فیزیوتراپی مهربان
مرکز تخصصی فیزیوتراپی غرب تهران (سعادت آباد)

 

آدرس مرکز: تهران، سعادت آباد، سرو شرقی، کوچه رشادت، کوچه اقبال ملی، پلاک ۱، ساختمان فرهنگ، طبقه اول، واحد ۳

بهترین درمان برای سندروم تونل اولنار چیست؟

درمان سندروم تونل اولنار

سندرم تونل اولنار (ulnar tunnel syndrome) یا تونل گویان، عارضه ای است که در اثر فشردگی عصب اولنار ایجاد می شود. این عصب، پیام های مغز را به کف دست و انگشت کوچک انتقال می دهد. این عصب از گردن شروع شده و تا کف دست ادامه دارد و به دلیل قرار گرفتن آن در زیر آرنج و ساعد کمتر مورد حفاظت است.

گرفتگی عصب دست راست یا چپ منجر به ایجاد عارضه ای به نام سندروم تونل اولنار می شود. ما در این مقاله به شما خواهیم گفت که چه چیزهایی باعث فشردگی این عصب شده و بهترین روش برای درمان سندرم تونل اولنار یا تونل گویان را به شما معرفی خواهیم کرد. برای دسترسی سریع به تیترها می توانید از فهرست زیر استفاده کنید.


فهرست
سندروم کانال اولنار چیست؟
علت بروز سندروم کانال گویان چیست؟
گیر افتادن عصب اولنار چطور تشخیص داده می شود؟
روشهای درمان سندروم گیر افتادگی عصب اولنار
فیزیوتراپی سندرم تونل اولنار
3 ورزش برای تقویت عصب اولنار 

 

سندروم کانال اولنار چیست؟

آسیب دیدگی یا فشرده شدن عصب اولنار که در داخل کانال گویان (در مچ دست) قرار گرفته، باعث بروز سندروم تونل اولنار یا گویان می شود. این سندروم به اندازه سندروم تونل کارپال مچ دست و سندروم تونل کوبیتال آرنج رایج نیست. علائم سندروم تونل اولنار عبارت است از:

• گزگز شدن یا بیحسی دست یا انگشت کوچک
• درد و سوزش مچ دست
• ناتوانی در خم کردن کامل انگشت کوچک
• ضعف عضلانی یا ضعف در انگشتان
• ناتوانی در گرفتن اشیا

شدت این علائم بستگی به شدت آسیب عصب تحت فشار دارد و در افراد مختلف متفاوت است. در صورتی که این عارضه از همان ابتدا درمان نشود، علائم آن تشدید شده و ممکن است دیگر به روشهای غیرجراحی جواب ندهد. پس بهتر است هر چه سریعتر برای درمان گیر افتادگی عصب اولنار خود اقدام کنید. 

 

علت بروز سندروم کانال گویان چیست؟

به گفته دکتر محمد مهربان، متخصص فیزیوتراپی، علت اصلی ابتلا به سندروم کانال گویان، گیر افتادن عصب اولنار در این کانال و در نتیجه فشرده شدن و آسیب دیدگی آن است. هر یک از عوامل زیر می توانند علت فشار به عصب اولنار دست باشند:

• کیست ها یا تومورهای مچ دست
آرتروز
• اضافه وزن
• استفاده از ابزارهای ارتعاشی مثل مته، اره برقی، ...
• حرکات تکراری و زیاد مچ موقع کار یا ورزش مثل تایپ کردن، دوچرخه سواری، تنیس، ...
• بورسیت مچ دست (التهاب و بزرگ شدن کیسه های مایع)

این عارضه در افرادی که سابقه آسیب دیدگی و شکستگی مچ دست دارند یا دچار ناهنجاری در ماهیچه های مچ دست هستند، بیشتر از دیگران دیده می شود.

نواحی تحت تاثیر سندروم کانال اولنار

برای درمان سندروم تونل اولنار دست با فیزیوتراپی شما هم می توانید از خدمات مرکز فیزیوتراپی مهربان در غرب تهران (سعادت آباد) بهره مند شوید. جهت کسب اطلاعات بیشتر یا رزرو نوبت با شماره 02126741456 تماس بگیرید. 

 

گیر افتادن عصب اولنار چطور تشخیص داده می شود؟

پزشک با معاینه دست بیمار و علائم او اگر مشکوک به سندروم تونل گویان باشد، از روش های زیر برای تشخیص قطعی علت بروز این علائم استفاده می کند:

• MRI
• الکترومیوگرافی
• نوار عصب
• سی تی اسکن
• اشعه ایکس

بعد از تشخیص علت گیر افتادن عصب اولنار، پزشک بهترین روش درمان برای کاهش فشار عصب اولنار را برایتان در نظر می گیرد و به متخصص فیزیوتراپی ارجاع خواهید شد. 

 

روشهای درمان سندروم گیر افتادگی عصب اولنار

به گفته آقای دکتر مهربان، پزشکان با توجه به شدت و نوع علائم بیمار از روش های ترکیبی و یا یک روش درمانی خاص استفاده می کنند. روش های زیر از رایج ترین تکنیک های درمان سندروم گیر افتادگی عصب اولنار هستند:

• درمان خانگی: کاهش فشار به عصب اولنار با استراحت دست، گرم نگه داشتن آن، انجام ندادن کارهای تکراری مچ دست

• استفاده از وسائل محافظتی: درمان عصب اولنار با کاهش تحرک مفصل مچ با استفاده از بریس، آتل، مچ بند طبی یا اسپلینت

• دارو درمانی: کاهش درد مچ دست و التهاب آن با تجویز داروهای ضد التهاب غیر استروئیدی مثل بروفن یا داروهای استروئیدی غیر تزریقی

• فیزیوتراپی: اصلی ترین روش غیرجراحی برای کاهش علائم و درمان سندروم تونل اولنار

• جراحی: رها سازی عصب گیر افتاده در کانال گویان با تکنیک های مختلف جراحی سندروم تونل اولنار

اگر درمان های غیرجراحی جواب ندهند، آخرین خط درمان، جراحی کانال مچ دست است. بعد از درمان عصب اولنار با جراحی، جراح ارتوپد شما را به یک فیزیوتراپیست ارجاع می دهد تا عملکرد مچ دست و انگشتان را بعد از جراحی بهبود دهد. 

درمان سندروم عصب تونل اولنار

 

فیزیوتراپی سندرم تونل اولنار

فیزیوتراپی بهترین درمان سندروم تونل اولنار است و در اغلب موارد آسیب عصب اولنار دست را بهبود می دهد. این آخرین خط درمان غیرجراحی برای سندروم تونل گویان است. فیزیوتراپیست ها به کمک روش های زیر درمان سندروم گیر افتادگی عصب اولنار را بهبود می دهند:

• ورزش درمانی
تمرینات ورزشی یکی از مهمترین تکنیک های درمان سندروم کانال گویان است که به تقویت عصب اولنار کمک کرده و انعطاف پذیری و دامنه حرکتی مچ دست و انگشتان را بیشتر می کند. همچنین انجام تمرینات ورزشی برای درمان سندرم تونل اولنار می تواند به بهبود تحرک مفاصل مچ دست کمک کند.

• ماساژ درمانی
تکنیک های ماساژ تراپی برای بافت های نرم مچ و کف دست انجام می شود. ماساژ درمانی برای کاهش درد و التهاب عصب اولنار بسیار مفید است. اما اگر شکستگی مچ دست علت گیر افتادن عصب اولنار باشد، نمی توان از این روش برای درمان استفاده کرد.

• درای نیدلینگ
درای نیدلینگ یا سوزن خشک یکی از روش های درمان سندروم تونل اولنار با فیزیوتراپی است که به کاهش درد دست کمک می کند. اگر آرتروز علت ایجاد سندورم کانال گویان باشد، از این روش می توان برای درمان بیمار استفاده کرد.

• الکتروتراپی
در این روش از امواج الکتریکی برای درمان گیرافتادگی عصب اولنار استفاده می شود. الکتروتراپی با بهبود موارد زیر به درمان این عارضه کمک می کند:

• کاهش التهاب و درد انگشتان دست
• تقویت ماهیچه ها و استخوان های مچ دست
• بهبود عملکرد عصب اولنار

همچنین الکتروتراپی می تواند با ترمیم سریعتر آسیب دیدگی های مچ دست، سندروم کانال اولنار را بهبود بخشد.

• سرما یا گرمادرمانی
سرما و یا گرما درمانی یکی از روش های بسیار موثر فیزیوتراپی برای کاهش درد و التهاب عصب اولنار و گزگز و بیحسی دستها است. از این روش به خصوص در مواردی استفاده می شود که علائم بیمار در اثر بورسیت یا التهاب در کانال گویان رخ داده و با رفع التهاب، علائم بیمار هم از بین می رود.

برای رفع درد و بی حسی آرنج، مچ دست و انگشتان خود در اثر آسیب دیدگی های عصب اولنار می توانید از تکنیک های فیزیوتراپی مرکز فیزیوتراپی دکتر محمد مهربان، متخصص فیزیوتراپی، در غرب تهران (سعادت آباد) بهره مند شوید. جهت کسب اطلاعات بیشتر یا رزرو نوبت با شماره 02126741456 تماس بگیرید. 

 

3 ورزش برای تقویت عصب اولنار

ورزش های زیر نمونه ای از تمرینات ورزشی مناسب برای گیرافتادگی عصب اولنار هستند که می توانید در منزل هم آنها را انجام دهید. البته تمرینات باید با اجازه فیزیوتراپیست تان باشد.

• تمرین 1
روی یک صندلی بنشینید. دست آسیب دیده را از کنار بدن بالا بیاورید به طوری که کف دست تان به سمت بالا باشد. انگشت شصت و سبابه را روی هم بگذارید تا به شکل حرف O در انگلیسی در بیاید، مثل شکل زیر. آرنج را طوری خم کنید که حرف O که ساخته اید جلوی چشم تان قرار بگیرد.

در این حالت کف دست هنوز به سمت بالا است و سه انگشت دیگر به کنار گونه و گوش چسبیده اند. 3 ثانیه مکث کنید و دست را به حال استراحت برگردانید. 5 بار این تمرین را پشت سر هم تکرار کنید.

تمرین 1 برای تقویت عصب اولنار

• تمرین 2
روی صندلی بنشینید. دست آسیب دیده را از پهلو بالا بیاورید. باید کف دست رو به بالا و همتراز با سر شانه تان باشد. سر را به سمت مخالف دستی که بلند کرده اید، خم کنید. حالا باید در دست آسیب دیده تان احساس کشش ایجاد شود. بعد نوک انگشتان را در همان حالتی که کف دست رو به بالا است، به سمت زمین خم کنید.

به حالت استراحت برگردید و این تمرین را در یک ست 5 تایی تکرار کنید. باید حرکات را به آرامی انجام دهید تا صدمه نبینید.

تمرین 2 برای تقویت عصب اولنار

• تمرین 3
روی صندلی بنشینید. دست آسیب دیده رابه شکل زیر بلند کنید. سپس آرنج خود را طوری خم کنید که کف دست رو به بالا بماند و نوک انگشت ها به گوش تان نزدیک شود. بعد از کمی مکث، به حالت اولیه برگردید و این تمرین را 5 مرتبه به آرامی تکرار کنید.

تمرین 3 برای تقویت عصب اولنار

این تمرینات را روزانه چندین نوبت باید در منزل انجام دهید تا بتوانید نتیجه درمان با این روش را ببینید.

اگر شما هم سوالی درباره درمان سندروم تونل اولنار دارید، در بخش نظرات این مقاله می توانید آنها را با ما در میان بگذارید. 

بیشتر بخوانید...

ارسال سوال و دیدگاه

ساعت کاری فیزیوتراپی مهربان

ساعات مطب

صبح ها (همه روزه)
09:00 الی 13:00

عصرها (غیر از پنجشنبه ها)
16:00 الی 20:30


رزرو نوبت

021-26741456

0218 195 0991

 

علت درد و سوزش بین دو کتف چیست؟ درد وسط دو کتف - علت درد بین دو کتف پشت - درمان درد ستون فقرات بین دو کتف - درمان درد ستون فقرات بین دو کتف
علت های شایع بی حسی در پاها + درمان علت بی حسی در پاها چیست - چرا بی حسی در پاها را باید جدی بگیریم - آشنایی با درمان بیحسی پاها
درمان سر و گردن رو به جلو + بهترین حرکات اصلاحی سر و گردن به جلو - ناهنجاری شانه به جلو - پیشگیری از سر به جلو - تمرینهای اصلاحی برای سر به جلو