فیزیوتراپی مهربان
مرکز تخصصی فیزیوتراپی غرب تهران (سعادت آباد)

 

آدرس مرکز: تهران، سعادت آباد، سرو شرقی، کوچه رشادت، کوچه اقبال ملی، پلاک ۱، ساختمان فرهنگ، طبقه اول، واحد ۳

علت قفل شدن زانو و درمان آن

علت قفل شدن زانو و درمان آن

آیا شما هم تجربه قفل شدن زانو را داشته اید؟ آیا برایتان پیش آمده که در زمان نشستن یا بلند شدن به راحتی نتوانید زانوی خود را خم و راست کنید؟ قفل شدن زانو حالتی است که به صورت ناگهانی یا بر اثر یک حرکت، زانو از حرکت ایستاده و قفل می‌شود. قفل شدن زانو عارضه ای است که دلائل مختلفی دارد و باتوجه به دلیل آن، علائم خاصی دارد. در این مطلب می خواهیم به علت قفل شدن زانو بپردازیم و در نهایت درمان هایی را معرفی کنیم که باعث بهبود وضعیت فرد می شوند. با ما همراه باشید. برای دسترسی سریع تر به بخش های مختلف مقاله می توانید از فهرست زیر استفاده کنید.


فهرست
قفل شدن زانو چگونه است؟
دلائل قفل شدن زانو
علائم قفل شدن زانو
تشخیص قفل شدن زانو
راههای درمان قفل شدن زانو
فیزیوتراپی قفل شدن زانو
ورزش و حرکات اصلاحی زانوی قفل شده
پیشگیری از ققل شدن زانو
سخن آخر 

 

قفل شدن زانو چگونه است؟

اگر بخواهیم به بیانی ساده زانو و حرکت آن را توصیف کنیم، باید بگوییم که حرکت زانو در حالت عادی مانند حرکت لولای در است. اگر بین لولای در چیزی قرار گرفته باشد، به راحتی نمی توان در باز و بسته کرد. زانو هم به همین صورت است، اگر چیزی مانع حرکت آن شود، اصطلاحا می گوییم زانو قفل شده است.

در این حالت زانو به راحتی نمی تواند حرکت کند و پس از اندکی حرکت به صورت ناگهانی باز می شود، اما این باز شدن به معنای این نیست که نیازی به درمان ندارید! چرا که این عارضه در صورت عدم درمان مشکلات زیادی برای فرد ایجاد می کند. 

قفل شدن زانو چگونه است

 

دلایل قفل شدن زانو

قفل شدن زانو علت های مختلفی دارد که در ادامه به آن ها اشاره می کنیم:

• گرفتگی مفاصل زانو: گرفتگی مکانیکی در ناحیه مفصل های زانو و حرکت های مربوط به آن یکی از دلایل قفل شدن زانو است که با درد شدیدی همراه است.

• شکسته شدن استخوان زانو: اگر غضروف یا استخوان زانو شکسته یا متلاشی شده باشد و این شکستگی ها در داخل استخوان مفصل زانو افتاده باشند، باعث قفل شدن زانو می شوند.

• پارگی مینیسک: پارگی مینیسک زانو و قفل شدن زانو ارتباط مستقیمی با یکدیگر دارند. پارگی مینیسک باعث می شود که در کشیده شدن مفصل زانو مشکل و محدودیت ایجاد شود و فرد به راحتی نتواند زانوی خود را خم و راست کند.

• در رفتگی کشکک زانو: زمانی که کشکک زانو دچار دررفتگی شود، حرکات مفاصل زانو با محدودیت در حرکت و درد شدید همراه است.

• التهاب و ورم زانو: ورم کردن زانو باعث می شود در حرکت زانو و اسپاسم عضلات زانو مشکل و محدودیت ایجاد شود.

• آرتروز زانو: با افزایش سن، غضروفی که اطراف استخوان‌های زانو را گرفته است تحلیل رفته و از بین می‌رود و در این صورت فرد به آرتروز زانو مبتلا می شود. این بیماری تاثیر مستقیمی بر قفل شدن زانو دارد و به دلیل محدودیتی که در کشش مفاصل زانو ایجاد می کند، با درد شدیدی همراه است.

• آسیب دیدگی رباط: آسیب دیدگی و پارگی رباط زانو باعث خالی شدن زانو، ناپایداری و در نتیجه قفل شدن آن می‌شود. در این حالت بیمار با تحمل وزن بدن بر روی پاها و حرکت دادن زانو، درد شدیدی را تحمل می کند.

بیشتر بخوانید: فیزیوتراپی آسیب های رباط و تاندون 

دلایل قفل شدن زانو

اگر شما هم جز افرادی هستید که به طور مرتب زانوهایتان قفل می شود، باید حتما به پزشک مراجعه کنید. پزشکان پس از معاینه و تشخیص بیماری، شما را به مراکز فیزیوتراپی ارجاع می دهند.مرکز فیزیوتراپی مهربان به‌عنوان مجهزترین فیزیوتراپی غرب تهران، آماده ارائه خدمات پیشرفته فیزیوتراپی برای درمان آسیب های زانو به شما عزیزان است. جهت کسب اطلاعات بیشتر و دریافت وقت مشاوره با شماره 02126741456 تماس بگیرید. 

 

علائم قفل شدن زانو 

بعضی از علائم و نشانه های قفل شدن زانو عبارتند از:

زانو درد شدید و محدودیت در زمان به حرکت در آوردن مفاصل زانو
• عدم توانایی حرکت دادن زانو و درد شدید در زمان صاف کردن مفصل زانو
صدای تق تق زانو در هنگام حرکت دادن مفصل
• تب در صورت عفونت مفاصل زانو
• قفل شدن و بی حرکت ماندن زانو در یک زاویه (زاویه 45 درجه) 

 

تشخیص قفل شدن زانو 

برای تشخیص زانوی قفل شده پزشک در ابتدا شما را معاینه می کند و احتمالا در مورد علائم و شدت درد زانو، از شما سوال می پرسد. آزمایش تصویر برداری که پزشک برای شما تجویز می کند می تواند شکستگی غضروف، استخوان ها و تورم مفاصل را نشان دهد. این روش به پزشک کمک می کند سریع تر متوجه شود که علت قفل شدن زانوی شما چیست!

اگر اشعه ایکس به تشخیص مشکل کمک نکرد، معمولا از ام آر آی استفاده می شود. به کمک ام آر آی به راحتی می توان مشکلات غضروف، رباط ها، تاندون ها، پارگی مینیسک، شکستگی و دررفتگی کشکک زانو را بررسی کرد و با توجه به تشخیص دقیق، بهترین درمان را برای بیمار در نظر گرفت.

تشخیص قفل شدن زانو

در بعضی موارد، آزمایش های خون و آزمایش مایع سینوویال (مایع درون مفصلی) برای بیمار تجویز می شود که برای تشخیص موارد زیر است:

• اندازه گیری تعداد گلبولهای سفید خون (افزایش تعداد گلبولها نشانه عفونت است.)
• در نظر گرفتن علائم و فاکتور های مرتبط با بیماری روماتیسم مفصلی
• اندازه گیری سرعت رسوب گلبولهای قرمز
• اندازه گیری اسید اوریک در خون (بالا بودن مقدار آن نشانه بیماری نقرس است.) 

 

راههای درمان قفل شدن زانو

انتخاب روش های درمان برای زانوی قفل شده، به علت این عارضه، بستگی دارد. روش های معمول درمان قفل شدن زانو عبارتند از:

• استراحت: به زانوی قفل شده استراحت دهید تا التهاب آن به تدریج از بین برود و بتوانید فعالیت های روزمره خود را انجام دهید.

• کمپرس یخ: قرار دادن کمپرس یخ روی زانوی قفل شده باعث می شود گردش خون کاهش پیدا کند و درد و التهاب زانو از بین برود.

• استفاده از زانو بند طبی: برای درمان خالی شدن زانو و محافظت از آن در حین فعالیت های روزمره می توانید از زانو بند طبی استفاده کنید.

• داروهای ضد التهابی غیر استروئید: این داروها باعث رفع درد، تب و التهاب ناشی از قفل شدن زانو می شوند.

• داروهای ریلکس کننده: استفاده از داروهای ریلکس کننده عضلات با شل کردن عضلات زانو، سفتی و درد آن را از بین می برند.

• عمل جراحی: در صورتی که سایر روش های خانگی موثر نباشند، با توجه به علت این عارضه، عمل جراحی انجام می‌شود. اگر علت قفل شدن زانو شکستگی غضروف و استخوان ها باشد، طی جراحی غضروف ها و شکستگی هایی که در مفاصل گیر کرده اند، خارج می شوند و راه حرکت زانو آزاد می شود. گاهی اوقات هم ممکن است مفصل زانو به طور کامل تعویض شود تا فرد بتواند دوباره راه برود و فعالیت های خود را انجام دهد.

بیشتر بخوانید: تمرینات ورزشی برای خالی شدن زانو 

زاههای درمان قفل شدن زانو

 

فیزیوتراپی قفل شدن زانو

بعد از جراحی قفل زانوی آسیب دیده، پزشک شما را به مراکز فیزیوتراپی ارجاع می دهند. فیزیوتراپیست ها برایتان یک برنامه درمانی مخصوص طراحی می کنند که شامل تقویت عضلات زانو و تمرین حفظ تعادل است. انجام این تمرینات فیزیوتراپی علاوه بر کاهش درد و تورم زانو، باعث افزایش قدرت عضله و بازگرداندن حرکت طبیعی زانو می شود.

مدت زمان جلسات فیزیوتراپی به سن فرد، چگونگی بهبود و نوع جراحی بستگی دارد. بعضی از روش های فیزیوتراپی برای قفل شدن زانو عبارتند از:

• ماساژ درمانی: در این روش، فیزیوتراپیست ها زیر کشکک زانو و بالای زانوی قفل شده را فشار می دهند. ماساژ درمانی باعث افزایش جذب مایع تجمع شده می شود و با کاهش ورم زانو و تسکین درد همراه است.

• لیزر تراپی: فیزیوتراپیست ها برای کاهش درد و التهاب زانو از لیزر تراپی استفاده می کنند . امواج لیزر با نفوذ به بافت‌های زانو باعث تحریک و افزایش خونرسانی به زانوی قفل شده می شود. این روش علاوه بر ترمیم آسیب دیدگی زانو باعث افزایش دامنه حرکتی می شود و گرفتگی عضلات زانو را برطرف می کند.

• سرما و گرما درمانی: سرما و گرما درمانی برای رفع درد و کاهش التهاب زانوی قفل شده موثر است.

• ورزش درمانی: ورزش برای درمان قفل شدن زانو یکی از روش های موثری است که حتما در برنامه فیزیوتراپی افراد جای داده می شود. تمرین درمانی باعث بهبود دامنه حرکاتی زانو، تقویت زانو و کاهش درد می شود. 

فیزیوتراپی قفل شدن زانو

 

ورزش و حرکات اصلاحی زانوی قفل شده

به کمک ورزش و تمرین درمانی تا حدودی می توانید درد شدید زانوی قفل شده را برطرف کنید. اگر مشکل شما از نوع خفیف یا ضعف زانو باشد، با انجام تمرینات ورزشی زیر می توانید علائم و درد خود را کاهش دهید. البته ناگفته نماند که این حرکات ورزشی با مشورت پزشک بعد از جراحی مینیسک زانو برای افراد مسن هم مفید است. بعضی از حرکات اصلاحی و تمرینات ورزشی برای زانوی قفل شده عبارتند از:

حرکت دراز کشیده به پهلو
در حالی که به پهلو دراز کشیده اید، زانوهای خود را کمی خم کنید. پای بالایی خود را از زانوی زیرین به آرامی جدا کنید. دقت داشته باشید که قسمت بالایی بدن خود را حرکت ندهید و به انگشتان پای خود را فشار ندهید.

حرکت دراز کشیده به پهلو برای زانوی قفل شده

حرکت پل
برای انجام این تمرین، به پشت دراز بکشید و پاهای خود را روی زمین قرار دهید. سپس مطابق تصویر زیر بدن خود را بالا کشیده و ماهیچه های پایین تنه خود را منقبض کنید. قسمت فوقانی بدن با زانوها باید در یک خط مستقیم باشند.

حرکت پل برای زانوی قفل شده

اسکات نیمه کامل
حدود 30 سانتی‌متر جلوتر از لبه صندلی بایستید، پاهای خود را به عرض شانه باز کنید. باید انگشتان پای شما مستقیم رو به جلو باشد. از نایحه باسن خم شوید و بدن خود را تا نزدیک صندلی به حالت نیمه نشسته برسانید. عضلات شکم خود را منقبض کنید.

اسکات نیمه کامل برای زانوی قفل شده

کشش عضله همسترینگ
برای انجام این تمرین برای حفظ تعادل خود از یک صندلی کمک بگیرید. یکی از پاها را بالا بیاورید و این حالت را به مدت 3 تا 5 ثانیه حفظ کنید. سپس پای خود را به آرامی پایین بیاورید و این حرکت را برای پای دیگر تکرار کنید.

کشش عضله همسترینگ برای زانوی قفل شده

بلند کردن ساق پا
از یک صندلی یا دیوار استفاده کنید تا بتوانید تعادل خود را حفظ کنید. پاهای خود را به عرض شانه باز کنید. سپس به آرامی پاشنه‌های خود را از زمین بالا آورده و روی پنجه پا بایستید. چند ثانیه مکث کنید بعد به حالت اول برگردید.

بلند کردن ساق پا برای زانوی قفل شده

بیشتر بخوانید: ورزش زانو درد با تصویر 

 

پیشگیری از قفل شدن زانو

رعایت نکات زیر به شما کمک می کند بتوانید از قفل شدن زانو تا حدودی پیشگیری کنید:

• اگر میانسال هستید، برای پیشگیری از قفل شدن زانوها، در هنگام راه رفتن باید گام های کوتاه تری بردارید و از کفش هایی با پاشنه مناسب و استاندارد استفاده کنید.
• استفاده از عصا راهی موثر برای پیشگیری از قفل شدن زانو است.
• برای پیشگیری از قفل شدن زانو یادتان باشد که به هیچ عنوان چهارزانو و دو زانو ننشینید.
• ورزش های تقویتی و تعادلی انجام دهید تا بتوانید عضلات زانو را تقویت کنید.
• اگر در زانوی خود احساس درد دارید فعالیت های فیزیکی مانند کوهنوردی، وزنه برداری و دویدن را متوقف کنید.
• هنگام خوابیدن در شب زانوهای خود را خم نکنید و در عوض سعی کنید پاهای خود را کشیده و مستقیم نگه دارید.

بیشتر بخوانید: بهترین درمان های خانگی و سنتی زانو درد 

 

سخن آخر

اگرچه قفل شدن زانو در بعضی موارد با استراحت بهتر می شود، اما فکر نکنید که درمان شده است و نیازی به مراجعه به پزشک ندارید! اگر شکستگی غضروف یا استخوان علت قفل شدن باشد، برای پیشگیری از آسیب های احتمالی باید به دنبال درمان باشید. به طور کلی هرگونه محدودیت در حرکات زانو باید توسط پزشک بررسی و درمان شود. حتی در برخی موارد احتمالا روش های خانگی جوابگو نیستند و این مشکل با جراحی تعویض مفصل زانو برطرف شود.

چنانچه شما یا یکی از نزدیکانتان دچار قفل شدن زانو شده اید، می توانید جهت دریافت وقت مشاوره و معاینه با شماره 02126741456 تماس بگیرید. فیزیوتراپی مهربان آماده ارائه خدمات با مجهزترین دستگاه ها و پیشرفته ترین متد روز دنیا به شما عزیزان است.

در صورتی که سوالی در مورد قفل شدن زانو دارید، از طریق بخش نظرات زیر این مقاله می توانید برای ما بفرستید. در اسرع وقت متخصصان کلنیک فیزیوتراپی مهربان به سوالات شما پاسخ خواهند داد. 

بیشتر بخوانید...

ارسال سوال و دیدگاه

ساعت کاری فیزیوتراپی مهربان

ساعات مطب

صبح ها (همه روزه)
09:00 الی 13:00

عصرها (غیر از پنجشنبه ها)
16:00 الی 20:30


رزرو نوبت

021-26741456

0218 195 0991

 

علت درد و سوزش بین دو کتف چیست؟ درد وسط دو کتف - علت درد بین دو کتف پشت - درمان درد ستون فقرات بین دو کتف - درمان درد ستون فقرات بین دو کتف
علت های شایع بی حسی در پاها + درمان علت بی حسی در پاها چیست - چرا بی حسی در پاها را باید جدی بگیریم - آشنایی با درمان بیحسی پاها
درمان سر و گردن رو به جلو + بهترین حرکات اصلاحی سر و گردن به جلو - ناهنجاری شانه به جلو - پیشگیری از سر به جلو - تمرینهای اصلاحی برای سر به جلو