کنید.
- از فعالیت‌هایی با فشار بالا مانند دویدن و یا بازی تنیس خودداری کنید. می توانید بجای این گونه فعالیت ها، ورزش هایی مانند شنا، دوچرخه سواری یا پیاده روی را انتخاب کنید که فشار زیادی به زانو وارد نمی کنند.
- حفظ وزن سالم یا کم کردن چند کیلوگرم وزن. وزن اضافی می تواند فشار بیشتری روی مفاصل وارد کند. بطور متوسط هر کیلوگرم وزنی که کم می کنید، چهار کیلوگرم فشار از روی زانوهای شما برداشته می شود.
- استفاده ازکمپرس گرم و سرد برای کاهش درد زانو. اگر میخواهید لیستی از موثرترین نکات درمان خانگی زانودرد را یکجا داشته باشید مقاله بهترین درمان های خانگی و سنتی زانو درد را بخوانید.

کمپرس گذاشتن روی زانو

- برای کاهش درد زانوها تغذیه هم خیلی مهم است. شما می توانید در مقاله غذاهای مفید برای زانو درد لیستی از غذاهای مفید برای درمان آرتروز را مشاهده کنید و سعی کنید آنها را در برنامه غذایی روازنه خود جای دهید تا در طی زمان اثرات مفید آنها را در زندگی خود مشاهده کنید.
- استفاده از زانوبند یا عصا در هنگام حرکت میتواند خیلی مفید باشد.
- در مورد فیزیوتراپی آرتروز زانو یا ورزش های مفید برای کاهش زانو درد با کسی مشورت کنید که در مورد آرتروز زانو آگاهی کامل دارد.

بیشتر بخوانید: آرتروز زانو در جوانان: از علت تا درمان

اگر در مورد روش تزریق داخل مفصل زانو سوالی دارید در نظرات زیر همین مقاله بپرسید. سوالات شما توسط کارشناسان فیزیوتراپی مهربان پاسخ داده می شود. برای مشاهده پاسخ مجددا به همین صفحه مراجعه کنید.

بیشتر بخوانید...

ارسال سوال و دیدگاه
سوالات کاربران

1: ساعد:سلام اقای دکتر وقتتون بخیر. زانوی مادرم مدتی است که درد میکنه و تو خم و راست کردن مشکل پیدا کردن و درد دارن. این علائم بعد از استفاده از دستشویی ایرانی به وجود اومد که به سختی و با درد بلند شدند و احساس کرده بودن زانوشون قفل شده. البته دیگه همچین حسی ندارند و فقط تو خم و راست کردن درد دارن. با استراحت بهتر میشن یا باید برن پزشک؟

سلام خدمت شما. اگر درد بیش از دو هفته طول بکشه حتما باید به پزشک مراجعه نمود. صحبت هایی که میکنید علائم شروع آرتروز هستند بهتره حتما مراجعه کنید و عکس گرفته بشه و اقدامات دیگری هم اگر لازم بود مثل کاهش وزن حتما انجام بشه تا بیماریشون پیشرفت نکنه.

2: Razieh:سلام جناب دکتر. من زانوی راستم انحراف به داخل به سمت چپ داره. آیا برای من درمان خاصی غیر از بستن بالا یا پایین زانو وجود داره؟ و اینکه همین زانوی من گاهی اطرافش درد می گیره ولی کمی بعد برطرف میشه. در ضمن من هفته ای سه روز باشگاه میرم و در موارد خیلی کم وقتی از تردمیل استفاده می کنم انگار بالای زانوم سنگین میشه. ممنون میشم اگر راهنماییم کنید.

سلام خدمت شما دوست عزیز. لطفا دیگه از تردمیل استفاده نکنید. عضلات داخل ران رو با کش و وزنه تقویت کنید. از کشش عضلات پشت ران و تقویت عضلات جلوی ران غافل نشید. اسکات و پرس پا اگه درد داشته باشه مضر هستند و نباید انجام بشن.

3: شیدا:باسلام وممنون ازاطلاعات مفیدتون من زانوهام دراثراسیب ورزشی اب اورده ودردناک وملتهب هست دوماه هست که درگیرم ده جلسه فیزیوتراپی رفتم ودوبا امپول کورتون عضلانی زدم ولی هنوزخوب نشدم پزشک برام تجویزکرده که کورتون درزانو برام تزریق کنه به نظرشما چکارکنم؟

سلام دوست عزیز. بهتره تزریق رو انجام بدید و فیزیوتراپیتون با تجهیزات مدرن مثل لیزر پر توان و مگنت باشه و تمرینات لازم زیر نظر فیزیوتراپیست با سابقه ورزشی انجام بشه

ساعت کاری فیزیوتراپی مهربان

ساعات مطب

صبح ها (همه روزه)
09:00 الی 13:00

عصرها (غیر از پنجشنبه ها)
16:00 الی 20:30


رزرو نوبت

021-26741456

0218 195 0991

 

علت درد و سوزش بین دو کتف چیست؟ درد وسط دو کتف - علت درد بین دو کتف پشت - درمان درد ستون فقرات بین دو کتف - درمان درد ستون فقرات بین دو کتف
علت های شایع بی حسی در پاها + درمان علت بی حسی در پاها چیست - چرا بی حسی در پاها را باید جدی بگیریم - آشنایی با درمان بیحسی پاها
درمان سر و گردن رو به جلو + بهترین حرکات اصلاحی سر و گردن به جلو - ناهنجاری شانه به جلو - پیشگیری از سر به جلو - تمرینهای اصلاحی برای سر به جلو