تقریبا 85 درصد از افراد بالای 60 سال آرتروز گردن دارند اما برخی از آنها هرگز درد آرتروز را تجربه نمی کنند. آرتروز گردن نوعی بیماری است که باعث تخریب مهره ها، دیسک ها و رباط ها در گردن یا ستون فقرات گردن می شود. این بیماری، اسپوندیلوز گردن، استئوآرتریت گردنی یا استئوآرتریت تخریب کننده نیز نامیده می شود. در این مقاله به معرفی علائم، روش های درمان و پیشگیری آرتروز گردن می پردازیم. جهت دسترسی به بخش های مختلف مقاله از فهرست زیر استفاده کنید.
فهرست
آرتروز گردن چطور ایجاد می شود؟
علت ایجاد آرتروز گردن
علائم و نشانه های آرتروز گردن چیست؟
آرتروز گردن چطور تشخیص داده می شود؟
آیا آرتروز گردن قابل درمان است؟
آیا آرتروز گردن قابل پیشگیری است؟
تمرینات ورزشی برای کاهش علائم آرتروز گردن
آرتروز گردن چطور ایجاد می شود؟
ستون فقرات گردن شامل هفت مهره کوچک است که گردن را تشکیل میدهند و از قاعده جمجه شروع می شوند. در آرتروز گردن که یکی از شایعترین انواع آرتروز است، زائده های استخوانی در لبه های مهره ها ایجاد می شوند. با گذشت زمان، دیسک ها نازک تر شده و در برابر شوک ناشی از ضربه هایی مثل ترمزهای شدید و ناگهانی خودرو، توانایی مقاومت شان در برابر شوک ضربات کاهش می یابد. در نتیجه خطر بروز علائم این بیماری افزایش می یابد.
بیشتر بخوانید: همه چیز درباره فیزیوتراپی دیسک گردن
مفاصل متورم گردن می توانند به ریشه های عصبی مجاور یا خود نخاع فشار بیاورند. این فشار باعث احساس مور مور شدن یا خواب رفتگی در اندام ها و گاهی اوقات حتی درد در اندام ها می شود. در برخی موارد، ممکن است بیمار دچار بی حسی و عدم تعادل و اختلال در راه رفتن شود. بیشتر افراد با افزایش سن، تغییرات تخریب کننده مثل سایش مهره ها را تجربه خواهند کرد.
علت ایجاد آرتروز گردن
هرچند آرتروز و دیسک گردن با یکدیگر متفاوت هستند اما علل و علائم بروز این دو بیماری مشابه یکدیگر است. آرتروز گردن معمولاً از سن 40 سالگی شروع می شود و علائم آن با گذشت زمان شدیدتر می شوند. آرتروز گردن به دلیل تخریب و فرسودگی طولانی مدت ستون فقرات گردن رخ می دهد. احتمال بروز این بیماری در مردان زودتر از زنان است. از عوامل ایجاد کننده آرتروز می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- آسیب دیدگی های قبلی گردن
- سیگار کشیدن ممکن است خطر بروز این بیماری را افزایش دهد.
- برخی از فعالیت های طولانی مدت مانند حمل بارهای سنگین، تمرین ورزش های رزمی و یا انجام رقص یا ژیمناستیک به صورت حرفه ای ممکن است خطر ابتلا به آرتروز گردن را افزایش دهند.
- برخی از محققان معتقدند که ممکن است ژنتیک نیز یکی از علل بروز این بیماری باشد، زیرا گاهی اوقات این بیماری در اعضای یک خانواده مشاهده می شود.
علائم و نشانه های آرتروز گردن چیست؟
از علائم آرتروز می توان به ضعف و درد اشاره کرد. در موارد شدید، دیسک ممکن است باعث ایجاد فشار بر روی عصب و در نتیجه، از بین رفتن هوشیاری و مشکلات حرکتی شود. آرتروز گردن شامل علائمی مانند:
درد و سفتی: بیماران در بیشتر موارد، فقط درد در گردن، سفتی و سردرد های موقتی را تجربه می کند.
درد گردن: ممکن است این درد در شانه ها، بازوها و دست ها و قاعده جمجمه نیز پخش شود. حرکت دادن سر می تواند باعث تشدید آن شود.
سفتی گردن: پس از یک دوره عدم فعالیت طولانی مثلا بعد از خوابیدن، سفتی گردن شایعتر است.
سردرد: معمولا در پشت سر شروع میشود و سپس به تدریج در نیمه بالایی جلوی سر منتشر می شود. گاهی اوقات، رگ های خونی در اثر این تغییرات تحت فشار قرار می گیرند. این موضوع می تواند خون رسانی به مغز را تحت تاثیر قرار داده و احتمالاً منجر به سرگیجه و حتی بیهوشی شود.
اختلال در عملکرد روده ها و مثانه یا عدم تعادل: احتمال وقوع آنها کمتر است.
کاهش چابکی: این بیماری می تواند بازوها و پاهای بیماران را درگیر ساخته و باعث تضعیف آنها شود.
اختلال در بلع: در مواردی که استخوان های گردن به مری فشار وارد کنند، اتفاق می افتد.
آرتروز گردن چطور تشخیص داده می شود؟
اگر سن فرد مراجعه کننده بیشتر از 40 سال باشد و از درد یا سفتی گردن شکایت کند، پزشک معمولا به آرتروز گردن مشکوک خواهد شد. انجام برخی تستها می تواند به تشخیص آرتروز گردن کمک کند. این تست ها عبارت است از:
معاینه فیزیکی
پزشک برای بررسی دامنه حرکات بیمار از او میخواهد تا حرکاتی را انجام دهد. این حرکات شامل موارد زیر هستند:
• حرکت سر به طرفین
• حرکت سر به سمت جلو و سپس پایین آوردن چانه تا قفسه سینه
بیشتر بخوانید: علت و درمان سر و گردن رو به جلو
سپس، پزشک واکنش دست و پا را مورد آزمایش قرار داده و برای بررسی راه رفتن و وضعیت بدن بیمار از وی میخواهد تا مسافت کوتاهی را طی کند. همچنین قدرت و حساسیت در هر دو قسمت بالا تنه و پایین تنه بررسی خواهند شد.
اسکن های تصویربرداری
به کمک عکس برداری با اشعه ایکس میتوان آسیبهای فیزیکی نخاع و وجود زائدههای استخوانی را مشاهده کرد. اگر درد شدید و منتشر شونده در بازوی تان بهبود نمی یابد، ممکن است انجام ام آر آی (MRI) برای بررسی ریشه عصب توصیه شود. ممکن است دچار فتق دیسک شده باشید. اسکن ام آر آی (MRI) میتواند به تعیین دقیق محل مشکل و اینکه آیا جراحی ضروری است یا خیر، کمک کند. در روش تخصصی میلوگرام، ماده رنگی (حاجب) توسط پزشک متخصص به درون نخاع تزریق میشود. این ماده رنگی، در اسکن های تصویربرداری مانند اشعه ایکس مشاهده می شود. سیتی اسکن می تواند به ارزیابی ساختار استخوانی مهرههای گردن کمک کند. تست نوار عصب و عضله (EMG,NCV) نیز برای ارزیابی عضلات و اعصاب مربوطه مفید است.
اگر شما هم درد و سفتی در گردن خود دارید، برای تشخیص آرتروز خود میتوانید از متخصصان مرکز فیزیوتراپی مهربان مشاوره بگیرید. مرکز فیزیوتراپی مهربان با در اختیار داشتن تیمی تخصصی و جدیدترین دستگاههای روز دنیا هماکنون بهعنوان مجهزترین فیزیوتراپی غرب تهران آماده ارائه خدمات تخصصی فیزیوتراپی به شما همشهریان عزیز است. جهت کسب اطلاعات بیشتر با شماره 02126741456 تماس حاصل فرمایید.
آیا آرتروز گردن قابل درمان است؟
آرتروز گردن معمولاً بدون علامت است. علائم بیماری در صورت بروز در اغلب موارد با گذشت زمان برطرف می شوند. درمان صحیح آرتروز گردن می تواند به کاهش علائم کمک کند. درمان آرتروز گردن به شیوه های زیر انجام می شود:
دارو درمانی برای آرتروز گردن
ممکن است به تشخیص پزشک تجویز دارو برای درمان آرتروز گردن موثر باشد. اگر بیمار دچار اسپاسم در عضلات گردن خود باشد، یعنی عضلات گردنش به طور ناگهانی سفت شوند، می تواند از شل کننده های عضلانی مانند سیکلوبنزاپرین استفاده کند. داروهای ضد افسردگی، مانند آمیتریپتیلین گاهی اوقات می توانند برای تسکین درد مداومی که به سایر درمانها پاسخ نداده است، موثر واقع شوند. گاباپنتین گزینه دیگری است.
تزریق استروئید در گردن نیز ممکن است دردهای بسیار شدید را کاهش دهد. نمونه هایی از تزریق های استروئیدی عبارتند از:
• تزریق نقطه ماشه اي که در مطب پزشک انجام می شود
• تزریق در مفصل فاست
• تزریق اپیدورال استروئید در گردن (ESI) که با هدایت فلوئوروسکوپی به کمک اشعه ایکس انجام می شود.
فیزیوتراپی برای درمان آرتروز گردن
درمان فیزیوتراپی می تواند به کاهش علائم آرتروز گردن کمک کند. درمان های فیزیوتراپی برای آرتروز گردن به تشخیص فیزیوتراپیست شما عبارت است از:
• ورزش درمانی:
فیزیوتراپیست می تواند تمرینات خاصی را به شما یاد دهد که موجب ایجاد کشش در عضلاتی که دچار گرفتگی شده اند، می شود. این تمرینات کششی برای رفع و کاهش سفتی و درد گردن انجام می شوند. تمرین درمانی عضلات گردن و شانه شما را تقویت می کند.
• درای نیدلنیگ:
درای نیدلینگ یا تکنیک سوزن خشک شیوه ای درمانی است که توسط فیزیوتراپیست برای رها سازی عضله با فرو کردن سوزن در نقاط مشابه یا تریگر پوینت ها می شود.
تکارتراپی:
تکار تراپی نوعی درمان ترکیبی از درمان حرارتی و الکتروتراپی است. در این روش درمانی پزشک بافت آسیب دیده را به وسیله انرژی الکترومغناطیس معالجه می کند که برای گرفتگی های عضلانی بسیار مفید است.
عمل جراحی برای درمان آرتروز گردن
گاهی اوقات، نشانه های درد و سفتی بدتر می شوند و مشکلات عصبی نیز ممکن است ایجاد شود. شل کننده های عضلانی، تزریقات استروئیدی و فیزیوتراپی می توانند به کاهش علائم کمک کنند. در موارد شدید ، گزینه های جراحی نیز در نظر گرفته می شوند. پس در صورت بروز علائم زیر باید جراحی را به عنوان گزینه درمان در نظر گرفت:
• درد مداوم گردن که تا بازو ادامه دارد
• بی حسی
• ضعف عضلانی
• اختلال در عملکرد مثانه یا روده
در صورت مشاهده فشار روی ریشه عصب یا نخاع در نتایج MRI ممکن است انجام عمل جراحی توصیه می شود. در عمل جراحی برخی از برآمدگی های زائد استخوانی و احتمالاً بخش هایی از دیسک برای کاهش فشار روی ریشههای عصبی یا نخاع توسط جراح خارج می شوند. در جراحی به صورت فیوژن ستون فقرات گردن که همان اتصال چند مهره ستون فقرات گردن است، فشار روی مفاصل پایه و نخاع کاهش خواهد یافت.
اگر می خواهید برای درمان آرتروز گردن خود اقدام کنید، میتوانید از خدمات مرکز فیزیوتراپی مهربان بهره مند شوید. مرکز فیزیوتراپی مهربان بهعنوان مجهزترین مرکز فیزیوتراپی غرب تهران آماده ارائه کلیه روش های درمانی برای آرتروز گردن است. جهت کسب اطلاعات بیشتر با شماره 02126741456 تماس حاصل فرمایید.
درمان های خانگی برای آرتروز گردن
در صورت دردناک بودن آرتروز گردن علاوه بر تمرین درمانی، برای برطرف کردن علائم می توانید از درمانهای خانگی برای آرتروز گردن استفاده کنید. داروهای بدون نسخه (OTC) که تهیه آنها بدون تجویز و نسخه پزشک نیز ممکن است، عبارتند از:
• داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی (NSAIDS) مانند ایبوپروفن یا ناپروکسن
• استامینوفن ها، مانند تیلنول
توجه داشته باشید که مبتلایان به آسم، بیماری کبدی، بیماری کلیوی، بیماری قلبی ، فشار خون بالا یا افرادی با سابقه بیماری معده نباید از داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی استفاده کنند. اگر درد شدید باشد، پزشک ممکن است داروی مسکن دیگری را برای کاهش درد تجویز کند.
گزینه های دیگر عبارتند از:
• ورزش منظم: انجام این کار می تواند مدت زمان لازم برای بهبودی و کاهش درد را کوتاه کند.
• پد حرارتی یا بسته یخ: استفاده از این پدها بر روی عضلات دردناک گردن می تواند باعث تسکین درد شود.
• گردن بند (بریس) طبی سفت: استفاده از گردن بند طبی می تواند به طور موقت درد را کاهش دهد. اما مدت زمان استفاده باید کوتاه باشد، زیرا باعث ضعف عضلات گردن میشود.
این راه حل ها ممکن است تنها در موارد خفیف مؤثر باشد. افراد دارای درد شدید گردن باید به پزشک مراجعه کنند.
آیا آرتروز گردن قابل پیشگیری است؟
هیچ راهی برای پیشگیری از بروز آرتروز گردن وجود ندارد، اما با استفاده از روش هایی می توان علائم آنرا کنترل کرد:
• یک متخصص طب کار می تواند محل کار افراد را به گونه ای تنظیم کند تا استرس و فشار تکراری بر روی گردن به حداقل برسد.
• عدم استعمال سیگار
• انجام تمرینات ورزشی معقول و حرکات کششی منظم
تمرینات ورزشی برای کاهش علائم آرتروز گردن
آرتروز گردن ممکن است با راهنمایی پزشک و با انجام تمرینات ساده گردن کنترل شود. می توانید با چند تمرین ساده گردن، علائم آرتروز گردن را کاهش دهید. توجه داشته باشید که این تمرینات برای کاهش اثرات بیماری و درد یا احساس سفتی موثرند و آرتروز گردن را درمان نمی کنند. این تمرین ها عبارتند از:
کشش گردن
1) صاف بایستید.
2) چانه خود را به جلو و بالا بکشید به طوری که کشش را در گلوی خود احساس کنید.
3) به آرامی عضلات گردن را سفت کنید.
4) به مدت 5 ثانیه در این وضعیت باقی بمانید.
5) سر خود را به موقعیت اولیه آن باز گردانید.
6) با چانه ای که در بالا نگه داشته اید، سر خود را به عقب فشار داده و 5 ثانیه نگه دارید.
7) این حرکت را 5 بار تکرار کنید.
خم کردن گردن
1) سر خود را به سمت جلو خم کنید به طوری که چانه به قفسه سینه برسد.
2) عضلات گردن را به آرامی سفت کنید.
3) به مدت 5 ثانیه در این حالت بمانید.
4) سر را به حالت اولیه باز گردانید.
5) این حرکت را 5 بار تکرار کنید.
خم کردن گردن (حرکت به سمت چپ و راست)
1) سر خود را به سمت یکی از شانه ها کج کنید، به طوری که گوش شما به شانه نزدیک شود.
2) عضلات گردن را به آرامی سفت کنید.
3) این حالت را ۵ ثانیه حفظ کنید.
4) سر خود را به حالت اولیه بازگردانید و این حرکت را برای شانه دیگر تکرار کنید.
5) این حرکت را 5 بار تکرار کنید.
چرخاندن گردن
1) تا حدی که احساس راحتی می کنید، سر خود را به یک طرف بچرخانید، چانه خود را در همان ارتفاع نگه دارید.
2) عضلات گردن را به مدت 5 ثانیه به آرامی سفت کنید.
3) سر خود را به حالت اولیه بازگردانید.
4) این حرکت را برای طرف دیگر تکرار کنید.
5) این حرکت را ۵ بار برای هر طرف تکرار کنید.
چنانچه سوالی درباره آرتروز گردن دارید می توانید آن را در قسمت نظرات زیر همین مقاله بپرسید. سوالات شما را در اسرع وقت پاسخ خواهیم داد و از طریق همین صفحه قابل مشاهده خواهد بود.