فیزیوتراپی مهربان
مرکز تخصصی فیزیوتراپی غرب تهران (سعادت آباد)

 

آدرس مرکز: تهران، سعادت آباد، سرو شرقی، کوچه رشادت، کوچه اقبال ملی، پلاک ۱، ساختمان فرهنگ، طبقه اول، واحد ۳

آشنایی با بیماری رادیکولوپاتی (عصب تحت فشار) و درمان فیزیوتراپی

بیماری رادیکولوپاتی و درمان فیزیوتراپی

رادیکولوپاتی یا کشیدگی عصب های ستون فقرات یکی از بیماری هایی است که باعث درد در ستون فقرات می شود. رادیکولوپاتی برای افرادی که به آن مبتلا نیستند نا شناخته است به همین دلیل در این مقاله قصد داریم علل و علائم این بیماری را بررسی کنیم. در آخر هم روش هایی برای پیشگیری و درمان رادیکولوپاتی به شما معرفی خواهیم کرد. برای دسترسی به قسمت های مختلف مقاله می توانید از فهرست زیر استفاده کنید.


فهرست
رادیکولوپاتی چیست؟
عوامل خطرزای رادیکولوپاتی
علت های بروز رادیکولوپاتی
علائم بیماری رادیکولوپاتی
رادیکولوپاتی چگونه تشخیص داده می شود؟
درمان رادیکولوپاتی چیست؟
درمان رادیکولوپاتی با فیزیوتراپی
آیا می توان از بروز رادیکولوپاتی جلوگیری کرد؟
سخن نهایی

 

رادیکولوپاتی چیست؟

در بیماری رادیکولوپاتی، یک عصب فشرده شده در ستون فقرات باعث بروز درد، بی حسی، سوزن سوزنی شدن یا ضعف در طول مسیر عصب می شود. این بیماری ممکن است در هر ناحیه از ستون فقرات ایجاد شود، اما بیشتر در قسمت تحتانی کمر (رادیکولوپاتی کمر) و در گردن (رادیکولوپاتی گردن) شایع است. احتمال شیوع این بیماری در بخش میانی ستون فقرات کمتر است (رادیکولوپاتی قفسه سینه).
در مورد بیماری رادیکولوپاتی  باید به نکات زیر توجه کرد:

• این بیماری به دلیل فشردگی یا تحریک عصب خارج شونده از ستون فقرات ایجاد می شود.
• علائم آن شامل درد، بی حسی، سوزن سوزن شدن یا احساس ضعف در بازوها یا پاها است.
• اکثر مبتلایان به رادیکولوپاتی به خوبی به درمان های محافظه کارانه از جمله داروها، فیزیوتراپی یا درمان کایروپراکتیک پاسخ می دهند.
• معمولا می توان بیماری را ظرف مدت 6 هفته تا 3 ماه درمان کرد.

رادیکولوپاتی

 

عوامل خطرزای رادیکولوپاتی 

عوامل خطر رادیکولوپاتی شامل فعالیت هایی هستند که بار بیش از اندازه یا تکراری را به ستون فقرات اضافه می کنند. احتمال ابتلا به بیماری در افرادی با مشاغل سخت یا فعالان در ورزش های پر برخورد (مانند فوتبال یا هاکی) در مقایسه با افرادی که سبک زندگی کم تحرکی دارند، بیشتر است. سابقه ابتلا به رادیکولوپاتی یا سایر اختلالات ستون فقرات در یک خانواده نیز خطر ابتلا به آن را افزایش می دهد.

بیشتر بخوانید: درمان گودی کمر و ستون فقرات

 

علت های بروز رادیکولوپاتی

رادیکولوپاتی ناشی از فشردگی یا تحریک عصب های خارج شونده از ستون فقرات است. فشردگی مکانیکی عصب توسط فتق دیسک کمر، ایجاد خار (زائده) استخوانی (استئوفیت) در اثر آرتروز یا ضخیم شدن رباط های اطراف ممکن است به این بیماری منجر شوند.
سایر علل کمتر شایع فشردگی مکانیکی عصب ها در اثر تومور یا عفونت ایجاد می شوند. هر یک از این موارد می توانند فضای کانال ستون فقرات را کاهش داده و عصب خارج شده را تحت فشار قرار دهند.
در بیماری اسکولیوز، انحنای غیر طبیعی ستون فقرات می تواند به عصب های یک طرف ستون فقرات فشار وارد کند. التهاب ناشی از تروما یا دژنراسیون با تحریک مستقیم عصب ها نیز می تواند به رادیکولوپاتی منجر شود.

اگر شما هم به بیماری رادیکولوپاتی مبتلا شده اید جای نگرانی نیست. با مراجعه به مرکز فیزیوتراپی مهربان می توانید درمان خود را نزد فیزیوتراپیست های متخصص و با تجربه آغاز کنید. جهت معاینه و کسب اطلاعات بیشتر با مرکز فیزیوتراپی مهربان به شماره 02126741456 تماس بگیرید.

 

علائم بیماری رادیکولوپاتی

علائم رادیکولوپاتی شامل عصب فشرده شده یا گیر افتاده است. عصب تحت فشار (عصب باریکش) نامی است که برای بیان احساس ناراحتی، درد یا بی حسی ناشی از افزایش فشاری که باعث تحریک و یا آسیب دیدگی یک عصب محیطی (عصب خارج شونده از مغز و نخاع) می شود، به کار می‌رود. اگر چه این بیماری معمولا با درد در ناحیه کمر یا آسیب‌ دیدگی در گردن همراه است، اما ممکن است هر عصبی را درگیر سازد.
علائم رادیکولوپاتی بستگی به این دارد که کدام عصب ها تحت تاثیر قرار می گیرند. وظیفه اعصاب خارج شونده از گردن (ستون فقرات گردنی)، کنترل ماهیچه های گردن و بازو ها و تولید احساس در آن ها است. اعصاب قسمت میانی پشت (ستون فقرات سینه)، کنترل عضلات سینه و شکم و تولید احساس در آن جا را بر عهده دارند. اعصاب قسمت تحتانی کمر (ستون فقرات کمری) ماهیچه های باسن و پاها را کنترل نموده و احساس را در آن جا تولید می کنند.

شایع ترین علائم رادیکولوپاتی درد، بی حسی و سوزن سوزن شدن در بازو ها یا پاها است. درد موضعی در گردن یا کمر نیز شایع است. رادیکولوپاتی کمر که باعث انتشار درد در اندام های تحتانی می شود، سیاتیک نامیده می شود. درد انتشاری از قسمت میانی کمر تا قفسه سینه از علائم رادیکولوپاتی قفسه سینه است که معمولا با زونا اشتباه گرفته می شود.
برخی از بیماران از حساسیت شدید به لمس و حتی درد در ناحیه تحت تاثیر قرار گرفته شکایت می کنند. برخی از بیماران ممکن است با ضعف در عضلاتی مواجه شوند که تحت کنترل عصب های آسیب دیده هستند.

بیشتر بخوانید: درمان تنگی کانال نخاعی

سوزن سوزن شدن پاها

 

رادیکولوپاتی چگونه تشخیص داده می شود؟

تشخیص رادیکولوپاتی با بررسی سابقه پزشکی و معاینه فیزیکی توسط پزشک آغاز می شود. پزشک سؤالاتی درباره علائم خواهد پرسید، از جمله نوع و محل علائم، مدت زمانی که بیمار علائم را تجربه می کند، آنچه که باعث بهتر یا بدتر شدن علائم می شود و مشکلات پزشکی دیگری که وجود دارند.
پزشک با دانستن محل دقیق علائم بیماری می تواند به محدود سازی عصب مسئول در آن ناحیه کمک کند. معاینه بدنی بر روی اندام های درگیر متمرکز خواهد بود. پزشک قدرت عضلانی، حساسیت و عکس العمل های بیمار را بررسی می کند تا بفهمد آیا نا هنجاری هایی وجود دارد یا خیر.

ممکن است از بیمار خواسته شود تا برای یافتن منبع رادیکولوپاتی، انواع مختلفی از تصویربرداری را انجام دهد. معمولا در ابتدا رادیوگرافی ساده انجام می شود. به کمک رادیوگرافی می توان وجود تروما یا آرتروز و علائم اولیه تومور یا عفونت را تشخیص داد. سپس با انجام اسکن MRI می توان بافت های نرم اطراف ستون فقرات مانند عصب ها، دیسک و رباط ها را به دقت مشاهده کرد. اگر بیمار قادر به انجام MRI نباشد، می توان از سی تی اسکن برای بررسی فشردگی احتمالی عصب ها استفاده کرد.
در بعضی موارد پزشک ممکن است از بیمار بخواهد تا تست نوار عصب و عضله (الكترومیوگرافی- EMG) را انجام دهد. در این بررسی، پزشک فعالیت الکتریکی در امتداد عصب را بررسی کرده و می توانند وجود یا عدم وجود آسیب عصبی را تشخیص دهد.

درد گردن از علائم رادیکولوپاتی

 

درمان رادیکولوپاتی چیست؟

خوشبختانه، به کمک درمان محافظه کارانه می توان علائم رادیکولوپاتی را در اکثر بیماران به خوبی کاهش داد. درمان ممکن است شامل داروهای ضد التهاب، فیزیوتراپی یا درمان کایروپراکتیک (درمان با دست) و اجتناب از انجام فعالیت هایی می باشد که باعث کشیدگی عضلات گردن یا کمر می شوند. اکثر بیماران مبتلا به رادیکولوپاتی به این درمان محافظه کارانه پاسخ می دهند و علائم اغلب در طی 6 هفته تا 3 ماه بهبود می یابد.

در صورت عدم بهبودی بیماران با درمان های ذکر شده، ممکن است از ترزیق استروئید اپیدورال استفاده شود. پزشک به کمک دستگاه فلوئوروسکوپی (اشعه ایکس)، داروهای استروئیدی را بین استخوان های ستون فقرات که در نزدیکی عصب های آسیب دیده قرار دارند، تزریق می کند. با انجام این کار می توان به سرعت التهاب و تحریک شدید عصب و علائم رادیکولوپاتی را کاهش داد.
در برخی موارد، علائم با وجود بکارگیری تمام گزینه‌های درمانی فوق ادامه دارند. اگر این اتفاق رخ دهد و علائم شدید باشند، می توان جراحی را به عنوان یک گزینه درمانی در نظر گرفت.

هدف از جراحی، برطرف سازی فشار وارد شده بر عصب آسیب دیده است. بسته به علت بروز رادیکولوپاتی، جراحی به صورت لامینکتومی یا دیسککتومی انجام می شود. در جراحی لامینکتومی با خارج کردن بخش کوچکی از استخوان قرار گرفته بر روی عصب، فضای بیشتری ایجاد می شود. در جراحی دیسککتومی، بخش بیرون زده دیسک که عصب را تحت فشار قرار می دهد، خارج می شود.

بیشتر بخوانید: فیزیوتراپی تخصصی دیسک گردن

 

درمان رادیکولوپاتی با فیزیوتراپی

به طور کلی بیماری هایی که مربوط به ستون فقرات می شود با فیزیوتراپی قابل درمان هستند. رادیکولوپاتی نیز یکی از بیماری هایی است که نسبت به فیزیوتراپی به خوبی پاسخ خواهد داد. بسته به شدت و علائم بیماری، فیزیوتراپیست ها ممکن است درمان های متفاوتی در پیش بگیرند. شاک ویو تراپی، منیپولیشن (دستکاری کردن) ستون فقرات، اولتراسوند از جمله درمان های فیزیوتراپی هستند که می توان برای درمان رادیکولوپاتی انجام داد.

بیمارانی که هر گونه مشکلی در ستون فقرات مانند رادیکولوپاتی، دیسک گردن، دیسک کمر و ... دارند می توانند به مرکز فیزیوتراپی مهربان مراجعه کنند. مرکز فیزیوتراپی مهربان به عنوان بهترین مرکز فیزیوتراپی غرب تهران با تجهیزات روز دنیا و کادری متخصص آماده ارائه خدمات به همشهریان عزیز می باشد. جهت گرفتن نوبیت و کسب اطلاعات بیشتر با مرکز فیزیوتراپی مهربان به شماره 02126741456 تماس بگیرید.

درمان فیزیوتراپی رادیکولوپاتی

 

آیا می توان از بروز رادیکولوپاتی جلوگیری کرد؟

پیشگیری خاصی برای رادیکولوپاتی وجود ندارد. حفظ وزن مناسب، آماده سازی مناسب عضلات و اجتناب از اعمال فشار بیش از حد بر روی گردن و کمر می تواند احتمال ابتلا به رادیکولوپاتی را کاهش دهد.

 

سخن نهایی

رادیکولوپاتی به علت تحت فشار قرار گرفتن یا تحریک عصب خارج شده از ستون فقرات ایجاد می شود. علائم رادیکولوپاتی شامل درد، بی حسی، سوزن سوزن شدن یا ضعف در بازوها یا پاها است. بیشتر بیماران رادیکولوپاتی به خوبی به درمان های محافظه کارانه از جمله داروها، فیزیوتراپی یا درمان کایروپراکتیک پاسخ می دهند. آن دسته از بیمارانی که به جراحی نیاز دارند، معمولا (بدون محدود شدن فعالیت آنها در دراز مدت) به نتایج خوبی دست می یابند. رادیکولوپاتی ممکن است در طی 6 هفته تا 3 ماه برطرف شود.

در آخر اگر سوالی در رابطه با رادیکولوپاتی دارید می توانید زیر همین مقاله در قسمت کامنت ها مطرح بفرمایید. 

بیشتر بخوانید...

ارسال سوال و دیدگاه

ساعت کاری فیزیوتراپی مهربان

ساعات مطب

صبح ها (همه روزه)
09:00 الی 13:00

عصرها (غیر از پنجشنبه ها)
16:00 الی 20:30


رزرو نوبت

021-26741456

0218 195 0991

 

علت درد و سوزش بین دو کتف چیست؟ درد وسط دو کتف - علت درد بین دو کتف پشت - درمان درد ستون فقرات بین دو کتف - درمان درد ستون فقرات بین دو کتف
علت های شایع بی حسی در پاها + درمان علت بی حسی در پاها چیست - چرا بی حسی در پاها را باید جدی بگیریم - آشنایی با درمان بیحسی پاها
درمان سر و گردن رو به جلو + بهترین حرکات اصلاحی سر و گردن به جلو - ناهنجاری شانه به جلو - پیشگیری از سر به جلو - تمرینهای اصلاحی برای سر به جلو